Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εκρηκτική η κατάσταση στην Τουρκία ενόψει των εκλογών

Σοβαρές καταγγελίες από τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς για τον Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν

Mπαρούτι μυρίζει στην Τουρκία, καθώς διογκώνεται επικίνδυνα η εθνικιστική οργή κατά των Κούρδων μαχητών του PKK, ένα 24ωρο μετά τις χθεσινές βίαιες επιθέσεις εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος «HDP» και της εφημερίδας «Χουριέτ». Kαθώς πλησιάζουν οι πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η τουρκική ηγεσία εκμεταλλεύεται τον κύκλο της βίας για τη δημιουργία συνθηκών κρίσης που θα στρέψει και πάλι τους πολίτες προς το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την πλευρά του, ο «Σουλτάνος του Βοσπόρου» επιδιώκει την αποδυνάμωση του HDP και στην εξασφάλιση αυτοδυναμίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ικανής να επιτρέψει την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που θα του δώσει τις υπερεξουσίες που επιδιώκει.

Τα πνεύματα είναι οξυμένα στη γειτονική χώρα τους τελευταίους δύο μήνες μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Άγκυρας και του ΡΚΚ. Πρόσφατα η Άγκυρα παραβίασε την ανακωχή που είχε κηρύξει και επιτέθηκε με βομβαρδισμούς σε εγκαταστάσεις του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. «Η εκστρατεία αυτή των επιθέσεων διευθύνεται από ένα και μοναδικό χέρι, το χέρι του Κράτους», κατήγγειλε σήμερα ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έπειτα από τη χθεσινή δεύτερη νύκτα αντικουρδικών βιαιοτήτων σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ ένας από τους βουλευτές του κόμματος, ο Ερτουγκρούλ Κιουρκσού έκανε λόγο για «Νύκτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν». Οργισμένα πλήθη Τούρκων εθνικιστών, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο Θεός είναι μεγάλος», έκαναν επιδρομή χτες τη νύχτα κατά των γραφείων του φιλοκουρδικού HDP στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας. Το HDP κατήγγειλε ότι τα γραφεία του ήταν ο στόχος οργισμένων αντικουρδικών διαδηλώσεων σε εκατό πόλεις. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά καταστημάτων που ανήκουν σε Κούρδους και απόπειρες λιντσαρίσματος Κούρδων πολιτών.

Οι πρόσφατες επιθέσεις του PKK κατά του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας έχουν δημιουργήσει ακραία αντικουρδική ένταση στην Τουρκία, ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο ηγέτης του HDP, Ντεμιρτάς χαρακτηρίσθηκε «δολοφόνος» από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», αν και καταδίκασε τις επιθέσεις του PKK. «Κούρδοι και Τούρκοι ενωθείτε. Η ειρήνη είναι το καλύτερο φάρμακο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντεμιρτάς. Παράλληλα, και για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες, επίθεση δέχτηκαν και τα γραφεία της εφημερίδας «Hurriyet» στην Κωνσταντινούπολη από ένα οργισμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε μέσω του Twitter μήνυμα προς τους συμπολίτες του «να παραμείνουν ήρεμοι», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης και γραφείων πολιτικών κομμάτων. «Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μου να λογικευθούν», δήλωσε από την πλευρά του και ο ηγέτης της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Κι ενώ ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγορεί το καθεστώς του Ερντογάν ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά του κουρδικού ζητήματος για πολιτικούς λόγους, Τούρκος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών κρούει τον κίνδυνο του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί στον εμφύλιο. «Επικρατεί χάος και γι’ αυτό ευθύνεται μόνο η εμμονή του Ερντογάν για την εισαγωγή προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης. Εάν αυτό συνεχισθεί, η Τουρκία θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο», προειδοποιεί ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο «Suleyman Shah» της Κωνσταντινούπολης, Τσενγκίς Ακτάρ.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, στις οποίες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ελπίζει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή να επιτρέψει την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος που θα δώσει στον πρόεδρο Ερντογάν τις υπερεξουσίες που επιδιώκει. Η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία «καθιστά αδύνατη» τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), δεκάδες γραφεία του οποίου σε όλη την Τουρκία δέχθηκαν τη νύχτα επίθεση από οργισμένα πλήθη Τούρκων εθνικιστών. Ο Ντεμιρτάς έκανε τη δήλωση αυτή από το Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) μετά την κατάρρευση τον Ιούλιο της εκεχειρίας που τηρούσαν. «Καθίσταται αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή», τόνισε ο Ντεμιρτάς και πρόσθεσε: «Θέλουμε να διεξαχθούν εκλογές και δεν λέμε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, αλλά θέλουμε οι συνθήκες στην περιοχή να βελτιωθούν πριν από την διεξαγωγή εκλογών».

Περισσότερα από 100 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μετά την επανάληψη των συγκρούσεων τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών αξιωματούχων και πηγών της ασφάλειας. Περίπου δύο χιλιάδων μαχητών του PKK έχουν επίσης σκοτωθεί, σύμφωνα με δήλωση που έκανε την Κυριακή ο «Σουλτάνος του Βοσπόρου».

protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en