Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Αγροτοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Θάσου | Η δύναμή μας βρίσκεται στους αγώνες

Ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Θάσου χαιρετίζει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς σε όλη την χώρα, σταθμός του οποίου αποτελεί το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 14/2/2017. Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού σε ενημερωτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τρίτη 6,30 μ.μ. στο Στέκι των Κυνηγών στα Καλύβια Λιμεναρίων.

Μετά την συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δεν προτίθεται να ικανοποιήσει κανένα από τα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Η κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη έναντι των δίκαιων αιτημάτων της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από την εφαρμογή όλων των μέτρων των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ που εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες.

Για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, ο αγώνας είναι μονόδρομος καθώς είναι αγώνας επιβίωσης. Σε αντίθεση με όσα διαδίδει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών έχει συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης, το οποίο είναι βγαλμένο από την ίδια την ζωή και τις λαϊκές ανάγκες:

α) Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

β) Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση – Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας. Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη.

γ) Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

δ) Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 – 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.

ε) Να παρθούν πίσω οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών. Συνέχιση της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων και να εξεταστούν άμεσα οι αιτήσεις όσων δεν είχαν αποζημιωθεί. Να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πυρόπληκτοι.

στ) Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων. Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία, το πολύ δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κι έχουν ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το χρηματικό ποσό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.

ζ) Να μην μπει το πρόσθετο, «περιβαλλοντικό», τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.

Οι πληγέντες από την κακοκαιρία γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να πιστέψουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις – όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται, κατά καιρούς, αποζημιώσεις  και, στο τέλος, είτε δεν μας δίνουν καθόλου, ή μας πετούν μερικά ψίχουλα –  αλλά να αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

1ον : Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις όλων των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Για  να προχωρήσει γρήγορα και σωστά αυτή η διαδικασία, πρέπει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει, αμέσως, το δίκαιο αίτημα  των γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι οποίοι αγωνίζονται διεκδικώντας να πληρώνονται τα οδοιπορικά  για τις μετακινήσεις τους προς τις περιοχές όπου καλούνται να κάνουν τι εκτιμήσεις των ζημιών, που τους έκοψε η κυβέρνηση. Κι αποτελεί πρόκληση  για τον αγροτικό κόσμο η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι γι’ αυτό το κόψιμο φταίει το … μνημόνιο, όταν η κυβέρνησή του, σε συνεργασία με τους «Θεσμούς», το αποφάσισε και ο ίδιος, μαζί με άλλους 221 βουλευτές, το ψήφισαν στη Βουλή.

2ον : Ν’ αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές και στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποζημιώνει στο σύνολό τους  όλες τις ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από όλες τα καιρικές αιτίες και τις νόσους. Άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων καθώς και τον καμένων ελαιοδέντρων.

3ον : Να πάρει, άμεσα και δραστικά μέτρα η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν – κι αν εμφανιστούν να  χτυπηθούν  αμέσως – φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από «αετονύχηδες» οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις, ιδιαίτερα σε κηπευτικά και φρούτα, για ν’ ανεβάσουν  τις τιμές και στα ντόπια και στα εισαγόμενα προϊόντα, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών

4ον: Να μην πληρώνουν οι αγρότες τα χαρτιά για τις αιτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η δύναμη μας βρίσκεται στους αγώνες.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Ξεκινά την δράση του ο νέος Πανθασιακός συλλόγος επαγγελματιών

Στην ενεργοποίηση του Πανθασιακού συλλόγου επαγγελματιών, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της Θάσου.

Η κίνηση αυτή θεωρείται αναγκαία, ώστε όλοι οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε ένα όργανο τα προβλήματα που τους απασχολούν και από αυτό να προωθούνται οι ανάλογες λύσεις.

Η συμμέτοχη από όλα τα χωριά του νησιού είναι μεγάλη, με μια κίνηση που ξεκίνησε από επαγγελματίες όλων των κλάδων, εν μέσω της τουριστικής περιόδου το καλοκαίρι του 2023. Εκπρόσωποι  από κάθε χωριό του νησιού, συμμετέχουν στο προσωρινό συμβούλιο, που δεν είναι ακόμη διοίκηση, με στόχο να μπορέσουν να τρέξουν τις διαδικασίες, ώστε να γίνει η ενεργοποίηση του συλλόγου.

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στο Δήμαρχο Θάσου

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, Υποστρατήγου Ηλία Κωστάκη, στο Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη.

Η παρούσα επίσκεψη ήταν η πρώτη επίσκεψη του νέου Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και η πρώτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Θάσου.

Ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης, σε ανάμνηση της επισκέψεως του Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στο Δήμο της Θάσου, του πρόσφερε ένα αντίγραφο αρχαίου νομίσματος της Θάσου. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:

«Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θάσου και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι και θα συνεχίσει να είναι άριστη και διαρκής. Ευχαριστούμε τον Στρατηγό για την επίσκεψή του στη Θάσο και για το έντονο ενδιαφέρον του για τον τόπο μας. Του ευχόμαστε από καρδιάς καλή δύναμη στην επιτέλεση των νέων του καθηκόντων».

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Προχωράει η απόκτηση για την Θάσο του σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απόκτησης του περιπολικού σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για την Θάσο, για το οποίο είχε δεσμευτεί από τον Νοέμβριο του 2021, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Για την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου θέματος, που αποτελεί διαχρονική και δίκαιη απαίτηση των κατοίκων της Θάσου, ο κ. Λαζαρίδης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Παππά.

Ο κ. Παππάς ενημέρωσε τον κ. Λαζαρίδη ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο βρίσκεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, περί τα τέλη Απριλίου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ναυπήγηση των σκαφών, όπως τους εξήγησε και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Γιώργος Αλεξανδράκης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Λαζαρίδης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Στις 3/11/2021 είχα δεσμευτεί για την απόκτηση ενός περιπολικού σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για την Θάσο.  Στις 5/4/2023 ανακοίνωσα την απόκτηση του σκάφους, μετά από συντονισμένες ενέργειες με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Για το θέμα, συναντήθηκα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Παππά, ο οποίος με ενημέρωσε για την πορεία απόκτησης του σκάφους, που θα θωρακίσει την υγεία των κατοίκων του νησιού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση έχει υπάρξει ανάδοχος και η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία αναμένεται να υπογραφεί περί τα τέλη Απριλίου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ναυπήγηση των 11 σκαφών, ένα εκ των οποίων θα έρθει στην Θάσο.

Το είπαμε! Το κάνουμε! Συνεχίζουμε!»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en