Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Χρυσοχοΐδης για το μεταναστευτικό | Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε ενώπιον ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες- «Ζήτησα από την ΕΕ να πάρει εθελοντικά έναν μικρό αριθμό από τα περισσότερα από 4.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Μόνο ένα κράτος- μέλος μου απάντησε!»

Για εκρηκτική και μη διαχειρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας ενώπιον ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να διαχειριστεί τις πολύ αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τα κράτη – μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη.

«Ζήτησα από κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ να πάρει εθελοντικά έναν μικρό αριθμό από τα περισσότερα από 4000 ασυνόδευτα ανήλικα που ζουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς μόνο ένα κράτος- μέλος μου απάντησε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτή τη στιγμή όλοι οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και ο νέος Νόμος της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι τα παιδιά αυτών των ανθρώπων θα λαμβάνουν υποχρεωτικά εκπαίδευση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η συνέχιση της συμφωνίας (σ.σ «δήλωση» όπως λέγεται επισήμως) ΕΕ – Τουρκίας αλλά με προϋπόθεση ότι η γείτονα χώρα θα εφαρμόζει όσα προβλέπονται σε αυτήν. «Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων όταν έρχονται συσσωρευμένοι. Δεν τους διασφαλίζεις τα δικαιώματά τους. Συνεπώς θα πρέπει να οργανωθείς καλύτερα ώστε να είσαι αποτελεσματικός», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναπτύσσοντας το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε ασφαλείς δομές φιλοξενείς, όπως διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ενός μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα νησιά, με τους πρώτους που μεταφέρονται να είναι οι περισσότερο ευάλωτοι, όπως οικογένειες με παιδιά. «Τα επόμενο βήμα είναι η ένταξη και η ενσωμάτωση. Τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, να μάθουν ελληνικά και οι αιτούντες άσυλο να επιδείξουν τις δεξιότητές τους καθώς θα ζήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Απατώντας στην κριτική που δέχθηκε από ορισμένους ευρωβουλευτές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να μην αμφισβητούνται τα δικά του ανθρωπιστικά αισθήματα, καθώς ο ίδιος καλείται να είναι ανθρωπιστής, αλλά ταυτόχρονα να είναι και αποτελεσματικός, σεβόμενος τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων αλλά παράλληλα διασφαλίζοντας την ασφάλεια της Ελλάδας και την αξιοπρέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι άλλο πράγμα να λες ότι είσαι ανθρωπιστής και διαφορετικό να υπηρετείς τον ανθρωπισμό. Εγώ θα κριθώ από τα έργα μου από εσάς εδώ, όταν με καλέσει ξανά ο πρόεδρος της Επιτροπής», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ανδρουλάκης | Θετικά τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε ως θετικά μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και την προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας στη διαδικασία ασύλου, αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις τους για την επιχειρούμενη εσωτερική μετεγκατάσταση που ενδέχεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Σκληρή κριτική άσκησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (GUE) κ. Κώστας Αρβανίτης αναφορικά με την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του πρώην υπουργείου μετανάστευσης στο «υπουργείο αστυνομίας», όπως χαρακτήρισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να απαντά ότι είναι μια πρακτική που συμβαίνει σε κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ.

Νωρίτερα, μέλη των επιτροπών Ανάπτυξης, Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία και τα αποτελέσματα της οικονομικής ενίσχυσης που παρέχει η ΕΕ στην κυβέρνηση της Τουρκίας, με τους περισσότερους ευρωβουλευτές να ασκούν σκληρή κριτική στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και στις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν προς την ΕΕ αναφορικά με τι μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ματσέι Πόποφσκι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Γειτονίας και Διεύρυνσης, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν δίνει βοήθεια σε περιοχές που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τοπικών πληθυσμών και διασφαλίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη δόση από τα έξι συνολικά δισ. ευρώ που προβλέπει η Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας έχει εκταμιευθεί σε ποσοστό 100%, ενώ από τη δεύτερη δόση θα εκταμιευθεί πλήρως μέχρι το τέλος του χρόνου. Από την πλευρά του ο κ. Μίχαελ Κέλερ αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας δήλωσε ότι στην Τουρκία υπάρχουν 3,6 εκατ. καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός Αφγανών, Ιρακινών και Πακιστανών. «Ακούμε παράπονα από την Τουρκία ότι δεν εκταμιεύονται τα κονδύλια. Εμείς φροντίζουμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και όχι τα ταμεία της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλερ.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μ. Λαζαρίδης | «H Ευρώπη είτε θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία είτε θα είναι κατώτερη των περιστάσεων»

Δημοσιεύτηκε

στις

Την πίστη του ότι στην  επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες «τελικά η Ευρώπη θα πράξει το σωστό και το δίκαιο για την Τουρκία, διαφορετικά θα έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων», εκφράζει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «ieidiseis.gr» και το δημοσιογράφο κ. Β. Σκουρή, όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. 

Η Τουρκία, τονίζει, «τις τελευταίες μέρες έχει φορέσει το προσωπείο του ειρηνοποιού, συνεχίζοντας την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και μιλώντας δήθεν για πρόθεση διαλόγου με τη χώρα μας. Είναι έκδηλο το άγχος της για τη λήψη κυρώσεων σε βάρος της στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου». 

Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης υπογραμμίζει ότι «την περασμένη Πέμπτη υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο υπερψήφισε για πρώτη φορά, με ευρεία πλειοψηφία, την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία». 

Από την άλλη, όπως λέει, «τα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών στην Τουρκία είναι μεγάλα και γι’ αυτό δείχνουν υπερβολική … κατανόηση στον κ. Ερντογάν. Αν και όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή οικογένεια, για αλληλεγγύη και κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, τα όποια συμφέροντα θα έπρεπε να είναι κάτω από οτιδήποτε άλλο. Γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να ρίχνουμε νερό στο μύλο των αντιευρωπαϊστών». 

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την έλευση του εμβολίου, ο κ. Λαζαρίδης υπενθυμίζει πως από το βήμα τη Βουλής τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και με άρθρα του, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της σταθερής διάρκειας στις κυβερνητικές θητείες και ξεκαθαρίζει ότι «το μόνο που δεν χρειάζεται ο τόπος είναι οι εκλογές. Την ώρα που η χώρα θα πρέπει  να ξανασταθεί στα πόδια της μετά τη μεγάλη αυτή περιπέτεια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στερηθεί πολύτιμο οξυγόνο, χάνοντας τρεις μήνες με τις εκλογές – θυμίζω ότι οι επόμενες θα γίνουν με απλή αναλογική και νομοτελειακά θα χρειαστούν επαναληπτικές που θα γίνουν με ενισχυμένη πλειοψηφία… Κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Όπως έχει πει, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο προτίθεται να επενδύσει. Και στο τέλος, όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες». 

Συνέντευξη του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριου Λαζαρίδη στην ιστοσελίδα «iEidiseis.gr» και το δημοσιογράφο κ. Βασίλη Σκουρή

Τι σας ανησυχεί περισσότερο κ. Λαζαρίδη; Ο κορονοϊός ή η επικείμενη κρίση στην οικονομία;

Και τα δυο. Άλλωστε το ένα, η πανδημία, είναι απότοκος του άλλου, δηλαδή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η χώρα μας, κύριε Σκουρή, όπως και οι άλλες χώρες του πλανήτη, βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο πόλεμος εναντίον αυτού του «αόρατου» εχθρού είναι εξαιρετικά δύσκολος, όπως έχουμε διαπιστώσει, ωστόσο ένα είναι βέβαιο. Ότι στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Και το τέλος αυτό, ως φαίνεται, είναι πολύ κοντά, με την κυκλοφορία στην αγορά των εμβολίων που ήδη έχουν δοκιμαστεί και κριθεί πετυχημένα από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Μέχρι τότε, πάντως, η κατάσταση θα εξακολουθήσει πολύ δύσκολη και χρειάζεται την απόλυτη προσοχή όλων μας. Το παραμικρό λάθος, η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να επαναφέρει τεράστια προβλήματα όσον αφορά τη διάδοση του ιού. Φυσικά, η περιπέτεια αυτή φέρνει πίσω όλες τις οικονομίες του πλανήτη και την ελληνική, η οποία μετά από δέκα χρόνια κρίσης, είχε αρχίσει σιγά σιγά να ανακάμπτει. Δεν είναι εύκολα και εκεί τα πράγματα, ωστόσο, με τους κατάλληλους χειρισμούς της Κυβέρνησης, αλλά και τα κονδύλια τα οποία θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης – θυμίζω ότι το Ταμείο αυτό αποτέλεσε πρωτοβουλία των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν και άλλων επτά ηγετών – εκτιμώ ότι μέσα στο 2021 το τρένο της ανάπτυξης της οικονομίας μας θα ξαναμπεί σε τροχιά.

Αλήθεια αρκεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης ή απαιτούνται και άλλες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πχ να μην υπάρξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι και πέραν του 2021;

Η οικονομία της Ελλάδας, όπως εκτιμούν και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης, θα ωφεληθεί από τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με τις εισροές πολύ σημαντικών κεφαλαίων από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης και η επιστροφή σε μια συνετή δημοσιονομική θέση, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, θα εισρεύσουν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την επόμενη επταετία συνολικά 72 δισ. ευρώ, τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Το ελληνικό Σχέδιο που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, φιλοδοξεί να πυροδοτήσει μια αλλαγή υποδείγματος στην ελληνική οικονομία και τους θεσμούς, προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο. Με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό. Με δραστικά μειωμένη παραοικονομία και φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη. Τα «πολεμοφόδια» από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα απαντήσουν ακόμη στην τρέχουσα αγωνία της κοινωνίας μας για την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, ενώ θα αποτελέσουν και μία ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της οικονομίας μας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα σηματοδοτήσει την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Κλείνω με αυτό: Τον τίτλο της γερμανικής εφημερίδας FAZ σχολιάζοντας το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της». Και αυτό, νομίζω τα λέει όλα… 

Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου μπορεί να μην υπάρχουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας; Και εννοώ κυρώσεις που «θα δαγκώνουν», όπως έλεγε παλαιότερα ο πρωθυπουργός…

Όπως είχε πει εξ’ αρχής και κατ’ επανάληψη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δύο ήταν οι επιλογές που υπάρχουν για την Τουρκία: Είτε αποκλιμάκωση, διάλογος και – αν χρειαστεί – προσφυγή στην Χάγη, είτε επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων. Η Τουρκία μέχρι πριν από λίγο καιρό αδιαφορούσε και συνέχιζε τις προκλήσεις, δίχως να υπολογίζει κανέναν. Τις τελευταίες μέρες έχει φορέσει το προσωπείο του ειρηνοποιού, συνεχίζοντας την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και μιλώντας δήθεν για πρόθεση διαλόγου με τη χώρα μας. Είναι έκδηλο το άγχος της για τη λήψη κυρώσεων σε βάρος της στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε, εξάλλου, ότι την περασμένη Πέμπτη υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο υπερψήφισε για πρώτη φορά, με ευρεία πλειοψηφία, την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία. Από την άλλη, τα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών στην Τουρκία είναι μεγάλα και γι’ αυτό δείχνουν υπερβολική … κατανόηση στον κ. Ερντογάν. Αν και όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή οικογένεια, για αλληλεγγύη και κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, τα όποια συμφέροντα θα έπρεπε να είναι κάτω από οτιδήποτε άλλο. Γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να ρίχνουμε νερό στο μύλο των αντιευρωπαϊστών. Θέλω, όμως,  να πιστεύω ότι τελικά η Ευρώπη θα πράξει το σωστό και το δίκαιο. Και αν δεν το πράξει πολύ απλά, κύριε Σκουρή, θα έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων. 

Την αξιωματική αντιπολίτευση πώς την κρίνετε; Εκτιμάτε   πως μπορεί  στην πορεία του χρόνου να ανακάμψει και να διεκδικήσει τις εκλογές από την Νέα Δημοκρατία;

Όλες οι κυβερνήσεις μπορούν να κερδίσουν ξανά εκλογές και όλες οι αντιπολιτεύσεις μπορούν να επανακάμψουν! Αρκεί οι κυβερνήσεις να είναι σοβαρές, να έχουν ακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων και οι πολίτες να αισθάνονται ότι το κράτος λειτουργεί. Αυτό δηλαδή που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Οι αντιπολιτεύσεις τώρα για να επανακάμψουν πρέπει να έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Άλλωστε, όπως πολύ σωστά έλεγε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση. Ε, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κάνουν κακή αντιπολίτευση. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχει αφήγημα, αναζητά αφορμή για να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση και όταν δεν βρίσκει – το πιο συνηθισμένο – εφευρίσκει. Είναι πλέον προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση και κινείται σαν ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία από τη μία και στην ανέξοδη πλειοδοσία από την άλλη. Λέει «όχι» σε κάθε  κυβερνητική δράση – κορυφαίο, πρόσφατο παράδειγμα η καταψήφιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και με ψέματα, συνθήματα, «πυροτεχνήματα» και λαϊκισμούς, αναζητά σανίδα σωτηρίας από την κατηφόρα που έχει πάρει. Εκτιμώ – λόγω και των σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο εύκολο να φτάσει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στο 3%, παρά να διεκδικήσει την επιστροφή του στη διακυβέρνηση του τόπου.    

Και το Κίνημα Αλλαγής; Μπορεί να αποτελεί έναν εν δυνάμει σύμμαχό σας ή εκτιμάτε ότι έχει περάσει σε αυτό που θα λέγαμε «στην άλλη όχθη του Ρουβίκωνα»;

Το Κίνημα Αλλαγής τραβάει το δικό του Γολγοθά, δεδομένου ότι από κόμμα εξουσίας πλέον είναι ένα κόμμα με μονοψήφια ποσοστά και τείνει να γίνει κόμμα διαμαρτυρίας. Η κυρία Γεννηματά αμφισβητείται και ήδη άλλα στελέχη έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να τη διαδεχθούν. Κι εκεί δεν υπάρχει αφήγημα να παρουσιάσουν στους πολίτες, παρά την προσπάθεια – όχι πάντα επιτυχημένη, είναι η αλήθεια – να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική του συγκεκριμένου κόμματος είναι ασταθής και η εικόνα που θέλει να βγάλει προς τα έξω θολή. Για το καλό της Δημοκρατίας, μακάρι να ξαναβρεί τον βηματισμό του.  

Συμφωνείτε με τη διαπίστωση πολλών πως η κυβέρνηση τελευταία εμφανίζει αρρυθμίες; Πως υπουργοί κάποιες φορές  θολώνουν την κεντρική γραμμή;

Αλάθητος, κύριε Σκουρή, είναι όποιος δεν προσπαθεί. Και ο ίδιος, άλλωστε ο Πρωθυπουργός είχε το θάρρος να αναγνωρίσει κατά καιρούς λάθη ή αστοχίες, τις οποίες πάντως άμεσα διόρθωσε. Και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον κ. Μητσοτάκη, καθώς από τη Μεταπολίτευση και μετά, τουλάχιστον, πρωθυπουργοί δεν μας έχουν συνηθίσει να παραδέχονται λάθη και αστοχίες και μάλιστα άμεσα να τις διορθώνουν. Η Κυβέρνηση είναι συμπαγής, ενωμένη, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής του, λειτουργώντας διαρκώς με γνώμονα το κοινό καλό. Και κάτι ακόμη. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση διαχειρίζεται ταυτόχρονα τέσσερις κρίσεις: Πανδημία, οικονομία, ελληνοτουρκικά και προσφυγικό – μεταναστευτικό με απόλυτη επιτυχία, κάτι που καταγράφουν και όλες οι δημοσκοπήσεις.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια για πρόωρες εκλογές μετά την έλευση του εμβολίου. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα βλέπατε μια τέτοια εξέλιξη;

Το ερώτημά σας παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Και το λέω αυτό, κύριε Σκουρή, γιατί το απευθύνεται σε έναν άνθρωπο που από το βήμα τη Βουλής τον περασμένο Ιανουάριο έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της σταθερής διάρκειας στις κυβερνητικές θητείες. Θεωρήσαμε επιτυχία το γεγονός ότι επιτέλους απεμπλέξαμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν θα βοηθούσε λοιπόν περαιτέρω να εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα, χωρίς αλλά και αν, σε όποιον ασκεί την εξουσία; Οι εθνικές εκλογές θα έπρεπε – κατά την άποψή μου – να διεξάγονται κάθε 4 ή και 5 χρόνια σε σταθερή και προκαθορισμένη ημερομηνία. Και ακόμα και αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές για κάποιον εξαιρετικό λόγο και όχι για τους λόγους που μέχρι τώρα προκηρύσσονται οι πρόωρες εκλογές, η θητεία της επόμενης Κυβέρνησης θα πρέπει να λήγει την προκαθορισμένη ημερομηνία σύμφωνα με τις προηγούμενες εκλογές.

Έρχομαι τώρα να απαντήσω ακριβώς στο ερώτημά σας. Το μόνο που δεν χρειάζεται ο τόπος είναι οι εκλογές. Την ώρα που η χώρα θα πρέπει  να ξανασταθεί στα πόδια της μετά τη μεγάλη αυτή περιπέτεια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στερηθεί πολύτιμο οξυγόνο, χάνοντας τρεις μήνες με τις εκλογές – θυμίζω ότι οι επόμενες θα γίνουν με απλή αναλογική και νομοτελειακά θα χρειαστούν επαναληπτικές που θα γίνουν με ενισχυμένη πλειοψηφία. Σας θυμίζω ότι ήμουν ο πρώτος που στα μέσα του περασμένου Απριλίου, με άρθρο μου, που η ιστορική εφημερίδα «Εστία» έκανε πρώτο θέμα, είχα ταχθεί κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όταν κάποιοι είχαν αρχίσει να … γαργαλάνε τον πρωθυπουργό για εκλογές μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το έκαναν προφανώς γιατί δεν γνωρίζουν το πόσο θεσμικός είναι ο κ. Μητσοτάκης. Είμαι πεπεισμένος, λοιπόν, ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Όπως έχει πει, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο προτίθεται να επενδύσει. Και στο τέλος, όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες. 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τ. Ελευθεριάδου | Η Πολιτική Προστασία ανάγκασε 1.000 υποψήφιους από όλη τη χώρα να προσέλθουν στην Αθήνα για ψυχομετρικό έλεγχο και προσωπική συνέντευξη

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Πολιτική Προστασίας θέτει σε κίνδυνο υποψηφίους για θέσεις στη Γραμματεία της απ’ όλη την επικράτεια, επισημαίνουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Καβάλας, Τάνιας Ελευθεριάδου και του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Σπίρτζη.

Σε μία απαράδεκτη και καθ’ όλα επικίνδυνη κίνηση προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για την προστασία των πολιτών από τη διασπορά του κορωνοϊού. Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, υποχρέωσε υποψηφίους για τις 192 θέσεις στη Γενική Γραμματεία, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, 8μηνης διάρκειας, από όλη την χώρα να μετακινηθούν στην Αθήνα, με σκοπό τη διεξαγωγή ψυχομετρικού ελέγχου και προσωπικής συνέντευξης.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 17 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, περίπου 1.000 υποψήφιοι απ’ όλες τις περιφέρειες, πλην της Αττικής, ήταν υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν και να διαμείνουν στην Αθήνα, και να εξεταστούν με φυσική παρουσία, την ώρα που απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ των νομών, όλες οι μονάδες εκπαίδευσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέσω τηλεργασίας και, γενικά, αποφεύγεται η συνάθροιση ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.

Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι ήταν τεστ προσωπικότητα «ΠΡΩΤΕΑΣ ΤΕΣΤ», στο οποίο έπρεπε να γράψουν δύο παραγράφους αυτοπεριγραφής και ετεροπεριγραφής και κατόπιν αυτών να υποβληθούν σε προφορική εξέταση από Τριμελή Επιτροπή Ψυχομετρικών. Η μόνη προστασία που παρείχε η Πολιτική Προστασία ήταν η διενέργεια διαγνωστικών τεστ πριν τη διαδικασία εξέτασης, γεγονός που από μόνο του δεν προσφέρει παρά ελάχιστη κάλυψη στους εξεταζόμενους και στους εξεταστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων δεν προσήλθε στη διαδικασία φοβούμενο επιπτώσεις στην υγεία του, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου πολλών περιοχών της χώρας. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των υποψηφίων με κατοικία εντός Αττικής, οι οποίοι μετακινήθηκαν με λιγότερο ρίσκο και με μικρότερο (έως ανύπαρκτο κόστος). Μάλιστα, η Πολιτική Προστασία δεν προνόησε ούτε για την κάλυψη διαγνωστικού τεστ 48-72 ώρες πριν από τη διαδικασία, ούτε την κάλυψη των εξόδων όσων υποψηφίων μετακινήθηκαν από την υπόλοιπη επικράτεια.

Επειδή, 928 υποψήφιοι/ες μετακινήθηκαν προς την Αθήνα χωρίς να έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους την υγεία και την υγεία των συμπολιτών τους.

Επειδή, αρκετοί από αυτούς διαμένουν σε περιφέρειες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Επειδή, η τεχνολογία επιτρέπει τη διεξαγωγή εξετάσεων από απόσταση.

Επειδή, κρίνεται ως απαράδεκτο και προκλητικό, την ίδια ώρα που η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας επικαλείται την ατομική ευθύνη, να αφήνει έκθετους σχεδόν 1.000 υποψηφίους.

Επειδή, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τους υποψηφίους που διαμένουν στην Αττική.

Επειδή, τη δεδομένη στιγμή οι οδηγίες της Πολιτείας είναι ιδιαιτέρως αυστηρές και αξιολογούν ως εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε μετακίνηση και συνάθροιση, για οποιονδήποτε λόγο.

Ερωτάται ο κος. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

1)  Είναι εν γνώσει του η διεξαγωγή της εν λόγω εξέτασης;

2) Εξαντλήθηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις εξέτασης;

3) Γιατί δεν προχώρησε στην –κατ’ εξαίρεση και λόγω των συνθηκών-εναλλακτική εξέταση μέσω Η/Υ;

4) Γιατί δεν προβλέφθηκε η διεξαγωγή εξετάσεων ανά Περιφέρεια;

5) Γιατί δεν προβλέφθηκε η δωρεάν διεξαγωγή διαγνωστικού τεστ στους υποψηφίους, 48-72 ώρες πριν την μετάβαση τους στην Αθήνα;

6) Προτίθεται να καλύψει το σύνολο των εξόδων των υποψηφίων, οι οποίοι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και αναστολής της πλειοψηφίας του κλάδου της οικονομίας χρεώθηκαν για την μετάβαση τους στην Αθήνα;

7) Τι προτίθεται να κάνει για τους υποψηφίους που δεν κατάφεραν, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, να μεταβούν στην Αθήνα;

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τάνια Ελευθεριάδου

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πέτσας | Πριν τις γιορτές το άνοιγμα της οικονομίας – Δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός

Δημοσιεύτηκε

στις

Πριν τις γιορτές θα ανοίξει η οικονομία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την τήρηση των μέτρων, σημειώνοντας ότι  «μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα».

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ο αριθμός μετάδοσης του κορονοϊού φαίνεται να παρουσιάζει πτώση.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.

Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις.», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».

Στη συνέχεια είπε ότι οι περιοχές με μεγάλες τοπικές γιορτές, όπως η Πάτρα, θα πρέπει να προσέξουν μη γίνουν εστίες μόλυνσης.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι υπολογίζονται πάνω από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι.

Για τους αρνητές ο κ. Πέτσας είπε «να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας». Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Ο πρωθυπουργός θα καλέσει πολιτικά πρόσωπα να εμβολιαστούν πρώτοι ως παράδειγμα», είπε.

Για όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «τα μέτρα στήριξης στην οικονομία θα συνεχιστούν».

Μάλιστα, έχει προβλεφθεί για το 2021 να δοθούν 7,5 εκατ. ευρώ για στήριξη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σενάριο για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Τις επόμενες κινήσεις της για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραταθεί το lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, από το οποίο ενδεχομένως να εξαιρούνται τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

H πρόθεση της κυβέρνησης φέρεται να είναι το ενιαίο «άνοιγμα» της χώρας και όχι με διαφορετικές ταχύτητες, με το ρεπορτάζ του καναλιού να τονίζει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και την πίεση που θα υπάρχει στο ΕΣΥ.

Οι αποφάσεις αναμένεται σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ να παρθούν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Θυμίζουμε πως το lockdown πήρε παράταση έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, κάτι που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης

Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα πάει στα Νοσοκομεία  Παπαγεωριου και Ιπποκράτειο, το Κέντρο Υγείας  στον Εύοσμο και το κέντρο του ΕΚΑΒ στην Πυλαία.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ το μεσημέρι θα μιλήσει σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Ανοιχτά καταστήματα

Επαγγελματικος Οδηγος

Katoikia

.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δημοφιλή

Popular posts:

TAP

Mladen Group 34

Monopolio Delivery

Mladen Group 32

Mladen Group 31

Mladen Group 30

Mladen Group 28

Mladen Group 29

Mladen Group 33

Mladen Group 01

Free Group 01

ΠΙΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ