ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκλογές 2023: Ανάσα στη ΝΔ από τις νέες δημοσκοπήσεις

 Οι «παραφωνίες» της αντιπολίτευσης «όπλο» στα χέρια Μητσοτάκη.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία παρακολουθούν με ενδιαφέρον στo γαλάζιο κομματικό επιτελείο.

Πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης έγιναν οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την δημοσιοποίηση του πρώτου γκάλοπ της Metron Analysis για το Βήμα, η Κουμουνδούρου αμφισβήτησε ευθέως τον τρόπο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων, ενώ έθεσε και πάλι θέμα τηλεμαχίας καθώς σήμερα συνεδριάζει η διακομματική επιτροπή.

Στην κυβέρνηση η αντίδραση ήταν άμεση χαρακτηρίζοντας προβλέψιμη την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει», δήλωνε μεταξύ άλλων στην επίσημη πρώτη του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Άκης Σκέρτσος.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε δικαιωμένος καθώς εδώ και καιρό στις προεκλογικές του ομιλίες αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων» προειδοποιούσε τους πολίτες ότι θα ζήσουμε σκηνές από τις εποχές της μεγάλης κρίσης με τις κλειστές τράπεζες, τις ουρές στα ATM, ακόμα και νέα μνημόνια.

Κι αυτό γιατί τόσο ο νέος εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Έντουαρντ Μιλτιάδης Έντμαν όσο και ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης δεν απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι αν κλείσουν οι τράπεζες υπάρχει το «σχέδιο Δήμητρα», το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την χρεοκοπία αλλά και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

«Θα θυμίζουμε τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, όχι γιατί θέλουμε να γυρίσουμε έτσι σε αυτές τις εποχές το νου μας, αλλά γιατί αυτό το οποίο έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας ως “κυβέρνηση ηττημένων” -προσέξτε- προϋποθέτει μια σύμπραξη και με το ΠΑΣΟΚ και με το ΜέΡΑ25. Και είναι το ίδιο ΜέΡΑ25 το οποίο μας λέει “δεν πειράζει και αν κλείσουν οι τράπεζες” και τώρα ανακαλύπτει, λέει, διάφορα άλλα συστήματα πληρωμών τα οποία τα αποκαλεί “Δήμητρα”, τα διάβαζα και εγώ αυτά. Δηλαδή αντί για ευρώ θα πληρωνόμαστε με “Δήμητρες”, δεν ξέρω πώς το φαντάζονται», δήλωνε από το Ρέθυμνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από την κατάσταση που ζήσαμε πριν από λίγα χρόνια στη χώρα μας. Όταν οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης πειραματίζονταν με την ελληνική οικονομία και τις ζωές των Ελλήνων με την περίφημη «περήφανη διαπραγμάτευση. Ο κόσμος μπορεί να δει και να συγκρίνει. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να αποκαλύπτουμε την κρυφή τους ατζέντα», δήλωνε κορυφαίο κομματικό στέλεχος στο Newsbeast.

Πολλά είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία παρακολουθούν με ενδιαφέρον στo γαλάζιο κομματικό επιτελείο στην πρώτη μεταπασχαλινή δημοσκόπηση της Metron Analysisγια το Βήμα. Η ΝΔ δείχνει να υπερισχύει σχεδόν σε όλους τους τομείς όσον αφορά στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων. Μοναδική εξαίρεση όπου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό 24% έναντι 23% είναι στην «Προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 35% και τον Αλέξη Τσίπρα να μένει πολύ πίσω στο 18%. Επίσης, το 51% των πολιτών θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, έναντι 48% που τάσσεται υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας.

Αξιοσημείωτα είναι και τα ποσοστά που καταδεικνύουν το ενδιαφέρον αλλά και την πρόθεση για συμμετοχή στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι πολίτες ενδιαφέρονται σε ποσοστό 83% ενόψει των επικείμενων εκλογών, ενώ το 92% αγγίζει το ποσοστό εκείνων που απάντησαν «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» για το αν θα ψηφίσουν. Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καλύπτει μέρος των απωλειών που είχαν καταγραφεί μετά τα Τέμπη (27,8% έναντι 26,2% του Μαρτίου).

Μικρή άνοδο σημειώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 22,2%, έναντι 21,5%. Κάμψη εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, στο 8,5% από 9,4%, ενώ ανοδικά συνεχίζει να κινείται το ΚΚΕ, φτάνοντας το 6%, έναντι 5,7% τον Μάρτιο. Και το ΜέΡΑ25, με ποσοστό 4,4% από 3,9% στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ το Έλληνες-Εθνικό Κόμμα («κόμμα Κασιδιάρη») μετριέται στο 3,5% (έναντι 3,8%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 13,2%.

 

Δείτε περισσότερα εδώ:newsbeast.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version