Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασπίδα ρευστότητας για πιθανό Brexit ετοιμάζει η ΕΚΤ

Ασπίδα ρευστότητας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, ετοιμάζει η ΕΚΤ, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την αντιμετώπιση ενός πιθανού

Brexit. Μέσα στη γενικευμένη ανησυχία και εγρήγορση, οι ελληνικές

τράπεζες παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις του προσεχούς επταημέρου που θα κρίνουν και τη δική τους ρευστότητα.

Οχυρώνοντας τη ρευστότητα των αγορών, η ΕΚΤ, προετοιμάζεται να απαντήσει άμεσα σε ένα ‘Όχι ‘ των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αν τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος δείξουν

Brexit, η ΕΚΤ αναμένεται να προβεί σε δημόσια ανακοίνωση στήριξης των αγορών με ρευστότητα, στις 24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η στήριξη των αγορών θα γίνει με το άνοιγμα swap lines (χρηματοδοτικές γραμμές ανταλλαγής) της ΕΚΤ με την Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες θα επιτρέψουν την ανταλλαγή ευρώ και βρετανικών λιρών και την απεριόριστη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα δύο νομίσματα. Αντίστοιχες συμφωνίες είχε ενεργοποιήσει η ΕΚΤ με την Fed στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Η ρευστότητα των ευρωπαϊκών αγορών έχει θέσει σε επιφυλακή όλους τους κεντρικούς τραπεζίτες. Πέραν των συναντήσεων για την οργάνωση ‘γραμμής άμυνας ‘ σε ένα ενδεχόμενο Brexit που θα πυκνώσουν τις ημέρες που απομένουν μέχρι τις 23 του μηνός, ανήμερα του δημοψηφίσματος ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, M. Carney, θα βρίσκεται στο στρατηγείο του M. Draghi, στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Στις 24 Ιουνίου, επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος, οι διοικητές των δεκαεννέα κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης θα συσκεφθούν με τηλεδιάσκεψη. Και το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου, μαζί με κεντρικούς τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, θα συναντηθούν στην Ελβετία για την ετήσια συνεδρίαση της BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών). Σημειώνεται ότι η τελευταία, με έκθεσή της τον Μάρτιο του 2016, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ‘καταιγίδα ‘ στις αγορές λόγω της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης παγκοσμίως.

Την ώρα του γενικευμένου ‘συναγερμού ‘ για τις αγορές, οι ελληνικές

τράπεζες αντιμετωπίζουν παράλληλα τις δικές τους αγωνίες ndash; προσδοκίες ρευστότητας που θα κριθούν από τις εξελίξεις των επομένων ημερών.

Αύριο το απόγευμα, στην ετήσια σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ESM που θα λάβει χώρα πριν από το Eurogroup και θα τελεί υπό την προεδρία του Dijsselbloem, αναμένεται να ληφθεί και η τελική απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθεί ‘σπαστά ‘ στην αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου, μία ημέρα πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, συνεδριάζει η ΕΚΤ. Από τη συνεδρίαση αυτή, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν την επαναφορά του waiver (κατ΄ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ) που απέσυρε η ΕΚΤ στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015.

Με την επαναφορά του waiver, οι ελληνικές τράπεζες προσδοκούν σε μείωση της εξάρτησής τους από τον ELA κατά 7 ndash; 10 δισ. ευρώ και σε ετήσιο όφελος έως 150 εκατ. ευρώ. Παρεπόμενα, η επαναφορά του waiver θα δρομολογήσει τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ, με αρνητικά επιτόκια TLTRO 2 τον Σεπτέμβριο (μπορούν να δανειστούν μέχρι 27 δισ. ευρώ), καθώς και την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με ποσό ομολόγων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

πηγη: capital.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ρεπορτάζ ΕΡΤ | Αισιόδοξα τα μηνύματα στην Καβάλα για την Κρουαζιέρα

Η έρευνα της ΕΡΤ3 για τα λιμάνια της χώρας και την κρουαζιέρα συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τη Ζάκυνθο και την Καβάλα.

Στην Καβάλα, τα μηνύματα για την κρουαζιέρα είναι αισιόδοξα. Την φετινή χρονιά αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι της πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση το Σαββάτο πρίν την Μ. Εβδομάδα στην λαϊκή αγορά της Καβάλας

Υποτονική ήταν ηκαταναλωτική κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καβάλας, το Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα με τις προσδοκίες των επαγγελματίων που περίμεναν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον να πέφτουν έξω, ωστόσο είναι αισιοδοξοι οτι η καταναλωτική κίνηση θα παρουσιάση άνοδο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενω την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές με την προθεσμία να εκπνέει για όλους τους επαγγελαμτίες την Μ. Τρίτη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλινό μπαζάρ απο τον Σύλλογο ΠΝΟΗ

Όπως κάθε έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΠΝΟΗ, πραγματοποιήσε το Πασχαλινό του μπαζάρ, στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες της Καβάλας, να αγγαλιάζουν την προσπάθεια του συλλόγου.

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογους ΠΝΟΗ, βοηθάει παιδιά και ευαλωτές οικογένειες όλο τον χρόνο και ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en