ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Φιλοκουρδικό κόμμα | Ερντογάν και Νταβούτογλου μας οδηγούν σε εμφύλιο πόλεμο

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, στην Τουρκία χθες (9 Σεπτεμβρίου) ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος προειδοποίησε ότι η χώρα οδεύει προς «εμφύλιο πόλεμο» μετά τη σειρά επιθέσεων στα γραφεία του κόμματος από εθνικιστές.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση πιέζει για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά του ΡΚΚ, και οι αντάρτες αντεπιτίθενται με καθημερινές επιθέσεις εναντίον του στρατού και της αστυνομίας.

Την Τρίτη το βράδυ (8 Σεπτεμβρίου), χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Άγκυρας και άλλες πόλεις για να καταδικάσουμε τις ολοένα και πιο αιματηρές επιθέσεις του ΡΚΚ στα ανατολικά, όπου σκοτώθηκαν 29 στρατιώτες και αστυνομικοί μεταξύ από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη.

Οι διαδηλωτές στοχοποίησαν το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο και κατηγορούν ότι συνεργάζεται με το ΡΚΚ, πυρπολώντας τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα, αλλά και ένα γραφείο στην πόλη Αλάνια.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 93 άτομα συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

«Λιντσάρισμα» με κυβερνητική στήριξη

Ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατήγγειλε το «λιντσάρισμα» του κόμματός του, που σύμφωνα με τον ίδιο, είχε την στήριξη της κυβέρνησης.

«Τις τελευταίες δύο μέρες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 επιθέσεις εναντίον μας», είπε, κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Νταγίν Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Δεν πήραμε εμείς την απόφαση να ξεκινήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να τον εντείνουμε… η απόφαση έχει ληφθεί από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό», είπε.

«Θέλουν να προκαλέσουν έναν εμφύλιο πόλεμο και οι δύο τελευταίες μέρες έγιναν πρόβες για αυτό», είπε.

Ο Τούσκ στην Άγκυρα

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο Ερντογάν αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι ο Ντερμιτάς είναι «τρελός» να μιλά για εμφύλιο πόλεμο και προειδοποίησε: «Αν στέκεσαι στο πλευρό της τρομοκρατίας θα πρέπει να υποστείς τις συνέπειες».

Ο ηγέτης του HDP πρέπει να «επιλέξει μεταξύ της δημοκρατίας και της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Στην ομιλία του, ο Τουσκ διαβεβαίωσε τους οικοδεσπότες του ότι η ΕΕ θέλει να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία κατά της τρομοκρατίας και να δεσμευτεί για την καταπολέμηση της παρουσίας του PKK στην Ευρώπη.

Εξέφρασε, όμως, και ανησυχίες σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον του HDP και της εφημερίδας Hurriyet.

Πηγή: EurActiv με Reuters

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version