Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

ECDC | Οδηγίες για τα νέα εμβόλια της COVID19- Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

image_print

Οι έγκυες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει επίσης να έχουν προτεραιότητα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).


Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες συνέστησαν σήμερα να δοθεί προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στα άτομα που κινδυνεύουν με σοβαρή Covid-19 όταν θα χορηγηθούν τα νέα, προσαρμοσμένα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον.

Οι έγκυες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει επίσης να έχουν προτεραιότητα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Ο ΕΜΑ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, τα οποία στοχεύουν ταυτόχρονα το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού και την υποπαραλλαγή ΒΑ.1 της Όμικρον.

«Το ECDC και ο ΕΜΑ συνιστούν οι αναμνηστικές δόσεις να χορηγούνται κατά προτεραιότητα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της ασθένειας, λόγω ορισμένων παραγόντων κινδύνου», ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες. Στα ευάλωτα άτομα περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, όσοι πάσχουν από άλλα νοσήματα και οι έγκυες. Προτεραιότητα θα πρέπει επίσης να δοθεί και σε όσους εργάζονται σε οίκους ευγηρίας.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ανέφεραν ότι τα αρχικά εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν σε άτομα που έχουν κάνει τις προηγούμενες δόσεις στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες οι δόσεις του προσαρμοσμένου εμβολίου, επειδή «παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής μορφής της ασθένειας, της νοσηλείας και του θανάτου». Τα εμβόλια αυτά στοχεύουν το αρχικό στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, ωστόσο αποδείχτηκαν λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στις επόμενες παραλλαγές. Μετά τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, φέτος κυριάρχησαν σε όλον τον κόσμο η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Αυξημένη προσοχή στις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

image_print

Την προσοχή των πολιτών στις τροφικές δηλητηριάσεις που παρουσιάζουν αυξητική τάση κατά τους θερινούς μήνες συνέστησε ο Νομίατρος Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όταν τα τρόφιμα δεν διαχειρίζονται σωστά.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυξάνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης των τροφίμων, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε υψηλές θερμοκρασίες και της μη σωστής συντήρησής τους. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι η σωστή διαχείριση των τροφίμων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πρόληψης των τροφικών δηλητηριάσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη κατά τη μεταφορά τροφίμων στις παραλίες, στις εκδρομές και σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αλλοιώσουν γρήγορα τα ευπαθή προϊόντα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών δηλητηριάσεων.

Ο Νομίατρος Καβάλας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν πιστά τις βασικές οδηγίες ασφαλούς διαχείρισης των τροφίμων, τονίζοντας ότι η πρόληψη αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Ιστορική πρωτιά για την Καβάλα: Ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος στην Κλινική «Ιπποκράτης»

image_print

Ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της ορθοπαιδικής χειρουργικής στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε στην Κλινική «Ιπποκράτης», όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με τη συνδρομή ρομποτικής τεχνολογίας.Την επέμβαση πραγματοποίησε ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γιώργος Τσοκτουρίδης, ο οποίος είναι και Επιστημονικός Διευθυντής του Ορθοπαιδικού Τμήματος της Κλινικής «Ιπποκράτης» Καβάλας.

Η συγκεκριμένη ιατρική πράξη αποτελεί σταθμό για την περιοχή, καθώς εισάγει μια σύγχρονη χειρουργική μέθοδο που επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση της επέμβασης. Με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος, ο χειρουργός μπορεί να προσαρμόσει τη διαδικασία στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς και να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα με αυξημένη ακρίβεια.

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μία από τις πλέον εξελιγμένες τεχνικές στον χώρο της σύγχρονης ορθοπαιδικής. Στόχος της είναι η καλύτερη λειτουργική αποκατάσταση της άρθρωσης, η ενίσχυση της ασφάλειας της επέμβασης και η ομαλότερη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.Η επιτυχής πραγματοποίηση της πρώτης τέτοιας επέμβασης στην Καβάλα διευρύνει τις δυνατότητες παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα σε ασθενείς της ευρύτερης περιοχής να έχουν πρόσβαση σε προηγμένες χειρουργικές τεχνικές χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν σε μεγάλα αστικά κέντρα.Με την πρωτοβουλία αυτή, η Κλινική «Ιπποκράτης» Καβάλας ενισχύει τον ρόλο της στον τομέα της σύγχρονης ιατρικής φροντίδας, ενώ ο Γιώργος Τσοκτουρίδης και η επιστημονική του ομάδα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών προς όφελος των ασθενών.

Η πρώτη ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος στην Καβάλα δεν αποτελεί μόνο μια σημαντική ιατρική επιτυχία, αλλά και μια νέα αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της ορθοπαιδικής χειρουργικής στην περιοχή.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: 1.500 ευρώ τον μήνα για στέγαση και σίτιση παθολόγων στο Νοσοκομείο

Δράμα-οικονομικό κίνητρο για στέγαση και σίτιση Ειδικών Παθολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
image_print

Σε εφαρμογή τίθεται η απόφαση του Δήμου Δράμας για τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων ύψους έως 1.500 ευρώ μηνιαίως, με στόχο την κάλυψη εξόδων στέγασης και σίτισης τεσσάρων Ειδικών Παθολόγων που θα στελεχώσουν το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.

Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, με την οποία ο Δήμος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και αντιμετώπισης του προβλήματος στελέχωσης των νοσοκομείων της περιφέρειας.

Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχθηκε στο γραφείο της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας τον νέο Ειδικό Παθολόγο, Πέτρο Γλούφτσιο, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει υπηρεσία στο Νοσοκομείο.

Κατά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον νέο γιατρό και ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου Δράμας.

Η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, κ. Καρατζόγλου, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αποτελεί καθοριστική παρέμβαση για την κάλυψη κρίσιμων ιατρικών θέσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα», Παρθένα Κιόρτεβε, καθώς και ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη και Ζωή», Χρήστος Μπακόπουλος.

Ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, δήλωσε:

«Ο Δήμος Δράμας γίνεται ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που θεσπίζει οικονομικό κίνητρο έως 1.500 ευρώ τον μήνα για τη στέγαση και τη σίτιση τεσσάρων Ειδικών Παθολόγων του Ε.Σ.Υ., με στόχο την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποδεικνύει ότι, όταν υπάρχει συνεργασία και αποφασιστικότητα, μπορούμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.»

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en