Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

«Έρχεται» ιστορική αλλαγή στο ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία

Το υπουργείο Υγείας «βάζει μπρος» μια ιστορική διαρθρωτική αλλαγή που θα αλλάξει τη λειτουργία του ΕΣΥ και αφορά τα χειρουργεία, εν μέσω αντιδράσεων από γιατρούς και εργαζόμενους.

Τομή – παρόμοια με αυτή που έφεραν στο ΕΣΥ τα απογευματινά ιατρεία – αναμένεται να φέρουν και τα απογευματινά χειρουργεία.

Πρόκειται για την επέκταση της πρωινής λειτουργίας των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιλέξει τον γιατρό που θα τον χειρουργήσει, με την υποχρέωση από την πλευρά του να καταβάλλει αμοιβή.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι – όπως ανέφερε πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης – να εξαλείψει, μεταξύ άλλων, και τον παράνομο χρηματισμό των νοσοκομειακών γιατρών (κυρίως χειρουργών) που παίρνουν «φακελάκι» από ασθενείς για επίσπευση των χειρουργείων.

Η έξτρα αμοιβή, η οποία θα είναι αυστηρά καθορισμένη από το κράτος, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουν με τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο.

Από την άλλη, η λειτουργία επιπλέον χειρουργικών τραπεζιών το απόγευμα, δηλαδή η ολοήμερη λειτουργία των χειρουργείων στοχεύει στη μείωση της μεγάλης αναμονής που υπάρχει για επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα.

Οι λίστες για τα τακτικά χειρουργεία, που εκτροχιάστηκαν στην περίοδο της πανδημίας, αναμένεται να μειωθούν και με την παράλληλη εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, που θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Έτσι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και η κυβέρνηση υλοποιήσει τον σχεδιασμό της, παράλληλα με την πρωινή λίστα θα δημιουργηθεί και μια δεύτερη η απογευματινή, η οποία θα εξυπηρετείται πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, εάν ο ασθενής επιλέξει τη λύση του απογευματινού χειρουργείου θα καταβάλλει την αμοιβή του γιατρού, ενώ τα υπόλοιπα κόστη της επέμβασης και τα νοσήλια θα τα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ή οι ιδιωτικές ασφάλειες.

Ένα έμμεσο όφελος λοιπόν από την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων θα είναι και η αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, το ποσοστό των οποίων εσόδων, αναμένεται να καθοριστεί με επόμενες υπουργικές αποφάσεις.

Τα απογευματινά χειρουργεία σε πιλοτική λειτουργία

Η ομάδα εργασίας του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του νέου εγχειρήματος και εργάζεται πυρετωδώς πάνω σ’ αυτόν τον τομέα, έχει να ξεπεράσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του iatropedia.gr, δύο σημαντικά προβλήματα:

Το πρώτο αφορά την κατάρτιση του «τιμοκαταλόγου» με τις αμοιβές των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού ώστε αυτές αφενός να είναι δίκαιες και συμφέρουσες για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ για να τους προσελκύσει ξανά ή να τους δελεάσει να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα αφετέρου θα πρέπει να τις «αντέχουν» και οι τσέπες των ασθενών.

Το δεύτερο ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, αφορά στην εξεύρευση κρεβατιών σε χειρουργικές κλινικές, τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων.

Ωστόσο, τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία πιλοτικού προγράμματος των απογευματινών χειρουργείων εξακολουθούν ακόμη να έχουν επικουρικές κλίνες (ράντζα), με αποτέλεσμα ο αποκλεισμός μιας ολόκληρης πτέρυγας του νοσοκομείου ή έστω η εξεύρεση επιπλέον 10 ή 15 κρεβατιών για τους ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων, να φαντάζει σχεδόν αδύνατος.

Το υπουργείο Υγείας επικεντρώνει τις προσπάθειές του, στο να εξευρεθούν κάποια πρώτα νοσοκομεία και συγκεκριμένα δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων και να επεκταθούν στα σταδιακά στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σταυρόλεξο για «γερούς λύτες» αποτελεί και η εξεύρεση τρόπου, οι γιατροί να μην «δυσκολεύουν» την εξυπηρέτηση της πρωινής δωρεάν για τους ασθενείς λίστας ώστε να εξυπηρετούν γρηγορότερα την απογευματινή λίστα, που είναι επί πληρωμή.

Αντιδρούν ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ

Ισχυρές αντιδράσεις συναντά το εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων, από τους γιατρούς και εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων. Οι αντιδράσεις αυτές είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2022 και συγκεκριμένα από την ψήφιση του νόμου Γκάγκα, ο οποίος με το άρθρο 10, έδινε το δικαίωμα τους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται νόμιμα στον ιδιωτικό τομέα και να ασκούν ιδιωτικό έργο.

Οι συνδικαλιστικοί υγειονομικοί φορείς αντιδρούν ξανά, με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν ασθενείς «δύο ταχυτήτων», ανάλογα με το εισόδημά τους. Επίσης, όπως αναφέρουν δεν υπάρχουν αρκετές ενεργές χειρουργικές αίθουσες, ώστε να καλύψουν τον όγκο των χειρουργικών περιστατικών στα απογευματινά χειρουργεία.

«Πώς θα γίνει αυτό όταν στην Αττική από τις 203 συνολικά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 145, δηλαδή το 70%, λόγω της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού;», διερωτώνται οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΤΕ) και προσθέτουν:

«Πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων, όταν στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν ράντζα; Και εν τέλει με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η προτεραιότητα της πρωινής λειτουργίας, όταν αποδεδειγμένα, όπου υπάρχει ιδιωτική λειτουργία μέσα στα νοσοκομεία, η οποία αποφέρει έσοδα μπαίνει αντικειμενικά σε προτεραιότητα;».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σημειώνουν πως το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών κυρίως αναισθησιολόγων, ενώ οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη.

Προσθέτουν, επίσης, πως οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της δωρεάν υγείας και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να τους την παρέχει.

«Ως εκ τούτου διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στη τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα νοσοκομεία», αναφέρουν προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ύψος ιδιωτικών δαπανών στην Ευρώπη που ξεπερνάει το 40% των συνολικών δαπανών.

«Αντίστροφη πορεία χρειάζεται και όχι επιπλέον αύξηση των ιδιωτικών δαπανών με τα απογευματινά χειρουργεία», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαι υπερήφανος για όσα έχουμε πετύχει για τους ψαράδες των λιμνοθαλασσών της Κεραμωτής»

Στο 1ο Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διεξάγεται στην Ελευσίνα παρέστη ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Στο περιθώριο των εργασιών, συναντήθηκε με μέλη της Οργάνωσης Παραγωγών Αλιέων Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής, με τους οποίους διατηρεί ισχυρούς δεσμούς, έχοντας κατά καιρούς συμβάλλει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων τους.

Ο κ. Λαζαρίδης συζήτησε με τους αλιείς τις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου, όπως άλλωστε τις έχουν διατυπώσει και οι ίδιοι στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τους έχει επισκεφθεί δύο φορές, στο πλαίσιο περιοδειών του στην Καβάλα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Λαζαρίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Επέλεξα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθώ εδώ, στην ιστορική Ελευσίνα, στο 1ο  συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας.

Αλλά πρωτίστως επέλεξα να είμαι εδώ, δίπλα στους φίλους μου, ψαράδες των λιμνοθαλασσών της Κεραμωτής, δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου.

Είμαι πολύ υπερήφανος γιατί την τελευταία πενταετία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε σημαντικά πράγματα τα οποία οδηγούν στην ανάπτυξη και των ιδίων και του τόπου μας». 

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με απόφαση Τοψίδη προχωρούν έργα αξίας 70.000 ευρώ στο γήπεδο “Ανθή Καραγιάννη”

Η απόφαση Τοψίδη αναφέρει:

«Η παρούσα πράξη περιλαμβάνει την εκτέλεση επειγουσών εργασιών αποκατάστασης φθορών και συντήρησης στο Στάδιο Ανθή Καραγιάννη με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης, παραμονής εντός του σταδίου και άθλησης για αθλητές, διαιτητές, προπονητές και κοινό.

Οι κύριες εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν είναι οι παρακάτω:

1. Μόνωση αρμών διαστολής του γηπέδου.

2. Αντικατάσταση υαλοστασίων, επισκευή διαβρωμένων ή κατεστραμμένων κιγκλιδωμάτων και βαφή πλαισίων και κιγκλιδωμάτων.

3. Επισκευές σε WC.

4. Επισκευή μηχανισμού ανοίγματος κεντρικών θυρών κοινού.

5. Επεμβάσεις-επισκευές σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

6. Αντικατάσταση κλειδαριών σε εσωτερικές πόρτες WC και αποδυτηρίων με νέες με ενιαίο κλειδί.

7. Αντικατάσταση εσχαρών.

8. Επιδιόρθωση με επισκευαστικό κονίαμα σε θέσεις αποκάλυψης οπλισμών».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Περιστατικό ξυλοδαρμού στην Καβάλα | “Είχαν βάλει κάτω έναν νεαρό και τον χτυπούσαν στο κεφάλι..!”

Επεισόδιο ξυλοδαρμού σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου 2024 λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ στο κέντρο της Καβάλας.

Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Κήπο, περαστικοί εντόπισαν ομάδα νεαρών να χτυπά και να γρονθοκοπεί έναν άλλο νεαρό που βρισκόταν στο έδαφος.

Όπως ανέφερε μάρτυρας του περιστατικού στο ENA Channel οι δράστες που ξεπερνούσαν τους 5 σε αριθμό είχαν ρίξει κάτω στο πάτωμα έναν νεαρό και τον χτυπούσαν στο κεφάλι συνεχώς..!

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en