Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Απόφαση ΤΕΕ-ΑΜ: ‘’Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG Αιγαίου”

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ στην συνεδρίασή της της 12-6-2014, αποφάσισε να συνταχθεί με την κινηματική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας κατά της  σχεδιαζόμενης εγκατάστασης του έργου ‘’Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού  Αερίου LNG Αιγαίου’’.

Το κείμενο της απόφασης έχει ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ 12-6-2014 ΔΕ / ΤΕΕ-ΑΜ

Το ΤΕΕ-ΑΜ σύμφωνα με το εγκεκριμένο με την πρόσφατη απόφαση της Αντιπροσωπείας πλαίσιο  δράσης του, έχει αναλάβει την ευθύνη ώστε η συλλογικότητα που αποτελεί, αξιοποιώντας  τον ποιοτικό αλλά και κοινωνικό ρόλο του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, να δρα για την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας, προτάσσοντας την ικανοποίηση των πραγματικών κοινωνικών αναγκών απέναντι στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου, συμβάλλοντας αφενός στην διαμόρφωση κατευθύνσεων για την ανατροπή της καταστροφής που συντελείται στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό και αφετέρου στην προώθηση ενός νέου  πλαισίου αξιοποίησης και ανάπτυξης των παραγωγικών υποδομών που έχουν διασωθεί από την κρίση.

 

Μέσα στα πλαίσια αυτά στηρίζει  έργα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα δώσουν την δυνατότητα στις παραγωγικές μονάδες και την οικιακή κατανάλωση να έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε φθηνές και όσο το δυνατό φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, όπως είναι και το φυσικό αέριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν σωστή χωροθέτηση και θα καλύπτουν όλες τις υψηλότερες προϋποθέσεις ασφαλείας και περιβαλλοντικής συμβατότητας.

 

Παράλληλα είναι προφανές ότι λόγω των τεράστιων παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου (συμβατικών και μη συμβατικών), της μεγάλης αύξησης της ζήτησης ενέργειας και της εξέλιξης της τεχνολογίας διαχείρισης των κρυογενικών υγρών και των σχετικών συστημάτων ασφαλείας, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα εισέρχεται, παράλληλα με τους μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου, ολοένα και περισσότερο στο θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου από απομακρυσμένες περιοχές άντλησης σε περιοχές κατανάλωσης, όπου και θα εγκαθίστανται μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης.

 

Όμως, οι εγκαταστάσεις διαχείρισης LNG, λόγω της επικινδυνότητας που παρουσιάζουν (με σοβαρότερους τύπους πιθανών κινδύνων τις πυρκαγιές λίμνης και την διασπορά νεφών εύφλεκτου αερίου) για τους ανθρώπους και τις εγκαταστάσεις στο ευρύτερο περιβάλλον τους, έχουν δεχθεί μεγάλη αμφισβήτηση και αντίδραση από την κοινωνία αλλά και επιστήμονες και ερευνητές κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περιπτώσεις που επιχειρήθηκε (π.χ. LongBeach-CA/επίγειος σταθμός και LongIsland-NY/πλωτός σταθμός) να εγκατασταθούν τέτοιες μονάδες πλησίον λιμένων, κατοικημένων περιοχών ή βιομηχανικών υποδομών, θεωρούμενες επιπλέον ιδιαίτερα ευάλωτες σε τρομοκρατικές επιθέσεις μετά την 11/9.

 

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, όσα αναφέρθηκαν στην ενημέρωση και τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία για το έργο ‘’Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – Aegean LNG import terminal’’  στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας,

 

και επειδή από τα στοιχεία αυτά δεν προκύπτει,

 

  • ότι δύο πλωτοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου σε απόσταση 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους (Αλεξανδρούπολη – Καβάλα) και συνολικής δυναμικότητας μεγαλύτερης των 10 δις. κ.μ./έτος, έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας (η  εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου για το 2013 ήταν 3,675 κ.μ.) και ότι δεν εξυπηρετούν απλώς προσωρινές και ευμετάβλητες στρατηγικές ισορροπίες και μεγάλα προσωρινά ή μόνιμα επιχειρηματικά συμφέροντα,
  • ότι οι επενδύσεις που θα μετατρέψουν την περιοχή σε ενεργειακό κόμβο θα δώσουν δυνατότητα πρόσβασης για τους πολίτες και τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής μας σε φθηνή και προσιτή  ενέργεια,
  • ότι η ασφάλεια προσώπων, εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος θα εξασφαλιστεί σε υψηλότατα επίπεδα,

 

και επειδή επιπλέον,

 

  • το έλλειμμα διαλόγου εκ μέρους αρμόδιου Υπουργείου και της ΔΕΠΑ με την τοπική κοινωνία για ένα σημαντικότατο ζήτημα  που την αφορά,
  • η έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και κατεύθυνσης για την περιοχή,

 

έχουν τοποθετήσει δικαιολογημένα την τοπική κοινωνία απέναντι στο εξαγγελθέν και σχεδιαζόμενο έργο, που αλλάζει τον μέχρι σήμερα χωροταξικά θεσμοθετημένο χαρακτήρα της περιοχής,

 

 

Το ΤΕΕ-ΑΜ για λόγους αρχών και ουσίας στη βάση των ανωτέρω αναφερθέντων λόγων  συντάσσεται με την κινηματική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας κατά της  σχεδιαζόμενης εγκατάστασης του έργου ‘’Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού  Αερίου LNG Αιγαίου’’.

 

Παράλληλα διατηρεί ενεργοποιημένη και σε πλήρη ετοιμότητα την έμπειρη επιστημονική Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει αρχικά και έχει συμπληρώσει στη συνέχεια με επιπλέον στελέχη, προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί, με την επιστημονική και τεχνική επάρκεια που αρμόζει στον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, σε κάθε θέμα που αφορά το έργο, όπως απαιτηθεί. 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en