ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφορία: Στέλνει «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα

15.000 σημειώματα με φόρο κατ΄ εκτίμηση ετοιμάζει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο, ποια στοιχεία ελέγχονται και διασταυρώνονται
Χιλιάδες «ραβασάκια» με φόρους για «αμαρτίες» κυρίως του 2017 ταχυδρομούν οι εφορίες σε φορολογούμενους που εντοπίζονται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα που έχουν εισπράξει ή ακόμη και να μην έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει λάβει εντολή να στείλει φέτος τουλάχιστον 15.000 εκκαθαριστικά με φόρους «κατ΄ εκτίμηση», δηλαδή με ποσά φόρου που έχουν υπολογιστεί για εισόδημα το οποίο προκύπτει με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η φορολογική Αρχή.
Στο «μάτι» των φοροελεγκτών βρίσκονται συνταξιούχοι και μισθωτοί με αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων και αποδοχών, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα, ενώ στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις του 2017 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:
- Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
- Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.
- Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
- Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.
Φόρος κατ’ εκτίμηση
Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος δεν την υπέβαλαν, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.
Στην εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου αναφέρεται ότι η Φορολογική Διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης του φορολογουμένου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου. Επίσης, αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της μέχρι την ημερομηνία για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης. Τα στοιχεία αυτά δύνανται να αναφέρονται και σε ξεχωριστό φύλλο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πράξης του εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.
Θρήνος: Πέθανε 26χρονος μπασκετμπολίστας
Το «ραβασάκι» με τον φόρο κοινοποιείται στον φορολογούμενο, ο οποίος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στην ψηφιακή πύλη myAADE ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου. Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Δήλωση ή προσφυγή
Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραμπ: «Θα βομβαρδίσω τη Μόσχα αν εισβάλεις»
Ραγδαίες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, με το CNN να δημοσιεύει ηχητικά ντοκουμέντα που φέρεται να απεικονίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, «θα βομβαρδίσει τη Μόσχα».
Η αποκάλυψη αυτή περιλαμβάνεται στο νέο βιβλίο «2024» των Τζος Ντόσεϊ, Τάιλερ Πέιτζερ και Άιζακ Άρνσντορφ και βασίζεται σε απομαγνητοφωνήσεις από ιδιωτικές συγκεντρώσεις και δείπνα του Τραμπ με δωρητές κατά την προεκλογική του εκστρατεία για τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας.
«Αν μπεις στην Ουκρανία, θα βομβαρδίσω τη Μόσχα»
Σύμφωνα με τα ηχητικά αρχεία που φέρεται να έχει στην κατοχή του το CNN, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ περιγράφει σε συνομιλίες του ότι είχε ξεκαθαρίσει στον Πούτιν την αμερικανική στάση πριν από την εισβολή. «Αν μπεις στην Ουκρανία, θα βομβαρδίσω τη Μόσχα. Δεν έχω άλλη επιλογή», φέρεται να του είπε, με τον Ρώσο ηγέτη να απαντά ότι δεν πίστευε πως η απειλή ήταν αληθινή.
Ο Τραμπ, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, είχε υιοθετήσει παρόμοια στάση και απέναντι στην Κίνα, προειδοποιώντας τον Σι Τζινπίνγκ για ενδεχόμενη εισβολή στην Ταϊβάν.
Κυνισμός και πιέσεις σε υποστηρικτές
Στα ηχητικά ντοκουμέντα, ο Τραμπ εμφανίζεται με σκληρή και επιθετική ρητορική. Μεταξύ άλλων, πρότεινε την απέλαση φοιτητών που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα τους πετάω έξω από τη χώρα».
Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα ψηφίζουν σταθερά τους Δημοκρατικούς, γεγονός που -κατά τον ίδιο- δίνει εκλογικό πλεονέκτημα στους πολιτικούς του αντιπάλους.
Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση προς τους Εβραίους ψηφοφόρους να «αρχίσουν να ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους», ενώ σε ιδιωτικό δείπνο πίεσε οικονομικό υποστηρικτή να αυξήσει τη δωρεά του από 1 εκατομμύριο σε 25 εκατομμύρια δολάρια.
Προεκλογική στρατηγική με άρωμα… γεωπολιτικής απειλής
Η στρατηγική Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 φαίνεται να περιλαμβάνει ένα μείγμα σκληρής εξωτερικής πολιτικής, κυνικών εσωτερικών τοποθετήσεων και έντονων πιέσεων στους υποστηρικτές του. Οι αποκαλύψεις προκαλούν αντιδράσεις και νέα ερωτήματα σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ επί διακυβέρνησής του και τη στάση του απέναντι σε κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα.
Το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ δείχνει να πολώνεται εκ νέου, ενώ το αφήγημα του Τραμπ βασίζεται πλέον περισσότερο από ποτέ στη σκληρή δύναμη και τη ρητορική υψηλής έντασης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερίδα της Ζυθοποιίας Μακεδονίας–Θράκης στην Κομοτηνή: Στο επίκεντρο η αγροδιατροφή και η ΚΑΠ 2025–2030

Η Κομοτηνή φιλοξενεί σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025, την ημερίδα της Ζυθοποιίας Μακεδονίας–Θράκης (Βεργίνα) με θέμα «Κοινή Αγροτική Πολιτική – Ατζέντα 2025–2030», υπό τον τίτλο «Ανθεκτικό, καινοτόμο και περιβαλλοντικά βιώσιμο αγροδιατροφικό μοντέλο για την ΑΜ‑Θ».
Κύριες δηλώσεις
Δρ. Κώστας Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της ΚΑΠ στην περιοχή, με έμφαση στην ενδυνάμωση της βιωσιμότητας και της αγροτικής ανθεκτικότητας στην Ανατολική Μακεδονία–Θράκη .
Χριστόδουλος Τοψίδης, Περιφερειάρχης ΑΜ‑Θ, υπογράμμισε τη σημασία της στενής διασύνδεσης μεταξύ παραγωγής και μεταποίησης. Όπως εξήγησε, απαιτείται στενή συνεργασία του αγρότη με μεταποιητικές επιχειρήσεις – όπως η Βεργίνα – ώστε το πρωτογενές προϊόν να αποκτά προστιθέμενη αξία τοπικά μέσω ποιοτικής και εξωστρεφούς μεταποίησης .
Νίκος Μπήλιος, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Βεργίνας, επισήμανε ότι η εταιρεία επενδύει ήδη σε υποδομές, τοπική γεωργία συμβολαιακού τύπου και καινοτόμα προϊόντα όπως το τσάι Tuvunu. Στόχος η ενίσχυση ενός ισχυρού οικοσυστήματος γνώσης, έρευνας και τεχνογνωσίας, με βαθιές ρίζες στη Θράκη και πανελλήνια διάσταση .
Η πρωτοβουλία αυτή της Βεργίνας επαληθεύει τη δέσμευση της για τοπική παραγωγή προστιθέμενης αξίας, ενώ οι δηλώσεις των κ. Μπαγινέτα και Τοψίδη ανέδειξαν τις δυνατότητες και τα εργαλεία για μια ισχυρή Συμβολή της Θράκης στην εθνική αγροδιατροφική ατζέντα.
Αναμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των προτάσεων και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που συζητήθηκαν – παραμένοντας σε επαγρύπνηση για τις εξελίξεις της συνεργασίας μεταξύ παραγωγικού και μεταποιητικού τομέα στην περιοχή.
Press Pilot
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣΓ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣΠΕΡ/ΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ Τηλ: 2321440052 Email:dpy.serron@psnet.gr Σέρρες, 07 Ιουλίου 2025
Θέμα: «Πρόληψη πυρκαγιών»
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr),για την Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, προβλέπεται ΥΨΗΛΟΣ κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στην Π.Ε. Σερρών.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Ιουλίου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την πρόκληση πυρκαγιών. Ιδιαίτερα την Τετάρτη, προβλέπονται ενισχυμένοι άνεμοι, οι οποίοι ενδέχεται να δυσχεράνουν τις επιχειρήσεις καταστολής σε περίπτωση πυρκαγιάς και να συμβάλουν στην ταχεία εξάπλωσή της. Για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων, καλούνται οι πολίτες να δείξουν αυξημένη υπευθυνότητα και να απέχουν από κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά. Τονίζεται ότι απαγορεύονται ρητά οι παρακάτω ενέργειες:
Η χρήση φλόγας στην ύπαιθρο (άναμμα φωτιάς, ψησταριές κ.λ.π.) .
Η καύση ξερών χόρτων, κλαδιών ή απορριμμάτων .
Οι εργασίες με εργαλεία που προκαλούν σπινθήρες (τροχοί, οξυγονοκολλήσεις κ.ά.) να αναβάλλονται για ασφαλέστερες ημέρες.
Η εγκατάλειψη σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών σε δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Η είσοδος σε απαγορευμένες περιοχές , ειδικά με οχήματα, καθώς δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις .
Σε περίπτωση που αντιληφτείτε καπνό ή εστία πυρκαγιάς, παρακαλούμαι να
ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στο 112, δίνοντας όσο το δυνατόν πιο σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και την έκταση του συμβάντος.
Η πρόληψη δασικών πυρκαγιών είναι υπόθεση όλων μας. Με σύνεση και έγκαιρη αντίδραση μπορούμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και τις ζωές μας.
Ο Διοικητής
Παναγιώτης Γ. Πατσιαλής
Πύραρχος