Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Αντώνης Σαμαράς | “Στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών από τον Έβρο”

Δημοσιεύτηκε

στις

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ ζήτησε την αποδέσμευση της χώρας από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υποστήριξε ότι φεύγοντας από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του ναρκοθετημένη γη στη ΝΔ, αλλά, παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε πολύ καλά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επανειλημμένα ότι δεν μιλά για μεταναστευτικό, αλλά για «λαθρομεταναστευτικό» και πρόσθεσε ότι «έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε από την πρώτη στιγμή ότι όσοι είναι εγκλωβισμένοι στα κέντρα είναι λαθρομετανάστες που μπαίνουν παράνομα και πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από τους πρόσφυγες, στους οποίους οφείλουμε φιλοξενία και προστασία». Επέκρινε δε την «ευρωγραφειοκρατία», όπως είπε, την οποία κάλεσε «να μην μας κάνει υποδείξεις».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «η Ελλάδα υφίσταται πλέον έναν άτυπο λαθροεποικισμό» και γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, δεν είναι ρατσιστές και ξενόφοβοι στις τοπικές κοινωνίες. Μίλησε, επίσης, για «κονδυλοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλούν αυτές τις απόψεις ως ακροδεξιές» και παραλλήλισε τις απόψεις της κυβέρνησης στο ζήτημα με αυτές που εκφράζει ο Μακρον «Είναι ακροδεξιός ο Μακρόν», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η κοινωνία βράζει».

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ευθεία απειλή από την Άγκυρα. «Στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών και από τον Έβρο. Σε ολόκληρο το Αιγαίο, καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Φτάσανε να συνάπτουν συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μια σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης – που η ίδια ελέγχει ελάχιστο μέρος της χώρας της. Δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου. Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες. Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου» είπε τονίζοντας πως χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία. « Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί, και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν. Κάποιοι φαντάζονται ότι θα «λύσουν» και τις διαφορές μας με την Τουρκία, με τον ίδιο τρόπο που δήθεν «έλυσαν» και το Μακεδονικό. Πέρσι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν να μην είμαστε “μονοχοφάηδες”. Στα δικά μας κυριαρχική δικαιώματα.

Δηλαδή μίλαγαν για πλήρη υποχώρηση της Ελλάδας. Είχα πει λίγο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι σήμερα ζητούν να υποχωρήσουμε στις αλυτρωτικές απαιτήσεις της πιο αδύναμης χώρας – δηλαδή των Σκοπίων! Και αύριο θα μας ζητήσουν να υποχωρήσομε απέναντι στον επεκτατισμό της πιο ισχυρής χώρας – της Τουρκίας. Δηλαδή, όπως μας τα λένε, η Ελλάδα, πρέπει να υποχωρεί πάντα, απέναντι σε όλους: είτε απέναντι στους πιο αδύναμους είτε στους πιο ισχυρούς. Γιατί δεν το λένε ανοικτά; Θέλουν την Ελλάδα, να γίνει ο εύκολος σάκος του μπόξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα».

e-evros

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Μεταναστευτικό | Αυξάνονται οι αφίξεις από τον Έβρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του έτους ως τα μέσα του Ιουλίου 5.896 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από τον Εβρο. Ωστόσο εκτιμάται πως έως το τέλος της χρονιάς, ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 10.000.

Την ώρα που η προσοχή στην αντιμετώπιση του Mεταναστευτικού είναι στραμμένη στα νησιά, φαίνεται πως επιδεινώνεται και η κατάσταση στον Eβρο, απ’ που καθημερινά εισέρχονται δεκάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια προωθούνται στο εσωτερικό με προορισμό την Αθήνα.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει ενέργειες για το «σφράγισμα» του Εβρου, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει κάθε πρωί ο Σταθμός Λαρίσης, όταν φτάνει το τρένο από Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το πρώτο πρωινό τρένο από την Θεσσαλονίκη φτάνει καθημερινά στην Αθήνα περίπου στις 6 το πρωί. Το τελευταίο διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των επιβαινόντων αποτελείται από πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα από την περιοχή του Εβρου. Πρόκειται για αλλοδαπούς που είτε έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές, είτε πρόσωπα που δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ, δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και κινδυνεύουν με απέλαση εφόσον συλληφθούν.

Πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες επιλέγουν τα χερσαία σύνορα στον Εβρο προκείμενου να μην εγκλωβιστούν στα νησιά του Αιγαίου, αφού στόχος τους είναι να φτάσουν στην Αθήνα αναζητώντας τρόπους στη συνέχεια να φύγουν προς την Ευρώπη.

Οι ομάδες παράτυπων μεταναστών μόλις εισέρχονται στη χώρα περιμένουν αστυνομικούς να τους συλλάβουν προκειμένου να καταγραφούν και στη συνέχεια να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν με τρένο ή λεωφορείο προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στα χωριά Νέα Βύσσα, Πραγγί και Πύθιο τέτοιου είδους εικόνες είναι καθημερινές, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων.

Τα νούμερα προβληματίζουν

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στον Εβρο παραπέμπει στις αρχές του 2015 και στην έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του έτους ως τα μέσα του περασμένου Ιουλίου 5.896 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από τον Εβρο. Ωστόσο εκτιμάται πως έως το τέλος της χρονιάς, ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 10.000.

Η αύξηση της παράνομης εισόδου από τον Εβρο είναι αποτέλεσμα και της έντονης δραστηριότητας διακινητών, οι οποίοι με διάφορους τρόπους επιχειρούν να προωθήσουν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Αύγουστο εισήλθαν από τον Εβρο 1.124 αλλοδαποί, τον Σεπτέμβριο 1.146, ενώ τον Οκτώβριο ο αριθμός αυξήθηκε στους 1.525. Αντίστοιχα το συγκεκριμένο τρίμηνο συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές 164 διακινητές, αποδεικνύοντας πόσο προσοδοφόρα είναι η παράνομη διακίνηση. Τα κυκλώματα χρησιμοποιούν μεταφορείς -ανάμεσά τους και 17χρονους- όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από γειτονικές χώρες.

Οι παράνομες ροές καταφτάνουν στη δυτική όχθη του Εβρου από διάφορα σημεία, ανάμεσα στο Διδυμότειχο, στις Φέρες, στο Σουφλί ως και το Δέλτα του ποταμού, τα οποία επιλέγονται επειδή οι συνθήκες διέλευσης είναι ακόμη εύκολες μια και η στάθμη του νερού είναι σχετικά χαμηλή, αλλά και επειδή ο φράκτης, μήκους 12 χλμ. στην περιοχή Καστανεών και Νέας Βύσσας, είναι σε πολλά σημεία διάτρητος.

Να σημειωθεί πως στον φράκτη μπορεί να υπάρχουν κάμερες, ωστόσο θα πρέπει να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικά σε όλο το μήκος των 12 χλμ., ενώ κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της αποστολής της Frontex στην περιοχή.

Δεν είναι όμως μόνο ο ποταμός Εβρος. Αυξητικές τάσεις υπάρχουν και από την έλευση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που καταφτάνουν και μέσω θαλάσσης από τα παρακείμενα τουρκικά παράλια της Ανατολικής Θράκης και κυρίως από το λιμάνι του Αίνου. Πριν από μία εβδομάδα, 72 μετανάστες εντοπίστηκαν από το Λιμενικό εντός των χωρικών υδάτων με δύο φουσκωτές βάρκες από την Τουρκία, οι οποίοι στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Την περασμένη Δευτέρα. επίσης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 11 άτομα για παράνομη είσοδο από την Τουρκία με πλαστική βάρκα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και οι διακινητές που θα επέστρεφαν πίσω προκειμένου να μεταφέρουν εκ νέου σε ελληνικό έδαφος ακόμη 130 πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες που ανέμεναν στην απέναντι πλευρά.
Προτού αυτοί εισέλθουν στην Ελλάδα, οι διακινητές τούς παρέχουν οδηγίες και χάρτες για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν περνώντας τον Εβρο, με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη και με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα.

Service στον φράκτη και «Big Brother» στα συνορα

Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας έχουν ήδη δρομολογήσει ενέργειες προκειμένου να σφραγιστεί ο Εβρος, βάζοντας τέλος στην ελαστικότητα που είχε επιδειχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον φράκτη -που για χρόνια λειτουργούσε αποτρεπτικά- να είχε καταντήσει «σουρωτήρι».

Στο πλαίσιο αυτό, ο φράκτης έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και τα τρωτά του σημεία έχουν επιδιορθωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και υπόγειες… διαβάσεις είχαν σκαφτεί κάτω από το συρματόπλεγμα, ενώ και πόρτες με σπασμένες κλειδαριές επέτρεπαν την ελεύθερη πρόσβαση.

Παράλληλα έχει ανακοινωθεί η κατασκευή νέου φράχτη «τύπου ΝΑΤΟ» από τον Τελωνειακό Σταθμό Καστανεών μέχρι τη συνοριακή γραμμή, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο νέος φράκτης θα είναι μήκους 150 μ. και θα κατασκευαστεί πλησίον του τελωνείο των Καστανεών προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Εκτός όμως από το service στον συμβατικό φράκτη και τη δημιουργία νέου, η κυβέρνηση προχωράει στην εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου δικτύου παρακολούθησης με δεκάδες κάμερες ασφαλείας σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο, με στόχο την ανακοπή των παράνομων ροών αλλά και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, βοηθώντας σημαντικά και το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ηλεκτρονικός «φράκτης», σε συνδυασμό με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων με τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εκτιμάται πως θα συμβάλλει στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή.

Παράλληλα εντείνονται οι περιπολίες δίπλα στον Εβρο, ακόμη και με λέμβους εντός της ελληνικής κοίτης του ποταμού, αλλά και οι έλεγχοι στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο από τις αστυνομικές αρχές.

Ανασφάλεια στα χωριά των συνόρων

Η παράνομη είσοδος μεταναστών στον Εβρο, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία. Οι τελευταίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποφύγουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες και μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εξαθλιωμένοι σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. και σε μικρά χωριά, ξαφνιάζοντας τους κατοίκους, χωρίς όμως να δημιουργούν προβλήματα.

Στις αρχές της εβδομάδας, παρά την κακοκαιρία, μια ομάδα μεταναστών που νωρίτερα είχαν περάσει τον Εβρο εθεάθη στο χωριό Προβατώνας Σουφλίου, ζητώντας πληροφορίες από παρακείμενο πρατήριο υγρών καυσίμων για πώς θα φτάσει στην Αθήνα.

Δεν λείπουν όμως και καταγγελίες για κλοπές, διαρρήξεις κατοικιών, υποστατικών, ακόμα και για επιθέσεις. Πρόσφατα, με αφορμή τον τραυματισμό μέλους της, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης είχε επισημάνει την έκταση του προβλήματος σε ολόκληρη τη Θράκη: «Η υπηρεσία μας δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες της περιφέρειας αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, που καταγγέλλουν τη διέλευση παράνομων μεταναστών κατά ομάδες δεκάδων σε αριθμό. Οι μετανάστες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποφύγουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές του νομού, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς αυτοί δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προθέσεις τους και όχι σπάνια καταγγέλλονται κλοπές μικρής αξίας από χωράφια – αποθήκες – τρόφιμα και περιορισμένες φθορές σε χωράφια, δέντρα και καλλιέργειες».

protothema

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη | Απειλούσε με ένα μπιτόνι βενζίνη να αυτοπυρποληθεί μέσα στην ΔΕΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρωτοφανείς σκηνές διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ήταν περί της 1:30 όταν ένας 55χρονος εισήλθε στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ επί της οδού Καπαδοστρίου και κρατώντας ένα μπιτόνι βενζίνη απειλούσε ότι θα περιλουστεί και θα βάλει φωτιά στον εαυτό του εάν δεν επανασυνδεθεί το ρεύμα στην οικία του.

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στον χώρο τον καλούσαν να ηρεμήσει και να πετάξει τον αναπτήρα αλλά ο 55χρονος ήταν εκτός εαυτού.

Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν περίπου μία ώρα και τελικά ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

e-evros

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΟΞΑΤΟ

Βορίδης | Ενίσχυση 600.000 ευρώ για τη βελτίωση καταφυγίων αδέσποτων ζώων

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ενέκρινε τη χρηματοδότηση για βελτίωση καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Δείτε τα ποσά χρηματοδότησης ανά φορέα και Δήμο.

Την έγκριση για χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν σε Δήμους και Συνδέσμους Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου:

«Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς με σκοπό την προστασία τους από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση ή τη χρησιμοποίησή τους με στόχο την κερδοσκοπία».

Δείτε εδώ τον πίνακα των χρηματοδοτούμενων φορέων με το ύψος της χρηματοδότησης ανά Δήμο – Σύνδεσμο Δήμων.

Tovima

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

598.000 ευρώ για τις Καρδιολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε

στις

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η Περιφέρεια διαθέτει 598.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη Στεφανιαία Μονάδα και τις Καρδιολογικές Κλινικές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Ο καινούργιος εξοπλισμός θα καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου τόσο σε έκτακτα όσο και σε προγραμματισμένα περιστατικά και θα περιλαμβάνει:

  • Εξοπλισμό παρακολούθησης ασθενών (9 μόνιτορ παρακολούθησης με κεντρικό σταθμό για την Στεφανιαία Μονάδα και 4 Συστήματα τηλεμετρίας με κεντρικό σταθμό για την Καρδιολογική Κλινική)
  • Κλίνες νοσηλείας ασθενών Στεφανιαίας Μονάδας (9 τεμ.)
  • Αναπνευστήρα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (2 τεμ.)
  • Αναπνευστήρα μη επεμβατικού μηχανισμού αερισμού (1 τεμ.)
  • Φορητό σύστημα υπερηχογραφίας (1 τεμ.)
  • Συσκευές προσωρινής βηματοδότησης (2 τεμ.)
  • Σύστημα απολύμανσης χώρου (1 τεμ.)
  • Έγχρωμο τρισδιάστατος υπερηχοκαρδιογράφος (1 τεμ.)
  • Καρέκλες μεταφοράς ασθενή (3 τεμ.).

 

 

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης  χρηματοδότησης, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Δημήτρη Αδαμίδη, τον αναπληρωτή διοικητή κ. Χρήστο Γκουγκουλάκη, τον νέο διοικητή κ. Βαγγέλη Ρούφο, τον διευθυντή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής κ. Δημήτρη Τζιακά και τον προϊστάμενο του γραφείου προμηθειών και της οικονομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου κ. Παύλο Ελευθεριάδη.

Με τη χρηματοδότηση αυτή, οι πόροι που έχει διαθέσει τα τελευταία τρία χρόνια η Περιφέρεια ΑΜΘ στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού φτάνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

dramini

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

REVOIL

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ