Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διορία έως τις 19 Απριλίου για συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων

Διορία έως την Κυριακή 19 Απριλίου έχει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να έλθει σε συμφωνία σε επίπεδο Βrussels Group με τους θεσμούς και να διασφαλίσει ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα κλειδώσει η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εσπευσμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον έγινε προκειμένου να ξεπερασθούν μια σειρά από εμπόδια στην επικοινωνία των τεχνοκρατών.

Όπως ανέφεραν στελέχη της ελληνικής πλευράς από την Ουάσινγκτον, η διαδικασία που προσδιορίσθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και προέβλεπε την καταγραφή ενός νέου καταλόγου μεταρρυθμίσεων «χρονοτρίβησε περισσότερο από ό,τι έπρεπε».

«Υπήρξε μια “δυστοκία” στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις. Βρήκαμε πολύ δύσκολο να γίνει μια επί της ουσίας συζήτηση. Οι θεσμοί μιλάγανε επί παντός επιστητού», ανέφερε σχετικά αρμόδιο στέλεχος, παραδεχόμενος πως με κοινή υπαιτιότητα τόσο η διαδικασία επί ελληνικού εδάφους όσο και η διαδικασία του Brussels Group κινήθηκε «πολύ αργά».

«Πλέον μας πιέζουν οι χρόνοι. Πριν από την 24η Απριλίου θα πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία. Κοινός τόπος με το ΔΝΤ είναι ότι θέλουμε να κλείσει το review στο επόμενο Eurogroup», τόνισε το ίδιο στέλεχος.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στη κ. Λαγκάρντ -και εκείνη δέχθηκε- να υπάρξουν «θεματικές συζητήσεις» οι οποίες θα είναι κοινά συμπεφωνημένες και να είναι κοινά οργανωμένες. «Έτσι θα ξέρουμε ότι το Brussels Group θα μιλήσει αύριο και μεθαύριο για τα δημοσιονομικά, ύστερα για θέματα συντάξεων, κ.ά. Έτσι θα ξέρουμε πώς θα εξελίσσεται η συζήτηση και θα στείλουμε τους καλύτερους επάνω σε αυτά τα θέματα για να διαβουλευτούν», είπαν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίσθηκε πως «δεν θα δοθεί πρόσβαση στους θεσμούς στα υπουργεία» και πως τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθηνά θα μιλάνε μόνο με τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης, ενώ η συζήτηση επί πολιτικών αποφάσεων θα γίνεται στο Brussels Group. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα γίνει μια «unreformable» χώρα (που δεν επιδέχεται μεταρρυθμίσεων) εάν ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα είναι ουσιαστικά μια τελετουργία ταπείνωσης».

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως στη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ έγινε μια διεξοδική συζήτηση για τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και το τραπεζικό σύστημα.

«Για να κλείσει το πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε τρία-τέσσερα πράγματα στα οποία ακόμη δεν έχουμε καταλήξει», ανέφερε αρμόδιο στέλεχος, το οποίο ξεκαθάρισε πως τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης (εργασιακό- ασφαλιστικά) θα πάνε «την μετά τον Ιούνιο εποχή» (το ξεκαθάρισμα του μακροοικονομικού πλαισίου 2015 φαίνεται πως είναι ένα από τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης).

Το ίδιο στέλεχος οριοθέτησε έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ήτοι έως τις 19 Απριλίου, το χρόνο επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας πως σε αυτή την τετράμηνη περίοδο δεν θα επιλυθούν τα κομβικά ζητήματα των επομένων ετών.

Αναφερθείς ενδεικτικώς στις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως στην ηγεσία του ΔΝΤ εξηγήθηκε πως αλλάζει η φιλοσοφία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. «Εμείς για τον Πειραιά το προχωράμε, αλλά θα ζητήσουμε μια μίνιμουμ επένδυση από όποιον κερδίσει τον διαγωνισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ», ανέφερε, προσθέτοντας πως μαζί με την αποκρατικοποίηση θα πρέπει να εξελίσσονται και επενδύσεις.

«Το Ταμείο είναι σκληρό σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι ηγεσίας», διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές λέγοντας πως κοινή εκτίμηση είναι πως εάν δείξουν και οι Ευρωπαίοι την ίδια ευελιξία που επιδεικνύει σε επίπεδο ηγεσίας το ΔΝΤ θα μπορούσε το θέμα να κλείσει μέσα σε 24 ώρες

Σχετικά με το ελληνικό χρέος η ελληνική πλευρά φαίνεται να θεωρεί πως το Ταμείο και η Ελλάδα έχουν κοινό τόπο όσον αφορά στο DSA (την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους). «Το χρέος ξέρουμε ότι θα κουρευτεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», είπε για το θέμα η ίδια πηγή και προσέθεσε πως το Ταμείο κατανοεί, χωρίς να το λέει, ότι το πρόγραμμα το οποίο επέβαλε απέτυχε.

«Ελπίζω η πολιτική πλέον βούληση της ηγεσίας του Ταμείου να επιβληθεί επί των τεχνοκρατών του Ταμείου», ανέφερε. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει μια τέτοια διάσταση και ότι η πολιτική βούληση της ηγεσίας του Ταμείου είναι ενιαία.

Τέλος, κοινή συνισταμένη των σημερινών συναντήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Νάθαν Σίτς και την Καρολάιν Ατκινσον, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου κ. Μπάρακ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφαλείας ήταν ότι η ελληνική υπόθεση είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, καθώς ο συστημικός κίνδυνος του Grexit εξακολουθεί να υπάρχει.

«Δεν θα πρέπει η αρτηριοσκληρωτική διαδικασία του Eurogroup να προκαλέσει καταρράκτη χρεοκοπιών (cascade of defaults). Η διαδικασία του Eurogroup δεν πρέπει να προκαλέσει κάποιο ατύχημα», ανέφερε σχετικά Έλληνας αξιωματούχος με γνώση των σημερινών συζητήσεων.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ρεπορτάζ ΕΡΤ | Αισιόδοξα τα μηνύματα στην Καβάλα για την Κρουαζιέρα

Η έρευνα της ΕΡΤ3 για τα λιμάνια της χώρας και την κρουαζιέρα συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τη Ζάκυνθο και την Καβάλα.

Στην Καβάλα, τα μηνύματα για την κρουαζιέρα είναι αισιόδοξα. Την φετινή χρονιά αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι της πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση το Σαββάτο πρίν την Μ. Εβδομάδα στην λαϊκή αγορά της Καβάλας

Υποτονική ήταν ηκαταναλωτική κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καβάλας, το Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα με τις προσδοκίες των επαγγελματίων που περίμεναν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον να πέφτουν έξω, ωστόσο είναι αισιοδοξοι οτι η καταναλωτική κίνηση θα παρουσιάση άνοδο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενω την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές με την προθεσμία να εκπνέει για όλους τους επαγγελαμτίες την Μ. Τρίτη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλινό μπαζάρ απο τον Σύλλογο ΠΝΟΗ

Όπως κάθε έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΠΝΟΗ, πραγματοποιήσε το Πασχαλινό του μπαζάρ, στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες της Καβάλας, να αγγαλιάζουν την προσπάθεια του συλλόγου.

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογους ΠΝΟΗ, βοηθάει παιδιά και ευαλωτές οικογένειες όλο τον χρόνο και ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en