Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές στους μισθούς

image_print
Σε δύο δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μετά το Πάσχα ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον υπουργό Εργασίας να έχει έτοιμη επιστολή 20 σημείων προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο κ. Σκουρλέτης απέστειλε την επιστολή στους κοινωνικούς εταίρους, η οποία θα αποτελέσει το πλαίσιο διαλόγου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόθεση του υπουργού φέρεται να είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Απριλίου το νομοσχέδιο.

Οι πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις μπορούν να συμπυκνωθούν στα εξής:

-Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Από την 1η Οκτωβρίου 2015 στα 650 ευρώ και από την 1η Ιουλίου 2016 στα 751 ευρώ.

-Επαναφορά της αρμοδιότητας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.

-Επαναφορά του θεσμού της Διαμεσολάβησης και της Διαιτησίας σε σοβαρό πλαίσιο λειτουργίας (απαλλαγή δηλαδή από τις αγκυλώσεις που θεσμοθέτησε ήδη από το 2010 ο πρώην υπουργός Α. Λοβέρδος και οι οποίες είχαν στόχο τελικά να μη λειτουργεί ο θεσμός ειδικά της διαιτησίας).

-Αυστηροποίηση του μηχανισμού ενημέρωσης των εργαζομένων για την πορεία μίας επιχείρησης και επέκταση της δυνατότητας διαβούλευσης. Ουσιαστικά θα ενταχθούν μεγάλες κυρώσεις για τους εργοδότες σε περίπτωση που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους για ενημέρωση και διαβούλευση.

-Επόπτευση της αγοράς εργασίας για την άμβλυνση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού (ουσιαστικά την επαναφορά του στα 751 ευρώ από τα 586 ή 511 που είναι σήμερα) τελικά η κυβερνητική απόφαση είναι αυτή να γίνει με νομοθετική παρέμβαση και σε δύο δόσεις (μία στο τέλος του 2015 και μία στο τέλος του 2016).

Επειτα από αυτή την αύξηση θα δοθεί η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίζουν για τον κατώτατο μισθό μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να αναμένουν οι εργαζόμενοι είναι κατάργηση της διάκρισης εργατών και υπαλλήλων και της διαφοροποίησης των μισθών με βάση την ηλικίας καθώς στις ηλικίες έως 25 ετών ισχύει ο μισθός 586 ευρώ για τους άνω από 25 και 511 για τους μικρότερης ηλικίας.

Click to comment

Απάντηση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρουαζιέρα στην Καβάλα: Νέα δυναμική για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία

image_print

Η Καβάλα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στον χάρτη της κρουαζιέρας, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερα κρουαζιερόπλοια και χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό. Το λιμάνι της πόλης εξελίσσεται σε σημαντικό σταθμό για εταιρείες κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και το Αιγαίο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.

Κάθε άφιξη κρουαζιερόπλοιου δίνει ζωή στο ιστορικό κέντρο της Καβάλας, όπου οι επιβάτες περιηγούνται στα γραφικά σοκάκια της Παναγίας, επισκέπτονται το Κάστρο, το Ιμαρέτ και το Υδραγωγείο (Καμάρες), ενώ πολλοί επιλέγουν οργανωμένες εκδρομές στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και σε άλλους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Η αυξημένη επισκεψιμότητα ενισχύει σημαντικά την τοπική αγορά, με καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και επιχειρήσεις τουριστικών υπηρεσιών να καταγράφουν αυξημένη κίνηση κατά τις ημέρες των προσεγγίσεων. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική γαστρονομία, τα παραδοσιακά προϊόντα και τη φιλοξενία των κατοίκων.

Οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές, καθώς το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας για νέους, αυθεντικούς προορισμούς αυξάνεται. Η στρατηγική θέση της Καβάλας, σε συνδυασμό με τον πλούσιο πολιτιστικό της χαρακτήρα και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία, την απασχόληση και την τουριστική προβολή της πόλης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευαγγελία Λαούντου: «Οι Λειψοί είναι ένα διαμάντι του Αιγαίου»

Η Δήμαρχος Λειψών Ευαγγελία Λαούντου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Τη Δήμαρχο Λειψών, Ευαγγελία Λαούντου, φιλοξένησε η εκπομπή «Olga On Air», σε μια συζήτηση αφιερωμένη στην ομορφιά, την ιστορία και την ιδιαίτερη ταυτότητα του ακριτικού νησιού.
Η κ. Λαούντου μίλησε για τη μοναδική αρχιτεκτονική των Λειψών, τα γραφικά σοκάκια που διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τις εντυπωσιακές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, που αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλούσια ιστορία του νησιού, η οποία εκτείνεται σε βάθος αιώνων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Όπως τόνισε, οι Λειψοί συνδυάζουν αρμονικά την παράδοση με τη φυσική ομορφιά, διατηρώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα τους.
Η Δήμαρχος υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της φιλοξενίας των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν τόπο που προσφέρει ηρεμία, αυθεντικές εμπειρίες και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
Οι Λειψοί, αν και ένα μικρό νησί του Αιγαίου, αποτελούν έναν ξεχωριστό προορισμό, με πλούσια ιστορία, σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και φυσικό κάλλος που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένα πραγματικό διαμάντι του Αιγαίου, που αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και η παράδοση αποτελούν τα μεγαλύτερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Κώτσογλου: «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, στην Όλγα Σμαγάδου και την εκπομπή «Olga On Air», αναλύοντας τη δυναμική του τουρισμού στο νησί, τις προοπτικές ανάπτυξης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κώτσογλου υπογράμμισε τη σημαντική θέση που κατέχει η Κρήτη στον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη», γεγονός που αναδεικνύει τη διαχρονική ελκυστικότητα του μεγαλύτερου νησιού της χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, τονίζοντας ότι το νησί διαθέτει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με παραλίες που συγκαταλέγονται στις ομορφότερες της Ελλάδας και της Μεσογείου. Από τα εξωτικά νερά του Ελαφονησίου και του Μπάλου έως τις αμέτρητες μικρές και μεγάλες παραλίες, η Κρήτη προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στην πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας. Τα τοπικά προϊόντα, η αυθεντική κρητική κουζίνα και η φιλοξενία των ανθρώπων συνθέτουν ένα ισχυρό τουριστικό «brand», που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.
DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en