ΚΑΒΑΛΑ

Eρώτηση Καραγιαννίδη για την εγκατάσταση LNG στον κόλπο της Καβάλας

Ερώτηση προς  το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το  Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπέβαλλε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ  αναφορικά με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Καβάλα (LNG).

 Η ερώτηση

«H σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας και ειδικότερα πίσω από το λόφο της Νέας Καρβάλης σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η διαδικασία της εγκατάστασης προχωρά χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Καβάλας κι ενώ ήδη εγείρονται σημαντικές αντιστάσεις από το μεγαλύτερο της μέρος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία  οι μονάδες αποθήκευσης LNG χαρακτηρίζονται εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας, για τις οποίες απαιτούνται υψηλά μέτρα ασφαλείας και η εγκατάσταση τους απαγορεύεται να γίνεται κοντά σε περιοχές κατοίκησης.

Επιπλέον, παραβλέπεται η γειτνίαση της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης με δύο άλλες υψηλού κινδύνου εγκαταστάσεις: το  εργοστάσιο Λιπασμάτων και το εργοστάσιο Πετρελαίων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή σε μικρές αποστάσεις.

Μέσα σ αυτό το πλαίσιο κι ενώ ασαφείς παραμένουν οι εγγυήσεις ασφάλειας για τον πληθυσμό της Καβάλας αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Με ποια κριτήρια προωθείται η εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας ενώ δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία κι ενώ όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον σχέδιο;

2.Ποιες μέριμνες θα λάβουν έτσι ώστε να μην προχωρήσουν οι εργασίες εγκατάστασης αν δεν αποσαφηνιστούν διάφορες πτυχές του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου;»

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version