Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Το έθιμο του «κουρμπανιού» στο Καλαμπάκι Δράμας

Δημοσιεύτηκε

στις

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας / Το έθιμο του «κουρμπανιού»  στο Καλαμπάκι

Οι κάτοικοι του Καλαμπακίου, τηρώντας την παράδοση των προγόνων τους που καταγόταν από το Κρυόνερο της Ανατολικής Θράκης, κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου – από το 1922 και  χωρίς διακοπή στο πέρασμα των χρόνων- πραγματοποιούν το έθιμο του «κουρμπανιού». Όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες το έθιμο πραγματοποιείται χάρη στο μεράκι και την αγάπη των εθελοντών και των μελών του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, των «κουρμπαντζήδων».

Ιστορικό του εθίμου

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός κάθε χρόνο, το ξημέρωμα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, έστελνε στο προαύλιο του ναού των Κρυονεριτών ένα ελάφι, το οποίο αφού ξεκουραζόταν, «θυσιαζόταν» με την ευλογία του ιερέα νωρίς το πρωί της γιορτής από τους «κουρμπαντζήδες», οι οποίοι το μαγείρευαν και στη συνέχεια το μοίραζαν σε όλους τους κατοίκους.
Μια χρονιά που τα χιόνια ήταν πολλά, το ελάφι άργησε να έρθει και οι «κουρμπαντζήδες» θορυβημένοι από την καθυστέρηση, επέσπευσαν τη θυσία χωρίς να το αφήσουν να ξεκουραστεί, όπως το έθιμο απαιτούσε. Έκτοτε το ελάφι δεν ξαναφάνηκε ίσως γιατί, όπως πίστευαν οι Κρυονερίτες, ο Θεός θύμωσε μαζί τους επειδή δεν τήρησαν τους κανόνες της θυσίας . Από τότε, στη θέση του ελαφιού χρησιμοποιούσαν ταύρο ή αγελάδα.

Το κουρμπάνι στο Καλαμπάκι
Το έθιμο ήρθε αυτούσιο στο Καλαμπάκι από τους Κρυονερίτες πρόσφυγες και γινόταν κάθε χρόνο με ευθύνη των «κουρμπαντζήδων».  Με τα χρόνια το χωριό μεγάλωνε και οι κάτοικοί του, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, διαφύλαξαν το κουρμπάνι θεωρώντας το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου το μεγαλύτερο γεγονός στην κοινωνική ζωή του χωριού. Το 1979 ιδρύεται από τους κατοίκους του Καλαμπακίου ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος και περνά στα χέρια του η ευθύνη της διάσωσης και διατήρησης των τοπικών εθίμων και παραδόσεων.

Αρχικά συγκροτείται, με την επιμέλεια και συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, επιτροπή κουρμπανιού. Η συμμετοχή στην ομάδα αυτή είναι εθελοντική και  ελεύθερη -όποιος έχει το μεράκι και την αγάπη για το έθιμο.. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα άτομα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, παλιοί και νέοι.  Υπάρχουν άνθρωποι που για τριάντα και πλέον χρόνια δίνουν τις μέρες αυτές τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει το έθιμο.

Το κουρμπάνι βήμα-βήμα

Η προετοιμασία

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ετοιμαστεί ο χώρος που θα γίνει το κουρμπάνι. Τα καζάνια πλένονται και όσα χρειάζονται γάνωμα γανώνονται, τα φλόγιστρα που θα ανάψουν συντηρούνται και ελέγχονται, ο χώρος καθαρίζεται και ασβεστώνεται, τα ξύλα που χρειάζονται για την φωτιά συγκεντρώνονται, το σπιτάκι που γίνεται το ξεψάχνισμα του κρέατος στήνεται και κάθε λεπτομέρεια ελέγχεται δυό και τρεις φορές ώστε όλα να γίνουν όπως πρέπει. Κάθε εργασία είναι εθελοντική και όλα τα απαραίτητα υλικά προσφέρονται από κατοίκους και επαγγελματίες του Καλαμπακίου.

Η «γύρα» στο χωριό

Οι «κουρμπαντζήδες» και τα μέλη του συλλόγου συγκεντρώνουν από όλους τους κατοίκους προσφορές σε σιτάρι, καλαμπόκι ή χρήματα. Η καθιερωμένη «γύρα» στο χωριό γίνεται συνήθως το πρώτο Σάββατο ή Κυριακή μετά τη γιορτή του Αι-Γιάννη. Το πρωί, συγκεντρώνονται όλοι οι εθελοντές κάθε ηλικίας και ξεκινούν πεζοί, με αγροτικά αυτοκίνητα να τους συνοδεύουν για να φορτώνουν τις προσφορές σε καλαμπόκι.Με κέφι και χτυπώντας τους τενεκέδες γυρνάνε όλο το χωριό, πόρτα-πόρτα, σε όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια ζητώντας τη συνδρομή των κατοίκων για να γίνει το κουρμπάνι.

Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται και την πώληση του καλαμποκιού που προσφέρθηκε αγοράζονται οι αγελάδες που θα χρησιμοποιηθούν. Το στάρι που προσφέρεται θα γίνει πλιγούρι την παραμονή από τους κουρμπαντζήδες για να βράσει με το κρέας .  Σήμερα με την αύξηση του πληθυσμού του Καλαμπακίου ένα ζώο δεν είναι αρκετό, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τέσσερα ή και περισσότερα.

Τα ζώα επιλέγονται προσεκτικά με την παρουσία κτηνίατρου και στη συνέχεια οδηγούνται στο σφαγείο. Δείγματα στέλνονται για έγκριση της ποιότητας του κρέατος . Οι μοσχαροκεφαλές δε θα χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή του κουρμπανιού, αλλά θα βγουν σε λαχειοφόρο αγορά από το Σύλλογο την ημέρα του κουρμπανιού.

Η παραμονή της γιορτής

Την παραμονή της γιορτής, στο προαύλιο της εκκλησίας,ξεκινά από το πρωί η προετοιμασία. Οι ρυθμοί είναι ιλιγγιώδεις γιατί όλα πρέπει να ‘να ι στη θέση τους, στην ώρα τους. Ο χώρος ετοιμάζεται, τα καζάνια που έχουν ήδη πλυθεί και γανωθεί παίρνουν τη θέση του πάνω από τα φλόγιστρα, τα ξύλα που θα χρησιμοποιηθούν για τα εξωτερικά καζάνια μπαίνουν στη θέση τους.  Αργά το πρωί γίνεται το  σπάσιμο και το «λίχνισμα» του σταριού,  ώστε το πλιγούρι να είναι έτοιμο για να μπει στα καζάνια

Το απόγευμα οι καμπάνες χτυπούν και μετά τον μέγα εσπερινό γίνεται η περιφορά της εικόνας. Την εικόνα σηκώνουν και πλαισιώνουν τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Αμέσως μετά τα μέλη του Δ.Σ. με τη συνοδεία ζουρνάδων γυρνούν την αγορά του Καλαμπακίου και δίνουν έτσι το έναυσμα για το γλέντι που θα διαρκέσει δυο μέρες και θα γεμίσει όλες τις ταβέρνες του Καλαμπακίου με κόσμο που διασκεδάζει.Παράλληλα, οι προετοιμασίες συνεχίζονται.. Αργά το απόγευμα το κρέας τεμαχίζεται και μπαίνει στα καζάνια για να βράσει όλη νύχτα.

Στις 11.30 το βράδυ είναι η ώρα «να μπει φωτιά στα καζάνια» και η διαδικασία ξεκινάει…

Η νύχτα και το ξημέρωμα

Η νύχτα είναι μέρα για τους ανθρώπους που δουλεύουν πυρετωδώς στο «κουρμπάνι» . Τα κρέας βράζει όλη νύχτα και οι κουρμπαντζήδες είναι επί ποδός συνέχεια για να φροντίζουν να υπάρχει φωτιά στα καζάνια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο, να προσέχουν τα  φλόγιστρα, να ξαφρίζουν το κρέας. Όλη νύχτα κυλάει με δουλειά, πειράγματα και κέφι που αποτελεί το κύριο συστατικό της συνταγής για ένα καλό κουρμπάνι. Το ξημέρωμα βρίσκει τους κουρμπαντζήδες να έχουν ολοκληρώσει το βράσιμο του κρέατος.

Τώρα είναι η ώρα για το ξεψάχνισμα, πρέπει δηλαδή, να αφαιρεθούν τα κόκαλα και το λίπος και το κρέας να τεμαχιστεί σε μικρά κομμάτια για να είναι έτοιμο να μοιραστεί ως πρώτος μεζές μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.Δουλειά επίπονη και δύσκολη. Ο ζωμός που έμεινε φιλτράρεται για να είναι καθαρός από μικρά κομματάκια κόκαλου και λίπος και ξαναμπαίνει στα καζάνια για να δεχτεί σε λίγο το πλιγούρι.

Το πρωί της γιορτής

 Νωρίς το πρωί οι καμπάνες χτυπούν καλώντας τον κόσμο στη θεία λειτουργία. Αμέσως μετά, καθώς ο κόσμος βγαίνει από την εκκλησία, τα μέλη του Συλλόγου έχουν ετοιμάσει και προσφέρουν σε όλους τον πρώτο μεζέ: λίγο κρέας και ένα ποτηράκι τσίπουρο. Οι ζουρνάδες αρχίζουν να παίζουν και τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου σέρνουν το χορό πάνω στην πλατεία, όπου όλος ο κόσμος θα μπει να χορέψει. Λέγεται μάλιστα, πως όποιος χορέψει εκείνη τη μέρα θα «βγάλει πλιά», θα γεννήσουν δηλαδή οι κότες και τα ζωντανά του.

Το πανηγύρι ξεκίνησε πια, ο κόσμος γλεντάει και όλοι περνούν για έναν καλό μεζέ και τσίπουρο στην υπαίθρια καντίνα που στήνει ο Πολιτιστικός με τους εθελοντές του για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έσοδα. Μέσα στο κουρμπάνι, τίποτα δεν έχει χαλαρώσει, το πλιγούρι μπαίνει στα καζάνια για βράσει στο ζωμό του κρέατος και τώρα πια, χρειάζονται χέρια πολλά για να γυρνάνε συνεχώς το πλιγούρι πάνω από τη φωτιά για να μην «πιάσει».

 

‘Εξω το γλέντι συνεχίζεται χωρίς σταματημό.  Αργά το μεσημέρι, στις 3 η ώρα τα όργανα σταματούν για λίγο. Είναι η στιγμή που ο ιερέας θα ευλογήσει το κουρμπάνι για να ξεκινήσει το μοίρασμα στους κατοίκους του χωριού και σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ένας, ένας, με υπομονή περνούν από τον προαύλιο χώρο για να πάρουν το κουρμπάνι, κρέας και πλιγούρι. Η διανομή θα συνεχιστεί για ώρες, μέχρι να πάρει και ο τελευταίος, μέχρι να μοιραστεί όλο το κρέας, όλο το πλιγούρι. Τότε μόνο είναι η στιγμή που οι κουρμπαντζήδες θα πάρουν μιαν ανάσα, θα αφεθούν στο γλυκό ήχο του ζουρνά, στο ρυθμικό χτύπημα του νταουλιού…..

Το γλέντι θα συνεχιστεί το βράδυ στις ταβέρνες. Ένας Αη Θανάσης ακόμα πήγε καλά. Για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου δεν τέλειωσε ακόμα, θα τελειώσει όταν όλα καθαριστούν και μπουν πάλι στη θέση τους, για να περιμένουν τον επόμενο χρόνο να τιμήσουν τον Άγιο με τον τρόπο που έμαθαν γενιά με γενιά, παππούς με εγγόνι, έτσι όπως πιάνεται το νήμα της ιστορίας, η κλωστή της παράδοσης.

Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τον Άγιο Αθανάσιο με το δικό μας μοναδικό τρόπο στο Καλαμπάκι, στις 17 & 18 Ιανουαρίου

 

Για το Δ.Σ του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου

Η Πρόεδρος

Αθανασία Π. Θεοδωρίδου

Η Γραμματέας

Παγώνα Χ. Στρατηγέλη

dramini

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Έκλεισε το κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Παρανέστι Δράμας

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην παύση λειτουργίας δεκάδων καταστημάτων  προχωρά η διοίκηση των ΕΛΤΑ τα οποία ως γνωστό έχουν ενταχθεί (κατά 90%) στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων «με απρόβλεπτες εξελίξεις για όλα όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί για την ανάπτυξη τους» όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Ένα από τα καταστήματα είναι και αυτό του Παρανεστίου όπου η αναστολή λειτουργίας του έγινε γνωστή με ένα απλό σημείωμα «Κλειστόν» στην πόρτα της εισόδου!!!

Η δυσλειτουργία του γραφείου ήταν γνωστή. Ένας και μοναδικός υπάλληλος διεκπεραίωνε τις συναλλαγές με το κοινό, έως ότου συνταξιοδοτήθηκε και στην θέση του ήρθε με απόσπαση άλλος. Αυτός όμως από προχθές εργάζεται στο κατάστημα της Σταυρούπολης, όπου μετετέθη.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τάσος Καγιάογλου κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή σε μία προσπάθεια να αποτρέψει το κλείσιμο του γραφείου πιέζοντας με έκδοση ψηφίσματος και επιστολές σε αρμοδίους. Σε επικοινωνία με την dramini.gr ο κ. Καγιάογλου ανέφερε, ότι εξ όσων γνωρίζει μέχρι στιγμής, το γραφείο θα λειτουργεί πλέον μία ημέρα την εβδομάδα.

Η φθίνουσα πορεία των Ελληνικών Ταχυδρομείων ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι ωστόσο κατηγορούν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ότι με την πολιτική του «προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό και στερεί σημαντικά έσοδα και ρευστότητα από τα ΕΛ-ΤΑ».

dramini.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κομοτηνή | Σε έξαρση οι απόπειρες τηλεφωνικής απάτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ήδη μία 84χρονη Ελληνίδα την «πάτησε» δίνοντας λεφτά και χρυσαφικά στην Κομοτηνή. Σπείρα προσπάθησε να αποσπάσει σχεδόν 200.000 ευρώ στη Δράμα.

Ήδη μία 84χρονη στην Κομοτηνή έχει πέσει θύμα τηλεφωνικής απάτης, παραδίδοντας σε άγνωστους επιτήδειους 1.200 ευρώ και χρυσαφικά αξίας. Άγνωστος, προφασιζόμενος ότι η κόρη της τραυματίστηκε σοβαρά και παριστάνοντας τον ιατρό, κατάφερε την πείσει να τοποθετήσει σε σακούλα χρήματα και χρυσαφικά ώστε να σωθεί η κόρη της! Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα έτερης δράστιδας η οποία παρίστανε την κόρη της ηλικιωμένης, η οποία εν τέλει –υπό το καθεστώς του πανικού- παρέδωσε ό,τι της ζητήθηκε.

Μπορεί η τελεσμένη τηλεφωνική απάτη στην πόλη μας να ήταν μία, ωστόσο σε έξαρση βρίσκονται οι απόπειρες σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Γι’ αυτό οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές εφιστούν την προσοχή των κατοίκων, ιδίως των πιο ανυποψίαστων ηλικιωμένων.

Μ. Σεβδυνίδης: «Προσοχή! Είναι απατεώνες»
Την προσοχή των κατοίκων της Ροδόπης εφιστά ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης. Αναλυτικά ανέφερε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως και στην Κομοτηνή, έχει παρατηρηθεί αύξηση στις προσπάθειες επιτήδειων να εξαπατήσουν πολίτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, προσποιούμενοι συνήθως αστυνομικούς ή γιατρούς και –προφασιζόμενοι ότι στενά συγγενικά πρόσωπα έχουν εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό- ζητούν χρήματα είτε για να αποφευχθούν οι νόμιμες ποινικές συνέπειες είτε για την άμεση πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης.

Πρόκειται -προσοχή- για απατεώνες! Η Ελληνική Αστυνομία αλλά και οι άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες […] δεν ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν ή και για την παράλειψη νόμιμων ενεργειών. Σε περίπτωση που άγνωστος επικοινωνήσει μαζί σας και επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη συγγενικού προσώπου, επιδιώξτε να επικοινωνήσετε με τον συγγενή σας άμεσα με το δικό σας τηλέφωνο, για να επιβεβαιώσετε εάν υπάρχει όντως ανάγκη. Ενημερώστε τους συγγενείς και φίλους σας για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν αυτοί οι επιτήδειοι δράστες. Τέλος, ενημερώστε την ΕΛΑΣ ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρους σας».

Έντονο το φαινόμενο σε διασυνοριακές περιοχές
Οι υποθέσεις τηλεφωνικών απατών απασχολούν ιδιαίτερα τις αστυνομικές διευθύνσεις νομών που συνορεύουν με το εξωτερικό, καθώς -στην πλειοψηφία των υποθέσεων- οι επιτήδειοι δράστες είναι κάτοικοι εξωτερικού. Δρουν σε νομούς όπως η Ροδόπη, αλλά και -ιδίως- η Δράμα ή ο Βόρειος Έβρος. Εάν η απόπειρα απάτης τελεσφορήσει, αποσπούν τη λεία τους και το ταχύτερο απομακρύνονται από την Ελλάδα.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού! Επιπλέον, να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).

Στα περιστατικά ήρθε χθες να προστεθεί ένα ακόμη, αυτή τη φορά από το ν. Δράμας, όπου συνελήφθη 56χρονος αλλοδαπός, μέλος σπείρας που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών. Τα μέλη της σπείρας τηλεφωνούσαν σε πολίτες και χρησιμοποιώντας το πρόσχημα τραυματισμού συγγενικού προσώπου το οποίο χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση, προσπαθούσαν να αποσπάσουν χρήματα. Συνολικά, εξιχνιάσθηκαν 7 περιπτώσεις απόπειρας απάτης στην πόλη της Δράμας (με επίδοξα θύματα από 28 έως 92 ετών) κατά τη διάπραξη των οποίων οι δράστες προσπάθησαν να αποσπάσουν συνολικά 173.000 ευρώ! Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον ακόμη τρεις συνεργούς του, μέλη της σπείρας, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

Εν προκειμένω, η ΕΛ.ΑΣ. κατόρθωσε γρήγορα να επιληφθεί των συμβάντων και να πιάσει τον ένα δράστη, γιατί -πολίτες που δέχθηκαν απόπειρες απάτης- κατήγγειλαν το περιστατικό στο 100. Γι’ αυτό, κομβικής σημασίας είναι η καταγγελία στην Αστυνομία, ακόμη κι αν η απάτη παραμείνει σε επίπεδο απόπειρας.

Διονύσης Βοργιάς

xronos.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΡΑΜΑ

«Παύλος Μελάς» | Στη Δράμα ο τρίτος σταθμός για την ιστορική ταινία

Δημοσιεύτηκε

στις

Η προβολή της ταινίας έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 7μ.μ. στον κινηματογράφο «Ολύμπια» στη Δράμα.

Μετά τις πετυχημένες προβολές σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, με τη συμμετοχή πάνω από 2.000 θεατών, τη σκυτάλη παίρνει η πόλη της Δράμας για την ταινία του Μακεδονικού Αγώνα, μια συγκλονιστική αποτύπωση της μεγάλης εμβληματικής μορφής του Παύλου Μελά.

Μια ταινία που στο πλαίσιο της εθνικής λήθης είχε «απαγορευτεί» και σε ψηφιακή μορφή ξαναζωντανεύει με πρωτοβουλία του σωματείου ΕΥΝΟΜΙΑ, στις κινηματογραφικές οθόνες.

protothema

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Δράμα | Εξαπάτησαν ηλικιωμένες παριστάνοντας τους γιατρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών οι οποίοι εξαπάτησαν 2 ηλικιωμένες στην Καβάλα και τη Δράμα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι την 17 και 18-1-2020, εξαπάτησαν δύο ηλικιωμένες Ελληνίδες, ηλικίας 90 και 78 ετών, στην Καβάλα και τη Δράμα.  

Αναλυτικότερα, σε μία περίπτωση, το απόγευμα της 17-1-2020 στην Καβάλα, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την 78χρονη στην οποία παρουσιάστηκε ως ιατρός και προφασίστηκε ότι η κόρη της έχει τραυματιστεί και απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, προκειμένου να επιτύχουν την εξαπάτηση της 78χρονης, άγνωστη δράστιδα προσποιήθηκε την κόρη της, η οποία την προέτρεπε να την βοηθήσει, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να την πείσουν να παραδώσει 1.600 ευρώ σε άγνωστη συνεργό, η οποία μετέβη στην οικία της ηλικιωμένης, παρέλαβε τα χρήματα και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. 

Στη δεύτερη περίπτωση, το μεσημέρι της 18-1-2020 στη Δράμα, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την 90χρονη στην οποία παρουσιάστηκε ως ιατρός και με το πρόσχημα ότι φιλικό της πρόσωπο έχει τραυματιστεί, την έπεισε να παραδώσει το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ σε άγνωστο συνεργό, ο οποίος μετέβη στην οικία της, παρέλαβε τα χρήματα και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν τα Τμήματα Ασφάλειας Καβάλας και Δράμας. 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

geotech_banner

Social

Facebook
TwitterΔρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ