Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eurostat: Αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα τις ημέρες του καύσωνα

image_print

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (EUROSTAT) κατέγραψε ρεκόρ θανάτων τον Ιούλιο του 2023 και κυρίως τις ημέρες του μεγάλου καύσωνα, με τα στοιχεία να αφορούν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ)

Στην Ελλάδα, γνωστός θάνατος αποδιδόμενος σε θερμοπληξία και τις υψηλές θερμοκρασίες ήταν μόνο ένας και συγκεκριμένα αυτός, του 46χρονου ντελιβερά από τη Χαλκίδα.

Η Eurostat, ωστόσο, δίνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία. Αναλυτικότερα, τα ποσοστά θνησιμότητας συνολικά για τον μήνα Ιούλιο του 2023 αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 120%, ενώ την πιο θερμή εβδομάδα, δηλαδή, από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου η αύξηση έφτασε στο 139%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τριετίας 2016-2019.

Από την Αρχή διευκρινίζεται, ότι η αρχική τιμή που ελήφθη υπόψη στην συγκεκριμένη ανάλυση είναι το 100%, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι η πραγματική αύξηση ήταν το 39%.

Eurostat: Στη δεύτερη χειρότερη θέση η Ελλάδα

Εντωμεταξύ, τα νέα δεδομένα της Eurostat δείχνουν κάτι εξίσου ανησυχητικό: Ότι τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο καταγράφηκαν στη Μάλτα με αύξηση 158%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με αύξηση 120%. Ακολουθεί η Κύπρος με 117% και η Ιρλανδία με 114%.

«Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις χώρες της ΕΕ τη δεύτερη (επιπλέον 3.800 θάνατοι) και την τρίτη (επιπλέον 3.200 θάνατοι) εβδομάδα του Ιουλίου. Ενώ οι θάνατοι αφορούν όλες τις αιτίες, ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που έγιναν αισθητές οι υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δείχνει ότι η νότια περιοχή της ηπείρου παρουσίασε θερμοκρασίες έως και 45°C, επηρεάζοντας κυρίως την Ελλάδα, την ανατολική Ισπανία, τη Σαρδηνία, τη Σικελία και τη νότια Ιταλία», σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται η υψηλές θερμοκρασίες να ήταν ο παράγοντας αύξησης των θανάτων.

Eurostat: Στη δεύτερη χειρότερη θέση η Ελλάδα

Εντωμεταξύ, τα νέα δεδομένα της Eurostat δείχνουν κάτι εξίσου ανησυχητικό: Ότι τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο καταγράφηκαν στη Μάλτα με αύξηση 158%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με αύξηση 120%. Ακολουθεί η Κύπρος με 117% και η Ιρλανδία με 114%.

«Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις χώρες της ΕΕ τη δεύτερη (επιπλέον 3.800 θάνατοι) και την τρίτη (επιπλέον 3.200 θάνατοι) εβδομάδα του Ιουλίου. Ενώ οι θάνατοι αφορούν όλες τις αιτίες, ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που έγιναν αισθητές οι υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δείχνει ότι η νότια περιοχή της ηπείρου παρουσίασε θερμοκρασίες έως και 45°C, επηρεάζοντας κυρίως την Ελλάδα, την ανατολική Ισπανία, τη Σαρδηνία, τη Σικελία και τη νότια Ιταλία», σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται η υψηλές θερμοκρασίες να ήταν ο παράγοντας αύξησης των θανάτων.

newsit.gr

 

 

 

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσιάστηκε ο χάρτης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ στην Καβάλα – Νέα εφαρμογή από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου

image_print

Παρουσία του Δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Σωτήρη Τσεκμέζογλου, καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας ψηφιακής εφαρμογής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, η οποία αφορά τον διαδραστικό χάρτη με τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Η νέα εφαρμογή δημιουργήθηκε με στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, παρέχοντας άμεση και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με τις διαθέσιμες ειδικές θέσεις στάθμευσης σε ολόκληρη την πόλη. Μέσω του διαδραστικού χάρτη, οι πολίτες μπορούν να εντοπίζουν με ακρίβεια τις θέσεις ΑμεΑ, συμβάλλοντας στον καλύτερο προγραμματισμό των μετακινήσεών τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, επισημάνθηκε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας και στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, με στόχο μια πόλη πιο λειτουργική και φιλική για όλους τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Σωτήρης Τσεκμέζογλου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της εφαρμογής και στις παρεμβάσεις που υλοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην πόλη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων ΑμεΑ και υπηρεσιών, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή και η εύκολη πρόσβαση στις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή.

Ο Δήμος Καβάλας καλεί τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη νέα εφαρμογή και παράλληλα υπενθυμίζει ότι οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ προορίζονται αποκλειστικά για τους δικαιούχους, ζητώντας τον σεβασμό όλων, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φίλιπποι: Ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο

Φίλιπποι-Ματωμένος Γάμος του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
image_print

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Ματωμένο Γάμο» του Federico García Lorca, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2026, στις 21:15, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Η παράσταση εντάσσεται σε μια ιδιαίτερα συμβολική χρονιά, καθώς το Θεσσαλικό Θέατρο συμπληρώνει 50 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής παρουσίας, ενώ συμπληρώνονται και 90 χρόνια από τον θάνατο του Λόρκα.

Ο «Ματωμένος Γάμος», εμπνευσμένος από πραγματικό έγκλημα πάθους στην ισπανική ύπαιθρο, πραγματεύεται τον απαγορευμένο έρωτα, την τιμή των οικογενειών, τον γάμο, την ιδιοκτησία, τη βεντέτα, τη μοίρα και την κοινωνική καταπίεση των γυναικών.

Σε μια κλειστή αγροτική κοινωνία, ένας γάμος ετοιμάζεται να ενώσει δύο οικογένειες. Η Νύφη υπακούει στις κοινωνικές επιταγές, όμως μέσα της παραμένει ζωντανός ένας απαγορευμένος έρωτας. Η επιστροφή του Λεονάρντο ανατρέπει τις ισορροπίες και οδηγεί σε μια τραγική σύγκρουση πάθους, καθήκοντος και εκδίκησης.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Ζιάκας, τη μουσική ο Διονύσης Τσακνής και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Στην παράσταση παίζουν οι Ντίνα Αβαγιανού, Άγγελος Ανδριόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Αναστασία Βαγενά, Γιώργος Βούντας, Χριστίνα Βράκα, Τζένη Καζάκου, Στεφανία Καραγιάννη, Δήμητρα Καραγιώργου, Αστέρης Κρικώνης, Αγγελική Λεμονή, Δημήτρης Όντος, Νίκη Παλληκαράκη και Παντελής Ψακίδης.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 18 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ στην προπώληση και 12 ευρώ μειωμένο.

Η προπώληση γίνεται μέσω more.com, στα καταστήματα Public και στα σημεία προπώλησης του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410 621209, 2410 533417 και 6980493082.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο επίκεντρο οι συνταξιούχοι – Τα μέτρα που εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ

image_print

Στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκονται οι συνταξιούχοι, καθώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πακέτο παρεμβάσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα που αφορούν τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη διόρθωση ζητημάτων που απασχολούν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση για τις συντάξεις χηρείας και τις προβλέψεις του λεγόμενου «νόμου Κατρούγκαλου». Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος ασκεί έντονη κριτική στο ισχύον πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της σύνταξης χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας δεν θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί εξαρχής. Όπως επισημαίνει, το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες δικαιούχους και θεωρεί ότι απαιτείται η πλήρης κατάργησή του, ώστε να αποκατασταθούν αδικίες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en