Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Αντώνης Σαμαράς | “Στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών από τον Έβρο”

Δημοσιεύτηκε

στις

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ ζήτησε την αποδέσμευση της χώρας από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υποστήριξε ότι φεύγοντας από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του ναρκοθετημένη γη στη ΝΔ, αλλά, παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε πολύ καλά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επανειλημμένα ότι δεν μιλά για μεταναστευτικό, αλλά για «λαθρομεταναστευτικό» και πρόσθεσε ότι «έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε από την πρώτη στιγμή ότι όσοι είναι εγκλωβισμένοι στα κέντρα είναι λαθρομετανάστες που μπαίνουν παράνομα και πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από τους πρόσφυγες, στους οποίους οφείλουμε φιλοξενία και προστασία». Επέκρινε δε την «ευρωγραφειοκρατία», όπως είπε, την οποία κάλεσε «να μην μας κάνει υποδείξεις».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «η Ελλάδα υφίσταται πλέον έναν άτυπο λαθροεποικισμό» και γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, δεν είναι ρατσιστές και ξενόφοβοι στις τοπικές κοινωνίες. Μίλησε, επίσης, για «κονδυλοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλούν αυτές τις απόψεις ως ακροδεξιές» και παραλλήλισε τις απόψεις της κυβέρνησης στο ζήτημα με αυτές που εκφράζει ο Μακρον «Είναι ακροδεξιός ο Μακρόν», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η κοινωνία βράζει».

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ευθεία απειλή από την Άγκυρα. «Στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών και από τον Έβρο. Σε ολόκληρο το Αιγαίο, καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Φτάσανε να συνάπτουν συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μια σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης – που η ίδια ελέγχει ελάχιστο μέρος της χώρας της. Δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου. Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες. Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου» είπε τονίζοντας πως χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία. « Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί, και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν. Κάποιοι φαντάζονται ότι θα «λύσουν» και τις διαφορές μας με την Τουρκία, με τον ίδιο τρόπο που δήθεν «έλυσαν» και το Μακεδονικό. Πέρσι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν να μην είμαστε “μονοχοφάηδες”. Στα δικά μας κυριαρχική δικαιώματα.

Δηλαδή μίλαγαν για πλήρη υποχώρηση της Ελλάδας. Είχα πει λίγο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι σήμερα ζητούν να υποχωρήσουμε στις αλυτρωτικές απαιτήσεις της πιο αδύναμης χώρας – δηλαδή των Σκοπίων! Και αύριο θα μας ζητήσουν να υποχωρήσομε απέναντι στον επεκτατισμό της πιο ισχυρής χώρας – της Τουρκίας. Δηλαδή, όπως μας τα λένε, η Ελλάδα, πρέπει να υποχωρεί πάντα, απέναντι σε όλους: είτε απέναντι στους πιο αδύναμους είτε στους πιο ισχυρούς. Γιατί δεν το λένε ανοικτά; Θέλουν την Ελλάδα, να γίνει ο εύκολος σάκος του μπόξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα».

e-evros

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Ν. Δένδιας για Αλεξανδρούπολη | Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ειρήνη

Δημοσιεύτηκε

στις

«H Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι μία συμφωνία, η οποία διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, με τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

«Η κυβέρνηση επεδίωξε τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος. Για εμάς η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι κάτι το εξαιρετικά θετικό», σημείωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει διάθεση να καθυστερήσει την επικύρωση αυτής της συμφωνίας», διότι «αυτή η συμφωνία υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και η καθυστέρηση κύρωσής της δεν το υπηρετεί».

 

 

 

«Δεν θέλουμε να καθυστερήσουμε την επικύρωση μίας συμφωνίας, η οποία αφορά, για παράδειγμα, την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να το καθυστερήσει αυτό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι αυτή η συμφωνία «σε πολλά σημεία εφαρμόζεται ήδη».

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση, κυρώνοντας το πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, δίνει γη και ύδωρ χωρίς να πάρει τίποτα, αναφέρθηκε στις «δεκάδες θετικές δηλώσεις στήριξης» από τις ΗΠΑ, το διάστημα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη. Σε αυτό το κλίμα, όπως ενημέρωσε τους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, μόλις σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έλαβαν ακόμη μία επιστολή από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Ελλάδα.

Για το ιστορικό της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αναδέχεται πλήρως το πολιτικό βάρος της εισήγησης της παρούσας συμφωνίας». «Η πραγματικότητα είναι ότι κείμενο, από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, συμπεφωνημένο, δεν ευρέθη στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι διαπραγματεύσεις διεξήγοντο μεταξύ του υπουργείου Άμυνας, με συμμετοχή της Α7 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών. Όταν παρελήφθησαν οι διαπραγματεύσεις, από την δική μας πλευρά, οι αμερικανικές θέσεις ήταν Σούδα επί 4 plus. Δηλαδή, αντιγραφή του μοντέλου λειτουργίας της Σούδας στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ερωτηματικό γενικό το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και επανέλαβε: «Όσο καιρό θα ασκώ τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών, θα αποφεύγω προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων θεμάτων. Η συγκυρία είναι τέτοια που δεν το επιτρέπει, με κανένα τρόπο. Η εθνική εμπειρία έχει δείξει πως όποτε αυτό επιχειρήθηκε στο παρελθόν, κατέληξε σε εθνική ζημία και δυστυχώς η διχόνοια οδήγησε, ορισμένες φορές, και σε εθνικό όλεθρο. Δεν μπορώ να το επιτρέψω στον εαυτό μου. Δεν μου επιτρέπει ο πρωθυπουργός. Νομίζω, δε, ότι αυτός πρέπει να είναι ο γενικός κανόνας συζήτησης επί των συγκεκριμένων θεμάτων».

«Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά κάποιου άλλου. Δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας. Όπως και οι τριμερείς μας σχέσεις, και οι διμερείς μας σχέσεις, δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας. Είναι υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε, επίσης, ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι μία από τις ακρογωνιαίες λίθους. Στο πλαίσιο της συζήτησης που σήμερα κάνουμε, πρέπει να πω ότι η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για τον δικό μας αμυντικό σχεδιασμό, για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω θερμά, να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που εσείς θα αντιμετωπίσετε αυτήν τη συμφωνία. Δυστυχώς, οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι, δεν είναι οι πιο ομαλοί. Αυτό το οποίο είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα είναι η αρραγής της ενότητα, η δυνατότητα του πολιτικού της συστήματος να προσλαμβάνει, με καθαρό τρόπο, μετά τη 10χρονη οικονομική κρίση, την υπαρκτή απειλή για τη χώρα μας και να την αντιμετωπίζει με όπλο την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια».

Η Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εγκρίθηκε πριν από λίγο, από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε να παγώσει η συμφωνία μέχρις ότου «οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης», επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Επιφύλαξη δήλωσε και η Ελληνική Λύση.

Κατά της Συμφωνίας τάχθηκε το ΚΚΕ και ζήτησε την απόσυρσή της διότι είναι πολύ επικίνδυνη και μετατρέπει τη χώρα σε «πολεμικό ορμητήριο, βάζοντας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των εγκληματικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας την αποστολή τους».

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και το ΜέΡΑ25, ζητώντας η Ελλάδα να αποσυνδεθεί από τον μιλιταρισμό.

evrospress

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

Μονοδρομείται κεντρικός δρόμος στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Συγκοινωνιακών Υδραυλικών και Εγγειοβελτικών Έργων, Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας , ανακοινώνει ότι μονοδρομείται η οδός Μητροπολίτου Ιωακείμ από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου έως την συμβολή της με την οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με φορά κατεύθυνσης οχημάτων από νότο προς βορρά.

Πρόκειται για τον κάθετο δρόμο που οδηγεί στην νότια είσοδο της Ιεράς Μητρόπολης .
Έναρξη της νέας κυκλοφοριακής ρύθμισης ορίζεται η 30 Ιανουαρίου 2020 ημέρα Πέμπτη και ώρα 9:00 π.μ.

Η εν λόγω κυκλοφοριακή ρύθμιση υλοποιείται βάσει της κυκλοφοριακής μελέτης Αλεξανδρούπολης Φάση Β και την Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 164/2016.

e-evros

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

Επαναπροωθεί η Ελλάδα παράνομα πρόσφυγες στην Τουρκία;

Δημοσιεύτηκε

στις

To oρμητικό ποτάμι του Έβρου είναι το φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας. Όταν πέφτει ο ήλιος πυκνά σύννεφα καλύπτουν τα νερά του Έβρου, ενώ οι θερμοκρασίες είναι οριακά πάνω από το μηδέν.

Το ειδυλλιακό χειμερινό τοπίο συμπλέκεται όμως με το δράμα των προσφύγων, οι οποίοι καταφθάνουν εδώ αθρόα, επιλέγοντας να διασχίσουν τα επικίνδυνα νερά του Έβρου από το να καταλήξουν σε ένα από τα διαβόητα hot-spot των νησιών, της Λέσβου, της Σάμου ή της Χίου. Πολλοί το πληρώνουν με τη ζωή τους. “Έχω μαζέψει δεκάδες πτώματα από τον Έβρο” αναφέρει στη DW ψαράς στο δέλτα του Έβρου, δείχνοντας μακάβριες εικόνες στο κινητό του. Πολλοί από εκείνους που καταφέρνουν να περάσουν το ποτάμι, πεθαίνουν στη συνέχεια από κρυοπαγήματα και από την πείνα, στην προσπάθεια τους να κρυφτούν από τη συνοριοφυλακή.

Η περιοχή γύρω από τον Έβρο αποτελεί αποκλεισμένη στρατιωτική ζώνη. Μόνο αγρότες της περιοχής έχουν πρόσβαση, για να πάνε στα χωράφια τους. “Στο ποτάμι δεν φτάνεις αν δεν έχεις αυτοκίνητο με ειδικές πινακίδες” αναφέρει αγρότης από το χωριό Νέα Βύσσα. Οι ντόπιοι ξέρουν καλά πώς είναι η ζωή στα σύνορα. Η διαρκής διαμάχη με την Τουρκία είναι πανταχού παρούσα. “Συχνά δεχόμαστε απειλές από Τούρκους συνοριοφύλακες, που ισχυρίζονται ότι μπαίνουμε στα νερά τους, αλλά αυτό δεν ισχύει”, αναφέρει ο ίδιος ψαράς. Η ζωή στα σύνορα δεν συνοδεύεται μόνο από τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Τελευταία χαρακτηρίζεται και από την κλιμάκωση του προσφυγικού.

Η τοπική κοινωνία και οι πρόσφυγες

Από τον Πρώτο Πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1990 οι κάτοικοι του Έβρου συνήθισαν να ζουν με πρόσφυγες, οι οποίοι έφταναν εδώ. Οι ντόπιοι γνωρίζουν καλά ότι στα νερά του μεθοριακού ποταμού πεθαίνουν άνθρωποι. Όπως ανέφερε στη DW η Μαριάνθη Τασούλη από το χωριό Μικρό Δέρειο, οι ντόπιοι πάντα προσέφεραν βοήθεια, τρόφιμα και ρούχα στους πρόσφυγες. Ακόμη και σήμερα, παρά τον φόβο που στο μεταξύ νιώθουν κάποιοι. “Τέσσερις άνδρες απείλησαν τον γιο μου με μαχαίρι και του είπαν να τους μεταφέρει στο επόμενο χωριό” λέει η Μαριάνθη Τασούλη. Ωστόσο οι κάτοικοι από το Μικρό Δέρειο αλλά και το γειτονικό χωριό Ρούσσα δεν έχουν να αφηγηθούν μόνο αρνητικά περιστατικά, αλλά και θετικά. Όπως ο Δημήτρης Καζαντζής από τη Νέα Βύσσα, ιδιοκτήτης καφέ, ο οποίος ένα πρωί βρήκε έκπληκτος δέκα ευρώ από πρόσφυγες που είχαν πάρει ένα ξύλο από το μαγαζί του για το κάψουν και να ζεσταθούν.

Αλλά γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που περνούν τα σύνορα φοβούνται τόσο πολύ τις ελληνικές αρχές, που βάσει νόμου υποχρεούνται να εξετάζουν κάθε περίπτωση ασύλου; Ανεξάρτητες ΜΚΟ αναφέρουν ότι συχνά είναι τα φαινόμενα βίας αλλά και οι παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία από την ελληνική αστυνομία. Κατά συνέπεια, εκτιμούν ότι οι πρόσφυγες εμποδίζονται να προχωρήσουν στην ελληνική επικράτεια. Κάνουν λόγο επίσης για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη γνωστοί στην αστυνομία και οι οποίοι μέσα στη νύχτα εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στην Τουρκία. Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι είναι μόνοι τους και σιωπούν για τη συμπεριφορά των αρχών, “Όλοι εδώ γνωρίζουν τα βαν χωρίς πινακίδες της αστυνομίας και όλοι γνωρίζουν ότι πρόσφυγες έχουν απελαθεί παράνομα” αναφέρει ιδιοκτήτης καφέ από το μεθοριακό χωριό Πραγγί. “Κατάφερα με την τέταρτη φορά να φτάσω στη Θεσσαλονίκη” ανέφερε από την πλευρά του στη DW ένας 19χρονος Αφγανός. “Τις πρώτες δύο φορές η τουρκική αστυνομία με εμπόδισε, την τρίτη φορά οι Έλληνες, με χτύπησαν, κατέστρεψαν το κινητό μου και με έστειλαν πίσω στην Τουρκία”.

ΜΚΟ ζητούν απαντήσεις

Τον Δεκέμβριο το περιοδικό Der Spiegel είχε δημοσιεύσει υλικό που τεκμηρίωνε τα αποκαλούμενα “push-back” στην περιοχή του Έβρου. Υπάλληλος της Frontex που περιπολεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε άτυπη συνομιλία με τη DW, εκτιμά ότι το υλικό του Der Spiegel είναι αξιόπιστο. Η Σέλμα Μέσιτς από την Ομάδα “Μobile Info Team” της Θεσσαλονίκης ανέφερε στη DW ότι συχνά νεοαφιχθέντες οδηγούνται με βαν της αστυνομίας σε ένα μέρος, όπου ενίοτε κρατούνται 60 με 100 άτομα τη φορά. Η συγκεκριμένη οργάνωση έκανε συνεντεύξεις με πρόσφυγες και με τη βοήθεια  εθελοντών κατέγραψε παράνομες επαναπροωθήσεις. “Το βράδυ οδηγούνται στο ποτάμι. Οι πρόσφυγες μας είπαν ότι εκεί τους περίμεναν άνδρες με μάσκες, οι οποίοι τους έβαλαν σε βάρκες και τους έσπρωξαν στο ποτάμι”, λέει η ίδια στη DW.

Και η οργάνωση “Βοrder Violence Monitoring Networks”, που εξετάζει περιστατικά push-back κατά μήκος της Βαλκανικής οδού, αναφέρει ένα περιστατικό από τον Νοέμβριο του 2019. Δύο Μαροκινοί 25 με 26 ετών διέσχιζαν τον Έβρο με έναν ακόμη άνδρα. Έλληνες αξιωματούχοι φέρονται να έδεσαν με πλαστικά καλώδια χειροπόδαρα έναν εξ αυτών και έπειτα τον έριξαν στο ποτάμι. Ο άνδρας αυτός δεν είναι γνωστό αν ζει ή αν πέθανε, ενώ οι άλλοι δύο επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Η DW απηύθυνε ερώτηση στην ελληνική αστυνομία, ωστόσο αυτή δεν θέλησε να σχολιάσει τα περιστατικά. Η Σέλμα Μέσιτς ζητά την ανεξάρτητη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών. Όπως επισημαίνει η ίδια ήδη υπάρχουν πολλά στοιχεία και δεδομένα από ανεξάρτητους οργανισμούς αλλά και θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με παράνομες απελάσεις. “Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτές οι ενέργειες σε όλες τις αφηγήσεις συμπίπτει”, λέει η ίδια υπογραμμίζοντας ότι είναι απίθανο τόσοι πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι να περιγράφουν με παρόμοιο τρόπο παρόμοια περιστατικά.

Φλόριαν Σμιτς, Ευθύμης Αγγελούδης

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle

capital

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

Έτοιμος ο “Τσικνομπουρμπούλης” να ξεσηκώσει και φέτος τον κόσμο της Ορεστιάδας!

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, διοργανώνει και φέτος την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου, καρναβαλική παρέλαση στο πλαίσιο της αποκριάτικης εκδήλωσης: «Τσικνομπουρμπούλης 2020».

Η παρέλαση καρναβαλιστών θα ξεκινήσει στις 17:00 από το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο με κατεύθυνση προς την πλατεία όπου στη συνέχεια σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα θα γίνει διαγωνισμός καλύτερης αμφίεσης – παρουσίασης στον οποίο συμμετέχουν όλες οι ομάδες καρναβαλιστών που θα παρελάσουν. Ειδική πενταμελή επιτροπή θα βραβεύσει, την καλύτερη ομαδική παρουσία. Θα ακολουθήσει για πρώτη φορά ”χρωματοπόλεμος σε ρυθμούς καρναβαλιού” με ειδικά οικολογικά χρώματα.

Στην Καρναβαλική Παρέλαση μπορούν να συμμετέχουν ως οργανωμένα group: Σύλλογοι, Σωματεία, Πολιτιστικοί Φορείς, Σχολεία ή μεμονωμένα Τάξεις Σχολείων, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί Σταθμοί, Ομάδες Φοιτητών, Καταστήματα ή πρωτοβουλίες πολιτών.

Ώρα συγκέντρωσης των καρναβαλικών τμημάτων στο σημείο εκκίνησης (1ο Γυμνάσιο – Λύκειο) είναι στις 16:00.

Όλα τα καρναβαλικά τμήματα για να συμμετέχουν στην παρέλαση θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν Αίτηση Συμμετοχής και να συμφωνούν με τον Κανονισμό της Καρναβαλικής Παρέλασης (που επισυνάπτεται στο παρόν έγγραφο). Η Αίτηση Συμμετοχής θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτογραφία της στολής. Θα πρέπει να συμπληρώνονται όλα τα πεδία που υπάρχουν σε αυτή για την καλύτερη προετοιμασία των διοργανωτών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν την Αίτηση Συμμετοχής είτε από τα γραφεία της Δ.ΗΚ.Ε.Π.Α.Ο. σε εργάσιμες ημέρες από 9:00 έως 15:00, είτε από την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΗΚΕΠΑΟ www.dikepao.gr. Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται από 22 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου και ώρα 14:00.

Τα αμιγώς παιδικά group θα προηγούνται στην καρναβαλική παρέλαση. Για τη σειρά εμφάνισης των group ενηλίκων θα πραγματοποιηθεί κλήρωση στις 14 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 στα γραφεία της ΔΗΚΕΠΑΟ. Πρώτο γκρουπ της παρέλασης θα είναι η περσινή νικήτρια ομάδα του Εργαστηρίου Πολιτισμού Ν. Ορεστιάδας «ΤΟ ΓΕΝΝΗΜΑ»

Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατίθενται με δυο τρόπους:
– στο email: dkepao@orestiada.gr
– στο γραφείο της ΔΗΚΕΠΑΟ, Κων/πόλεως 59, ώρες 9:00 – 15:00.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Τα καρναβαλικά τμήματα που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα παρακάτω:

1. Θα πρέπει η ομάδα να αποτελείται από 10 τουλάχιστον καρναβαλιστές (δεν υπάρχει όριο για το maximum συμμετεχόντων).
2. Θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο θέμα αμφίεσης (παρουσίας).
3. Να μην έχουν δηλωθεί ήδη οι τίτλοι από άλλες ομάδες.
4. Στο κάθε group θα πρέπει να προηγείται ευδιάκριτη πινακίδα με τον τίτλο του, η οποία θα κατασκευαστεί από το ίδιο το group.
5. Δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της παρέλασης, να εισχωρούν στα μέλη τους άτομα μη μεταμφιεσμένα ή μερικώς μεταμφιεσμένα ή από άλλες ομάδες.
6. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζώων στην παρέλαση.
7. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν οι ομάδες δική τους μουσική στην παρέλαση.
8. Για να παρελάσουν με άρμα θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από την αρμόδια επιτροπή διεξαγωγής της καρναβαλικής παρέλασης.
9. Δεν θα επιτρέψουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς στους συντελεστές της διοργάνωσης (υπεύθυνους ροής, επιτροπές, εθελοντές, παρουσιαστές, δημοσιογράφους, φωτογράφους κλπ)
10. Αν αποφασίσουν να μην συμμετάσχουν στην παρέλαση θα πρέπει μία εβδομάδα νωρίτερα να δηλώσουν στη ΔΗΚΕΠΑΟ για την ματαίωση της συμμετοχής τους.
11. Δεν θα χρησιμοποιήσουν τρόπους διαφήμισης επιχειρήσεων, που ρυπαίνουν την πόλη καθ’ οιονδήποτε τρόπο (μεταξύ των οποίων, αφισοκόλληση, ρίψη flyer, κλπ).
12. Δεν θα προβούν σε ενέργειες που μπορεί να βλάψουν την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών ή θα αλλοιώσουν την εικόνα του θεσμού και της πόλης.
13. Εάν κάποιοι φίλοι καρναβαλιστές δεν συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό μελών για τη δημιουργία πληρώματος, μπορούν να συνεργαστούν με άλλους καρναβαλιστές και να συνδιοργανώσουν το group και τη θεματολογία του.
14. Η ΔΗΚΕΠΑΟ έχει το δικαίωμα να τροποποιεί εκείνες τις ενέργειες, δραστηριότητες και εκδηλώσεις όταν κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την καρναβαλική παρέλαση που εν τέλει πάμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί.
15. Όλοι οι καρναβαλιστές πρέπει να τηρούν απαραίτητα όλους τους όρους συμμετοχής και διεξαγωγής του καρναβαλιού και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των διοργανωτών.
16. Οι υπεύθυνοι των τμημάτων είναι αρμόδιοι να διατηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις από το καρναβαλικό τμήμα που προηγείται. Τις αποστάσεις μεταξύ των τμημάτων θα τις ορίσουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης κατά την έναρξη της παρέλασης.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην παρέλαση με άρμα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα παρακάτω:

1. Η κατασκευή του άρματος βαρύνει οικονομικά τον συμμετέχοντα και δεν επιχορηγείται.
2. Το όχημα μπορεί να είναι επιβατικό αυτοκίνητο ή αγροτικό φορτηγάκι (μεγαλύτερα οχήματα αποκλείονται).
3. Το όχημα θα πρέπει να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την κατασκευή του θέματος της ομάδας.
4. Το όχημα προηγείται της ομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης και απομακρύνεται αμέσως όταν φτάσει στην πλατεία.
5. Για την συμμετοχή του άρματος στην παρέλαση θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση από την επιτροπή διεξαγωγής της εκδήλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση το άρμα θα αποκλείεται της παρελάσεως.

Η δράση αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειάς για την καλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των δημοτών στις καρναβαλικές εκδηλώσεις και στόχο έχει εκτός των άλλων και την προσέλευση επισκεπτών στην πόλη μας.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΟ
Βαρσαμακίδης Δημήτριος

e-evros

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

geotech_banner

Social

Facebook
TwitterΔρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ