Ακρίβεια: Στα ύψη τα οπωροκηπευτικά με αυξήσεις έως 115% στη χονδρική
Λαχανικά και φρούτα πωλούνται έως και 115% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι τροφοδοτώντας την ακρίβεια
Με αυξήσεις έως και 115% τρέχουν οι χονδρικές τιμές των λαχανικών και έως 85% των φρούτων σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο κόστος παραγωγής. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, τα είδη διατροφής, κυρίως το ελαιόλαδο και τα οπωροκηπευτικά, είναι αυτά που τροφοδοτούν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και φουσκώνουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.
Εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα αποδίδουν την άνοδο των τιμών σε φρούτα και λαχανικά στην κλιματική κρίση, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. «Οι συχνές βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μειώνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείψεις στην αγορά, ενώ η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Εθνικής Eνωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς. Eνας ακόμα παράγοντας που επιβαρύνει τις τιμές είναι η έλλειψη εργατών γης, με το μεροκάματο να έχει ανέβει στα 40-45 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στα 25-30 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στο κουνουπίδι, η χονδρική τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε κατά 114,3% από τα 0,70 πέρυσι στα 1,5 ευρώ φέτος, αλλά και στα κολοκύθια, που πωλούνται στη διπλάσια τιμή (+100%), από το 1 στα 2 ευρώ το κιλό. Κατά 91,7% ακριβότερα διατίθεται στη χονδρική και το μπρόκολο, στα 2,3 από 1,2 ευρώ το κιλό τον Δεκέμβριο του 2022, και ακολουθούν τα ντοματίνια με αύξηση κατά 66,7% στα 2,5 ευρώ το κιλό.
Χαμηλότερες, αλλά ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τις τσέπες των καταναλωτών, είναι οι αυξήσεις στα φρέσκα κρεμμυδάκια, με την τιμή τους να διαμορφώνεται σε 1,3 από 0,90 ευρώ το κιλό (+44,4%), καθώς και στα φασολάκια (τσαουλιά), που πωλούνται στη χονδρική στα 2,80 ευρώ από 2 ευρώ πριν από έναν χρόνο (+40%).
Τα 0,85 ευρώ το κιλό αγγίζουν οι χονδρικές τιμές των κρεμμυδιών (+37,1%), τα 0,75 ευρώ τα καρότα (+36,4%), ενώ κατά 33,3% ακριβότερα στα 0,40 ευρώ διατίθενται το λάχανο και το μαρούλι.
Αυξήσεις από 20% έως 30% μέσα σε έναν χρόνο παρατηρούνται, επίσης, στις φλάσκες μελιτζάνες (1,30 ευρώ το κιλό), στα σκόρδα (0,38 ευρώ το τεμάχιο), στις χονδρές πιπεριές και το σπανάκι (1 ευρώ το κιλό), καθώς και στις ντομάτες (1,20 ευρώ το κιλό).
«Αλμυρά» τα μήλα
Μεγάλες ανατιμήσεις, που αγγίζουν ακόμα και το 85%, καταγράφονται και στα φρούτα, με τα ηνία να κρατούν τα μήλα, ως αποτέλεσμα, κυρίως, των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία. Ενδεικτικά, η τιμή των μήλων ποικιλίας Γκράνι Σμιθ εκτινάχθηκε στο 1,2 ευρώ από 0,65 ευρώ το κιλό πέρυσι (+84,6%), ενώ τα Στάρκιν Ντελίσιους και τα Γκόλντεν Ντελίσιους πωλούνται στη χονδρική ακριβότερα κατά 71,4% και 50% αντίστοιχα.
Αυξημένες κατά 40% είναι και οι τιμές των ακτινιδίων και των αχλαδιών σε 1,4 ευρώ το κιλό, καθώς και των πορτοκαλιών και των ροδιών. Μικρότερες είναι οι ανατιμήσεις σε κάστανα και μανταρίνια, με τις τιμές τους να διαμορφώνονται σε 4 και 0,80 ευρώ το κιλό αντίστοιχα.
Δεδομένου ότι οι αυξήσεις των χονδρικών τιμών περνούν σε μεγάλο βαθμό και στο ράφι, οι καταναλωτές αγοράζουν πολύ μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν ή επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές κατά τις μεσημεριανές ώρες για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές.
Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.
Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους
Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.
Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.
Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:
Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.
Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν
Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:
Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.
Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη
Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.
Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.
Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;
Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.
Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.
Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.