ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υψηλότερη θνησιμότητα στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η εργασία εκπονήθηκε από την εταιρεία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε μέσα στα πλαίσια των έργων Ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας ,ιδιαίτερα της συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑΣ -ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ κόστους 378.500 ευρώ(Περιφερειακό ταμείο Α.Μακ.Θράκης)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
 
Από την ανάλυση των δεικτών θνησιμότητας( αναλογία θανάτου προς σύνολο πληθυσμού) της περιόδου 1999-2009 προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα.
1.Οσον αφορά στη γενική θνησιμότητα,στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (και σε όλες τις επιμέρους Περιφερειακές Ενότητες/ Νομούς) καταγράφεται υψηλότερη θνησιμότητα κατά την διάρκεια της μελετώμενης περιόδου.Παρόλα αυτά η ένταση της θνησιμότητας μειώνεται με ρυθμό 1-9% ετησίως.
2.Η θνησιμότητα από νοσήματα του κυκλοφοριακού είναι υψηλότερη σε όλη την περιφέρεια Αν.Μακ.Θράκης σε σχέση με το σύνολο της χώρας.Παρόλα αυτά μειώνεται με ετήσιο ρυθμό ταχύτερα -3,71 από ότι στο σύνολο της χώρας -3,40.Υψηλότερη θνησιμότητα από νοσήματα του κυκλοφοριακού συστήματος καταγράφονται στο Νομό Ροδόπης και Ξάνθης και η χαμηλότερη στο Νομό Εβρου.
3.Η θνησιμότητα από νεοπλασίες αυξάνεται στην Περιφέρεια ΑΜΘ(+ Ο,58).Η υψηλότερη  θνησιμότητα από νεοπλασίες καταγράφεται στο Νομό Δράμας και η χαμηλότερη στο Νομό Ροδόπης.
4.Η θνησιμότητα από νοσήματα του αναπνευστικού είναι χαμηλότερη στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ σε σχέση με το σύνολο της χώρας(εξαίρεση αποτελεί ο Νομός Ροδόπης) .Παρόλα αυτά αυξάνεται ταχύτερα από ότι στο σύνολο της χώρας με ετήσιο ρυθμό +1,35 έναντι +0,99.
5.Η θνησιμότητα από εξωτερικές αιτίες/κακώσεις μειώνεται διαχρονικά τόσο στην Περιφέρεια ΑΜΘ,όσο και στο σύνολο της χώρας.Είναι υψηλότερη στους Νομούς Εβρου και Ροδόπης,όμως οι δύο νομοί καταγράφουν σημαντική μείωση (-9,40 και 11,44 αντιστοίχως)
6.Η θνησιμότητα από λοιμώδη νοσήματα είναι σε γενικές γραμμές χαμηλότερη στην Περιφέρεια ΑΜΘ σε σχέση με το σύνολο της χώρας.Εξαίρεση αποτελούν οι Νομοί Ροδόπης Ξάνθης που καταγράφουν κατά μέσο όρο υψηλότερους δείκτες.
7.Η θνησιμότητα από νοσήματα του πεπτικού είναι κατά μέσο όρο υψηλότερη στην Περιφέρεια ΑΜΘ σε σχέση με το σύνολο της χώρας.Κατά την διάρκεια της μελετώμενης περιόδου παρατηρείται,παρόλα αυτά,μείωση κατά -8,02 ετησίως.Η υψηλότερη θνητότητα από νοσήματα του πεπτικού παρατηρούνται στο Νομό Ξάνθης και η χαμηλότερη στο Νομό Δράμας.
8.Η θνησιμότητα από νοσήματα του του ουρογεννοποιητικού δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές μεταξύ Περιφέρειας ΑΜΘ και του συνόλου της χώρας.
9.Η θνησιμότητα από νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα είναι είναι υψηλότερη του μέσου όρου της χώρας στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ.Υψηλή θνησιμότητα παρουσιάζουν οι Νομοί Δράμας ,Ροδόπης ,Ξάνθης  και χαμηλότεροι Εβρου και Καβάλας.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάσθηκαν μαζί με την επερώτηση που έκανε ο επικεφαλής της παράταξης “Γνώση και Συνεργασία”  Β.Τραϊφόρος στο περιφερειακό συμβούλιο για την αναβολή της “Εβδομάδας Υγείας” στην περιφέρει΄μας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version