Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση GPO: Στο 36,9% η ΝΔ και στο 30,4% ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να ανοίγει την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ και να έχει σημαντικό προβάδισμα, καθώς στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» το κυβερνητικό κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό 36,9%, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στο 30,4%

Αναλυτικά στην δημοσκόπηση της GPO, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, και με κατανομή των εδρών με απλή αναλογική και με τον νέο εκλογικό νόμο, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 36,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 30,4%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,1%, το ΚΚΕ 7%, η Ελληνική Λύση 3,5%, το ΜεΡΑ25 3,6%, ενώ το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής είναι στο 8,5%.

Με αυτά τα ποσοστά η κατανομή των εδρών με απλή αναλογική είναι:

 • ΝΔ: 121
 • ΣΥΡΙΖΑ: 100
 • ΠΑΣΟΚ: 33
 • ΚΚΕ: 23
 • Ελληνική Λύση: 11
 • ΜέΡΑ25: 12

Οι έδρες με βάση τον νέο εκλογικό νόμο της ΝΔ διαμορφώνονται ως:

 • ΝΔ: 147
 • ΣΥΡΙΖΑ: 85
 • ΠΑΣΟΚ: 28
 • ΚΚΕ: 20
 • Ελληνική Λύση 10
 • ΜέΡΑ25: 10

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με 45,3%

Στην ερώτηση «Ποιον θεωρείται καταλληλότερο Πρωθυπουργό ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα», ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πήρε άνετα την πρώτη θέση με ποσοστό 45,3% και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε 2ος με 34,8%.

Αναλυτικά τα ποσοστά είναι:

 • Κυριάκος Μητσοτάκης: 45,3%
 • Αλέξης Τσίπρας 34,8%
 • Κανένας από τους δύο (αυθόρμητα): 19,8%
 • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ 0,3%

Σιγουριά για νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα είναι πρώτο το βράδυ της 21ης Μαΐου ανεξαρτήτως από το ποιο κόμμα θα ψηφίσετε;» η ΝΔ συγκέντρωσε το 59,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 29,8%.

Αναλυτικά οι απαντήσεις:

 • ΝΔ: 59,7%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 29,8%
 • Άλλο: 1,2%
 • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ: 9,3%

Όσον αφορά στα ποσοστά επί τοις εκατό στην πρόθεση ψήφου με όλα τα κόμματα δίχως την απλή αναλογική, η δημοσκόπηση της GPO έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33% σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τα ποσοστά που είχε τον Μάρτιο (29,5%) και τον Απρίλιο (32,8%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 27,1% (ήταν στο 25,6% τον Μάρτιο και στο 26,9% τον Απρίλιο), ενώ το ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 9% μένοντας σχεδόν στα ίδια ποσοστά σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες (9,2% και 9%).

Το ΚΚΕ είναι στο 6,2% (σημειώνει πτώση από το 6,7% και το 6,3% των δυο προηγούμενων μηνών), η Ελληνική Λύση είναι στο 3,1% (μένει στα ίδια ποσοστά με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο), το ΜέΡΑ25 είναι στο 3,2% (είχε 3,3% και 3,2% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αντίστοιχα), το κόμμα ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου είναι στο 1,9% και η Εθνική Δημιουργία του Θάνου Τζήμερου στο 1,5%.

Επίσης η δημοσκόπηση της GPO δείχνει: «Αλλο κόμμα» στο 4,2% με αισθητή μείωση από το 5% και το 6,5% του Μαρτίου και του Απριλίου.

«Λευκό» λέει το 0,6% και «Δεν θα ψηφίσω / Δεν έχω αποφασίσει» λέει το 10,2%.

newsit.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης από Καβάλα: Η μείωση των φόρων οδηγεί στην ανάπτυξη

Εκλογές 2023: «Εμείς σας μειώσαμε τους φόρους και εσείς μεγαλώνετε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επαγγελματίας

Τις νέες εγκαταστάσεις του ιχθυοπωλείου του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής Καβάλας, που αναμένεται να λειτουργήσει σε περίπου ένα μήνα, επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Σταύρο Αρβανιτάκη και μέλη της διοίκησης.

«Βάλαμε και εμείς λίγο το χεράκι μας για να γίνει το ιχθυοπωλείο», είπε, μόλις έφτασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού συμπλήρωσε: «Δεν το βάλατε λίγο, το βάλατε πολύ».

«Αυτό το έργο είναι μία έμπρακτη απόδειξη για το ότι η μείωση φόρων οδηγεί στην ανάπτυξη. Εμείς σας μειώσαμε τους φόρους και εσείς μεγαλώνετε», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους του ιχθυοπωλείου, όπου όχι μόνο θα πωλούνται ψάρια, αλλά θα ψήνονται κιόλας επιτόπου, και αμέσως μετά η διοίκηση του συνεταιρισμού τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του και του πρόσφερε τσίπουρο με μεζέ, ενώ τον κάλεσε να παραστεί στην τελετή για τα εγκαίνια λειτουργίας του ιχθυοπωλείου.

Το ιχθυοπωλείο, πού εκτός από το πωλητήριο διαθέτει και χώρους συσκευασίας των ψαριών, κόστισε περίπου 400.000 ευρώ και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο συνεταιρισμός αριθμεί 27 μέλη και όπως μας είπε ο πρόεδρός του Σταύρος Αρβανιτάκης είναι η πρώτη φορά που αποκτά ιδιόκτητο ιχθυοπωλείο. Η ετήσια παραγωγή του συνεταιρισμού ψαριών είναι περίπου 70 με 80 τόνους ενώ στις παλιές καλές εποχές έφτανε και τους 180 τόνους.

Αμέσως μετά το ιχθυοπωλείο ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε ψαράδες, την ώρα της δουλειάς τους, στο αλιευτικό καταφύγιο, στο λιμάνι της Κεραμωτής, και συζήτησε για λίγο μαζί τους. Στη συνέχεια περπάτησε στον παραλιακό δρόμο της Κεραμωτής, ώσπου επιβιβάστηκε στο πλοίο για να τον μεταφέρει στη Θάσο.

Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα, τους υποψήφιους βουλευτές Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μακάριο Λαζαρίδη, τον περιφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον Δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη.

 

Πηγή: protothema.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ντιμπέιτ στις 15 Ιουνίου: Οι ενότητες, η ελεύθερη ερώτηση και η διαφορά από την πρώτη τηλεμαχία

Νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής την Πέμπτη

Στις 15 Ιουνίου θα διεξαχθεί τελικώς το ντιμπέιτ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή που συνεδρίαση σήμερα, Τρίτη 6 Ιουνίου, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας Καλλιόπης Σπανού.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν ο καθορισμός του πλαισίου διεξαγωγής του νέου ντιμπέιτ. Με ομόφωνη απόφαση η ημερομηνία αποφασίστηκε να είναι η 15η Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.

Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα

3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια

6η Θεματική Ενότητα: Νέα Γενιά

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ερωτήσεων επί των θεματικών ενοτήτων, οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Με βάση και την κριτική που είχε γίνει στο προηγούμενο ντιμπέιτ από τους δημοσιογράφους, προτάθηκε να δοθεί δυνατότητα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ για μια ερώτηση ελεύθερης επιλογής προς κάθε πολιτικό αρχηγό. Η τοποθέτηση των κομμάτων ήταν αρχικά θετική, όμως το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την Πέμπτη, στη νέα συνεδρίαση της διακομματικής στην οποία θα πάρουν μέρος και οι εκπρόσωποι των καναλιών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι 5, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής καθώς βρέθηκε εκτός Βουλής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ το θέμα του δεύτερου ντιμπέιτ μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, τέθηκε μεν, δεν προχώρησε δε.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τους υποψηφίους του για τις εκλογές της 25 Ιουνίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι στην επερχόμενη κάλπη δεν υφίσταται σταυρός προτίμησης στους υποψηφίους και η εκλογή των βουλευτών γίνεται με λίστα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (ΤΑΝΙΑ) του Παύλου
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη
ΚΑΡΑΣΑΒΒΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Γεωργίου
ΞΟΥΛΟΓΗΣ ΦΙΛΗΜΩΝ του Χρήστου
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ του Ιωάννη
ΧΩΜΑΤΑ ΖΩΗ του Χρήστου

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: