Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αυγενάκης στην ΟΝΝΕΔ: Πάρτε την Ελλάδα στα χέρια σας

Δημοσιεύτηκε

στις

«Υπερασπιστείτε τις αρχές και τις αξίες της φιλελεύθερης Δημοκρατίας! Διεκδικήστε την Αξιοκρατία, την Αριστεία, την Ισότητα των ευκαιριών! Εσείς θα αποτελέσετε την πολιτική πρωτοπορία αυτών των διεκδικήσεων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ.

«Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που τολμά τις μεγάλες αλλαγές, αλλά, ταυτόχρονα, σέβεται την ιστορία του. Ένα κόμμα που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν εθνικές αξίες σε πείσμα όσων θέλουν να τις διαγράψουν. Και τις υπερασπίζεται. Η προκοπή, η εργατικότητα, το φιλότιμο, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στην ιστορία, τη θρησκεία, τις παραδόσεις μας. Αλλά και η εφευρετικότητα, το ελληνικό δαιμόνιο που αναζητά τη διάκριση όπου κι αν σταθεί στην οικουμένη, όλα αυτά είναι οι δικές μας θετικές αξίες που μας κάνουν ξεχωριστούς ως έθνος, ως λαό στην Ευρώπη και τον κόσμο», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε: «Το δίλημμα λοιπόν είναι ένα: Είναι η σημερινή Ελλάδα αυτή που σας αξίζει; Είναι η σημερινή Ελλάδα αυτή που θέλετε; Έχετε δικαίωμα σε δουλειές; Σε προοπτική; Σε καλύτερη Παιδεία; Σε λιγότερους φόρους, σε περισσότερη ανάπτυξη, σε ισχυρότερους θεσμούς, σε καλύτερη Δημοκρατία; Έχετε δικαίωμα στην αξιοκρατία; Έχετε δικαίωμα σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και ευνομίας;Και η απάντηση είναι ναι! Έχετε! Όμως η σημερινή Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, ούτε θέλει να σας τα παρέχει! Και ξέρω πολύ καλά, ότι και εσείς αυτή την Ελλάδα ονειρεύεστε. Των ευκαιριών, της αξιοκρατίας, της δημιουργίας, της Δημοκρατίας».

Και πρόσθεσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας: «Είστε η Νεολαία των μεγάλων πολιτικών αγώνων που για χρόνια αποτελούσαν και που συνεχίζουν να αποτελούν το πιο ελπιδοφόρο κύτταρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Οφείλουμε μάλιστα, να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία, να δώσει χώρο στους νέους και τις νέες να ασχοληθούν με τα κοινά και να ενισχύσει στην πράξη τις κομματικές μας οργανώσεις, που λειτουργούν ως ένα κύτταρο δραστηριότητας σε φορείς και χώρους εργασίας. Ήρθε η ώρα μαζί να ξανακερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Μαζί να ξεμπλοκάρουμε την Ελλάδα. Μαζί να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά, πιο δυνατά, πιο ψηλά. Πάρτε την Ελλάδα στα χέρια σας. Μην αφήνετε άλλους να αποφασίζουν για το δικό σας μέλλον. Κάντε την απογοήτευσή σας θετική δράση».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης σε εργαζόμενους: Να απορροφήσουμε τους κραδασμούς μέχρι να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία

Δημοσιεύτηκε

στις

Τηλεδιάσκεψη με εργαζόμενους διάφορων κλάδων, με αντικείμενο τη νέα πραγματικότητα που προκάλεσε η πανδημία στους χώρους της οικονομίας και της απασχόλησης, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, από προσωπικά βιώματα που αφηγήθηκαν οι εργαζόμενοι, τη θετική επίδραση που είχαν οι αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων που υλοποίησε η κυβέρνηση για την προστασία της απασχόλησης.

Τόνισε ότι πάγιος και κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη θέσεων εργασίας, η διατήρηση των εισοδημάτων, η στήριξη των ανέργων αλλά και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας, στο πλαίσιο της στρατηγικής που προτάσσει την επιδότηση της εργασίας από την παροχή βοηθημάτων ανεργίας.

«Από την πρώτη στιγμή, το πρώτο μου μέλημα ήταν πώς θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, πώς θα μειώσουμε -στο μέτρο του δυνατού- τις απολύσεις, πώς θα στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζόμενων οι οποίοι δεν είχαν αντικείμενο εργασίας, πώς θα στηρίξουμε τους ανέργους.

Πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα αυτό το οποίο μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες του στελεχιακού μας δυναμικού, του εργατικού μας δυναμικού», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο περιορισμού των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας φέτος, αλλά και θεμελίωσης των προϋποθέσεων για δυναμική ανάκαμψη το επόμενο έτος.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι έχουμε κάθε δυνατότητα, με τις παρεμβάσεις μας, να μετριάσουμε την επίπτωση της ύφεσης -αυτό προσπαθούμε να κάνουμε- και ταυτόχρονα να βάλουμε τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη το 2021», είπε.

Τηλεργασία και εργαζόμενες μητέρες από το σπίτι

Η συζήτηση στράφηκε επανειλημμένα στην εμπειρία της τηλεργασίας και στη δυνατότητα αξιοποίησης της εξ αποστάσεως απασχόλησης, δίχως αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης.

Ιδιαίτερη έμφαση, λένε οι ίδιες πηγές, δόθηκε στην εμπειρία όσων έχουν μικρά παιδιά και δούλευαν από το σπίτι, ειδικά τις εργαζόμενες μητέρες, και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τηλεργασία. Επισημάνθηκε ακόμα ότι -με βάση την εμπειρία των συμμετεχόντων- η εργασία από το σπίτι δεν επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα, ειδικά αφότου αποκτηθεί οικειότητα με τα ψηφιακά εργαλεία.

«Αν πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει μόνιμα μετά τον κορονοϊό είναι ότι θα έχουμε δυνατότητα να δουλεύουμε περισσότερο από άλλους χώρους πλην γραφείου, κυρίως από το σπίτι. Αυτό καθιερώθηκε πια ως μία πρακτική η οποία δοκιμάστηκε στην πράξη, λύνει πολλά προβλήματα, διευκολύνει εργαζόμενους, επιχειρήσεις, κυρίως γυναίκες οι οποίες έχουν μικρότερα παιδιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημειώθηκε παράλληλα η χρησιμότητα της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, ενώ εξετάσθηκαν οι ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναβεβαιώνει ότι θα υπάρξει παρέμβαση για μείωση της προκαταβολής φόρου.

Στάθηκε ακόμα στην ανάγκη να επικοινωνούνται ξεκάθαρα στην αγορά οι μακροπρόθεσμες φορολογικές πολιτικές της κυβέρνησης, ώστε τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις να έχουν την ορατότητα που απαιτείται ώστε να καταρτίσουν τα σχέδιά τους. Αναφερόμενος, ως παράδειγμα, στον χώρο των μετακινήσεων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει οχήματα χαμηλών εκπομπών και την προοδευτική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτήν την συζήτηση. Προέρχεστε όλοι από διαφορετικούς χώρους της εργασίας και θα ήθελα πραγματικά να μιλήσω πολύ λιγότερο και να ακούσω τις δικές σας ανησυχίες, τους δικούς σας προβληματισμούς», είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Και συνέχισε: «Όπως ξέρετε περνάμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση με επιτυχία και αυτό το πιστωνόμαστε όλοι και αναβαθμίζει και την αξιοπιστία της χώρας μας. Αλλά ταυτόχρονα από την πρώτη στιγμή, το πρώτο μου μέλημα ήταν πώς θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, πώς θα μειώσουμε -στο μέτρο του δυνατού- τις απολύσεις, πώς θα στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζόμενων οι οποίοι δεν είχαν αντικείμενο εργασίας, πώς θα στηρίξουμε τους ανέργους. Πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα αυτό το οποίο μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες του στελεχιακού μας δυναμικού, του εργατικού μας δυναμικού».

Οι επόμενες δράσεις της κυβέρνησης

Αναφέρθηκε και στο πώς θα περάσουμε από εδώ που είμαστε σήμερα στην επόμενη φάση. «Ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή σημαντικές διατάξεις ως προς τη δυνατότητα που δίνουμε στις επιχειρήσεις να μπορούν να αξιοποιούν με μεγαλύτερη ευελιξία το εργατικό τους δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα έρχεται το κράτος και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς από την ενδεχόμενη μείωση του εισοδήματος.

Και βέβαια μας απασχολεί από τώρα ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας για το πώς μπορούμε να επανέλθουμε σε μία γρήγορη τροχιά ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις απασχόλησης, οι οποίες θα δημιουργηθούν πρωτίστως μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και εκεί βέβαια έρχεται και η Ευρώπη με ένα πολύ μεγάλο πακέτο να στηρίξει για την επόμενη τριετία αυτήν την προσπάθεια», υπογράμμισε ενώ τόνισε πως το πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να απορροφήσουμε τους κραδασμούς και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη η τραυματική περίοδος που έχουμε μπροστά μας, μέχρι να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία.

«Για αυτό και ήθελα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και να ακούσω από τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά τις δικές σας εμπειρίες, πώς βιώσατε εσείς αυτή την κρίση, τι παραπάνω θα θέλατε, τι παραπάνω θα περιμέναμε από το κράτος να κάνει. Νομίζω ότι θα είναι μία χρήσιμη συζήτηση σίγουρα και για μένα, αλλά πιστεύω και για εσάς», κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος η Ελίνα Βασιλοπούλου, εργαζόμενη μητέρα η οποία έλαβε άδεια ειδικού σκοπού και αξιοποιεί την τηλεργασία, η Ρένα Πιερρακάκου, μακροχρόνια άνεργη που έχει λάβει το ανάλογο επίδομα, η Μαρία Ρίζου, ιδιωτική υπάλληλος που είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας και ενισχύθηκε με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ο Κωνσταντίνος Μουμούρης, στέλεχος που συνέχισε να εργάζεται εξ αποστάσεως, ο Νεκτάριος Μανάτος, σύμβουλος επιχειρήσεων που έλαβε το βοήθημα για τους επιστήμονες, η Αμάντα Χούσα, αυτοαπασχολούμενη η οποία έλαβε την αποζημίωση ειδικού σκοπού, και ο επιτηδευματίας Νίκος Καραπετσιάνης. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, και η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βαρουφάκης: Αν είμαστε τυχεροί η ύφεση θα φτάσει στο 15%

Δημοσιεύτηκε

στις

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σκληρή λιτότητα, αλλά και όρους από την ΕΕ, έκανε από το βήμα της βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης έθεσε πλήθος ερωτήσεων προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα τον οποίο προκάλεσε να απαντήσει με αριθμούς, ποιο θα είναι μέγεθος της ύφεσης, τι θα κάνει με το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ εξέφρασε έντονες διαφωνίες σχετικά με την πολιτική ενισχύσεων που ανακοίνωσε η ΕΕ.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, η ύφεση μπορεί να φθάσει και το 15% «αν είμαστε τυχεροί», ενώ απευθυνόμενος και προς τον πρωθυπουργό και προς τον κ. Σταικούρα, ζήτησε να του απαντήσουν ποια θα είναι η απόκλιση του κρατικού προϋπολογισμού και ποια επιτήρηση από την ΕΕ συνεπάγεται αυτή η απόκλιση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε ότι μόλις η Γερμανία φθάσει τους δικούς τους στόχους για μηδενισμό του ελλείμματός της, θα επιβάλει μέτρα στις άλλες χώρες και θα απαιτήσει έλλειμμα 3% για την Ελλάδα.

Οι απαντήσεις που ζήτησε από τον  κ. Σταϊκούρα

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ζήτησε από τον κ. Σταϊκούρα να απαντήσει ποιο θα είναι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού που θα επιβάλει μειώσεις μισθών και συντάξεων, κάτι που ο ίδιος θεωρεί σίγουρο ότι θα συμβεί.

Προκάλεσε μάλιστα τον κ. Σταϊκούρα να δεσμευθεί εντός της Βουλής ότι «αυτό δεν θα συμβεί» ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να μειώσει μισθούς και συντάξεις.

Επίσης ζήτησε απάντηση ή και δέσμευση από την κυβέρνηση ότι τα 12 δισ. των κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του «Ηρακλή» δεν θα ενεργοποιηθούν. «Θα πάρετε δάνειο για να το δώσετε στα αρπακτικά ταμεία και πώς θα γίνει αν δεν παγώσετε και αλλάξετε νόμο» ρώτησε ο κ. Βαρουφάκης.

Για τις τράπεζες, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 προέβλεψε ότι θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. Ρώτησε τον υπουργό οικονομικών «πώς θα την κάνετε; Θα δοθούν μετοχές χωρίς ψήφο όπως το 2011-2012;».

Επίθεση προς την κυβέρνηση έκανε ο κ. Βαρουφάκης και για την πολιτική της στο θέμα της ΛΑΡΚΟ. Την κατηγόρησε ότι ηθελημένα απαξιώνει την εταιρία για να ξεπουληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας και στο ΕΣΥ, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

«Η κρίση χρέους θα επιταχυνθεί»

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι στην έκθεση της Επιτροπής καταγράφονται και άλλα αρνητικά στοιχεία για κλάδους της ελληνικής οικονομίας, συμπεραίνοντας ότι η ελληνική οικονομία θα πληγεί πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε ότι η κρίση χρέους θα επιταχυνθεί, ότι η λιτότητα έρχεται και εκτίμησε ότι οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να εμπιστευθούν μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προβλέψει ούτε το… παρελθόν, απαντώντας σε δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η χώρα είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης στις αρχές χρόνου.

Αντίθετα, είπε ο κ. Βαρουφάκης, τον Ιανουάριο–Φεβρουάριο υπήρχε υστέρηση εσόδων κατά 37%. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν αντέχουν τα βαρύγδουπα λόγια και ασφυκτιά και με τον ΣΥΡΙΖΑ που χειροκροτά.

Οι πολίτες, σημείωσε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, «δεν θέλουν να ακούνε ψέματα, ούτε δυσοίωνες προβλέψεις, ζητούν να τους προστατέψετε, ενώ εσείς, αντίθετα, προστατεύετε τους εργολάβους που ενοικιάζουν εργαζόμενους, προστατεύετε τα αρπακτικά ταμεία, ενώ το ΜέΡΑ25 προτείνει ελπιδοφόρες λύσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας του Μέρα25 ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση όλων των προκαταβολών φόρου, για την κατάργηση του «Ηρακλή» για τα «κόκκινα» δάνεια και την αντικατάστασή του με άλλο σχέδιο, για τις τράπεζες και τον δημόσιο έλεγχό τους, για τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα, για δημόσιο ψηφιακό σύστημα πληρωμών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σταϊκούρας για το Ταμείο Ανάκαμψης | Τον Οκτώβριο θα κατατεθούν οι προτεραιότητες της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα «τρέχουν» το πρόγραμμα SURE και ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τον Οκτώβριο θα καταθέσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτεραιότητές της για την αξιοποίηση των πόρων που της αναλογούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης» που πρότεινε η Κομισιόν, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις θα έχουν δύο σκέλη: Αφ’ ενός την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό σε εισόδημα, απασχόληση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσια υγεία. Και, αφ’ ετέρου τις προτεραιότητες για την ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα έτη.

Ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ είπε μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA ότι επιδίωξη της χώρας είναι, στο πλαίσιο ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου προγράμματος, η άμεση βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ανέφερε, επίσης, πως βούληση της κυβέρνησης, και όχι μόνον της ελληνικής, είναι κάποιες εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου να πραγματοποιηθούν εντός του 2020.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν (συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ) ως «εμβληματική, απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις μεγάλες ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίκαιη (με την κοινή έκδοση χρέους) και ευέλικτη (διότι κάθε χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους πόρους ανάλογα με τις ανάγκες της)».

Επανέλαβε, τέλος, ότι από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την περίοδο Ιούνιος- Ιούλιος-Αύγουστος με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν (έως το 2022) και οι προληπτικές γραμμές πίστωσης από τον ESM.

Επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι έως σήμερα «δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη» και τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί καλύπτονται από εθνικούς πόρους.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δημοσκόπηση Mega | Στις 19,4 μονάδες η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Μεγάλη διαφορά για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και κόμματα δίνει μια νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 64% των ερωτηθέντων απαντά πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με μόλις το 25% να αναφέρει το αντίθετο, ενώ 6% απαντά ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Είναι φανερό πως η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς πάνω από 8 στους 10 δήλωσαν ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς στη δημόσια υγεία και την πανδημία. Επίσης, θετικά κατά 73% αποτιμάται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης οι θετικές απόψεις φτάνουν το 63% και οι αρνητικές το 30%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για την αξιωματική αντιπολίτευση ανέρχονται σε 21% οι θετικές απόψεις και σε 69% οι αρνητικές.

Θετική άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά έχει το 68% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, έναντι μόλις 26% που θεωρεί το αντίθετο. Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 65% αρνητικές εντυπώσεις, ενώ μόλις το 25% εκφράζεται θετικά για εκείνον.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία επικρατεί του ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν διπλάσια διαφορά, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 40,3% ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 20,9%. Τρίτο έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 5,1% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,6%, η Ελληνική Λύση με 2,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,5%, ενώ το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ανέρχεται σε 1,6%.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον το στοιχείο ότι τον Μάιο -σε σύγκριση με τον Απρίλιο- τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν απώλειες δυνάμεων, αν και το κόμμα που κυβερνά πολύ περισσότερες.

Αρνητικός ο κόσμος στο σενάριο εκλογών

Τέλος, χαρακτηριστική είναι η γνώμη που έχουν οι πολίτες για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Το συντριπτικό 84% λέει «όχι», ενώ μόλις το 13% είναι υπέρ. Ανά ηλικία οι άνω των 65 ετών είναι αρνητικοί κατά 93%.

Γενικά, τα πολιτικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι πολίτες δείχνουν κουρασμένοι από το lockdown, τον φόβο της πανδημίας αλλά και την ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Αυτή την οργή και το φόβο τον δείχνουν με την υποχώρηση της αποδοχής των κομμάτων και των πολιτικών της πρώτης γραμμής.

Η πρόθεση ψήφου των συμμετεχόντων:

Οι εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης:

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης:

Η αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Η αξιολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Η αξιολόγηση του Αλέξη Τσίπρα:

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ