LIFESTYLE

9 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να φαίνεστε πιο ελκυστικοί

Η ομορφιά ενός ανθρώπου βασίζεται σε πολλά περισσότερα κριτήρια πέρα από την εξωτερική εμφάνιση. Αρχικά το θέμα «εμφάνιση» είναι εντελώς υποκειμενικό, καθώς ο καθένας από εμάς ελκύεται από διαφορετικά χαρακτηριστικά. Εκτός αυτού, όμως, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να γνωρίζεις έναν αντικειμενικά πολύ όμορφο άνθρωπο, ο οποίος όμως να μην καταφέρει να σε προσελκύσει στο ελάχιστο με την προσωπικότητά του.

Η «ελκυστικότητα» εξαρτάται από τον τρόπο που ο καθένας παρουσιάζει τον εαυτό του, από τον τρόπο που μιλάει, από τον τρόπο που φέρεται, από τους ανθρώπους τους οποίους συναναστρέφεται και πολλά ακόμα κριτήρια.

Παρακάτω ακολουθούν 9 πράγματα που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν μας κάνουν να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί.

Χιούμορ

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες ελκύονται περισσότερο από άνδρες που μπορούν να τις κάνουν να γελάνε. Συγκεκριμένα, σε μια έρευνα που διεξήχθη, ένας ψυχολόγος ζήτησε από μερικούς άνδρες που είχαν βγει με τους φίλους τους, να αρχίσουν να τους λένε αστεία την ώρα που δίπλα τους υπήρχαν γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που έλεγαν αστεία είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάρουν το τηλέφωνο μιας κοπέλας από εκείνους που δεν έλεγαν.

«Το γεγονός ότι η καλή αίσθηση του χιούμορ έχει τόσο μεγάλη επιρροή τσις γυναίκες αποδίδεται στο γεγονός ότι οι αστείοι άνθρωποι θεωρούνται κατά γενική ομολογία περισσότερο έξυπνοι και κοινωνικοί, στοιχεία που οι γυναίκες θεωρούν προτερήματα σε έναν άνδρα», αναφέρει ο ανθρωπολόγος Gil Greengross.

Κοινωνικότητα

Μια μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που έγινε το 2014 έδειξε πως οι άνθρωποι φαίνονται πιο ελκυστικοί όταν βρίσκονται σε παρέα. Κι αυτό διότι ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να βλέπει τα πρόσωπα μιας ομάδας ανθρώπων συνολικά, τα αφομοιώνει δηλαδή μεταξύ τους με κάποιο τρόπο, ανεξαρτήτως του αν μοιάζουν στην πραγματικότητα ή όχι. Αποτελεσματικά, κάθε πρόσωπο τείνει να φαίνεται περισσότερο όμορφο.

«Το να έχει κανείς αρκετά μεγάλη παρέα μπορεί όντως να βελτιώσει την τακτική του όσον αφορά τα ραντεβού, ειδικά στην περίπτωση που τα χαρακτηριστικά του προσώπου των φίλων είναι σε θέση να κολακεύσουν και να εξομαλύνουν μερικές ατέλειες που ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει», υποστηρίζουν οι συγγραφείς Drew Walker και Edward Vul.

Αμεσότητα

Σε μια έρευνα του 1997 ο ψυχολόγος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Arthur Aron χώρισε τα άτομα δύο ξεχωριστών ομάδων σε ζευγάρια, και ανέθεσε σε κάθε ζευγάρι να απαντήσει μια σειρά ερωτημάτων μέσα σε 45 λεπτά. Υπήρχαν δυο σετ ερωτήσεων, η μια περιλάμβανε ερωτήσεις για μια χαλαρή συζήτηση ενώ η άλλη αποσκοπούσε σε μια αρκετά πιο εκτεταμένη κουβέντα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι που κλήθηκαν να απαντήσουν βαθύτερα θέματα για τον εαυτό τους ένιωσαν μεγαλύτερη σύνδεση με το συνομιλητή τους, και μάλιστα ένα από τα ζευγάρια ερωτεύτηκε!

Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, όταν μιλάει κανείς για τον εαυτό του, διεγείρονται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρει το σεξ ή ένα καλό γεύμα.

«Η ενεργοποίηση αυτού του συστήματος κατά τη διάρκειας μιας συζήτησης σχετικά με τον εαυτό μας οδηγεί στην αυτο-αποκάλυψη … κάτι που μπορεί να είναι άκρως ευχάριστο», αναφέρει το Scientific American.

Ηγεσία

Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι ανέκαθεν ελκύονταν από την εξουσία. Μια έρευνα του 2014 έδειξε ότι οι άνθρωποι που ανήκουν σε κάποιο σύνολο τείνουν να θεωρούν τον αρχηγό τους πολύ πιο ελκυστικό απ’ ότι τον θεωρούν άτομα που δεν αποτελούν μέρη του συγκεκριμένου συνόλου. Έτσι, ο CEO μιας οποιαδήποτε εταιρίας θα φαίνεται πιο όμορφος στους υπαλλήλους του παρά στους ανθρώπους που δεν ανήκουν στην εταιρία.

«Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές έρευνες που θεωρούν πως η φυσική ομορφιά είναι στοιχείο αμετάβλητο, τα δικά μας ευρήματα παρομοιάζουν την ένταξη σε μια ομάδα με έναν φακό που εξοικειώνει τον δέκτη με την εμφάνιση του αρχηγού του», αναφέρει ο συγγραφέας Kevin Kniffin και οι συνεργάτες του.

Χαμόγελο

Σε δυο διαφορετικά πειράματα, ερευνητές στην Ελβετία εξέτασαν τη σχέση μεταξύ ομορφιάς και χαμόγελου. Αυτό που ανακάλυψαν είναι πως όσο μεγαλύτερο το χαμόγελο, τόσο πιο όμορφο φαίνεται το πρόσωπο. Μάλιστα, μια χαρούμενη έκφραση, μπορεί να αντισταθμίσει την σχετική έλλειψη ελκυστικότητας.

Κατοικίδια

Σε ένα πείραμα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιου του Michigan, μερικές γυναίκες κλήθηκαν να διαβάσουν μερικές μικρές ιστορίες για διαφορετικούς άνδρες. Κάθε φορά που στην ιστορία εμφανιζόταν ένα άτομο που είχε σκύλο, οι γυναίκες το βαθμολόγησαν με υψηλότερη βαθμολογία. Οι αναλυτές απέδωσαν το γεγονός αυτό στην αντίληψη ότι αν κάποιος έχει κατοικίδιο αυτομάτως δείχνει σαν ένας άνθρωπος με ευαισθησίες και ικανός να κάνει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Επιπλέον κάνει τον καθένα να φαίνεται πιο χαλαρός, προσιτός και χαρούμενος.

Καλοσύνη

Μια κινεζική έρευνα του 2014 που είχε σαν αντικείμενο μελέτης 120 άτομα, έδειξε ότι όταν κάποιος θεωρείται ότι έχει καλό χαρακτήρα, αυτομάτως φαίνεται και πιο όμορφος.

«Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται άμεσα με την ελκυστικότητα. Επομένως, θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να βελτιώσουν την ομορφιά του προσώπου, ενώ αντίστοιχα τα αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να μειώσουν την ελκυστικότητα», υποστηρίζουν οι συγγραφείς Yan Zhang, Fanchang Kong, Yanli Zhong, και Hui Kou.

Κατοικία

Σε μια έρευνα του Cardiff Metropolitan University, ένας άνδρας φωτογραφήθηκε διατηρώντας μια λιτή στάση σώματος σε ένα υπερπολυτελές διαμέρισμα και σε ένα ουδέτερο διαμέρισμα. Οι άνδρες «υψηλού κύρους» έλαβαν πολύ υψηλότερη βαθμολογία ελκυστικότητας.

Οι ερευνητές αποδίδουν τα αποτελέσματα της έρευνας στη θεωρία ότι οι άνδρες με υψηλότερο κύρος φαίνεται πιο ικανοί να φροντίσουν μια οικογένεια, κάτι που σαφώς τους κάνει πιο ελκυστικούς.

Μουσική

Σε μια μελέτη του 2014, ερευνητές ρώτησαν 1.500 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 28 να ακούσουν απλά και σύνθετα μουσικά κομμάτια και να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα του συνθέτη με βάση τα ακούσματά τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες βαθμολόγησαν με υψηλότερη βαθμολογία τα πιο σύνθετα κομμάτια.

«Η ικανότητα κάποιου να δημιουργήσει σύνθετα μουσικά κομμάτια μπορεί να είναι ενδεικτικό προηγμένων γνωστικών ικανοτήτων» λέει ο συγγραφέας Benjamin Τσάρλτον, λέκτορας στο University College του Δουβλίνου. «Ως εκ τούτου, οι γυναίκες μπορούν να αποκτήσουν γενετικά οφέλη επιλέγοντας για ερωτικούς συντρόφους μουσικούς που είναι ικανοί να δημιουργήσουν πιο περίπλοκη μουσική».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version