ΚΑΒΑΛΑ

Απογευματινά χειρουργεία | Οι ελλείψεις προσωπικού και οι φόβοι ότι θα αυξηθούν τα μαύρα χρήματα στο ΕΣΥ

Σοβαρά προσκόμματα φαίνεται ότι δημιουργούνται από την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία με χρήματα από τις τσέπες των ασθενών.

Παρότι ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι τα πρώτα 50.000 απογευματινά χειρουργεία θα είναι δωρεάν, αφού το κόστος θα καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ερώτημα όμως παραμένει τι θα γίνει στη συνέχεια όταν καλυφθεί αυτός ο αριθμός των επεμβάσεων.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το πώς θα γίνονται οι επεμβάσεις το απόγευμα με δαπάνες από τους ασθενείς. Ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολλές καθώς ήδη το κουρασμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού προσωπικού και είναι άγνωστο πώς θα μπορέσουν να γίνονται απογευματινά χειρουργεία την ώρα που οι ασθενείς στοιβάζονται ήδη για τα δωρεάν πρωινά.

Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα στις λίστες αναμονής σε όλο το ΕΣΥ είναι πάνω από 90.000 περιστατικά.

Με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων για τα πρωινά χειρουργεία, απορίας άξιον είναι πως το ίδιο προσωπικό θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει και στα απογευματινά χειρουργεία που θα είναι με πληρωμή από τους ασθενείς.

Οι φόβοι των συνδικαλιστών (ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ) είναι εάν θα υποβαθμιστούν τα πρωινά χειρουργεία που είναι δωρεάν και το ιατρικό προσωπικό δώσει βάρος στα απογευματινά προκειμένου για να αποκομίζει οικονομικά οφέλη.

Τα επίσημα φακελάκια

Άλλος ένας προβληματισμός των συνδικαλιστών σχετίζεται με την επισημοποίηση του φαινομένου με τα φακελάκια στα απογευματινά χειρουργεία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι είναι μια άλλη επιλογή ώστε να μπορούν οι ασθενείς δίνοντας σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά που θα έδιναν στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσουν να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Όμως τα χρήματα που φαίνεται να προκύπτουν για να αμειφθεί ο γιατρός που θα εργαστεί το απόγευμα είναι περιορισμένα αφού το όποιο ποσό θα μοιραστεί σε όλη την ομάδα που θα συμμετάσχει ενώ αναμένεται να υπάρξει και κάποιο ποσοστό κέρδους για το νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν τα έξοδα, όπως αντίστοιχα ισχύει και για τα απογευματινά ιατρεία.

Για αυτό και η ανησυχία των συνδικαλιστών είναι ότι πιθανώς θα συνεχίσει να υπάρχει το φαινόμενο με τα φακελάκια για την επίσπευση ενός χειρουργείου, τα οποία μάλιστα είναι πιθανό ακόμη και να αυξηθούν. Το επιχείρημα μάλιστα είναι ότι γιατί κάποιος που σήμερα παίρνει φακελάκια από ασθενείς, να χειρουργήσει το απόγευμα και να νομιμοποιεί τα έσοδά του όταν μπορεί να τα εισπράξει αφορολόγητα το πρωί.

Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται εντός της εβδομάδας να γνωστοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες για το πως θα εκτελούνται τα απογευματινά χειρουργεία, τις αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των υπόλοιπων υγειονομικών που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να ξεκινήσουν την 01/03 πιλοτικά από ορισμένα νοσοκομεία και κυρίως από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό όπου ήδη γίνονται οι πρώτες προετοιμασίες.

ethnos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version