Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ντιμπέιτ – εκλογές 2023: Τα συμπεράσματα, οι εντυπώσεις και οι μπηχτές

image_print

Οι χειραψίες των πολιτικών αρχηγών, τα χαμόγελα Μητσοτάκη-Τσίπρα, η προετοιμασία των έξι δημοσιογράφων

Στα περίπου 180 λεπτά της τηλεμαχίαςτων πολιτικών αρχηγών, υπήρξαν καθαρές και λιγότερο καθαρές θέσεις, αρκετές μπηχτές και αρκετά ενσταντανέ που trendαραν στα social media. Σε μια αποστειρωμένη διαδικασία, όμως, κανείς δεν έχασε και κανείς δεν κέρδισε με απόλυτο τρόπο, όσο και αν τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν από τη μεριά τους μια ανάγνωση «στα μέτρα» του κάθε πολιτικού αρχηγού.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, τα περιθώρια για να γίνει κάτι θεαματικό, ήταν άκρως περιορισμένα. Υπό αυτό το πρίσμα και κάθε πολιτικός αρχηγός προσάρμοσε τη στρατηγική του, με βάση και τα νούμερα των δημοσκοπήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που διατηρεί σε όλες τις έρευνες ένα ευκρινές προβάδισμα του κ. Τσίπρα επέλεξε μια στρατηγική «ασφάλειας», χωρίς να «τσιμπήσει» στις επιθέσεις που δέχθηκε και με διάθεση να μιλήσει για την επόμενη μέρα και το πρόγραμμα του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιχειρεί να διεμβολίσει τον κ. Μητσοτάκη, βγήκε στην επίθεση από νωρίς και επεχείρησε να «σπάσει» το format, εξαπολύοντας επιθέσεις στον πρωθυπουργό, αλλά και κάνοντας «κόρτε» ειδικά στον Νίκο Ανδρουλάκη. Όσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν είχε εμπειρία τηλεμαχιών και αναπόδραστα ήταν κάπως «μαγκωμένος στην αρχή, επέλεξε μια λογική αμφίπλευρης επίθεσης σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ότι απέχει μάλλον αρκετά από μια μετεκλογική συνεργασία με κάποιον από τους δύο.
Ενδεικτικό ότι είπε πως «κάποιος πρέπει να μπει φυλακή» για την υπόθεση των υποκλοπών και από την άλλη απέκρουσε κάθε άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα, με «κερασάκι» την απάντηση του για τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Σαντορίνης επί ΣΥΡΙΖΑ που είχε… βουλκανιζατέρ.
Οι τρεις «μικρότεροι» αρχηγοί, από την άλλη, έπαιξαν με τη σειρά τους τα δικά τους χαρτιά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τη γραβάτα που φορά ευκαιρίας δοθείσης, εξέθεσε την ατζέντα του και «κέρδισε» τη μάχη της ατάκας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να «μην τρίβεται στην γκλίτσα του τσομπάνη» με τις διαρκείς προσκλήσεις του για «προοδευτική διακυβέρνηση», την οποία χαρακτήρισε εκ νέου «μούφα».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, με μεγαλύτερη τηλεοπτική εμπειρία, επέλεξε να μιλήσει σε ένα στοχευμένο, δικό του κοινό, κλείνοντας εμμέσως πλην σαφώς και το μάτι και σε ψηφοφόρους που προέρχονται από το κόμμα Κασιδιάρη, ενώ προκάλεσε…τσουνάμι σχολίων με την εικόνα της «Παναγιας της Γκέισας» που επικαλέστηκε, στην προσπάθειά του να αντιπαλέψει ως «Χριστιανός ορθόδοξος» την κουλτούρα της πολιτικής ορθότητας.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης από την άλλη, αν και…βραχυκύκλωσε στην απάντηση για το πώς θα χειριζόταν ως πρωθυπουργός μια κρίση σαν τα Ίμια, επέλεξε να απευθυνθεί στα εκλογικά του ακροατήρια, αν και, ομολογουμένως, δεν ήταν από τις καλύτερες του εμφανίσεις.
debate-geniko
Οι συνεργασίες και οι μπηχτές

Μπορεί οι μετεκλογικές συνεργασίες να μην ήταν στην ατζέντα του debate ως μια από τις έξι θεματικές ενότητες, ήταν, όμως, ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Ο κ. Μητσοτάκης, εν τέλει, ούτε ερωτήθη ούτε επέλεξε να ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση του σε πιο σύνθετα σενάρια, όπως π.χ. τι θα γίνει αν βγαίνουν τα νούμερα μιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το βράδυ της 21ης Μαΐου ή αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Από την άλλη, στενός του συνεργάτης εκτιμούσε στο protothema.gr ότι «το βασικό πολιτικο συμπέρασμα είναι ότι έχουμε μια πρόταση εξουσίας», προσθέτοντας ότι«κατέρρευσε πληρως η «προοδευτική διακυβέρνηση». Κατά την ανάγνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα θετικά της κυβέρνησης, για την επόμενη μέρα, αναγνώρισε λάθη που έγιναν, ενώ έθεσε με σαφήνεια και το δίλημμα των εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρότασή του να σταλούν προς αξιολόγηση τα προγράμματα των κομμάτων είτε στο ΓΛΚ είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος.
debate010
Στην πράξη, πάντως, φάνηκε ότι τα «κουκιά» της προοδευτικής διακυβέρνησης δύσκολα θα βγουν. Ο κ. Τσίπρας εξαίρεσε της συζήτησης τον Γιάνη Βαρουφάκη, στον οποίο δεν απηύθυνε τον λόγο. Αντιθέτως, «φλέρταρε» με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ειδικά για το θέμα του διορισμού διοικητών στα νοσοκομεία χωρίς κομματικά στεγανά. Από τον κ. Ανδρουλάκη, όμως, δεν εισέπραξε ούτε…κλείσιμο του ματιού ακόμα και για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στον οποίο συνέστησε να σκεφτεί καλά τη στάση του ΚΚΕ στο θέμα της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, εισέπραξε τη σύσταση για την… γκλίτσα.
Στην απροθυμία του κ. Ανδρουλάκη να είναι δεκτικός σε κάποιο πολιτικό άνοιγμα επενέργησε προφανώς και η υπόθεση των υποκλοπών, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελούσε εθνικό κίνδυνο, συνεπώς δεν έπρεπε να παρακολουθείται, και τον κ. Τσίπρα να μπαίνει «σφήνα» λέγοντας ότι κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί παρακολουθήθηκαν ο κ. Ανδρουλάκης και άλλοι αξιωματούχοι.
5884269
Η επίδραση

Τα σημερινά νούμερα τηλεθέασης θα καταδείξουν πόσοι ήταν οι πολίτες που παρακολούθησαν αυτή την μάλλον αποστειρωμένη εκδοχή τηλεμαχίας. Και μπορεί στα social media να έγινε ο σχετικός «τζόγος», σύμβουλοι πολιτικής επικοινωνίας, αλλά και στελέχη των κομματικών επιτελείων που έδωσαν το παρών στο Ραδιομέγαρο συμφωνούν ότι η επίδραση στις διαθέσεις του εκλογικού ακροατηρίου θα είναι από μικρή έως μηδαμινή.

Άλλωστε, μεγάλη είδηση δεν βγήκε, μεγάλος καυγάς δεν στήθηκε, ούτε κάποιος εκ των πολιτικών αρχηγών έκανε μεγάλο λάθος. Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, που εκφράστηκε αργά το βράδυ ήταν ότι η εξέλιξη της τηλεμαχίας αποκάλυψε γιατί ο κ. Μητσοτάκης την απέφευγε.
debate-mak112
Όλων τούτων δοθέντων, οι πολιτικοί αρχηγοί θα πορευθούν για περίπου 10 μέρες ακόμα ως τις 21 Μαϊου στη βάση της στρατηγικής που έχουν χαράξει. Μένει να φανεί, εάν έχουμε δεύτερες εκλογές, τι θα γίνει με το ντιμπέιτ των δύο, Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα που ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να αποδεχθεί, εφόσον θα είναι σαφές ποιος είναι πρώτος και ποιος δεύτερος. Μένει, επίσης, να φανεί, αν ένα ντιμπέιτ των δύο θα έχει πιο ελαστικούς κανόνες. Ως τότε, όμως, ο χρόνος που απομένει είναι πολύς και ο συσχετισμός δυνάμεων ακόμα ασαφής.

Δείτε φωτογραφίες από όσα δεν κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες στο ντιμπέιτ

debate-backstage2

Συζητήσεις, σημειώσεις, χαμόγελα, φρεσκάρισμα για τους έξι δημοσιογράφους του ντιμπέιτ

debate-backstage1

Χαμόγελα για Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη στα διαλείμματα του ντιμπέιτ

debate-backstage3

Η χειραψία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο

Δείτε ολόκληρη την τηλεμαχία 

 

Δείτε περισσότερα εδώ: protothema.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: Ερώτηση Ξανθόπουλου για υλοτομίες σε περιοχές Natura στη μεθόριο

Δασική περιοχή Natura 2000 στη Δράμα όπου τίθεται θέμα ελέγχων για υλοτομίες στη μεθόριο
image_print

Το ζήτημα των υλοτομιών που πραγματοποιούνται τα τελευταία δύο χρόνια εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 κατά μήκος της μεθορίου στη Δράμα φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία συνυπογράφουν συνολικά 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητείται ενημέρωση για τη νομιμότητα των εργασιών, τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί και την επάρκεια της περιβαλλοντικής προστασίας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εργασίες αποψίλωσης και υλοτομίας εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης, η οποία εκτείνεται έως 500 μέτρα από τη συνοριακή γραμμή και έχει καθοριστεί για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι προστατευόμενες περιοχές της Δράμας

Σύμφωνα με την ερώτηση, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας η Ζώνη Ασφάλειας Προκάλυψης περιλαμβάνει σημαντικά τμήματα προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.

Μεταξύ αυτών αναφέρονται το Δάσος Φρακτού, η Ροδόπη – Σημύδα, η Ελατιά – Πυραμίς Κούτρα, οι Κορυφές Όρους Ορβήλου και το Όρος Χαϊντού – Κούλα με τις γύρω κορυφές.

Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, στις οποίες έχουν διατεθεί εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, των οικοτόπων και των προστατευόμενων ειδών.

Τα ερωτήματα για το καθεστώς διαχείρισης

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, ήδη από το 1989, με κοινές αποφάσεις των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Γεωργίας, είχε ανατεθεί στις Δασικές Υπηρεσίες η διαχείριση και εκμετάλλευση των δασών εντός των συγκεκριμένων περιοχών, ενώ οι στρατιωτικές υπηρεσίες είχαν αρμοδιότητα σε θέματα ασφάλειας και ελέγχου πρόσβασης.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι, κατά τα έτη 2024-2026, καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις κατά την εκτέλεση εργασιών εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, οι στρατιωτικές αρχές είχαν ενημερώσει τις Δασικές Υπηρεσίες ότι οι εργασίες αποψίλωσης θα περιορίζονταν σε ζώνη πλάτους 20 μέτρων κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, κατόπιν αυτοψιών της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας Δράμας, διαπιστώθηκαν επεμβάσεις που υπερέβησαν το συγκεκριμένο εύρος, φθάνοντας σε ορισμένα σημεία τα 50 μέτρα, ενώ καταγράφηκαν υλοτομίες πέραν των 80 μέτρων από τη μεθόριο και αποψιλώσεις σε βάθος έως 100-150 μέτρων.

Θέμα νομιμότητας, ελέγχων και ασφάλειας

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος και οι συνυπογράφοντες βουλευτές θέτουν ερωτήματα για το ποιος έχει την ευθύνη ελέγχου των εργασιών, αν υπάρχουν διαπιστωμένες παραβάσεις της δασικής ή περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ποιες ενέργειες έχουν γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, ζητούν στοιχεία για το αν ελέγχεται η ξυλώδης ποσότητα που υλοτομείται από ιδιώτες αναδόχους, καθώς και αν η ξυλεία αυτή θεωρείται ότι προέρχεται από αειφορική διαχείριση.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά και σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για σοβαρό εργατικό ατύχημα που φέρεται να σημειώθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2025, κατά την εκτέλεση υλοτομικών εργασιών στην ευρύτερη περιοχή της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ζητείται να διευκρινιστεί ποιοι φορείς είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, ποια πρωτόκολλα εφαρμόζονται και πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί από το 2024 έως σήμερα.

Ζητούνται έγγραφα και στοιχεία

Με την αίτηση κατάθεσης εγγράφων, οι βουλευτές ζητούν να υποβληθούν στη Βουλή εκθέσεις αυτοψίας, αναφορές, έγγραφα και αλληλογραφία του Δασαρχείου Δράμας, της Διεύθυνσης Δασών Δράμας, του ΟΦΥΠΕΚΑ, του Σώματος Επιθεώρησης Βόρειας Ελλάδας και κάθε άλλης αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΝ που αφορούν εργασίες αποψίλωσης ή υλοτομίας εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης από το 2024 έως σήμερα.

Ζητείται επίσης συγκεντρωτικός πίνακας των έργων, δράσεων και προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους στις συγκεκριμένες προστατευόμενες περιοχές κατά την τελευταία δεκαετία.

Τέλος, ζητούνται όλα τα έγγραφα, οι αναφορές ή οι εκθέσεις ελέγχου που αφορούν εργατικά ατυχήματα ή συμβάντα κατά την εκτέλεση εργασιών υλοτομίας, αποψίλωσης ή καθαρισμού εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης από το 2024 έως σήμερα, εφόσον είχαν γνωστοποιηθεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Το πολιτικό πλαίσιο της παρέμβασης

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος θέτει το ζήτημα ως υπόθεση που αφορά ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων, τη διαφάνεια στη διαχείριση των εργασιών και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα ελλιπούς προστασίας περιοχών Natura 2000, γεγονός που, σύμφωνα με τους βουλευτές, καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την ανάγκη ουσιαστικού ελέγχου και συντονισμού.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαντήσει αν θεωρεί ότι το ισχύον καθεστώς διαχείρισης εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης διασφαλίζει επαρκώς την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τσίπρας: «Να γίνουμε κυβερνώσα Αριστερά»

Ελλάδα - Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει τις θέσεις της ΕΛ.Α.Σ. - 2026
image_print

Το στίγμα της νέας πολιτικής πορείας της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο νέος πολιτικός φορέας δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα σημαντικό κενό στον προοδευτικό χώρο και να αποτελέσει μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

Όπως ανέφερε, για αρκετά χρόνια το πολιτικό σκηνικό χαρακτηριζόταν από την κυριαρχία ενός κόμματος, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, συνέβαλε στην ανάπτυξη αλαζονικών συμπεριφορών και στη μείωση των πολιτικών ισορροπιών.

«Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωθεί»

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ιστορικός κύκλος του κόμματος έχει πλέον ολοκληρωθεί, διευκρινίζοντας ότι η ΕΛ.Α.Σ. δεν αποτελεί προσπάθεια επαναφοράς του ίδιου πολιτικού σχήματος, αλλά μια νέα πολιτική πρόταση που στηρίζεται στις ίδιες αξίες, προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες.

Παράλληλα, σημείωσε πως προσωπικός του στόχος δεν είναι η επιστροφή στην ηγεσία για λόγους φιλοδοξίας, αλλά η συμβολή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.

«Μου καταλογίζουν πολλά, αλλά κανείς δεν μου καταλογίζει ανεντιμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποχώρησε από την πρωθυπουργία «με το κεφάλι ψηλά».

«Ρεζερβέ θέσεις δεν υπάρχουν»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ένταξης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΛ.Α.Σ., ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν προνομιακές ή προκρατημένες θέσεις για κανέναν.

Όπως είπε, οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια και τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα ληφθούν αποκλειστικά από τα συλλογικά όργανα του νέου πολιτικού φορέα.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Σωκράτη Φάμελλο, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, σημειώνοντας ότι διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και δεν τρέφει προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Συνεργασίες και εκλογικός στόχος

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. υπογράμμισε ότι στόχος είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στις εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης στη βάση του προγράμματος του κόμματος.

Όπως ανέφερε, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Οι βασικές προτάσεις για την οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε επίσης βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της ΕΛ.Α.Σ., κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης, την αλλαγή του φορολογικού μείγματος και την ενίσχυση των μηχανισμών καταπολέμησης της διαφθοράς.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν απαιτείται γενικευμένη αύξηση της φορολογίας, αλλά δικαιότερη αναδιανομή των βαρών μέσω ειδικής εισφοράς που θα αφορά πολύ υψηλά εισοδήματα και μεγάλες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των αποδοχών για γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς, υποστηρίζοντας ότι οι αμοιβές τους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στην προσφορά τους προς την κοινωνία.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δημοσκοπικές ανατροπές στην Κεντροαριστερά

Ελλάδα - Δημοσκοπικές ανατροπές στην Κεντροαριστερά - 2025
image_print

Ανακατατάξεις στην Κεντροαριστερά δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καταγράφονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν νέα δεδομένα και προκαλούν έντονες αντιδράσεις στα κομματικά επιτελεία. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, η ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα, η οποία, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», εμφανίζεται σταθερά στη δεύτερη θέση.

Η νέα αυτή εικόνα δημιουργεί πολιτικές ανατροπές, καθώς το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής φέρεται να υποχωρεί στην τρίτη θέση, την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβάζει τους τόνους απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό.

Η πρώτη παρέμβαση Τσίπρα μετά την ίδρυση της ΕΛ.Α.Σ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ίδρυση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, υποστήριξε ότι η νέα πολιτική προσπάθεια ήρθε για να καλύψει «ένα μεγάλο κενό στο πολιτικό σύστημα».

Όπως σημείωσε, τα πρώτα βήματα του νέου φορέα δείχνουν ότι πρόκειται για «μία καινούργια προσπάθεια», η οποία επιδιώκει να εκφράσει ένα τμήμα του προοδευτικού χώρου που αναζητά νέα πολιτική εκπροσώπηση.

Η εμφάνιση της ΕΛ.Α.Σ. φαίνεται πως αναδιαμορφώνει τους συσχετισμούς στον χώρο της αντιπολίτευσης, ανοίγοντας παράλληλα νέα συζήτηση για το ποιος μπορεί να εκφράσει πειστικά την Κεντροαριστερά την επόμενη περίοδο.

Επίθεση Ανδρουλάκη στην ΕΛ.Α.Σ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ΕΡΤnews και στον Γιώργο Κουβαρά, άσκησε έντονη κριτική στο νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Όπως ανέφερε, η ΕΛ.Α.Σ. δημιουργήθηκε χωρίς, κατά την άποψή του, να υπάρχει ολοκληρωμένη κυβερνητική ατζέντα για την πολιτική αλλαγή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την ΕΛ.Α.Σ. «προσωπικό κόμμα ενός πρώην πρωθυπουργού», επιχειρώντας να διαχωρίσει τη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη από το νέο πολιτικό εγχείρημα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει τη δική του πολιτική μάχη για να εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο, αλλά και πολίτες που απομακρύνονται από τη Νέα Δημοκρατία λόγω της ακρίβειας, της διαφθοράς, των προβλημάτων στα νοσοκομεία και της κατάστασης στην παιδεία.

«Εγώ δεν έχω κυβερνήσει», λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως πολιτική δύναμη με διαφορετικό αποτύπωμα από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει ασκήσει κυβερνητική εξουσία.

«Η πολιτική ουσία είναι μία: εγώ δεν έχω κυβερνήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι απέναντί του βρίσκονται δύο πολιτικοί ανταγωνιστές που έχουν κυβερνήσει και έχουν κριθεί για συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Με τη δήλωση αυτή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ενισχύσει το αφήγημα της πολιτικής ανανέωσης και της αξιοπιστίας, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπικές πιέσεις αυξάνονται.

Εσωκομματική δίνη στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε κατάσταση έντονων εσωτερικών διεργασιών. Οι τριγμοί ανάμεσα σε στελέχη όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς συνεχίζουν να απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα.

Οι διαφορετικές γραμμές και οι εσωκομματικές εντάσεις εντείνουν την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα του κόμματος, την ώρα που η εμφάνιση της ΕΛ.Α.Σ. δημιουργεί νέες πιέσεις στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο, καθώς οι δημοσκοπικές τάσεις, οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών και οι εσωκομματικές εξελίξεις θα καθορίσουν τις νέες ισορροπίες στον προοδευτικό χώρο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en