Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αυτή είναι η «ταυτότητα» του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας | Το επικρατέστερο σενάριο

Δημοσιεύτηκε

στις

Κοντά σε «λευκό καπνό» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για να βγει «λευκός καπνός» από το Μέγαρο Μαξίμου για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο πολιτικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει η δημοσιοποίηση της επιλογής του να ακολουθήσει την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, που από την Παρασκευή το βράδυ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Εν μέσω της έντονης φημολογίας για μια σειρά από πολιτικά και μη ονόματα, συνομιλητές του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη ότι θα είναι δύσκολο για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αιτιολογήσουν τυχόν άρνηση να ψηφίσουν την επιλογή του. Υπ’ αυτή την έννοια και εάν δεν υπάρξει ανατροπή δεδομένων, η συγκεκριμένη προσέγγιση αποκλείει όλα τα προερχόμενα από τη ΝΔ ονόματα πολιτικών και, κατά πολλούς, τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλο, λόγω της δεδηλωμένης τοποθέτησης της κ. Φώφης Γεννηματά, ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός τείνει να καταλήξει σε πρόσωπο με «προφίλ Αλιβιζάτου», χωρίς να αποκλείεται εντελώς και το πολιτικό πρόσωπο. Δηλαδή σε προσωπικότητα εκτός ΝΔ, με απόλυτη επάρκεια στην εκπροσώπηση της χώρας σε όλα τα βήματα και το οποίο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από το ΚΙΝΑΛ, αλλά ενδεχομένως και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος είχε προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015 από το τότε ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει προβεί σε θετικές αναφορές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Πρόσωπα με ανάλογο «προφίλ» θα μπορούσαν να θεωρηθούν ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που όμως δεν σηματοδοτεί τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή μετά την πολυετή οικονομική κρίση, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βασίλειος Σκουρής. Λέγεται, πάντως, ότι για τον τελευταίο, τουλάχιστον, δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, στο προσκήνιο παραμένει και το όνομα της κ. Μαρίας Δαμανάκη, με την οποία φέρεται να είχαν υπάρξει στο παρελθόν ορισμένες «τριγωνικές» διερευνητικές επαφές, χωρίς όμως να έχει μεταφερθεί κάποιο τελικό θετικό ή αρνητικό «σήμα».

Με δεδομένη τη βούληση του κ. Μητσοτάκη η επιλογή του για την Προεδρία να τύχει ευρύτερης συναίνεσης, η στάση του ΚΙΝΑΛ είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμη. Εξάλλου, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη το ότι σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα κατά τον κύκλο των συναντήσεων που είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τήρησε ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση στο μείζον για τους επόμενους μήνες ζήτημα των εθνικών θεμάτων.

Αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου θα επιμείνει μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του, στη θέση ότι βέλτιστη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί η ανανέωση της θητείας του Προκοπή Παυλόπουλου. Εάν ο πρωθυπουργός κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας θα σταθμίσει τη στάση του.

Καθημερινή

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δημοσκόπηση | 12,5 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις 12,5 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως καταγράφεται στην δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 38% ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 25,5%, με τη διαφορά να βρίσκεται στο 12,5%. Εδώ να σημειώσουμε πως η ΝΔ αν και κυβέρνηση δεν παρουσιάζει φθορά, κάτι που συνηθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείωση της δύναμής του συγκριτικά με το ποσοστό που είχε στις εκλογές. Στην τρίτη θέση το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% ενώ το κόμμα του κ. Βαρουφάκη ΜΕΡΑ 25 λαμβάνει 3%.

 

madata.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επικίνδυνη αερομαχία στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο οι οποίοι δεν διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές.

Ακόμα και τις μέρες που δεν υπάρχουν πολλές παραβιάσεις οι Τούρκοι πιλότοι πέρα από προκλητικοί γίνονται και επικίνδυνοι.

Το πρωί της Πέμπτης, τουρκικό ζευγάρι F-16 παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Χίου. Στην περιοχή έσπευσαν ελληνικά αεροσκάφη προκειμένου να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.

Την ώρα της αερομαχίας, ένας από τους Τούρκους πιλότους προέβη σε δύο επικίνδυνες ενέργειες που θα μπορούσαν να αποβούν… μοιραίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, ο Τούρκος πιλότος κατέβασε το αεροσκάφος του χαμηλά ώστε να παρασύρει τον Έλληνα πιλότο προς τα κάτω. Ο Έλληνας πιλότος τον ακολούθησε και όταν κατάφερε να του «πάρει την ουρά», ο Τούρκος προσπάθησε να ξεφύγει κάνοντας χρήση flares (θερμοβολίδες).

Ο έμπειρος Έλληνας πιλότος αντέδρασε με ψυχραιμία απέναντι στον τρομαγμένο Τούρκο και με ελιγμούς κατάφερε να διαφύγει την επικίνδυνη κατάσταση.

Η παράνομη αυτή κίνηση του Τούρκου πιλότου φανερώνει την ατζαμοσύνη των Τούρκων χειριστών που καθημερινά εγκλωβίζονται από τους Έλληνες και τρομαγμένοι κάνουν κυριολεκτικά ό,τι είναι δυνατόν για να διαφύγουν από το στόχαστρο των ελληνικών μαχητικών.

Οι πρακτικές αυτές είναι γνωστές και όπως τονίζουν οι Έλληνες πιλότοι, οι κινήσεις των Τούρκων, μπορούν να προκαλέσουν… ατύχημα στο Αιγαίο.

Δείτε το ρεπορτάζ του Alpha στο βίντεο που ακολουθεί:
Δύο εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

Σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα συνολικά επτά τουρκικά αεροσκάφη (έξι F-16 και ένα CN-235) προέβησαν επίσης σε επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τέσσερα από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

newsbomb

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπέρ των συμβάσεων ενίσχυσης της Υγείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η επιτροπή της Βουλής

Δημοσιεύτηκε

στις

Υπέρ της κύρωσης των τεσσάρων συμβάσεων του Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, τάχθηκε στην πλειοψηφία της η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι συμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν δωρεές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Ε. Νιάρχος

στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για εξοπλισμό και υποτροφίες στη σχολή Επιστημών Υγείας
στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για εξοπλισμό και μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλευτών,
στην ανώνυμη εταιρεία Μονάδων Υγείας του ΕΚΠΑ για εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα του τραύματος, εξοπλισμό χειρουργικών προσομοιωτών κ.ά., καθώς και
για τη χρηματοδότηση πενταετούς προγράμματος για την πρόληψη και εκπαίδευση ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.
Όπως τόνισε ο παριστάμενος υφυπουργός Υγείας Βασίλειος Κοντοζαμάνης, το «Νιάρχος» αλλά και όλα τα ιδρύματα που συμβάλλουν στην υλοποίηση δωρεών, αποτελούν τους σύγχρονους εθνικούς ευεργέτες, καταδεικνύουν τη μεγαλοσύνη των Ελλήνων, αλλά και την ευθύνη της Πολιτείας να λειτουργήσει τις δομές και τα προγράμματα προς όφελος των πολιτών. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη δωρεά που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αλλά και σε σχετικούς προβληματισμούς βουλευτών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι οι λοιμώξεις αποτελούν μείζον πρόβλημα των ελληνικών νοσοκομείων και ότι η δωρεά του ιδρύματος, έχει ως στόχο τη δημιουργία 8 πρότυπων κέντρων στα νοσοκομεία για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής. Διαβεβαίωσε δε, ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παραμένει ο οργανισμός που έχει την ευθύνη για την επιτήρηση και πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. «Με τη δωρεά όμως, θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο, που εάν κριθεί επιτυχημένο θα το εφαρμόσουμε και σε άλλα νοσοκομεία» είπε ο υφυπουργός.

Υπέρ του νομοσχεδίου αλλά με επιφυλάξεις για τη δωρεά που σχετίζεται με τις λοιμώξεις, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηγουμενίδης, Α. Ξανθός και Π. Πολάκης. Υποστήριξαν ότι η πρόβλεψη για δημιουργία Οργανισμού Διασφάλισης για την Ποιότητα στην Υγεία, παρακάμπτει τον δημόσιο Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνος επί της αρχής εμφανίστηκε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς. Σημείωσε ωστόσο, ότι όλα τα έργα υλοποιούνται μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, χωρίς να είναι γνωστός ο προϋπολογισμός και η στελέχωσή τους.

«Παρών» δήλωσε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι όσα μέτρα προβλέπονται από τις συμβάσεις πρέπει να είναι «αποκλειστικά» στην ευθύνη του κράτους.

Τη συμβολή στην Υγεία του ιδρύματος «Νιάρχος», αναγνώρισε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μ. Αθανασίου. Σημείωσε όμως ότι δεν αρκεί η αρωγή για τους σπουδές, καθώς απαιτούνται και προσλήψεις στα νοσοκομεία, ενώ δήλωσε επιφύλαξη για τη στάση του κόμματός της στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

«Παρών» δήλωσε και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη. Δεν είμαστε ενάντια στη σύμβαση αλλά λέμε όχι την υποκατάσταση της κρατικής μέριμνας από την ιδιωτική φιλανθρωπία, είπε η βουλευτής.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής ο νέος εκλογικός νόμος, τι περιλαμβάνει

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατάργηση της απλής αναλογικής και καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το 25%, προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος ο οποίος εισάγεται, σήμερα Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον αρχικό προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, να έχει προσδιορίσει την ψήφισή του, αύριο Παρασκευή.

Με τον υπό συζήτηση νέο εκλογικό νόμο, εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Άμεση εφαρμογή με 200 ψήφους
Το σύστημα της απλής αναλογικής που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή, θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές (άρθρο 54 παρ.1Σ). Η άμεση εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος απαιτεί πλειοψηφία 200 τουλάχιστον βουλευτών, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή, πλειοψηφία που δεν θα συγκεντρώσει ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με δεδομένες τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα στη διαδικασία συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Πράξη πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας»
Η αντικατάσταση της απλής αναλογικής, από ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, με το σκεπτικό ότι η απλή αναλογική είναι σύστημα που έχει συνδεθεί ιστορικά είτε με την ακυβερνησία είτε με παραλυτικές ισορροπίες για να μην καταρρεύσουν κυβερνητικά σχήματα.

Ο νέος εκλογικός νόμος ψηφίζεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε «ουδέτερο χρόνο» και συνεπώς αποκλείει τον αιφνιδιασμό του νομοθετικού και εκλογικού σώματος. Στόχο έχει «να προλάβει επώδυνες για τη χώρα δυσλειτουργίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν και που έχουν καταγραφεί ήδη στην πολιτική μας ιστορία, από την εφαρμογή αναλογικών εκλογικών συστημάτων», έχει επισημάνει η κυβέρνηση.

«Η κατάθεση του εκλογικού νόμου, σε αυτό το διάστημα και με αυτό περιεχόμενο, είναι μια πράξη πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας, απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους, σε ό,τι αφορά και τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου και το περιεχόμενο», έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και έχει επισημάνει: «Με αυτό το σχέδιο εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζουμε τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού, 3,5 χρόνια πριν από τη λήξη της 4ετίας της παρούσας κυβέρνησης. Είμαστε σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της 4ετίας, σε 3,5 χρόνια δηλαδή, γιατί κανένας απολύτως λόγος δεν υπάρχει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κατάθεση του εκλογικού νόμου, από τώρα, καθαρίζει το πολιτικό τοπίο και ξεκαθαρίζουν και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού».

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπέρ του νέου εκλογικού συστήματος έχει ταχθεί μόνο η Ελληνική Λύση. Καταψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

«Παύει, με ευθύνη της κυβέρνησης, η αναζήτηση πολιτικών συγκλίσεων»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει καταγγείλει ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή έναν «εκλογικό νόμο που, κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα, και πριμοδοτώντας μ’ αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις», οι οποίες ήταν αυτές «που δημιούργησαν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση».

«Με το σημερινό σχέδιο εκλογικού νόμου σταματά, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η κατεύθυνση της αναζήτησης και της εύρεσης πολιτικών συγκλίσεων, και μάλιστα αυτό σε μια εποχή που οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να οικοδομήσουν ένα κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

«Όχι στις πλαστές αυτοδυναμίες»
«Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και του τεχνητού δικομματισμού. Είναι λογική που συντηρεί την πόλωση και διχάζει τον λαό μας. Γι’ αυτό και καταψηφίζουμε την πρότασή της», έχει δηλώσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική»
«Η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη τόσο με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους όσο και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή (σήμερα είναι 3%)», έχει επισημάνει το ΚΚΕ που ανέκαθεν στηρίζει την ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική.

«Το μπόνους παραβιάζει τη λαϊκή εντολή»
«Στο όνομα της “κυβερνησιμότητας”, δηλαδή της αυτοδυναμίας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης επαναφέρει το “δώρο-μπόνους” των έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Είναι προφανές πως κάθε τέτοιο “δώρο-μπόνους” (κλιμακωτό ή σταθερό) παραβιάζει τη λαϊκή εντολή και κυριαρχία», έχει δηλώσει το ΜέΡΑ25.

«Το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό»

Η Ελληνική Λύση δηλώνει ότι προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό και μολονότι θα ήθελε απλή αναλογική, θα ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διότι πρέπει να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα σε αυτή την κρίσιμη εποχή.

Το 2004 το πρώτο μπόνους
Το εκλογικό σύστημα της ενίσχυσης του πρώτου κόμματος (μπόνους) θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον ν. 3231/2004 (σ.σ. νόμος Σκανδαλίδη) με την ενίσχυση στο πρώτο κόμμα να ορίζεται στις 40 έδρες, χωρίς πρόβλεψη ελάχιστου εκλογικού ποσοστού (κατώφλι) για την ενεργοποίησή του και χωρίς διάκριση μεταξύ αυτοτελούς κόμματος και συνασπισμού κομμάτων. Με τον ν. 3636/2008 (σ.σ. νόμος Παυλόπουλου)αυξήθηκε η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος σε 50 έδρες, και πάλι ανεξαρτήτως εκλογικού ποσοστού, με τη διαφοροποίηση, όμως, ότι για τη χορήγηση επιπλέον εδρών σε συνασπισμό κομμάτων ο νόμος απαιτούσε να είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν. Με το ν. 4406/2016 καταργήθηκε η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος και θεσπίστηκε αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, με διατήρηση του ορίου εισόδου στο 3%.

Στην ελληνική εκλογική νομοθεσία, ιδίως από το 1951 και εφεξής, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση εκείνες των ετών 1989-1990, εφαρμόστηκαν συστήματα κινούμενα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, σε διάφορες παραλλαγές της, προς τον σκοπό της επιδίωξης σχηματισμού σταθερών κυβερνήσεων.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

geotech_banner

Social

Facebook
TwitterΔρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ