Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τρία σενάρια για το ταξίδι του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»

image_print

«Το γεωτρύπανο «Aμπντούλ Χαμίντ Χαν», το οποίο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο από τεχνική άποψη, είναι ένα πλωτό ξενοδοχείο.

Εκτός από τις δυνατότητες εξερεύνησης, το πλοίο διαθέτει κοινωνικές εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής, αίθουσες άθλησης και κινηματογράφου και μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 άτομα» ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα «Turkiye». Σε ένα ακόμα ρεπορτάζ που προπαγάνδιζε την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πού θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο παραμένει άγνωστο, αφού ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να αρέσκεται να «παίζει με τα νεύρα» Αθήνας και Λευκωσίας. Είναι σαφές άλλωστε ότι το θέμα στην Τουρκία δίνει πεδίο για ένα παιχνίδι εθνικισμού και αποπροσανατολισμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Στόχος είναι η Αγκυρα να δείξει ότι μπορεί να επιβάλλεται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πως διαμορφώνει τα νέα τετελεσμένα στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» και υλοποιεί τη στρατηγική της για ενίσχυση της δύναμης της χώρας και ει δυνατόν και της επικράτειάς της. Πλησιάζει άλλωστε το 2023, χρονιά εκλογών και στην Τουρκία, αλλά και τα 100 χρόνια της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας. Του κράτους που δημιουργήθηκε κατά τον Ερντογάν στη βάση της αποδοχής μιας πολιτικής ήττας από την πλευρά της Αγκυρας, την οποία χρεώνει στον Κεμάλ Ατατούρκ ο οποίος δέχθηκε υποχωρήσεις από τα εδάφη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα σενάρια που κυριαρχούν στη σκιά της επικείμενης αναχώρησης του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» για την πρώτη του «κατάκτηση» με τα χρώματα της Τουρκίας αφορούν και τη διαβάθμιση της έντασης. Ανάλογα με τις προθέσεις του Ερντογάν σε ένα μη ευνοϊκό πλαίσιο – λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί το γεωτρύπανο θα πρέπει να κινηθεί σε περιοχές όπου παλαιότερα έχουν γίνει – ή έχει υποστηριχθεί έστω ότι έχουν γίνει – έρευνες από σεισμογραφικά.

Πρώτο σενάριο

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» επαναλαμβάνει το ταξίδι του «Ορούτς Ρέις» το 2020. Ανάμεσα σε Καστελλόριζο, Κάρπαθο, Κω και Κρήτη. Αν ο Ερντογάν επιλέξει τη συγκεκριμένη πορεία στον χάρτη σημαίνει ότι δίνει το σήμα για επανάληψη της έντασης του «θερμού καλοκαιριού» του 2020 με απρόβλεπτες συνέπειες. Ωστόσο το εν λόγω ενδεχόμενο σύμφωνα με διπλωμάτες και αναλυτές έχει τις μικρότερες πιθανότητες, καθώς οι «ισχυροί πόλοι» της Δύσης, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ και πρόσφατα και πιο ηχηρά η Γερμανία, έχουν καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ρωγμές στο ΝΑΤΟ δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτή την περίοδο. Ως εκ τούτου η ένταση μεταξύ «συμμάχων» δεν είναι αποδεκτή. Ωστόσο μέχρι την 9η Αυγούστου κανείς δεν ξέρει…

Δεύτερο σενάριο

Προσπάθεια εισβολής σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα συμφέροντα της Λευκωσίας άλλωστε και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου αποτελούν μία πιο ασφαλή επιλογή για την Αγκυρα. Το οικόπεδο 6 ή το οικόπεδο 4 εκτιμάται ότι θα είναι αυτά που ενδεχομένως θα μπορούσε να στοχεύσει η τουρκική πλευρά. Εάν ήθελε να στείλει όπως και στο παρελθόν ένα μήνυμα και στις εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα ερευνών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κίνηση η οποία θα παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες καθορισμού θαλασσίων ζωνών που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, ανακαλύφθηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6, που επιχειρεί η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, με το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην επιβεβαιώνει προς το παρόν, σημειώνοντας ότι «οι εργασίες γεώτρησης βρίσκονται σε εξέλιξη».

Τρίτο σενάριο

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» να κινηθεί σε περιοχές που η Κύπρος δεν έχει αδειοδοτήσει για έρευνες. Απλά για να συντηρήσει την ένταση και να δικαιολογήσει τον θόρυβο που έχει προκαλέσει γύρω από το θέμα απειλώντας και προειδοποιώντας επί σειρά ημερών. Ωστόσο η παραμονή του γεωτρύπανου ανάμεσα στη Μερσίνα και τις βόρειες ακτές της Κύπρου μοιάζει μάλλον απίθανη…

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, που συχνά εμφανίζεται ως η φωνή του «πολέμου» στα τουρκικά ΜΜΕ, καλεί την κυβέρνηση να μην περιοριστεί ανάμεσα στη Μερσίνη και τις ακτές τις κατεχόμενης Κύπρου αποδεχόμενη «τον χάρτη που υπαγορεύουν οι μεγάλες δυνάμεις», αλλά να επιλέξει μία «γεώτρηση μεταξύ της Δυτικής Κύπρου και της Λιβύης» και να υπερασπιστεί τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Αθήνα και Λευκωσία προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και επιχειρούν διπλωματική θωράκιση Κύπρου και Ελλάδας δείχνοντας τις συνέπειες της ανοχής του αναθεωρητισμού και της επιθετικότητας στον καθρέφτη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που έκανε ξανά πρώτο θέμα στην ατζέντα την εδαφική ακεραιότητα των κρατών και τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δωδεκάνησα και νησιά Βορείου Αιγαίου εμφανίζονται ως “τουρκικά” σε εγχειρίδιο της ΕΕ – Έντονη αντίδραση της Ελλάδας

image_print

Σάλος ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι στην τελευταία έκδοση του εγχειριδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ανακαλύπτοντας την Ευρώπη» τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εμφανίζονται με το ίδιο χρώμα που χρησιμοποιείται για την Τουρκία, αντί για το χρώμα που απεικονίζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στον επίμαχο χάρτη, νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων παρουσιάζονται χρωματισμένα ως “εκτός ΕΕ”, γεγονός που προκάλεσε άμεση και έντονη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και πολιτικές αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό ΥΠΕΞ εντόπισε το λάθος εγκαίρως και, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνιών της Κομισιόν, Dana Spinant, ζήτησε συγγνώμη και δεσμεύθηκε ότι το λάθος θα διορθωθεί άμεσα.

Η ηλεκτρονική έκδοση του εγχειριδίου αποσύρθηκε ήδη από την ιστοσελίδα της Επιτροπής, ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία απόσυρσης των έντυπων αντιτύπων. Μετά τις διορθώσεις, το εγχειρίδιο αναμένεται να επανακυκλοφορήσει.

Το θέμα ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος σημείωσε ότι στην προηγούμενη έκδοση του 2020 τα συγκεκριμένα νησιά αποτυπώνονταν κανονικά ως ελληνικά. Ο ίδιος κατέθεσε επίσημη ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Μάλτεπε της Τουρκίας για τον Ιμάμογλου

image_print

Ρεπορτάζ : Έλενα Ανδρεάδου

Σε ομιλία του στο «Συλλαλητήριο Ελευθερίας για τον Υποψήφιό μας για Πρόεδρο Εκρέμ Ιμάμογλου» που διοργανώθηκε για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του Δημάρχου Κων/πολης το πρωί του Σαββάτου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου.

Μεταξύ άλλων ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Οζέλ είπε «έχουμε αφήσει άγχος, φόβο και κούραση στο σπίτι. Είμαστε στους δρόμους, στις πλατείες… Σήμερα υπάρχουν συγκεντρώσεις σε μετρό, σε στάσεις λεωφορείων και προβλήτες».

Αναφέρθηκε «σε όσους σήκωσαν το ανάστημά τους ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος της 19ης Μαρτίου, σε όσους προστάτεψαν τη χώρα, το έθνος και το μέλλον τους, σε όσους δεν φοβήθηκαν, δεν πτοήθηκαν, δεν έκαναν βήμα πίσω, σε όσους έχουναγάπη για την πατρίδα, το έθνος και τη σημαία τους στην καρδιά τους, στα εκατομμύρια που δεν έχουν παραδοθεί σε μια χούφτα των καταπιεστών», όπως είπε.

Στο συλλαλητήριο προβλήθηκε και βίντεο του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης διάβασε επιστολή του στο συλλαλητήριο.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ – «Θεού θέλοντος, μια μέρα οι στρατιώτες μας θα κολυμπήσουν ως το Καστελόριζο»

image_print

Άκρως προκλητικές δηλώσεις έκανε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ως μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν AKP, Χουλουσί Ακάρ. Μίλησε για το Καστελόριζο στο «οποίο μπορούν να κολυμπήσουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί», για την Κύπρο και για τις επιχειρήσεις στη Συρία όπως η συμφωνία για ΑΟΖ.

Ο Ακάρ είπε: «Ασκήσαμε και ασκούμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό. Η Τουρκία έχει μια ακτή 12 χιλιάδων χιλιομέτρων. Είμαστε μια θαλάσσια χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στις θάλασσές μας. Έχουμε κάθε δύναμη για αυτό. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Δεν έχουμε κάνει πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό. Το Καστελόριζο είναι ακριβώς απέναντι μας. Κατά κάποιο τρόπο παρακάμφθηκε ιστορικά, και κατέληξε να ανήκει στους Έλληνες. Η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι 1.950 μέτρα. Οι υποψήφιοι αξιωματικοί μας στις στρατιωτικές μας σχολές μπορούν να κολυμπήσουν 2 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, το νησί είναι σε απόσταση κολύμβησης. Οι Έλληνες φίλοι είπαν, ‘’Τότε κολυμπήστε’’. Είπαμε, ‘’Θεού θέλοντος, θα έρθει μια μέρα που θα το κάνουμε’’» δήλωσε.

«Θέλουν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για αυτό το νησί. Όταν λέμε “όχι” σε αυτό, μας λένε ασυμβίβαστους. Ναι, είμαστε ασυμβίβαστοι… Δεν θα το δεχτούμε αυτό».

«Δεν μπορούμε να πάρουμε όπλα παρόλο που τα πληρώσαμε. Δεν μας τα έδωσαν…. Τώρα κατασκευάζουμε. Πουλάμε σε φιλικές και συμμαχικές χώρες» ανέφερε δε ο τέως, υπουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 από το οποίο η Τουρκία, βγήκε, λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en