Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Digea | Γι’ αυτό υποβαθμίζουμε το σήμα του Mega…

Με ανεπίσημη ενημέρωση της η Digea, παρουσιάζει την δική της εκδοχή, σχετικά με τους λόγους που την οδήγησαν να αποφασίσει την υποβάθμιση του σήματος του Mega τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ολόκληρο το NON PAPER της Digea:

Ποιος διαχειρίζεται το Mega;

Οι δανείστριες Τράπεζες λόγω σοβαρών οικονομικών δυσχερειών και μετά την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών του υποχρεώσεων κατήγγειλαν την μεταξύ τους σύμβαση και ενεργοποίησαν τις εξασφαλίσεις τους. Μια από αυτές είναι η εκχώρηση των απαιτήσεων του σταθμού από τους πελάτες του. Συνεπώς τα έσοδα του σταθμού οδηγούνται στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του σταθμού προς τις πιστώτριες Τράπεζες. Παράλληλα ορισμένα έσοδα οδηγούνται στην αποπληρωμή υποχρεώσεων ορισμένων πιστωτών του σταθμού προς τις ίδιες Τράπεζες.

Παράλληλα διάφοροι πιστωτές του σταθμού έχουν προβεί σε κατασχέσεις κλπ.
Η Διοίκηση του Mega ουσιαστικά δεν διαχειρίζεται τα έσοδα του σταθμού και συνεπώς δεν μπορεί πρακτικά να δεσμευθεί από μόνη της σε οποιονδήποτε πιστωτή του σταθμού.

Πως λειτούργησε το κανάλι από τότε; Οι διαχειριστές κατέβαλλαν τις υποχρεώσεις τους για τη λειτουργία του καναλιού;
Από την στιγμή που το σύνολο των εσόδων του σταθμού κατευθύνονται σε αποπληρωμή συγκεκριμένων πιστωτών, δεν υπάρχουν έσοδα για άλλες πληρωμές και συνεπώς σταμάτησε η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους και των πληρωμών προς τους άλλους πιστωτές.

Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής είναι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εργαζόμενοι και άλλοι συντελεστές της παραγωγής, όπως η Digea, να μην εισπράττουν αυτοί τίποτα και το σύνολο των εσόδων να οδεύει προς άλλους πιστωτές (Τράπεζες). Λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικές απαιτήσεις των Τραπεζών και τα σημερινά έσοδα του σταθμού θα πρέπει να εργάζονται χωρίς μισθό οι εργαζόμενοι και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι τρίτοι συντελεστές για πολλά χρόνια μέχρι να έρθει η σειρά τους να πληρωθούν.

Το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί αυτή την στιγμή ο σταθμός είναι «ιδανικό». Να έχει έσοδα χωρίς έξοδα!!!

Έχει έσοδα το κανάλι;

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, το κανάλι συνεχίζει να έχει έσοδα απορροφώντας μερίδιο από την διαφημιστική αγορά, προβάλλοντας παλαιότερο περιεχόμενο του Mega σε επανάληψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen για την τηλεθέαση του Mega, το μερίδιο του καναλιού όλους αυτούς τους μήνες κυμάνθηκε μεταξύ 20% (αρχικά) και 12% (το τελευταίο διάστημα). Το μερίδιο αυτό εκτιμούμε ότι αντιστοιχεί σε περίπου € 30 εκ καθαρά έσοδα το 2016.

Εάν συνεχίζει να εκπέμπει ο σταθμός θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι?

Όχι. Απλώς θα συνεχίζουν να εισπράττουν τα έσοδα ορισμένοι πιστωτές.

Η Digea δεν εξάντλησε τα περιθώρια για τη λειτουργία του καναλιού.

Η Digea ΕΞΑΝΤΛΗΣΕ όλα τα περιθώρια σε ότι αφορά στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Συγκεκριμένα η Digea τους τελευταίους 10 μήνες:
• προχώρησε στην αποστολή επιστολών και εξώδικων οχλήσεων για την εξόφληση των οφειλών του καναλιού, που διαρκώς, μήνα με το μήνα αυξάνονταν,
• αποδέχθηκε, στο πλαίσιο της καλής πίστης πολλαπλά αιτήματα του Mega για μη λήψη μέτρων εις βάρος του,
• πρότεινε στην εταιρεία συγκεκριμένο βιώσιμο, βάσει των δεδομένων της αγοράς, πλάνο αποπληρωμής των οφειλών του, που δεν τηρήθηκε
• περαιτέρω ζήτησε επανειλημμένα από την Διοίκηση του σταθμού μαζί με τις Τράπεζες να παρουσιάσουν δική τους συγκεκριμένη και δεσμευτική πρόταση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Στο αίτημα αυτό δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ενώ την ίδια ώρα το κανάλι συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του παράγοντας έσοδα, εκμεταλλευόμενο το δίκτυο εκπομπής που παρέχει η Digea χωρίς να καταβάλλει το απαραίτητο αντίτιμο για τη χρήση του σε αντίθεση με τους υπόλοιπους σταθμούς που χρησιμοποιούν το ίδιο δίκτυο.
• Πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε δέσμευση της Διοίκησης του σταθμού η και των μετόχων δεν έχει καμία ουσία από την στιγμή που δεν διαχειρίζονται τα έσοδα του σταθμού. Συνεπώς η Digea είναι έτοιμη να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση η οποία θα έχει την σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών μαζί με τις ανάλογες εξασφαλίσεις.

Κίνδυνος για τη λειτουργία της Digea

Η τακτική αυτή της μη καταβολής του αντιτίμου για την εκπομπή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον ψηφιακό πάροχο. Η καταβολή αντιτίμου από όλα τα κανάλια (και ειδικά από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας) είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ψηφιακού παρόχου καθώς σχετίζεται άμεσα με τη ρευστότητά της. Παράλληλα σε αυτήν στηρίζεται η αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση του δικτύου των συχνοτήτων. Την τρέχουσα περίοδο η Digea, πρέπει να καταβάλλει στο κράτος κάποια εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο θα πρέπει να πληρώσει € 3.6 εκ στο Ελληνικό Δημόσιο για τέλη συχνοτήτων .Το μερίδιο του Mega θα το πληρώσουν οι άλλοι μέτοχοι, διαφορετικά τίθεται θέμα για τη λειτουργία της εταιρείας και κατ’ επέκταση της λειτουργίας όλων των τηλεοπτικών σταθμών.

Επιπροσθέτως, προ ημερών, Τραπεζικό Ίδρυμα δέσμευσε τραπεζικό λογαριασμό της Digea επειδή «δεν εισπράττει έσοδα από το Mega» και όπως αναφέρθηκε το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο δάνειό της, παρά το γεγονός ότι η Digea πληρώνει κανονικά τόκους και κεφάλαιο.

Βάσει της νομοθεσίας και της άδειας της Digea, δεν της επιτρέπεται, να «επιδοτήσει» την λειτουργία του Mega αυξάνοντας το τίμημα της παροχής υπηρεσιών προς τους υπόλοιπους πελάτες της και μειώνοντας αυτό του Mega. Η πρόβλεψη της νομοθεσίας είναι να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του τιμήματος μόνο στην περίπτωση διακοπής της συνεργασίας με κάποιον σταθμό.

Εάν συνεχίσει αυτό το καθεστώς σύντομα η Digea δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Κίνδυνος δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά

Βάσει νόμου και της άδειας λειτουργίας που έχει εκχωρηθεί στην Digea από την Πολιτεία, η πολιτική της εταιρείας επιβάλλεται να είναι ίση ως προς όλα τα κανάλια καθώς οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση ενός από αυτά θα δημιουργούσε ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού στην τηλεοπτική αγορά.

Στην παρούσα φάση και έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ενώ λειτουργεί κανονικά και απορροφά μερίδιο από τη διαφημιστική αγορά, δεν καταβάλλει το αντίστοιχο αντίτιμο για την εκπομπή του, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Η κατάστασή αυτή, δημιουργεί προνομιακές συνθήκες για τη λειτουργία του Mega, πράγμα που ο ψηφιακός πάροχος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να της καταλογιστεί διακριτική μεταχείριση σε βάρος των υπολοίπων πελατών της.

Φαίνεται ότι η Digea πήρε τον πολυπόθητο αναμενόμενο νόμο των τηλεοπτικών αδειών στα χέρια της ενώ παράλληλα αδιαφόρησε για τους εργαζομένους του Mega.

Η Digea βάσει των όλων των παραπάνω, είναι υποχρεωμένη από το νόμο να προχωρήσει στην υποβάθμιση του σήματος του τηλεοπτικού σταθμού Mega, προστατεύοντας εμμέσως με τον τρόπο αυτό, τους εργαζομένους όλων των υπόλοιπων καναλιών εθνικής εμβέλειας των οποίων οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο για την εκπομπή τους. Η διακοπή ή μη του σήματος του σταθμού δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με τους εργαζόμενους του Mega μια και δεν εξαρτάται η αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους από την εκπομπή ή όχι του σταθμού. Σήμερα που εκπέμπει ο σταθμός, από ότι γνωρίζουμε, δεν λαμβάνουν κάτι. Από που προκύπτει ότι θα πληρωθούν εάν συνεχίζει να εκπέμπει ο σταθμός??

Η Digea δεν ανοιγοκλείνει κανάλια και δεν ορίζει τον αριθμό των εκπεμπόμενων καναλιών. Είναι όμως υποχρεωμένη να εφαρμόζει τους όρους της αδείας της και της σύμβασης της με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στην οποία προβλέπονται όλα τα στάδια που ακολουθεί η εταιρεία στις περιπτώσεις μη καταβολής του αντιτίμου.

Προβλέπει επίσης και τη δυνατότητα επαναφοράς του σήματος εκπομπής καναλιού εφόσον το τελευταίο τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

H Digea απαιτεί σκοπίμως από το Mega το ποσό των 980.000€.

Η Digea με το εξώδικό της προς το Mega και τις πιστώτριες τράπεζες , ζήτησε μία πρόταση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του σταθμού σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ουδέποτε ζήτησε την άμεση πληρωμή του χρέους του, αλλά μία πρόταση η οποία θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών καθώς αυτές διαχειρίζονται τα έσοδα του σταθμού. Το αποτέλεσμα του αιτήματός της συνοψίζεται στα εξής:
• Η διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού Mega ενημέρωσε την Digea ότι οι λογαριασμοί του είναι κατασχεμένοι και οι Τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στο θέμα της υποβολής κάποιας πρότασης προς την Digea. Πρακτικά, η διοίκηση του καναλιού, δηλώνει ότι δεν διαχειρίζεται τα έσοδα της εταιρείας και ταυτόχρονα οι πιστωτές που διαχειρίζονται τα έσοδα του σταθμού αδιαφορούν . Πως λοιπόν η Digea μπορεί να κάνει αποδεκτή πρόταση της διοίκησης του σταθμού όταν η τελευταία δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι θα πραγματοποιήσει πληρωμές?
• Η αποπληρωμή της οφειλής εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος «μεταφράστηκε» από την διοίκηση του σταθμού σε 25 μήνες!
• Η Digea έχει στείλει κατ’ επανάληψη επιστολές προς τις Τράπεζες που ουσιαστικά διαχειρίζονται τα έσοδα του σταθμού, χωρίς απάντηση.
• Η διοίκηση του Mega ουδέποτε ενημέρωσε την Digea για την διεξαγωγή οποιασδήποτε συζήτησης η οποία αφορά στην διευθέτηση των προβλημάτων του σταθμού
• Και όσο περνάει ο χρόνος αποπληρώνονται συγκεκριμένοι πιστωτές σε βάρος των άλλων………..

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Παρά-Κολύμβηση | «Χρυσός» ο Μιχαλεντζάκης στη Μαδέιρα

Μετά το αργυρό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο S8 ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, μετά από μία τρελή κούρσα κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού βάθρου.

Στο χθεσινό (Παρασκευή, 26/4) τελικό, των 200μ. μικτής ατομικής SM8, του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Παρά-Κολύμβησης, που διεξάγεται στη Μαδέιρα, ο Έλληνας παραολυμπιονίκης τερμάτισε στην πρώτη θέση σε χρόνο 2:26.30 και χάρισε στη χώρα μας, το έκτο μετάλλιο της έως σήμερα και το πρώτο χρυσό.

Είναι το πρώτο χρυσό του Μιχαλεντζάκη, στο συγκεκριμένο αγώνισμα, σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Πορτογάλος Ντιέγκο Κανσέλα με 2:27.82 και τρίτος ο Ισραηλινός Μαρκ Μαλγιάρ με 2:30.30.

Συμμετοχή στον τελικό, εχθές 5η ημέρα των αγώνων, είχαν και στα 50 ύπτιο S1, οι Δημήτρης Καρυπίδης και Νίκος Κοντου και τερμάτισαν 4ος σε 1:28.12 και 5ος σε 1:40.66, αντίστοιχα.

Στον τελικό των 200 ελεύθερο S5, συμμετείχε και ο Αλέξανδρος Λεργιός, ο οποίος τερμάτισε στην 8η θέση σε 3:10.88, ενώ ο Γιάννης Κωστάκης στο ίδιο αγώνισμα στην κατηγορία S3, τερμάτισε στην 5η θέση, στα πρωινά προκριματικά, σε 4:19.55 και δεν πέρασε στον τελικό.

Σήμερα (Σάββατο, 27/4) τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, μπαίνει στη «μάχη» η Ευθυμία Γκουλή (100μ. πρόσθιο SΒ8), ο Αλέξανδρος Λεργιός (100μ. ελεύθερο S5) και η Μαρία Τσάκωνα (50μ. πεταλούδα S6).

e-evros.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με μεγάλη προσέλευση η Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΔΕ της ΚΕΕΕ στη Χίο

Μεγάλη ήταν η προσέλευση εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας, της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και επιχειρήσεων στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΔΕ της ΚΕΕΕ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Η βιώσιμη ανάπτυξη, ο τουρισμός και οι ανάγκες των νησιωτικών επιχειρήσεων αποτέλεσαν τις βασικές θεματικές της Συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, αναφέρθηκε από το βήμα στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το επιχειρείν στη νησιωτική Ελλάδα. «Η νησιωτική επιχειρηματικότητα αποτελεί πάνω από 18% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις  αγωνίζονται και προσπαθούν και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση, παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Οι υπηρεσίες καθυστερούν να εκδώσουν απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχουν εμπόδια γραφειοκρατίας και μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική επιχειρηματικότητα – η ΚΕΕΕ τα θέτει προς την κεντρική διοίκηση και ζητά λύσεις. Η στήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Για την Ελλάδα» επεσήμανε. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελής Λεγάτος, ανέφερε: «Υπάρχει εθνικός κίνδυνος οικονομικής ερημοποίησης των νησιών, μετά από την μακράν περίοδο αποεπένδυσης. Το μεταφορικό ισοδύναμο και μεταφορικά κόστη είναι σωστό
μέτρο αλλά αποδίδει με καθυστέρηση. Άλλο πρόβλημα αποτελούν τα υψηλά κόστη των αεροπορικών εισιτήριων αλλά και η φυγή των νέων».

Όπως σε κάθε συγκυρία, η ΚΕΕΕ προωθεί προσκλήσεις σε εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Μεταξύ αυτών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ήταν η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου. «Η κυβέρνηση συζητά με την ΚΕΕΕ, επιχειρηματίες και την αγορά ώστε να βρίσκει σε καθημερινή βάση λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων. Τα Επιμελητήρια παίζουν ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο, καθώς αντιπροσωπεύουν τον πλούτο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Κρίσιμη, φυσικά, για την υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας είναι η απλοποίηση διαδικασιών και η εξεύρεσή τραπεζικών κεφαλαίων» είπε η κ. Παπαδημητρίου. Το παρών έδωσαν και οι βουλευτές Χίου, Νότης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης. Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζητούμενο της ανάπτυξης των νησιών και της Χίου. «Καταβάλουμε ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας ενώ προχωράμε την επίλυση του μεταναστευτικού. Καταφέραμε να κρατήσουμε το νησιώτικο ΦΠΑ μόνο σε 5 νησιά αλλά θα γίνει και σε Οινούσσες και Ψαρά. Ακόμα, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροδιατροφή και η μαστίχα μας δίνουν προστιθέμενη αξία» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μιχαηλίδης, από την πλευρά του, τόνισε: «Ασφάλεια, φορολογική σταθερότητα, ισχυρό τραπεζικό σύστημα και δημοσιές επενδύσεις είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της Χίου και των νησιών».

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα 395 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν. «Θα είμαστε υπόλογοι αν δεν καταφέρουμε να τα απορροφήσουμε» δήλωσε. Ο δήμαρχος Χίου, Ιωάννη Μαλαφής, στην εισήγησή του μίλησε και για το δημογραφικό. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το δημογραφικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, με πολιτικές που θα δώσουν λύσεις. Χάσαμε 350 εκατομμύρια το προηγούμενο διάστημα». Επιπλέον, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, από το βήμα υπενθύμισε το μείζονα ρόλο των ΜμΕ. «Στην Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο των κυβερνήσεων οι ΜμΕ και αυτό φαίνεται με την επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις που συρρικνώνουν την επιχειρηματικότητα. Στην Ευρώπη η προτεραιότητα είναι οι ΜμΕ , αλλά δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα δεν τις πριμοδοτούν» είπε χαρακτηριστικά. Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Νέας Δημοκρατίας, Άκης Μπάφας.

Παρουσιάσεις στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ πραγματοποίησε πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γεώργιος Τούμπος, ο πρόεδρος Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου, Κωνσταντίνος Μούνδρος καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Ιωάννης Κίνιας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδοχή στις επιχειρήσεις.

Το κλείσιμο των εργασιών ακολούθησε, κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελή Λεγάτου, και του Α αντιπρόεδρου ΚΕΕΕ, Ιορδάνη Τσώτσου. Ο κ. Λεγάτος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ικανοποιητική η επισκεψημότητα από τα Επιμελητήρια της χώρας στις σημερινές εργασίες. Συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα που αφορούν τους νησιώτες και την τοπική οικονομία». «Εξαγάγαμε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και το δημογραφικό» επεσήμανε ο κ Τσώτσος, προσθέτοντας: «Η ΚΕΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς προωθεί τις προτάσεις των Επιμελητηρίων στα αρμόδια υπουργεία και αναμένει λύσεις». Αναφερόμενος στο ΦΠΑ, ο κ. Τσώτσος σημείωσε ότι η πολιτεία μπορεί να τον μειώσει ενώ για τον τουρισμό επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στον υπερτουρισμό, αν και αποτελεί πολύ θετικό σημείο το γεγονός ότι άνοιξε η πύλη για τουρίστες με την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Το διάστημα 26-28 Απριλίου διεξάγεται στο νησί η 55η Τακτική Γενική Συνέλευση και το FORUM του ΕΟΑΕΝ. Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μασούτη παρατίθεται παρακάτω:

 «Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους του Επιμελητηρίου Χίου, για τη θερμή φιλοξενία τους.

 Η ανάπτυξη των νησιωτικών επιχειρήσεων ταυτίζεται με το παρόν και το μέλλον των νησιωτικών κοινωνιών. Αλλά και με την ισόρροπη, ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας, ευρύτερα.

 Οι νησιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από 18% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι επιχειρήσεις που αγωνίζονται, προσπαθούν και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση, παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

 Προκλήσεις που σχετίζονται με την ίδια τη φύση της νησιωτικότητας. Όπως είναι:

-Η γεωγραφική ασυνέχεια και το αίσθημα της απομόνωσης
-Το αυξημένο μεταφορικό κόστος

-Η περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές και η απουσία οικονομιών
κλίμακας

-Η έντονη εποχικότητα της επιχειρηματικής λειτουργίας

 Σε όλα αυτά προστίθεται πλέον και το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, σε τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξή τους, όπως είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας.

 Και βεβαίως, τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν είναι παντού τα ίδια. Διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των νησιών, ανάλογα με το μέγεθος, την προσβασιμότητα, την παραγωγική τους διάρθρωση.

 Όλα αυτά σημαίνουν ότι η νησιωτική επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, δεν μπορεί να μπει στο «καλούπι» οριζόντιων πολιτικών και μέτρων. Τα προβλήματα των νησιών, των επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους, χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας – όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Η θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις, δεν είναι χάρη. Είναι εκπλήρωση μιας βασικής υποχρέωσης του κράτους απέναντι στους νησιώτες. Είναι αυτονόητη ανάγκη, αν θέλουμε όλοι οι πολίτες της χώρες να έχουν ίσες ευκαιρίες για επιβίωση, για ευημερία και προκοπή.

 Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που υπηρετεί αυτή την ανάγκη. Ένα μέτρο που τα νησιωτικά Επιμελητήρια διεκδίκησαν με συνέπεια και πέτυχαν, με την αμέριστη υποστήριξη της Ένωσής μας.

 Και πρέπει να εφαρμοστεί σωστά, για να στηρίξει τη δραστηριότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων: στον τουρισμό και στο εμπόριο, αλλά και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Για να αντιμετωπίσει ένα βασικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα της τοπικής παραγωγής. Να βοηθήσει τα τοπικά προϊόντα να βγουν από το νησί και να διεκδικήσουν υπό καλύτερες προϋποθέσεις μια θέση στις μεγαλύτερες αγορές.

 Μια εξίσου θετική παρέμβαση, η οποία στηρίζει έμπρακτα τον τουρισμό στα ακριτικά νησιά μας, είναι χορήγηση βίζας με διαδικασία εξπρές για επισκέπτες από την Τουρκία. Το μέτρο αυτό θα έχει σημαντικό όφελος για τις τοπικές οικονομίες νησιών όπως η Χίος – που εκτός όλων των άλλων προκλήσεων, επωμίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δυσανάλογα βάρη στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

 Πέρα, όμως, από τα επιμέρους μέτρα, οι νησιωτικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από μια ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη πολιτική στήριξης.

 Χρειάζονται ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις, που αντιμετωπίζουν εμπόδια και αξιοποιούν τις ξεχωριστές παραγωγικές δυνατότητες κάθε νησιού.

 Χρειάζονται ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις και κίνητρα για τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και διευκόλυνση της διοικητικής τους λειτουργίας.

 Χρειάζεται επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης, για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

 Χρειάζονται ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης, για την ενίσχυση του παραγωγικού προτύπου των νησιών – πάντα σε σχέση με τα ιδιαίτερα
χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

-Με διοχέτευση περισσότερων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ

-Με ειδικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

-Με ειδικά κίνητρα και ενισχύσεις για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών – ιδιαίτερα για τη διασύνδεση μεταξύ αγροτοδιατροφής, εμπορίου και τουρισμού, των βασικών δηλαδή πυλώνων στους οποίους στηρίζονται οι νησιωτικές οικονομίες.

 Τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της μικρής επιχείρησης, στις ανάγκες της νησιωτικής επιχείρησης.

 Μέσα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν ευκαιρίες ενίσχυσης και χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρέπει, όμως, τα κριτήρια και οι διαδικασίες ένταξης να διευκολύνουν – και όχι να απαγορεύουν – την ένταξη της μικρής επιχείρησης.

 Τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι γνωστά και έχουν αναδειχθεί από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

-Έχουμε διαδικασίες πολύπλοκες και προθεσμίες ασφυκτικές – την ώρα που οι υπηρεσίες καθυστερούν να εκδώσουν απαραίτητα δικαιολογητικά ή να παρέχουν διευκρινήσεις.

-Έχουμε τεχνικά προβλήματα στο σύστημα για την υποβολή των προτάσεων.

 Κι όλα αυτά τα εμπόδια ισχύουν στο πολλαπλάσιο για τη νησιωτική επιχείρηση, που έχει ακόμα πιο περιορισμένους ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους.

 Εμείς έχουμε παρέμβει επανειλημμένα για το θέμα προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Και θα επιμείνουμε, μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις. Πέρα από αυτό, ζητάμε και οι τράπεζες να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, με προϊόντα και λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες της μικρής τοπικής επιχείρησης.

 Ένα ακόμη θέμα, στο οποίο χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση είναι η ενίσχυση της καινοτομίας στα νησιά, σε τομείς όπως η θαλάσσια οικονομία, η πράσινη ενέργεια, η ναυτιλιακή τεχνολογία. Τα Επιμελητήρια μπορούν να μπουν μπροστά, ώστε να υπάρξουν γόνιμες συμπράξεις μεταξύ των νησιωτικών πανεπιστημίων, των τοπικών επιχειρήσεων, των τοπικών κοινωνιών, της Αυτοδιοίκησης.

 Είναι παράλληλα καθήκον της Πολιτείας, να δημιουργήσει όρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της νησιωτικής χώρας, με μακρόπνοο ορίζοντα.

-Να αναβαθμίσει ουσιαστικά τις υποδομές – στις μεταφορές, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια, στην ψηφιακή συνδεσιμότητα – που εξασφαλίζουν ίση μέριμνα στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. Για να μπορέσουν να κρατήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και να προσελκύσουν εργαζόμενους και νέους μόνιμους
κατοίκους.

-Να προετοιμαστεί για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις νησιωτικές περιοχές, όπως είναι η παράκτια διάβρωση.

-Να παρέμβει αποτελεσματικά, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργαζομένων. Για το θέμα αυτό απευθυνθήκαμε πρόσφατα ξανά στην υπουργό Εργασίας και αναμένουμε λύσεις.

-Η στήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Για την Ελλάδα.

-Οι νησιωτικές επιχειρήσεις χρειάζονται να γνωρίζουν ότι μπορούν να επενδύσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους, με ίσους όρους. Να γνωρίζουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, φροντίζοντας να περιορίσει τα εμπόδια και τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη φύση της νησιωτικότητας.

 Τα Επιμελητήρια θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Μεταφέροντας τα προβλήματα, προτείνοντας και διεκδικώντας λύσεις. Δυναμώνοντας την φωνή των νησιωτών, σε κάθε γωνιά της χώρας».

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Aποτροπιασμός στη Σαμοθράκη | ‘Εκλεισε νεογέννητα γατάκια σε σακούλα και τα πέταξε στα σκουπίδια

Απίστευτη κτηνωδία σημειώθηκε στη Σαμοθράκη καθώς άγνωστος έκλεισε σε σακούλα νεογέννητα γατάκια και τα πέταξε σε κάδο απορριμάτων.

Τα γατάκια εντοπίστηκαν από μια νεαρή γυναίκα στον κάδο έξω από το κτήμα Μαλαματίνα στην Καμαριώτισσα Σαμοθράκης. 

Να σημειωθεί ότι δεν είναι πρώτη φορά που έχουν εντοπιστεί νεογέννητα ζώα πεταμένα στα σκουπίδια και από τύχη και την φροντίδα φιλόζωων κατάφεραν να επιβιώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι βάση νόμου που θεσπίστηκε το 2021, η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων συνιστά κακούργημα.

Ειδικότερα, ως κακοποίηση νοείται κάθε ακατάλληλη μεταχείριση και συμπεριφορά που διαταράσσει την ευζωία του ζώου, προκαλώντας του από δυσφορία έως και θάνατο. Είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπαγγέλτως.Δηλαδή, για τη δίωξη του δράστη απαιτείται η πράξη να έρθει σε γνώση του εισαγγελέα και τίποτα άλλο.Διακρίνεται σε ενεργητική και παθητική.

Ενεργητική κακοποίηση έχουμε με την άσκηση βίας κατά του ζώου, δηλαδή την εσκεμμένη πρόκληση σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ακόμη και τη ζωή του ζώου. Εκτός από την άσκηση βίας, στην  ενεργητική κακοποίηση συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, ο δηλητηριασμός, ο μη ιατρικός ακρωτηριασμός, η μάχη μεταξύ ζώων, κτηνοβασία και σεξουαλική κακοποίηση ζώων, καθώς και η πώληση, εμπορία και διακίνηση μέσω διαδικτύου, υλικού στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εις βάρος ζώου (η απαρίθμηση δεν είναι εξαντλητική). Ακόμη, η χρησιμοποίηση, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους θεάματα. Παθητική κακοποίηση έχουμε με την παράλειψη απαιτούμενης ενέργειας, ήτοι σε περιπτώσεις παραμέλησης, μόνιμης αλυσόδεσης, έλλειψης καταλύματος,  διατήρησης σε ακατάλληλο, ακαθάριστο ή στενό χώρο, στέρηση τροφής, νερού και κτηνιατρικής περίθαλψης, απουσία φροντίδας, έκθεση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και έκθεση σε κίνδυνο. Επίσης παθητική κακοποίηση συνιστά και η “συσσώρευση ζώων” (animal hoarding), όπου “συλλέκτης ζώων” αδυνατεί να παρέχει κατάλληλη φροντίδα, τροφή/νερό κτλ. στα ζώα του. Η εγκατάλειψη τραυματισμένου μετά από τροχαίο ατύχημα ζώου συγκαταλέγεται και αυτή στις περιπτώσεις κακοποίησης.

Όσον αφορά την κακοποίηση, ο Ν. 4830/2021 προστατεύει όλα τα ζώα και όχι μόνο τα ζώα συντροφιάς. Επίσης προβλέπει δύο διαφορετικά πλαίσια ποινής για την κακοποίηση ζώων. Δηλαδή κάποιες πράξεις συνιστούν πλημμέλημα και κάποιες κακούργημα. Στα άρθρα 34 και 35 του Ν. 4830/2021 αναγράφονται με σαφήνεια οι διοικητικές και οι ποινικές κυρώσεις που συνεπάγεται η παραβίαση των διατάξεών του. Πιο αναλυτικά:

Πλημμελήματα  με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ αποτελούν: 

  1. Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς.
  2. Η εγκατάλειψη ζώου συντροφιάς καθώς και η μη τήρηση των κανόνων που εξασφαλίζουν την ευζωία του δεσποζόμενου ζώου  από τον ιδιοκτήτη του.
  3. Η εισαγωγή, εμπορία και αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι καθώς και η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε κάθε είδους εκθέσεις και εκδηλώσεις
  4. Η έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops)
  5. Η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη.

Οι παραβάσεις σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής ζώων σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 έτη και με χρηματική ποινή.

Αντίστοιχα, κακουργήματα με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ συνιστούν: 

  1. Η εκτροφή, η εκπαίδευση και η συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μάχης.
  2. Η εκτροφή, η εξαγωγή και η χρησιμοποίηση σκύλων, γατών, ιπποειδών και ειδών νυφίτσας για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
  3. Ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, πυροβολισμό, ο εκούσιος τραυματισμός, οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 35, σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης τα πρόστιμα διπλασιάζονται κάθε φορά. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 36 προβλέπεται σύσταση Μητρώου Παραβατών. Στο Μητρώο καταγράφονται όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για: εγκατάλειψη ζώου συντροφιάς, εισαγωγή, εμπορία και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων, έκθεση σκύλων και γατών σε pet-shops, συμμετοχή ακρωτηριασμένου ζώου σε κάθε είδους εκθέσεις και εκδηλώσεις, εκτροφή, εκπαίδευση και συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μάχης αλλά και εκτροφή, εξαγωγή και χρησιμοποίηση σκύλων, γατών, ιπποειδών και ειδών νυφίτσας για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών καθώς και όλες οι περιπτώσεις των περιπτώσεων α και β της παρ. 1 του άρθρου 24. Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο δεν γίνονται αποδεκτοί στο ΕΜΖΣ ως ιδιοκτήτες ή ανάδοχοι ζώων συντροφιάς ή υπεύθυνοι νομικού προσώπου, ούτε επιτρέπεται να έχουν εθελοντική ή μη θέση από την οποία μπορούν να επηρεάσουν την ευζωία ενός ζώου, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της εργασίας σε καταφύγιο, ζωολογικό κήπο ή κτηνοτροφική μονάδα, για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών από την τελεσίδικη ποινική καταδίκη,εκτός αν η επιβληθείσα ποινή έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Σε περίπτωση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, η εγγραφή διαγράφεται.

e-evros.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en