Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αυτή είναι η «ταυτότητα» του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας | Το επικρατέστερο σενάριο

Δημοσιεύτηκε

στις

Κοντά σε «λευκό καπνό» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για να βγει «λευκός καπνός» από το Μέγαρο Μαξίμου για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο πολιτικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει η δημοσιοποίηση της επιλογής του να ακολουθήσει την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, που από την Παρασκευή το βράδυ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Εν μέσω της έντονης φημολογίας για μια σειρά από πολιτικά και μη ονόματα, συνομιλητές του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη ότι θα είναι δύσκολο για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αιτιολογήσουν τυχόν άρνηση να ψηφίσουν την επιλογή του. Υπ’ αυτή την έννοια και εάν δεν υπάρξει ανατροπή δεδομένων, η συγκεκριμένη προσέγγιση αποκλείει όλα τα προερχόμενα από τη ΝΔ ονόματα πολιτικών και, κατά πολλούς, τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλο, λόγω της δεδηλωμένης τοποθέτησης της κ. Φώφης Γεννηματά, ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός τείνει να καταλήξει σε πρόσωπο με «προφίλ Αλιβιζάτου», χωρίς να αποκλείεται εντελώς και το πολιτικό πρόσωπο. Δηλαδή σε προσωπικότητα εκτός ΝΔ, με απόλυτη επάρκεια στην εκπροσώπηση της χώρας σε όλα τα βήματα και το οποίο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από το ΚΙΝΑΛ, αλλά ενδεχομένως και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος είχε προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015 από το τότε ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει προβεί σε θετικές αναφορές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Πρόσωπα με ανάλογο «προφίλ» θα μπορούσαν να θεωρηθούν ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που όμως δεν σηματοδοτεί τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή μετά την πολυετή οικονομική κρίση, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βασίλειος Σκουρής. Λέγεται, πάντως, ότι για τον τελευταίο, τουλάχιστον, δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, στο προσκήνιο παραμένει και το όνομα της κ. Μαρίας Δαμανάκη, με την οποία φέρεται να είχαν υπάρξει στο παρελθόν ορισμένες «τριγωνικές» διερευνητικές επαφές, χωρίς όμως να έχει μεταφερθεί κάποιο τελικό θετικό ή αρνητικό «σήμα».

Με δεδομένη τη βούληση του κ. Μητσοτάκη η επιλογή του για την Προεδρία να τύχει ευρύτερης συναίνεσης, η στάση του ΚΙΝΑΛ είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμη. Εξάλλου, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη το ότι σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα κατά τον κύκλο των συναντήσεων που είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τήρησε ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση στο μείζον για τους επόμενους μήνες ζήτημα των εθνικών θεμάτων.

Αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου θα επιμείνει μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του, στη θέση ότι βέλτιστη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί η ανανέωση της θητείας του Προκοπή Παυλόπουλου. Εάν ο πρωθυπουργός κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας θα σταθμίσει τη στάση του.

Καθημερινή

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί | Διεθνής κατακραυγή σε Τουρκία και Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Με ένα διάγγελμα που κράτησε τριάντα λεπτά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστησε μία ακόμη φιέστα, προσβάλλοντας κατάφορα τον απανταχού χριστιανισμό αλλά και τη διεθνή κοινότητα συλλήβδην, ανακοινώνοντας την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και το άνοιγμά της για μουσουλμανικές προσευχές.

Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20:53 της Παρασκευής 10 Ιουλίου, με κάποια τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως επελέγη η συγκεκριμένη ώρα, καθώς συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ενώ άλλα ανέφεραν ότι η επιλογή σχετιζόταν με τη Δύση του ηλίου και την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής.

«Η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς» επιβεβαίωσε στο διάγγελμά  του, μεταφέροντας κατόπιν μία δήλωση η οποία όμως δεν αντηχεί στις προκλητικές του αποφάσεις, ότι δηλαδή «η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό.  Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε πως «σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου».

Δεν δίστασε και κούνησε το δάχτυλο στην Ελλάδα, τη Δύση και την Παγκόσμια Κοινότητα ζητώντας σεβασμό (!) της απόφασής του, λέγοντας «κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης».

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας tweet του ΡΤ Ερντογάν, στο οποίο έγραφε: «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή».

Το τουρκικό ΣτΕ απεφάνθη (;)
Νωρίτερα την Παρασκευή είχε προηγηθεί το δικαστικό σκέλος της εξέλιξης. Συγκεκριμένα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, άνοιξε κι επίσημα ο δρόμος για την μετατροπή του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί. Οι Τούρκοι δικαστές έκριναν πως το διάταγμα του 1934 –που έφερε την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ- και βάσει του οποίου η Αγία Σοφία απέκτησε το καθεστώς μουσείου, δεν ήταν σύννομο.

Πάντως, η UNESCO έχει διευκρινίσει πως πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Χαλήλ Τζιχάτ: «Χριστιανικός ναός η Αγία Σοφία»
Την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει κι εντείνει τον παραλογισμό του, ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ στέλνει –και μαζί του όλη η Ροδόπη- μήνυμα σεβασμού στον χριστιανισμό και ειδικά ως προς την Αγία Σοφία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | Ο Ερντογάν επιχειρεί μια νέα, σύγχρονη άλωση της Πόλης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μέρα πένθους για την Ορθοδοξία και τη Ρωμιοσύνη η χθεσινή. O Ερντογάν, με την προκλητική του απόφαση να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, επιχειρεί μια νέα, σύγχρονη άλωση της Πόλης. Όμως, η ιστορία, όσο και αν προσπαθούν ορισμένοι, δεν αλλάζει και δεν παραχαράσσεται. Όσα διατάγματα και αν υπογράψουν οι Τούρκοι, δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν μπορούν να διαγράψουν την αλήθεια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι για μία ακόμη φορά τη διεθνή τους απομόνωση και τη διατάραξη των σχέσεών τους με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα την παγκόσμια κοινότητα. Οφείλουν άπαντες να συνειδητοποιήσουν ότι η Αγιά Σοφιά δεν είναι πιόνι κανενός, ούτε μέσο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων. Πρόκειται για την “ψυχή” του Χριστιανισμού στο πέρασμα των αιώνων και ένα από τα κορυφαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπό την προστασία μάλιστα της UNESCO. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σπιρτζης | Οσες παραχωρήσεις έγιναν από το ΤΑΙΠΕΔ στο Λιμάνι της Καβάλας έγιναν με πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη συζητήθηκε και η ιδιωτικοποίηση του λιμένα Απόστολος Παύλος.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καβάλας μετέφερε ότι θα πρέπει αρμόδιος για τα θέματα της χερσαίας ζώνης του λιμανιού να είναι ο δήμος και όχι κάποιος ιδιώτης ενώ όσον αφορά τις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ ο πρώην Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι όποιες παραχωρησεις υπάρχουν από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής έγιναν μετά από πολλές πιέσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αιτημα Μουριάδη σε Νοτοπούλου-Σπίρτζη να μην περνούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Με αφορμή την απόρριψη του προγράμματος ΕΣΠΑ για την ανάπλαση της περιοχής της συνοικίας της Παναγίας Καβάλας από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο Καβαλας αλλά και την έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος στο Δήμο Χαλανδρίου δ(σχετικά εδώ) ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης μετέφερε ως αίτημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστο Σπίρτζη κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στην Καβάλα τα συγκεκριμένα προγράμματα ΕΣΠΑ που δεν εγκρίνονται να μην περνούν από το δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να προχωρούν κανονικά χωρίς αντιδράσεις όταν είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πώς σχετικά με την συγκεκριμένη πρόταση η πρώην Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου δεν φαίνεται να συμφώνησε με τον Δήμαρχο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ