Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τρία επιπλέον μέτρα-σοκ | Φόροι σε αγροτικές αποζημιώσεις, ΕΝΦΙΑ και ειδικά μισθολόγια

Επιπλέον μέτρα-σοκ, τα οποία προβλέπουν την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα για τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τη διατήρηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων όχι μόνο το 2015 αλλά και το 2016 χωρίς καμία μείωση, καθώς και την επιβολή νέων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών λειτουργών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών και των διπλωματών αποφάσισε να αποδεχθεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κλείσει άρον άρον τη συμφωνία με τους δανειστές.

Τα μέτρα αυτά αποκαλύπτονται από το πλήρες κείμενο των ελληνικών προτάσεων το οποίο αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» και από το οποίο προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε κι ορισμένα ακόμη επαχθή μέτρα:

  1. Επαναφορά του φόρου 13% στο σύνολο των αγροτικών αποζημιώσεων, επιδοτήσεων και ενισχύσεων. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόταση των δανειστών να καταργηθούν οι πρόσφατα ψηφισθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την πλήρη απαλλαγή των αγροτικών αποζημιώσεων από τη φορολογία εισοδήματος και την απαλλαγή των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων από τη φορολογία εισοδήματος μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ.
  2. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο το 2015 αλλά και το 2016. Επιπλέον, διασφάλιση της είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ ετησίως από την επιβολή του φόρου αυτού, μέσω αντιστάθμισης των όποιων μειώσεων προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με αλλαγές επί το δυσμενέστερο στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου, με μείωση του αφορολογήτου ορίου των 300.000 ευρώ που ισχύει στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και με μειώσεις στα όρια εισοδήματος.
  3. Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια για τον «εξορθολογισμό» τους και την προσαρμογή τους με το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από την 1η-1-2016 για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου. Προαναγγέλλονται ουσιαστικά περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, δικαστικών λειτουργών, ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, διπλωματών, ώστε να εξομοιωθούν με τα επίπεδα των αποδοχών των πολιτικών υπαλλήλων. Ως πρώτο βήμα προτείνεται η καθιέρωση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου. Οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές θα συνοδευτούν από την επιβολή ενός διαρκώς μειούμενου ορίου μισθολογικής δαπάνης υπολογιζόμενου ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Παράταση μέχρι τις 27 Ιουλίου για το Ε9

Παράταση ως τις 27 Ιουλίου, της καταληκτικής ημερομηνίας για την κατάθεση των δηλώσεων ακινήτων (σήμερα ισχύει ως τις 30 Ιουνίου), προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε προκειμένου να ψηφιστεί με το υπό συζήτηση στην Ολομέλεια νομοσχέδιο περί Ιθαγένειας.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι οι τρεις δόσεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματος θα καταβάλλονται ως εξής: η πρώτη την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η κάθεμία από τις επόμενες αντιστοίχως την τελευταία ημέρα του τρίτου και του πέμπτου μήνα από την υποβολή της δήλωσης.

Ως γνωστόν, οι τρεις δόσεις με τα ως τώρα ισχύονται είναι οι τελευταίες εργάσιμες ημέρες των μηνών Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Η εν λόγω τροπολογία δεν προβλέπει τη φημολογούμενη παράταση ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος.

Click to comment

Απάντηση

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 13-05-2024

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με τη σημαντική συμβολή και της Kourtidis Group, ο Δήμος Παγγαίου έφτασε στη πρώτη πανελλαδική δεκάδα έκδοσης οικοδομικών αδειών

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε η συμβολή του ομίλου εταιρειών Κουρτίδη στο να φιγουράρει ο Δήμος Παγγαίου Καβάλας στην πρώτη δεκάδα των περιοχών της χώρας, με τις περισσότερες οικοδομικές άδειες για το 2023.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσφατη δημοσιοποίηση στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Δήμος Παγγαίου βρέθηκε στην 9η θέση πανελλαδικά, με 160 οικοδομικές άδειες και 64.475 τετραγωνικά μέτρα, γεγονός που αντικατοπτρίζει ένα ισχυρό επίπεδο δραστηριότητας και ανάπτυξης.

Από το σύνολο των οικοδομικών αδειών, στην Kourtidis Group χορηγήθηκε το 20,6% των αδειών και με την οικοδομική δραστηριότητα του σε τετραγωνικά μέτρα να αγγίζει το 30,5%. Τα εντυπωσιακά αυτά ποσοστά αντιπροσωπεύουν την έκδοση 33 οικοδομικών αδειών για τον όμιλο Κουρτίδη, από τις 160 συνολικά, με συνολική οικοδομική δραστηριότητα 19.680 τετραγωνικών μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του Δήμου Παγγαίου αποτελούν μία «έκπληξη» καθώς αποτελεί μία σχετικά «άγνωστη» περιοχή για τα ελληνικά δεδομένα, η δραστηριότητα της Kourtidis Group, με έδρα την Παραλία Οφρυνίου και με μια πορεία στον χώρο των κατασκευών από το 1996, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικοδομική ανάπτυξη. Με την πάροδο των ετών, επεκτείνει και εξελίσσει σταθερά την παρουσία του:

  • 20 άδειες το 2021
  • 25 άδειες το 2022
  • 33 άδειες το 2023

Η αύξηση των οικοδομικών αδειών από τον όμιλο Κουρτίδη αντανακλά τη δέσμευσή του να επενδύσει στην ευρύτερη περιοχή και να συμβάλει ενεργά στην οικονομική ευημερία. Κάθε νέα άδεια δεν αντιπροσωπεύει απλώς ένα οικοδομικό έργο, αλλά μια ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την τόνωση των τοπικών επιχειρήσεων και την προώθηση της συνολικής ανάπτυξης του τόπου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en