Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

ΔΠΘ | Εκδήλωση για την άμβλυνση επιπτώσεων των πυρκαγιών που έπληξαν τη Θράκη

Πρώτη φορά σε επίπεδο χώρας ένα Πανεπιστήμιο κατάφερε να κάνει όχι μόνο κοινωνούς αλλά εταίρους κοινωνικούς φορείς και πολίτες ώστε να συναποφασίσουν το σχέδιο δράσης που θα έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.

To καινοτόμο project προτάθηκε από την Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ και υλοποιείται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, με σκοπό την ενίσχυση ερευνητικών δράσεων και στόχευση, στην παρούσα χρονική περίοδο, την άμβλυνση επιπτώσεων των πυρκαγιών που έπληξαν τη Θράκη το περασμένο καλοκαίρι.

Επιδιώκοντας δυναμική αλληλεπίδραση, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε φορείς και πολίτες της Θράκης προκειμένου να συμμετέχουν και να αναδείξουν με την ψήφο τις 5 νικήτριες προτάσεις από τις 10 που έχουν προκριθεί στην ημιτελική φάση.

Έτσι το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, στις 18:00 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Ιατρικής, στην Πανεπιστημιούπολη Δραγάνας στην Αλεξανδρούπολη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανοικτή για το κοινό που θα αφορά στην τελική αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν από μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος και θα χρηματοδοτηθούν με το μέγιστο ποσό των 10.000€ έκαστη.

«Νιώθουμε ικανοποίηση που οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής ανταποκριθήκαν άμεσα και με θέρμη στο κάλεσμα του Ιδρύματός μας και διαδραματίζουν πλέον ενεργό ρόλο σε θέματα που αφορούν τον τόπο μας. Μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε και κάθε φορά ένα βήμα παραπάνω» ανέφερε η Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ κατά την πρώτη δια ζώσης συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ενώ ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Γεώργιος Μπρούφας, ανέφερε ότι ξεκίνησε μια προσπάθεια που η Διοίκηση του Δημοκριτείου προσδοκά να αποτελέσει θεσμό αφήνοντας το αποτύπωμά των δράσεών του στην περιοχή, καθώς η έρευνα έχει τελικό αποδέκτη την κοινωνία και τους πολίτες.

Ο Πρύτανης Καθηγητής Φώτιος Μάρης σε δήλωσή του ανάφερε «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το ίδρυμά μας διευρύνει τα όρια του, πρωτοπορεί και προσεγγίζει με διαφάνεια τους πολίτες να έλθουν και να αποφασίσουν για τις δράσεις που τους αφορούν. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, στο διοικητικό προσωπικό, στους εθελοντές φοιτητές που καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί συνδράμουν ώστε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να πετύχει σε μια νέα πρόκληση, να κερδίσει ένα ακόμη στοίχημα.

e-evros.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγρότες του Έβρου απέκλεισαν το Τελωνείο Κήπων

Το βράδυ του Σαββάτου περισσότερα από 100 τρακτέρ “έζησαν” μπροστά στο Τελωνείο των Κήπων.

Ήταν το μήνυμα των αγροτών του Έβρου: ο ποταμός Έβρος… διψάει.

Με ελληνικές σημαίες αλλά και την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, οι παραγωγοί από νότιο και κεντρικό Έβρο εξέφρασαν ένα βασανιστικό ερώτημα:

«Δεν έχουμε νερό ούτε για τις ελιές ούτε για τα σιτηρά. Ο Άρδας ξεράθηκε, ο Έβρος αργοπεθαίνει… Αν δεν υπάρξει συνεννόηση με Βουλγαρία και Τουρκία, το 2025 θα μας βρει χωρίς καλλιέργειες».

Οι αγρότες ζητούν τώρα:

Άμεση παρέμβαση πολιτείας και περιφέρειας.

Διπλωματικές κινήσεις για τη διαχείριση των υδάτων του Έβρου.

Έλεγχο στις αντλήσεις και αναθεώρηση των αποθεμάτων.

Οικονομική στήριξη για τις καλλιέργειες που ήδη έχουν πληγεί.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Στη Βουλή οι τουρκικές παρεμβάσεις στα νερά του Έβρου

Ανησυχία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του Έβρου εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της στάθμης του ποταμού, φαινόμενο που παρατηρείται εντονότερα από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι επιπτώσεις είναι ορατές τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του ποταμού, ενώ εντείνονται τα ερωτήματα για τις συνέπειες από τις συμφωνίες με τη Βουλγαρία για τον ποταμό Άρδα, αλλά και για τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες που ενδέχεται να παραβιάζουν διεθνείς συμφωνίες.

Ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσε σχετική κοινοβουλευτική αναφορά βασισμένη σε επιστολή του ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου. Ο ίδιος τονίζει πως οι τεχνικές παρεμβάσεις της Τουρκίας στην κοίτη του ποταμού στοχεύουν στην εκτροπή και τη δέσμευση ποσοτήτων νερού, προκαλώντας πλήγμα στους Έλληνες παραγωγούς. Ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των διπλωματικών μηχανισμών, για την επίλυση του ζητήματος στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και ισόρροπης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Παράλληλα, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Πάρης Παπαδάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών. Ζήτησε να δοθούν διευκρινίσεις για τους τεχνικούς όρους της πρόσφατης ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας σχετικά με τα νερά του ποταμού Άρδα και να καταγραφούν επίσημα οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση διακοπή των τουρκικών παρεμβάσεων στον Έβρο, ώστε να προστατευθούν οι ανάγκες άρδευσης των αγροτών και ο οικολογικός χαρακτήρας του Δέλτα.

Εν τω μεταξύ, ο ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου ενημέρωσε τους αγρότες ότι παρατηρείται μικρή αύξηση στη ροή των υδάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της στάθμης του ποταμού. Τα αντλιοστάσια λειτουργούν κανονικά και οι παραγωγοί καλούνται να έρχονται σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υδρονομέα για την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων του Έβρου και των παραποτάμων του επανέρχεται με ένταση στην πολιτική και διπλωματική ατζέντα, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμένης εθνικής στρατηγικής με βάση το διεθνές δίκαιο, τις διακρατικές συμφωνίες και τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας οι τρεις δήμαρχοι του Έβρου

Σύσκεψη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των τριών Δήμων του Έβρου – Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου – σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης οικογενειών στον νομό με οικονομική ενίσχυση έως και 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2024 στην Ορεστιάδα και νομοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2025 με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η τότε Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι και τι προβλέπει το πρόγραμμα:

Το μέτρο απευθύνεται σε μονοπρόσωπα και πολυπρόσωπα νοικοκυριά που θα εγκατασταθούν μόνιμα σε έναν από τους τρεις δήμους του Έβρου. Οι ενισχύσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • 10.000 ευρώ για εγκατάσταση σε οικισμό με έως 500 κατοίκους

  • 6.000 ευρώ για εγκατάσταση σε οικισμό με πάνω από 500 κατοίκους, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ

Η επιδότηση καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις:

  1. Η πρώτη, μετά την έγκριση της αίτησης

  2. Η δεύτερη, μετά την πάροδο ενός έτους μόνιμης διαμονής στον δήμο μετεγκατάστασης

Σκοπός του μέτρου

Η ρύθμιση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δημογραφικής ενίσχυσης και ανασυγκρότησης του Έβρου, με συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ.

Ποιοι συμμετέχουν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετέχουν:

  • Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου

  • Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σουφλίου, Δημήτρης Δαρούσης

  • Εκκρεμεί η οριστικοποίηση του εκπροσώπου από τον δήμο Ορεστιάδας

Το πρόγραμμα θεωρείται πρωτοβουλία-σταθμός για την αντιστροφή της πληθυσμιακής καθίζησης στον Έβρο και αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en