Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Φυλακές Κομοτηνής | Διπλάσιοι από το όριο οι κρατούμενοι

Έχει φτιαχτεί για 162 κρατουμένους, όμως πάνω από 300 αυτή την στιγμή είναι όσοι βρίσκονται μέσα στις φυλακές Κομοτηνής. Το ζήτημα του υπερπληθυσμού στο κατάστημα κράτησης Κομοτηνής είναι μείζον. Για το φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχόλησε και στην Αθήνα τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και μία σειρά άλλων ζητημάτων, ο “Χ” συνομίλησε με τον διευθυντή των φυλακών Κομοτηνής Θεοχάρη Σταυρόπουλο.

Συνάντηση στην Αθήνα για τον υπερπληθυσμό των φυλακών
Συνάντηση εργασίας με θέμα την μείωση του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές έγινε πριν μερικές ημέρες στην Αθήνα από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Μιχάλης Καλογήρου ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργεί την απαραίτητη ασφαλιστική δικλείδα ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνει η ηγεσία του ΥΔΔΑΔ και η κυβέρνηση να βρίσκονται σε αρμονία με το πνεύμα και το γράμμα των θεσμικών κειμένων και των προτάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να υποστηρίξει το έργο ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εκπονεί μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές.  Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχιος Φυτράκης, στην ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τριετή συνεργασία του υπουργείου με το Συμβούλιο της Ευρώπης στον τομέα της σωφρονιστικής πολιτικής. “Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών είναι για μας πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και αντεγκληματικής πολιτικής”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Φυλακή που εξυπηρετεί πέντε νομούς – η λύση της Δράμας
Η φυλακή Κομοτηνής εξυπηρετεί πέντε νομούς, ήτοι Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας. “Σε όλη την χώρα υπήρχε υπερπληθυσμός στις φυλακές, όπως και σε εμάς”, λέει στον “Χ” ο διευθυντής και διαπιστώνει “ό,τι αδικήματα γίνονται σε αυτούς τους νομούς, οι παραγγελίες που βγαίνουν από τους εισαγγελείς έρχονται για την δική μας φυλακή”. Κατά τον κο Σταυρόπουλο έχει υπερβεί κατά πολύ το όριο κρατουμένων που μπορεί να δεχθεί η φυλακή, που είναι 162 άτομα. Αυτή την στιγμή στην φυλακή έχουν 322 ανθρώπους μέσα, από τους οποίους περί των 20 περιμένουν δικαστήρια, άρα περί των 300 είναι οι πραγματικοί κρατούμενοι, εκ των οποίων 242 υπόδικοι και λιγότεροι κατάδικοι.
 
“Μιλάμε για 200% πληρότητα”, λέει σχηματικά ο κος Σταυρόπουλος και διαπιστώνει “η φυλακή δεν μπορεί να φιλοξενήσει σωστά τους υποδίκους” και τονίζει “πρέπει η φυλακή να αποσυμφορηθεί”. Μεταγωγές γίνονται προς άλλες φυλακές, αλλά ουσιαστικά έρχονται νέες εισαγγελικές παραγγελίες κι έτσι υπερκαλύπτεται ξανά η φυλακή Κομοτηνής. “Είχε σταματήσει για περίπου δύο μήνες να λειτουργεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, κάτι που είχε ως συνέπεια την υπερφόρτωση των φυλακών”, διαπίστωσε σε άλλο σημείο του λόγου του ο διευθυντής. Πρόκειται για ένα “πυροσβεστικό νομοσχέδιο”, όπως το χαρακτήρισε ο διευθυντής, βλέποντας την πραγματική λύση στο να ανοίξουν καταστήματα κράτησης και μιλώντας συγκεκριμένα για την περιοχή, έδειξε το κατάστημα κράτησης στο Νικηφόρο Δράμας “το οποίο είναι μέσα στην περιφέρειά μας και θα ήταν πολύ καλές οι συνθήκες (αν άνοιγε)”.

Αναφορικά με το προφίλ των κρατουμένων, οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί και οι Έλληνες αποτελούν την μειονότητα στις φυλακές της Κομοτηνής, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι κρατούμενοι – διακινητές μεταναστών.

Υποστελέχωση, γήρανση αλλά και προσλήψεις
Την ίδια ώρα, αναφορικά με το προσωπικό, αυτό σιγά – σιγά γερνάει, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι συνταξιοδοτήσεις. Αυτή την στιγμή, αν συμπεριληφθούν και δύο εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν το προσεχές διάστημα, θα υπάρχουν 22 κενές οργανικές θέσεις. Από την άλλη, όμως, είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη προσωπικού και άρα στο πρώτο μισό του ’19 αναμένουν στις φυλακές Κομοτηνής, αν και ακόμη κρατούν μικρό καλάθι, 17 νέους εργαζομένους. Συνεπώς, ακόμη κι αν όλες οι προσλήψεις γίνουν, το ζητούμενο της υποστελέχωσης δεν θα έχει επιλυθεί.

Σε λειτουργία το δημοτικό σχολείο, προγράμματα για τους κρατούμενους
Παρά τις δυσκολίες τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια η φυλακή της Κομοτηνής, όπως και οι φυλακές πανελλαδικά, να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων τους. “Κάνουμε κάποια βήματα στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής και αυτό βοηθάει τους κρατουμένους”, διαπιστώνει ο διευθυντής των φυλακών Θεοχάρης Σταυρόπουλος, γνωστοποιώντας πως “έχουμε κάνει το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο όπου απασχολούνται κάποιοι κρατούμενοι. Πάει πολύ καλά και το παρακολουθούν γύρω στους 14 κρατούμενους”.

Εκτός από το σχολείο, σε εξέλιξη είναι και το αίτημα, ώστε τις απογευματινές ώρες να γίνει κάποιο πρόγραμμα ελληνομάθειας, καθώς η πλειονότητα των κρατουμένων στην Κομοτηνή δεν είναι Έλληνες. Θετικό είναι κατά τον διευθυντή πως από τον Δήμο Κομοτηνής έχει έρθει ένας γυμναστής, ο οποίος τρέχει πρόγραμμα στην φυλακή κι έτσι απασχολούνται οι κρατούμενοι. “Με αυτές τις δράσεις προσπαθούμε ο χρόνος τους να αξιοποιείται”, σημειώνει ο διευθυντής, αναδεικνύοντας και αρκετές εκπαιδευτικές επισκέψεις που γίνονται στην φυλακή, κυρίως από φοιτητές Νομικής Κομοτηνής και Νομικής Θεσσαλονίκης. “Αύριο θα είναι άνθρωποι της δικαιοσύνης και πρέπει να ξέρουν που έρχεται ο κόσμος”, εξηγεί.

Παλιά η φυλακή, βήματα για την βελτίωση
Κτιριακά, η φυλακή είναι περίπου 30 ετών, με αποτέλεσμα να έχουν ανακύψει κατά καιρούς ζητήματα υποδομής. Η κρίση έχει βάλει πρόσθετες δυσκολίες, αλλά βήμα – βήμα κάποια πράγματα προχωρούν. Τελευταία εξέλιξη είναι το καινούργιο αναρρωτήριο, αλλά το ζήτημα κατά τον Θεοχάρη Σταυρόπουλο είναι “να κάνουμε κάτι να αποσυμφορηθεί ο κόσμος, να μείνουν κενά κελιά για να κάνουμε επιδιορθώσεις”.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δράμα | Εξασφάλιση 15 Εκατομμυρίων Ευρώ για Έργα Υποδομών

O Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δράμα στο πλαίσιο επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει ένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη Δράμα. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος του έργου για τον δρόμο Δράμας-Αμφίπολης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026 θα παραδοθεί το τμήμα 8,5 χλμ της οδού Δράμας- Καβάλας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη και δήλωσε: «Η ανάπτυξη των δύο έργων, που αποτελεί σταθερό αίτημα της Δράμας, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινητικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους, αν και μακροπρόθεσμο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων στην περιοχή.»

Στη συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τον Υπουργό συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Δ. Αναγνώπουλος, ο Βουλευτής Δράμας, Δ. Κυριαζίδης και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δράμας, Δ. Αμαραντίδης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en