Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Ανησυχητικό «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης – Οι συστάσεις των ειδικών

Επί ποδός για τα αυξημένα κρούσματα γρίπης που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα -αρκετά πιο νωρίς από ό,τι ισχύει συνήθως- βρίσκονται οι επιστήμονες, δεδομένου ότι σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η διασπορά κορωνοϊού.

Ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα 24ωρα κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεχτικοί, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ενημέρωση με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της γρίπης.

Συνήθως η γρίπη εμφανίζεται στη χώρα από τον Οκτώβριο και παρουσιάζει σταδιακή διακύμανση έως τον Μάρτιο, με αποκορύφωμα συνήθως τον Ιανουάριο. Ωστόσο, φέτος έκανε την εμφάνισή της πολύ νωρίτερα.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι «η γρίπη εμφανίστηκε φέτος δύο μήνες νωρίτερα στην Αυστραλία. Από εκεί και λόγω της έντονης καλοκαιρινής κινητικότητας άρχισε η διασπορά της στον υπόλοιπο κόσμο.

»Ένας από τους λόγους που ξεκίνησε νωρίτερα στην Αυστραλία, της οποίας ο χειμώνας συμπίπτει χρονικά με το δικό μας καλοκαίρι, είναι γιατί εκεί όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η ανοσία των ανθρώπων απέναντι στην γρίπη είχε πέσει πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια. Και είχε πέσει γιατί τα lockdown και τα παρατεταμένα μέτρα προστασίας σχεδόν εξάλειψαν την παρουσία της. Να σημειωθεί εδώ πως η Αυστραλία εφάρμοζε πολύ σκληρά lockdown λόγω κορωνοϊού σχεδόν επί δύο έτη.»

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, τα κρούσματα αφορούν νεότερες ηλικίες γιατί ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν έχει καθόλου ανοσία μιας και δεν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης και άρα είναι πιο ευάλωτο στο να κολλήσει.

Ο καθηγητής επιβεβαιώνει ότι η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού προβληματίζει τους επιστήμονες. «Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη» αναφέρει.

Νωρίτερα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης;

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ήταν λογικό να ξεκινήσει νωρίτερα, το μεγάλο θέμα όμως είναι αν υπάρχει διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε στην «Καθημερινή»: «Για την ώρα δεν τίθεται ζήτημα επίσπευσης του εμβολιασμού για την γρίπη. Υπάρχει μια λογική πίσω από το timing του εμβολιασμού η οποία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη διάρκεια της δράσης του εμβολίου. Δεν θέλουμε αυτή η δράση να τελειώσει νωρίτερα και ενώ το κύμα θα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Παγώνη: Ψυχραιμία και εμβολιασμός

Ψυχραιμία και όχι πανικό, συνιστά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την ασυνήθιστα αυξημένη για την εποχή διασπορά της γρίπης. «Δεν χρειάζεται πανικός για τα περιστατικά γρίπης που καταγράφονται φέτος πολύ νωρίτερα, άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως η γρίπη είναι ένας ιός που γνωρίζουν καλά οι επιστήμονες και ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν. Η κ. Παγώνη κάλεσε τους πολίτες να εμβολιστούν για την γρίπη, καθώς όπως είπε φέτος ακόμη περισσότεροι δεν φορούν μάσκα και άρα είναι πιθανότερο να μολυνθούν. Πρέπει ηλικιωμένοι και ευάλωτοι πολίτες να εμβολιαστούν για να προφυλαχθούν, είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Καπραβέλος για το «κοκτέιλ»: Θέλει πολύ προσοχή

Παράλληλα, ο διευθυντής ΜΕΘ Β’ Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος επισήμανε στο OPEN: «Έχουμε μπροστά έναν τρίτο χειμώνα πανδημίας» και πρόσθεσε πως παρά την καλύτερη εικόνα της πανδημίας οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προσέχουν και να προφυλάσσονται περισσότερο, ιδιαίτερα εκείνοι με τα υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα, έναν ιό που έχει εξασθενίσει, η παραλλαγή αυτή δεν προκαλεί σοβαρή νόσο, όμως στις μεγάλες ηλικίες έχει σοβαρές συνέπειες. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε πάρα πολύ» παρατήρησε και υπογράμμισε: «Στόχος να προφυλάξουμε τις μεγάλες ηλικίες. Να προσέξουμε εμείς αλλά και η πολιτεία να μην έχει αυτή τη χαλαρότητα. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία είναι και η γρίπη μαζί. Θέλει πολύ προσοχή».

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού: «Η ανοσία μας έχει πέσει. Η γρίπη ήρθε πιο νωρίς. Θα χτυπήσει μαζί με τον κορωνοϊό. Γρίπη και κορωνοϊός μαζί δεν μπορούν να εκδηλώσουν τις τραγικές συνέπειες των προηγούμενων χρόνων. Είναι διαχειρίσιμες καταστάσεις, αρκεί να μη χαλαρώσουμε. Να εμβολιαστούμε νωρίς».

ΕΟΔΥ: Μέτρα προστασίας και εμβολιασμός

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή επισημαίνεται το φαινόμενο της αύξησης κρουσμάτων γρίπης και συνιστάται η λήψη μέτρων προστασίας, ενώ επισημαίνεται ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος.

»Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

»Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

»Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό».

 

Πηγή: cnn.gr

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου από το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας θα εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης κατά της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αυτή η δράση έχει σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου

Πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι η υποστήριξη, προετοιμασία και απόκριση των αρμοδίων φορέων, με τη συστηματική και έκτακτη εφαρμογή δράσεων πρόληψης και ελέγχου των εποχικών εξάρσεων του ιού στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Δράσης εκπονήθηκε από διατομεακή Ομάδα Εργασίας ειδικών επιστημόνων, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) έχουν καταγραφεί κατά τα έτη 2010-2023 στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, σε όλες τις Περιφέρειες. Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την παρουσία του ιού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών κατά το τρέχον και κατά τα επόμενα έτη, ιδιαίτερα στη διάρκεια της περιόδου που τα κουνούπια είναι δραστήρια.

Για την αντιμετώπιση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν αναλάβει μια σειρά επιχειρησιακών δράσεων πρόληψης και αντίδρασης. Με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται από κουνούπια, το υπουργείο Υγείας εκδίδει ετησίως σχετική Εγκύκλιο για τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών.

Δεδομένης της αλλαγής του κλίματος στη χώρα μας και της πιθανότητας έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, όπως έντονες πλημμύρες, και των ήπιων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών-διανομέων του ιού σε όλη την επικράτεια γίνεται ακόμα πιο επείγουσα. Η διαχείρισή τους πρέπει να βασίζεται σε συστηματική και λεπτομερή εντομολογική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και αποτύπωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και του ελέγχου της παρουσίας του ιού σε αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας περιγράφει λεπτομερώς τις αναγκαίες δράσεις ανάλογα με το Επίπεδο Κινδύνου του ιού σε κάθε περιοχή. Αυτό επιτρέπει στους αρμόδιους φορείς να ενεργούν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία του κοινού.

Το Σχέδιο Δράσης παραμένει υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, που θα διερευνά -σε τακτά χρονικά διαστήματα- την ανάγκη τυχόν αναθεώρησής του, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας και επιστημονικής έρευνας και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός στις Αρχές από τα κρούσματα μηνιγγίτιδας | «Άμεσα η ιχνηλάτηση ώστε να παρακολουθείται και το στενό περιβάλλον»

Ανησυχία επικρατεί στις Αρχές για την έξαρση της μηνιγγίτιδας και τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί, με το τελευταίο να είναι αυτό μιας 42χρονης γυναίκας, η οποία παραμένει σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Ρίου.

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί. Τα συμπτώματα είναι έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, εμετός, δυσκαμψία αυχένα», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται μόνο στα νοσοκομεία. Μόλις υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα μεταφέρονται εκεί γιατί πρέπει να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να ξεκινήσει ιχνηλάτηση ούτως ώστε να παρακολουθείται και το στενό περιβάλλον αλλά και το πιο ευρύ».

Σύμφωνα με την κα Παγώνη:

«Φέτος το κακό είναι ότι η μηνιγγίτιδα είναι σε έξαρση συγκριτικά με πέρυσι. Φέτος είναι αρκετά τα περιστατικά και αυτό που προβλημάτισε είναι ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα είχαμε τα περιστατικά της Πάτρας. Τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα, αυτό που μας προβληματίζει είναι η μηνιγγίτιδα για τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Να πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία να αντιμετωπιστούν για να μην έχουμε τις επιπλοκές που φοβόμαστε».

 Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια γνωστή πρακτική κατά την οποία τρώτε όλο το φαγητό σας σε ένα οκτάωρο «παράθυρο» και νηστεύετε για τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας. Ωστόσο, μια μελέτη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι ο περιορισμός των γευμάτων σε μόλις οκτώ ώρες την ημέρα συνδέεται με 91% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en