Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Αναβαθμίζονται ενεργειακά έξι κέντρα υγείας | Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και νοσοκομείο Τρικάλων

Έπεσαν οι υπογραφές στο υπουργείο Υγείας για τη σύμβαση βάσει της οποίας θα αναβαθμιστούν ενεργειακά και θα ανακαινιστούν το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, έξι Κέντρων Υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, καθώς θα ανακαινιστεί και το Νοσοκομείο Τρικάλων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι παρεμβάσεις «θα συνεισφέρουν στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης» και δρομολογούνται με τη σύμβαση που υπέγραψαν σήμερα ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, Φώτης Σερέτης και ο εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρείας «ΒΕΡΜΙΟΝ Α.Τ.Ε.Ε.».

Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο τη δεκαετία του 1980 με αρχές 1990. Η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στοχεύει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, ήτοι στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.). Οι συμβάσεις είναι διάρκειας 12 μηνών και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 9.785.252,45 εκατομμύρια ευρώ.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η διαδικασία έγινε με την επιμέλεια του ΤΑΙΠΕΔ που εκπροσωπήθηκε από τον εντεταλμένο σύμβουλο Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος και ενημέρωσε αναλυτικά τον υπουργό για την υλοποίηση του προγράμματος.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «το πρόγραμμα της αναβάθμισης των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχουμε εντάξει μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης και εξελίσσεται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ιδιαιτέρως ευχαριστώ γιατί έχει αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο και αποτελεσματικό, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακατασκευής υποδομών του ΕΣΥ από την ίδρυσή του. Σε λίγους μήνες θα έχουμε παραδώσει ένα καινούριο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις υπηρεσίες του οποίου θα απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης επισήμανε, από την πλευρά του, πως «υλοποιούμε με θρησκευτική ευλάβεια την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των υποδομών υγείας και στη Δευτεροβάθμια υγεία αλλά και στην Πρωτοβάθμια. Θυμίζω ότι ο στόχος είναι να πετύχουμε την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση 156 κέντρων υγείας και 80 νοσοκομείων. Όπως γνωρίζετε και από το παρελθόν, το ΤΑΙΠΕΔ έχει συνέπεια σε αυτά τα οποία αναλαμβάνει να υλοποιήσει και να είστε βέβαιοι ότι αυτό που θα παραδώσουμε θα είναι ένα άλλο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επίπεδο υποδομών. Είμαι σίγουρος ότι και οι κατασκευαστές αλλά και οι τεχνικές υπηρεσίες των ΥΠΕ θα κάνουν τα μέγιστα ούτως ώστε να προλάβουμε τους χρόνους και σε αυτό είμαστε συνοδοιπόροι και συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους».

πηγή: Newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Μαγιορκίνης: Ποιοι είναι εκτεθειμένοι στην ιλαρά | Σε ποια ηλικία γίνονται τα εμβόλια

O καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ για την επιδημιολογική εικόνα της ιλαράς στη χώρα μας. Όπως είπε, είναι εκ των νοσημάτων που προστατευόμαστε πλήρως μέσω του εμβολιασμού που γίνεται στην παιδική ηλικία, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός συνήθως «συστήνεται μετά το πρώτο έτος (η πρώτη δόση) και μετά το δεύτερο έτος η δεύτερη δόση, παρέχοντας 100% προστασία για όλη μας τη ζωή».

Υπογράμμισε ότι όσοι εμβολιαστούν δεν θα κολλήσουν ιλαρά, αλλά στη χώρα μας υπάρχουν πληθυσμοί που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι.

«Πάνω από το 50% των κρουσμάτων παρατηρείται σε πληθυσμούς Ρομά. Αυτό που πρέπει όμως να τονίσουμε είναι ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι δεν έχουν κανένα απολύτως φόβο να κολλήσουν από αυτούς που είναι μη εμβολιασμένοι», είπε.

Σε ό,τι αφορά όλους τους ενήλικες που δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις τόνισε ότι όλοι όσοι έχουν περάσει την ιλαρά, έχουν εφ’ όρου ζωής ανοσία. «Εάν δεν έχει κάνει κάποιος τη δεύτερη δόση, μπορεί να την κάνει οποτεδήποτε στιγμή. Ακόμα και στα 60 έτη» ανέφερε.

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ενήλικας εάν έχει εμβολιαστεί ο Γ. Μαγιορκίνης είπε ότι μπορεί να κάνει τεστ αντισωμάτων.

Πηγή: Newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΕΣΥ – Χειρουργεία | Τραγική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνονται περισσότερα από τα μισά περιστατικά που έχουν αναμονή για χειρουργείο πάνω από ένα χρόνο.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα για διενέργεια χειρουργείου λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται για «αγκάθι» στην επικείμενη εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων, καθώς και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα δεν προχωρήσει, στον ίδιο βαθμό σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, η νέα δυνατότητα που δίνεται στο ΕΣΥ για χειρουργικές επεμβάσεις.

Δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το «Ιπποκράτειο» και το «Παπανικολάου», καταγράφουν σημαντικές καθυστερήσεις για χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, στο «Ιπποκράτειο» λειτουργούν οι πέντε από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και στο «Παπανικολάου» οι τέσσερις από τις 12. Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι δύσκολο με τους υπάρχοντες γιατρούς να λειτουργήσουν τα χειρουργεία και το απόγευμα, απορροφώντας περιστατικά από τη μακρά λίστα, ενώ ταυτόχρονα να διατηρηθεί η πρωινή λειτουργία ως έχει. Σημειώνεται ότι προαπαιτούμενο του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για να γίνονται απογευματινά χειρουργεία είναι η πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων να μείνει αμετάβλητη.

protothema.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή: Πώς θα λειτουργήσουν | Πλαφόν τα 2.000 για πολίτες

Σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμο το σάιτ που θα αφορά την ενιαία λίστα χειρουργείων, από την οποία θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για όλες τις ημερομηνίες, όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για τα απογευματινά χειρουργεία.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η κατηγοριοποίηση των επεμβάσεων θα γίνεται ε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια. Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενείς ξεκινά από 300 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 2.000 ευρώ.

Η κοστολόγηση των επεμβάσεων σε επίπεδο κατηγορίας

  • Πολύ μικρή: 300 ευρώ
  • Μικρή: 500 ευρώ
  • Μεσαία: 900 ευρώ
  • Μεγάλη: 1.200 ευρώ
  • Βαρεία: 1.600 ευρώ
  • Εξαιρετικά βαρεία: 2.000 ευρώ

Σύγκριση κόστους με τον ιδιωτικό τομέα

Στη σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα του κόστους των χειρουργικών επεμβάσεων με βάση το είδος και την κατηγορία το υπουργείο Υγείας έδωσε τα εξής παραδείγματα. 

Για μία επέμβαση καταρράκτη που κατατάσσεται στην πολύ μικρή ή μικρή κατηγορία το κόστος των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα όπου το ποσό ανεβαίνει πάνω από τα 800 ευρώ

Ανακοινώσεις για απογευματινά χειρουργεία

 

Για επέμβαση βουβωνοκύλης στη μικρή κατηγορία το κόστος είναι 500 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά τα 1.800 ευρώ.  Επίσης η χολοκυστεκτομή στη μικρή ή μεγάλη κατηγορία θα κοστίζει 500 έως 1.200 ευρώ αντί για πάνω από 2.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Η αρθροπλαστική γονάτου στη μεγάλη ή βαρεία κατηγορία θα έχει κόστος 1.00 έως 1.600, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το κόστος ξεπερνά τα 3.500 ευρώ.

Οι αμοιβές των γιατρών

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές που θα λαμβάνουν οι γιατροί, οι κύριοι Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους παρουσίασαν ενδεικτικά κάποιες από τις ανώτατες που έχουν οριστεί. Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία χολοκυστεκτομής, ο συντονιστής διευθυντής θα λαμβάνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350. Για την αρθροπλαστική ισχύου, ο συντονιστής χειρούργος θα παίρνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 300.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι νοσηλευτές θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από ότι σήμερα που αμείβονται με δέκα ευρώ την ώρα.

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en