Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το παιχνίδι του… μουτζούρη της Άγκυρας

Να απαλλαγεί από το χαρτί του «μουτζούρη» επιδιώκει η Άγκυρα, που δεν θέλει να αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για τις τεταμένες σχέσεις με την Αθήνα.

Μια ανάσα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα η τουρκική πλευρά θέλει να δείξει πως δεν έχουν κοπεί οριστικά οι γέφυρες επικοινωνίας.

Ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτός που αποφάσισε να κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με το «Μητσοτάκης γιόκ» και την προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.  Ωστόσο χθες υπήρξε ένα μίνι «τετ α τετ» του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου  με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ μετά την οικογενειακή φωτογραφία στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Βέβαια σε  μια τόσο σύντομη συνάντηση – διάρκειας περίπου πέντε λεπτών – δεν ήταν δυνατόν να γίνει μια συζήτηση ουσίας, ωστόσο είναι θετικό πως υπήρξε έστω και αυτός ο δίαυλος.

Λίγες ώρες  αργότερα υπήρξε ένας διάλογος δευτερολέπτων των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας  και της Τουρκίας με τον Νίκο Δένδια να μιλά για μια κοινωνική χειραψία. Άλλωστε ήταν μια τυχαία συνάντηση  στο περιθώριο του Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022 στην Αχρίδα.

Είναι εμφανές πως η Άγκυρα δεν θέλει να εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή πως είναι αυτή που αρνείται ολοκληρωτικά το διάλογο και φαίνεται πως κάνει μισό βήμα. Πάντως εντυπωσιακή αλλαγή δεν αναμένεται, καθώς η τουρκική πλευρά κάθε μέρα επιλέγει  και έναν διαφορετικό τρόπο για να συντηρήσει την ένταση. Οι πρωτοφανείς αναφορές περί αποστρατικοποίησης των νησιών, οι παράνομες Navtex, τα καλοκαιρινά σχέδια για νέες γεωτρήσεις (χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί το που) αλλά και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (κάτι που επαναλήφθηκε χθες από τουρκικά drones) αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων.

Ενδεικτικό  του παραλογισμού είναι πως η τουρκική πλευρά έχει φτάσει στο πρωτοφανές σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, υπόθαλψη τρομοκρατών και για το μεταναστευτικό. Πρόκειται για μια προσπάθεια να γίνει  το άσπρο – μαύρο και το γεγονός πως οι αιτιάσεις της δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη Δύση εντείνει τον εκνευρισμό στην γειτονική χώρα.

Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί οι Τούρκοι υπουργοί που πήραν το λόγο επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους ως «οικοδεσπότες» για να παρουσιάσουν τις μονομερείς διεκδικήσεις τους αλλά και τις ανυπόστατες κατηγορίες για την χώρα μας  (μιλώντας περί τρομοκρατίας, για το  μεταναστευτικό κ.α.). Για να υπάρξει ηχηρή απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές που έδωσαν το παρόν.

Η στάση της Δύσης προκαλεί την… γκρίνια της Άγκυρας

Το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή την απέλπιδα προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στην Ελληνική πλευρά, προκειμένου να πείσει  ΗΠΑ και Ε.Ε πως δεν είναι ο ταραξίας της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε το «ξεπάγωμα» των σχέσεων με τις ΗΠΑ – σχέσεις που διαταράχθηκαν λόγω της απόκτησης των ρωσικών S400- αποτελεί κεντρική επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, που θέλει να έχει πρόσβαση στα F 16.

Βέβαια τα τουρκικά αυτά όνειρα δεν είναι εύκολο να γίνουν πράξη, καθώς ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει πάρει την πολυπόθητη πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη Μαδρίτη, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στην Ισπανία για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ και μένει να φανεί ποια  ραντεβού θα  επιλέξει να κάνει στο περιθώριο της Συνόδου

Μέχρι τότε πάντως η Άγκυρα συνεχίζει να αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο, εξαπολύοντας σε τακτά διαστήματα  «βέλη» προς την Δύση με το επιχείρημα πως… αδικείται. Βέβαια η προσπάθεια αυτή δεν αποδίδει καρπούς και ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο σημείωσε χθες πως «η Τουρκία πρέπει  να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους»

Την Τετάρτη σαφής ήταν η αναφορά του  γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που σημείωσε πως «οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή»  και τόνισε   πως  «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία». Χθες η Άγκυρα δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό της. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το ό,τι ο Γερμανός εκπρόσωπος προβαίνει σε «αβάσιμες κατηγορίες», ενώ αναμάσησε την «καραμέλα» πως η Ελλάδα είναι αυτή που κάνει παραβιάσεις.

Πως θα κινηθεί η  Αθήνα στην γεωπολιτική σκακιέρα

Την ίδια η στιγμή η Αθήνα επιδιώκει να εμφανιστεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας πως οι θέσεις της χώρας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα έωλα επιχειρήματα της άλλης πλευράς δεν μπορούν να σταθούν υπογραμμίζεται από την κυβερνητική πλευρά, ενώ αυτό που επισημαίνεται εμφατικά είναι πως η  χώρα είναι ανυποχώρητη στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους και σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ  θα συναντηθεί με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων. Να σημειωθεί πως το  απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στο τέλος του μήνα θα υπάρξει ένα διπλωματικό σπριντ – διάρκειας επτά ημερών – με την ελληνική πλευρά να ενημερώνει εταίρους και συμμάχους για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Η αρχή θα γίνει στην Σύνορο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 και 24 του μήνα και στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αναφορά στην τουρκική συμπεριφορά και στα συμπεράσματα.

Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ρώμη στις 22 του μήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Με τα κράτη του Νότου να επιδιώκουν ένα κοινό «μέτωπο» στο οικονομικό και ενεργειακό πεδίο η συνάντηση που γίνεται στο παρά πέντε της Συνόδου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παράλληλα βέβαια ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα – και προς την πλευρά της Άγκυρας – πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Το επόμενο κρίσιμο διήμερο είναι στις 29 και 30 Ιουνίου, οπότε και -όπως αναφέρθηκε-  θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί θα φανεί και το κατά πόσο o Τούρκος πρόεδρος θα κρατήσει σκληρή γραμμή σε μια σειρά θεμάτων- για παράδειγμα εμμένοντας σε παράλογους όρους για την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – ή θα λειάνει τις θέσεις του με ανταλλάγματα.

Πηγη: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση Μητσοτάκη στον ισχυρισμό Ερντογάν περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα».

«Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον ισχυρισμό του Ερντογάν ο οποίος επέμεινε λεκτικά και μάλιστα δύο φορές, να μιλά για τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα, αφού ο πρωθυπουργός απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, ο Ερντογάν δεν πρόσθεσε κάτι άλλο ενώ χειροκρότησε κιόλας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά έδωσαν τα χέρια, φωτογραφήθηκαν και αποχώρησαν.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν: «Καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» είπε στη Σακελλαροπούλου

Το μήνυμα ότι «είναι καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την άφιξή του στο Πρόεδρικό Μέγαρο στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι «αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en