Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Τρόφιμα και ενοίκιο οι «πονοκέφαλοι» των νοικοκυριών

Η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα υψηλά ενοίκια πιέζουν διαρκώς τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών

Η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και οι επίσης υψηλές τιμές των ενοικίων σε όλη τη χώρα πιέζουν διαρκώς τον οικογενειακό προϋπολογισμό και έχουν ως αποτέλεσμα το συνεχές «ψαλίδι» σε όλες τις δαπάνες.

«Είδος πολυτελείας» το ελαιόλαδο

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων – με «πρωταθλητή» των ανατιμήσεων το ελαιόλαδο- αποτέλεσαν το μείζον πρόβλημα στο μέτωπο της ακρίβεια για τους καταναλωτές, που είδαν ακόμη και βασικά αγαθά για το καθημερινό τους τραπέζι να μετατρέπονται σε «είδη πολυτελείας».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο τα τρόφιμα ανατιμήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση με το λάδι να καταγράφει άνοδο 31,4%, «μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων» αύξηση 13,3%, φρούτα 12%, λαχανικά 10,8%. Κατά 9,5% αυξήθηκαν τα ψάρια και κατά 8,1% τα κρέατα.

Κατά τη διάρκεια του έτους οι τιμές στα περισσότερα τρόφιμα, όχι μόνο αποκλιμακώνονταν με πολύ αργούς ρυθμούς αλλά σε ορισμένες κατηγορίες το ανοδικό ράλι συνεχίστηκε μέχρι και τους τελευταίους μήνες του έτους καθώς παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή, είχαν ως αποτέλεσμα νέο κύμα αυξήσεων σε διεθνές, μάλιστα, επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ελαιόλαδο, καθώς η μειωμένη παραγωγή λόγω της ξηρασίας και των καταστροφών στις χώρες που αποτελούν τους μεγαλύτερους προμηθευτές του προϊόντος διεθνώς, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην αγορά και άνοδο των τιμών. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στη χώρα μας, όπου η παραγωγή από τους 330 χιλ. τόνους το 2022, έφτασε το 2023, τις 160 – 180 χιλ. τόνους. Μάλιστα, οι αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου δεν φαίνεται προς το παρόν να «φρενάρουν» καθώς μήνα με τον μήνα οι τιμές ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 14,1%, ενώ από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο κατά 9,9%.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στα τρόφιμα, οι καταναλωτές στρέφονται σε οικονομικότερες λύσεις, όπως για παράδειγμα στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αντικαθιστούν ακριβότερα τρόφιμα με άλλα πιο προσιτά στην τσέπη τους και περιορίζουν τις ποσότητες που αγοράζουν.

Απλησίαστα τα ενοίκια ακόμη και στις οικονομικότερες περιοχές

Πέραν των υψηλών τιμών που αντιμετώπισαν οι Έλληνες προκειμένου να καλύψουν τη βασική ανάγκη της διατροφής, την ίδια στιγμή κλήθηκαν να λύσουν ένα δύσκολο «σταυρόλεξο» για τη στέγασή τους λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των ενοικίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της TτΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά στο κόστος στέγασης καθώς απορροφά το 34,2% του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, έναντι 19,9% κατά μέσο όρο για την Ευρώπη των 27, με βάση τα στοιχεία για το 2022. Το ράλι ανόδου στις τιμές των ενοικίων συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και το 2023 ενώ ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται ως πιο οικονομικές οι τιμές πλέον έχουν «σκαρφαλώσει» σε υψηλά επίπεδα.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

UBS: Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο πλούτος την τελευταία 15ετία

Ελλάδα ήταν η μόνη από τις 56 χώρες, τις οποίες παρακολουθεί η UBS, στην οποία μειώθηκε ο πλούτος των πολιτών της μειώθηκε την περίοδο 2008-2023, τόσο όσον αφορά το μέσο όσο και το διάμεσο ποσό.

Σύμφωνα με τo Global Report Wealth 2024 της UBS, ο μέσος πλούτος μειώθηκε 11% και ο διάμεσος 31% στην τελευταία 15ετία. Η πολύ μεγαλύτερη μείωση του διάμεσου πλούτου δείχνει ότι πέραν της μείωσης του πλούτου αυξήθηκε και η ανισότητα στην κατανομή του, με αυτόν να συγκεντρώνεται περισσότερο στα υψηλότερα κλιμάκια.

Στην Ιταλία και την Ισπανία σημειώθηκε αύξηση του μέσου πλούτου στην τελευταία 15ετία, αλλά αυτή συγκαλύπτει τη μεγάλη μείωση στον διάμεσο πλούτο.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο μέσος και ο διάμεσος πλούτος αυξήθηκαν περίπου με το ίδιο ποσοστό στο παραπάνω διάστημα, υποδηλώνοντας μικρή μόνο μεταβολή στην κατανομή του μεταξύ του πληθυσμού.

Αμετάβλητος το 2023

Ο μέσος πλούτος των Ελλήνων έμεινε αμετάβλητος το 2023 σε σχέση με το 2022, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Τουρκία, όπου εκτινάχθηκε 157%, πολύ περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τρίτη θέση όσον αφορά την αύξηση του πλούτου το 2023 ήταν η Ρωσία, γεγονός που επίσης δείχνει ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν τον αντίκτυπο που αναμενόταν.

UBS, μεταβολή πλούτου 2022-2023

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων

Όσον αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, στην Ελλάδα ανέρχονταν πέρυσι σε 80.655 και η UBS εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί ελαφρά το 2028 σε 80. 295. Αντίθετα, ο αριθμός των Τούρκων εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 43% και να φθάσει τους 87.077.

Τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων είχαν οι ΗΠΑ, σχεδόν 22 εκατομμύρια (αντιστοιχούν στο 38% του παγκόσμιου αριθμού), και ακολουθούσαν η Κίνα και η Βρετανία.

UBS, αριθμός εκατομμυριούχων

Τον υψηλότερο μέσο πλούτο είχαν οι Ελβετοί, ενώ ακολουθούσαν οι πολίτες του Λουξεμβούργου, του Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ.

UBS, πλούτος

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H Energean Χορηγός στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα

Για μία ακόμη χρονιά η Energean βρίσκεται στο πλευρό του Φεστιβάλ Φιλίππων στο νομό Καβάλας, έχοντας αναλάβει Χορηγός της 67ης διοργάνωσης που διεξάγεται από τις 7 Ιουλίου ως τις 7 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας, είναι φέτος αφιερωμένο στον αείμνηστο Βασίλη Βασιλικό και έχει ως τίτλο «Συνάντηση με τον ήλιο» από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του πολυβραβευμένου συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1933 και έφυγε πέρσι από κοντά μας. 

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά:

«Το Φεστιβάλ Φιλίππων αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας, έπειτα από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, και είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και χαρά να συμβάλλουμε και φέτος στην πραγματοποίησή του. Η εμπειρία μας από τις προηγούμενες διοργανώσεις καθώς και το πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων μάς πείθουν απόλυτα ότι και φέτος οι θεατές και οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί εργαζόμενοί μας στον Πρίνο, θα παρακολουθήσουν παραστάσεις και δρώμενα υψηλότατου επιπέδου. 

Επίσης, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων και φέτος μεριμνά για την κατάρτιση των νέων ηθοποιών, πραγματοποιώντας το 8ο Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος με εισηγητές καταξιωμένους σκηνοθέτες. Με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων αλλά και τοποθεσίες στην πόλη, το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι βέβαιο ότι και φέτος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην χώρα μας, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το πολιτιστικό αλλά και το τουριστικό προφίλ της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής».

Η πρωτοβουλία της Energean να αναλάβει Χορηγός του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων είναι ενταγμένη στην γενικότερη πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας που έχει ως επίκεντρο τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και, ειδικότερα, τον Στόχο αρ.11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και τον Στόχο αρ. 17 για τη Συνεργασία για την Επίτευξη των Στόχων. 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες

Για 50.000 ανέργους με εκπαιδευτικό επίδομα έως 400 ευρώ  

Μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για συνολικά 50.000 ανέργους υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU κι έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

ΠΗΓΗ: Χρόνος

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en