ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχουν να προλάβουν ντόμινο λόγω Brexit

Ενώ οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο προβάδισμα στο Brexit, προκαλώντας «ανατριχίλα» και αναταραχή στις αγορές, οι τραπεζίτες βρίσκονται σε επιφυλακή για να προλάβουν τα χειρότερα.

Κεντρικές και συστημικές τράπεζες της Ευρώπης προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» επιπτώσεων και παρενεργειών που θα προκαλέσει το προδιαγραφόμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Πρωταρχικός στόχος τους είναι να προλάβουν και να αποτρέψουν την πρόκληση ντόμινο στις αγορές, που θα οδηγούσε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε αποσταθεροποίηση, απορρύθμιση και νέα κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη καταστρώσει ένα πλάνο κινήσεων και ενεργειών για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, ενώ με την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) συμφώνησε για το άνοιγμα γραμμών ανταλλαγής ευρώ – στερλίνας χωρίς ποσοτικούς ή άλλους περιορισμούς.

Παράλληλα, ζήτησε από  όλες τις κεντρικές και τις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης  να της υποβάλουν λεπτομερή σχέδια για το πώς θα  αντιμετωπίσουν ένα σοκ στις αγορές, καθώς και ενδεχόμενες αναγκαίες αλλαγές στο επιχειρηματικό τους μοντέλο. Τα σχέδια αυτά θα συζητηθούν σε άτυπες συναντήσεις Ευρωπαίων τραπεζιτών, που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο τριήμερο και τη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη, στη Βιέννη και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με σχεδιασμό  που έχει γίνει στη Φρανκφούρτη, αν οι Βρετανοί ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρώτη κίνηση από πλευράς  ΕΚΤ θα είναι μια δημόσια παρέμβαση με στόχο να αποτραπεί η πρόκληση πανικού στις αγορές:

 Παρέμβαση- δέσμευση

Την επομένη του δημοψηφίσματος και πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια, θα εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δεσμεύεται ότι σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας, «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί η απαραίτητη ρευστότητα στις αγορές και να διασφαλισθεί η σταθερότητα».

Ανάλογου περιεχομένου γραπτή δήλωση του Μάριο Ντράγκι θα διανεμηθεί στα διεθνή media το πρωί  της  24ης Ιουνίου – εφ’ όσον οι Βρετανοί έχουν ψηφίσει υπέρ του Brexit.

Η δέσμευση της ΕΚΤ θα αφορά το άνοιγμα «swap lines» (γραμμών ανταλλαγής) με την Τράπεζα της Αγγλίας, για ανταλλαγή ευρώ-βρετανικών λιρών και απεριόριστη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα δύο νομίσματα.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ χρησιμοποίησε αντίστοιχες συμφωνίες με την Fed για να εξασφαλίσει απεριόριστη συνεχή ροή δολαρίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πάντως οι δυνατότητες και οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι περιορισμένες. Όπως επισημαίνει το Reuters, δεν μπορεί να κάνει πολλά, πέρα από την απελευθέρωση πόρων για τις τράπεζες. Μια επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις από τη  Γερμανία. Θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο εάν εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην οικονομία της ευρωζώνης από την βουτιά στις αγορές.

πηγη: sofokleousin.gr

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version