Το Πολεμικό Ναυτικό μπαίνει σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, σε μια νέα, «ψηφιακή», εποχή με την καθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN («Belharra») με την ιστορική ονομασία «ΚΙΜΩΝ», στα ναυπηγεία της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Λοριάν, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση
Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική ημέρα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς οι τρεις φρεγάτες Belharra που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό Στόλο θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο αφενός στην προβολή ισχύος στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου ως πολλαπλασιαστής ισχύος υπό το πρίσμα της διαλειτουργικότητας με τα μέσα των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες
Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» της ομώνυμης κλάσης έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες τόσο στα κατασκευαστικά όσο και στα λειτουργικά χαρακτηριστικά της, με τη Naval Group να τονίζει ότι η φρεγάτα FDI HN είναι ψηφιοποιημένη με ενσωματωμένη κυβερνοπροστασία ήδη από το σχεδιασμό της.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείο αναφοράς αποτελεί ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), το κρίσιμο κέντρο δεδομένων των FDI HN, που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, όπως μεταξύ άλλων τα συστήματα αναγνώρισης φίλιων ή εχθρικών δυνάμεων (IFF), τα συστήματα πλοήγησης, τις κεραίες επικοινωνίας UHF, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Επιπρόσθετα, το PSIM κατασκευάζεται και δοκιμάζεται ξεχωριστά από την κύρια κατασκευή του πλοίου και τοποθετείται πάνω στη φρεγάτα μόνο όταν θα έχει πιστοποιηθεί και ελεγχθεί πλήρως η εύρυθμη λειτουργία του.
Τα οπλικά συστήματα
Επίσης, διαθέτει το προηγμένο σόναρ τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire, το οποίο προσφέρει βελτιωμένη απόδοση για όλες τις αποστολές μέσω δυναμικής διαχείρισης πόρων με πολύ σύντομο χρόνο απόκρισης. Πρόκειται για ένα αρθρωτό πολυλειτουργικό ραντάρ ενεργούς ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) έχει την ικανότητα να επιτηρεί ταυτόχρονα αέρα (σε εμβέλεια έως και 500 χιλιομέτρων) και θάλασσα ( σε εμβέλεια έως και 80 χιλιομέτρων) ενώ ακόμα χρησιμοποιείται για την προστασία των φρεγατών από κάθε είδους απειλές, για τον έλεγχο πυρός των βλημάτων τύπου ASTER, , αξιοποιώντας στο έπακρο τις ψηφιακές καινοτομίες του, σε συνδυασμό με το, κορυφαίο παγκοσμίως, Κέντρο Πληροφοριών Μάχης τύπου SETIS.
Η νέα φρεγάτα FDI HN «ΚΙΜΩΝ» διαθέτει σύστημα κάθετης εκτόξευσης 32 κελιών τύπου A50 Sylver που θα εκτοξεύουν πυραύλους επιφανείας – αέρος τύπου ASTER 30 BO1 για αντιαεροπορική – αντιβαλλιστική προστασία, καθώς επίσης πυραύλους επιφανείας – επιφανείας τύπου MM40 B3C για χρήση εναντίον εχθρικών μονάδων επιφανείας με μέγιστη εμβέλεια 200 χιλιομέτρων.
Ακόμα, θα είναι εξοπλισμένη με τηλεχειριζόμενο πυργίσκο πολυβόλων των 20 χιλιοστών της Nexter,με τορπίλες τύπου MU90 με εμβέλεια πάνω από 12 χιλιόμετρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρηχά και βαθιά νερά και εκτοξεύονται από δίδυμους τορπιλοσωλήνες εκατέρωθεν του πλοίου και με οπλικό σύστημα εγγύς άμυνας RAM (Rolling-Airframe Missile) 21 βλημάτων. Τέλος, θα έχει την ικανότητα να φέρει ένα ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου MH-60R και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
newsit.gr
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...