Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ελληνικό θαύμα της Energean Oil & Gas

Το πρώτο πράγμα για το οποίο μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη η διοικητική ομάδα της Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και σύντομα τα πεδία Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, είναι ότι μέσα σε 1,5 μήνα κατάφερε να υπογράψει οικονομικές συμφωνίες συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων!

Η ρευστότητα που εξασφάλισε από τρεις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης η εταιρεία, την oποία ίδρυσαν το 2007 ο κ. Μαθιός Ρήγας και ο εφοπλιστής Στάθης Τοπούζογλου, θα ξεδιπλώσει ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που μετατρέπει μία μέχρι σήμερα ελληνική εταιρεία σε ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια στη σύνθεσή της. Το ελληνικό θαύμα της Energean είναι πλέον δύσκολο να περάσει απαρατήρητο, αφού από τα 2 εκατομμύρια βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα που διέθεταν τα έγκατα της γης πριν από 11 χρόνια, σήμερα η Energean Oil & Gas μαζί με τα νέα κοιτάσματα του Πρίνου και του Κατάκολου ξεπερνά τα 51 εκατομμύρια βαρέλια μαύρου χρυσού και αντίστοιχα τα 339 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν, που απέκτησε πριν από δύο χρόνια.

Δεν είναι συμπτωματικό ότι μέσα σε λίγες μέρες η εταιρεία κατάφερε να κλείσει χρηματοδότηση ύψους 1,3 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ με τέσσερις τράπεζες (Morgan Stanley, Natixis, Bank Hapoalim και Societe Generale), να ολοκληρώσει επιτυχώς τη δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αντλώντας 460 εκατ. δολάρια με τη συμμετοχή κορυφαίων επενδυτικών funds του πλανήτη και να υπογράψει συμφωνία με άλλες τέσσερις τράπεζες, λαμβάνοντας 180 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του πολλά ελπιδοφόρου κοιτάσματος Εψιλον στον Πρίνο.

Η μόνη παραφωνία στην επίτευξη των φιλόδοξων σχεδίων της εταιρείας είναι η μη κάθοδός της στον διαγωνισμό για το οικόπεδο του Ιονίου, στρατηγική όμως που φαίνεται να υπαγορεύεται από την προσπάθειά της να περιορίσει το ρίσκο και να επικεντρωθεί στο χαρτοφυλάκιο που ήδη αναπτύσσει και, κυρίως, στα πλούσια κοιτάσματα του Ισραήλ.

Πού το πάει η διοικητική ομάδα που ανέστησε τον Πρίνο όταν όλοι είχαν πιστέψει ότι η Καβάλα Οϊλ θα άφηνε στον δρόμο δεκάδες εργαζόμενους, έχοντας χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας από τα τεχνάσματα του Ρουμάνου επενδυτή Φρανκ Τίμις;

«Το μεγάλο στοίχημα από δω και πέρα, έχοντας εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους, είναι να δώσουμε αέριο στο Ισραήλ το αργότερο ως το πρώτο εξάμηνο του 2021», αναφέρει κορυφαία πηγή της εταιρείας, αποκαλύπτοντας και την κυρίαρχη στρατηγική του διεθνοποιημένου πλέον ομίλου με παρουσία σε 4 χώρες (Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος, Μαυροβούνιο), με τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει σε μεγάλα διεθνή funds.

Tα μεγάλα πλάνα για το Ισραήλ

Το πιο αποφασιστικό βήμα στην ιστορία της ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων αποτέλεσε αναμφίβολα η επέκταση στο Ισραήλ με την εξαγορά δύο κοιτασμάτων από τις εταιρείες Delek Drilling και Avner, τον Αύγουστο του 2016.

Στην περιοχή, η εταιρεία έχει συνάψει ήδη 12 συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου με μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες (διυλιστήρια, εργοστάσια χημικών, ηλεκτροπαραγωγούς κ.ά.), τα οποία της εξασφαλίζουν τις προμήθειες για τα επόμενα 16 χρόνια. Οι υπογεγραμμένες συμβάσεις της Energean Oil & Gas, οι οποίες θα τρέξουν από το 2021, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει και η παραγωγή, φτάνουν τα 4,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, είναι δηλαδή πάνω από την ετήσια κατανάλωση της χώρας μας που προσεγγίζει τα 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο, η πώληση των δύο κοιτασμάτων εξυπηρετεί τον εθνικό στόχο για άνοιγμα της ισραηλινής αγοράς φυσικού αερίου, υποχρεώνει όμως την ελληνική εταιρεία να πουλήσει τα διαπιστωμένα κοιτάσματα εντός του Ισραήλ και να εξάγει όσα κοιτάσματα ανακαλύψει στο μέλλον. Ηδη η Energean εργάζεται πυρετωδώς για να ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη επένδυση στην περιοχή όπου βρίσκεται το FPSO, ένα πλωτό εργοστάσιο παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης φυσικού αερίου, το οποίο δυνητικά θα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε γειτονικά κράτη χωρίς να χρειάζονται νέες υποδομές.

 

sel9

 

H τελετή στο άνοιγμα της συνεδρίασης στο London Stock Exchange

Αυξάνει την παραγωγή και στον Πρίνο

«Η μεγάλη επιτυχία της Energean Oil & Gas είναι ότι κράτησε την Ελλάδα στα πετρέλαια. Εάν δεν είχε ενδιαφερθεί για τον Πρίνο δεν θα αναστηνόταν η αγορά πετρελαίου», δηλώνει εμφαντικά ο δρ Κωνσταντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. H εταιρεία ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2007 από τους δύο επενδυτές σε μια πολύ αρνητική συγκυρία για τον Πρίνο. Ο Μαθιός Ρήγας, με σπουδές μηχανικού πετρελαίου και μεταπτυχιακό στο Imperial, μέχρι τα 40 του (σήμερα είναι 51 ετών) είχε διατελέσει στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα και η επαφή που έχει αναπτύξει με τον κλάδο της ενέργειας είχε ξυπνήσει το επενδυτικό του ενδιαφέρον για τα πετρέλαια. Ο κ. Τοπούζογλου, αντίστοιχα, είναι πλοιοκτήτης, ιδιοκτήτης της Prime Marine, που όμως «κοιτάζει» στην ενέργεια και κάπου εκεί οι δρόμοι τους θα συναντηθούν. Σε αυτή την κοινή απόφαση να αγοράσουν τις μετοχές της Καβάλα Οϊλ, που έλεγχε τότε η Regal, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο οι εκθέσεις έμπειρων αναλυτών της πετρελαϊκής αγοράς που αποκάλυπταν τον κρυμμένο θησαυρό.

Ετσι ο Πρίνος, που ο πρώην ιδιοκτήτης του (Φρανκ Τίμις) έδινε υποσχέσεις για αποθέματα 1 δισεκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου προτού αποκαλυφθεί το μέγεθος της «φούσκας», θα χρειαστεί να διανύσει πολύ δρόμο για να πείσει ότι τα πηγάδια του διαθέτουν πετρέλαιο. Από το 2007 η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει 14 επιτυχημένες γεωτρήσεις, με μεγάλο σταθμό για την πορεία της την απόκτηση του ιδιόκτητου γεωτρύπανου «Energean Force» το 2014, αλλά και την επέκταση των αδειών κατά 5 χρόνια στην αρχή και κατά 25 το 2013. Είναι η χρονιά που η εταιρεία υπογράφει άλλη μία στρατηγική συνεργασία, αυτή τη φορά με την BP για τη διάθεση όλης της παραγωγής του Πρίνου, η οποία πρόσφατα επεκτάθηκε, αλλά και η χρονιά που αποκτά στρατηγική συμμετοχή η Third Point.
Σήμερα η ημερήσια παραγωγή της Energean είναι 4.000 βαρέλια με πρόβλεψη να φτάσει τα 4.800 βαρέλια το 2018. Οταν θα αρχίσει να παράγει πετρέλαιο και το κοίτασμα στο Καρίς από το 2021, η παραγωγή θα εκτοξευτεί στη 80.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Συνολικά, την επόμενη τετραετία στον Πρίνο υπολογίζεται ότι θα έχουν επενδυθεί 350 εκατ. δολάρια, με στόχο την υλοποίηση έως 25 γεωτρήσεων και ημερήσια παραγωγή, αφού ενεργοποιηθεί και το κοίτασμα Εψιλον από το 2021, 12.800 βαρέλια την ημέρα. Υπάρχει ταβάνι για την Energean Oil & Gas: «Θα αναπτυχθούμε, θα εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες και θα μείνουμε αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Εάν έχουμε δυσκολίες και αν πέσουμε θα ξανασηκωθούμε» είναι το μήνυμα του κ. Ρήγα ύστερα από 10 χρόνια δύσκολης αλλά γεμάτης συγκινήσεις πορείας στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων.

Ο «δράκος των Καρπαθίων»

Η ιστορία με τα πετρέλαια στον κόλπο της Καβάλας είναι πολύ παλιά και ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Η Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου υπογράφει σύµβαση με την πολιτεία για την παραχώρηση των δικαιωµάτων έρευνας και ανάπτυξης και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση πραγµατοποιείται το 1972. Τη δεκαετία του ’80 η παραγωγή είναι 20.000 βαρέλια ημερησίως, αλλά προς τα τέλη του ’90 εμφανίζει σημάδια κόπωσης και αρχίζουν να πυκνώνουν τα σύννεφα. Η τιμή του πετρελαίου πιάνει πάτο και υποχωρεί στα 8 δολάρια το βαρέλι, με την παραγωγή να περιορίζεται συνεχώς. Η κοινοπραξία ξένων εταιρειών (ΝΑΡC) που εκείνη την εποχή διαχειρίζεται τα πετρέλαια της Καβάλας εκτιμά ότι ο Πρίνος έχει στερέψει και αποχωρεί. Η εταιρεία περνά στη διαχείριση των εργαζομένων της και οι εγκαταστάσεις της στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αναθέτει τη φύλαξη και συντήρησή τους στην τεχνική εταιρεία Ευρωτεχνική Α.Ε. Η Καβάλα Οϊλ συντηρείται και δείχνει σημάδια μικρής ανάκαμψης ώσπου εμφανίζεται στο προσκήνιο το 2003, η Regal του Φρανκ Τίμις, ενός αμφιλεγόμενου επενδυτή, γνωστού και ως «δράκου των Καρπαθίων», που ενεπλάκη και με τις μπίζνες του ελληνικού χρυσού, αφήνοντας έντονη οσμή σκανδάλων.

Οι θυσίες και οι επίμονες προσπάθειες των εργαζομένων να κρατήσουν τον Πρίνο ανοιχτό και η βούληση της νέας διοίκησης να δημιουργήσει την πρώτη ελληνική εταιρεία υδρογονανθράκων με διαπιστωμένα κοιτάσματα, συμβάλλουν ώστε ο Πρίνος να γυρίσει σελίδα. Σε αυτή την προοπτική που χρόνο με τον χρόνο γίνεται πραγματικότητα, η Energean Oil & Gas θα αποκτήσει και νέα ενδιαφέροντα.

Από τον Πρίνο στα Γιάννενα και το Κατάκολο

Από το 2011 η ελληνική κυβέρνηση και ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης ανοίγουν το κεφάλαιο των εξορύξεων στην Ελλάδα, ψηφίζεται νέο θεσμικό πλαίσιο και παρά τις υπερβολές που ειπώθηκαν και γράφτηκαν από εκείνη την περίοδο και μετά, η χώρα μας μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των ερευνών υδρογονανθράκων. Αποκορύφωμα όλων είναι η κινητοποίηση της ExxonMobil και της Total για την περιοχή της Κρήτης που εκδηλώθηκε τους προηγούμενους μήνες. Η Energean Oil παραμένει ενεργός παίκτης στους νέους διαγωνισμούς και κερδίζει τις δύο πρώτες νέες παραχωρήσεις σε Γιάννενα και Κατάκολο, επεκτείνοντας τα γεωγραφικά σύνορα των ερευνών της. Ήδη στο Κατάκολο βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης νέας περιβαλλοντικής μελέτης με στόχο να πραγματοποιηθεί γεώτρηση στα τέλη του 2019. Εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2020, με τα βεβαιωμένα αποθέματα να υπολογίζονται σε 10,5 εκατομμύρια βαρέλια. Σε εξέλιξη βρίσκονται αντίστοιχα οι σεισμικές έρευνες για το κοίτασμα των Ιωαννίνων. Η έρευνα εξελίσσεται με Operator την ισπανική Repsol, η οποία εξαγόρασε το 60% της παραχώρησης. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για τις τοπικές αντιδράσεις στην περιοχή, οι οποίες φάνηκε να υποτιμήθηκαν στην αρχή από τους Ισπανούς, αλλά πλέον έχουν κινητοποιήσει και το υπουργείο Περιβάλλοντος, που επιδιώκει μέσα από μία εκστρατεία ημερίδων και ενημέρωσης να καθησυχάσει τους πολίτες.

Η σεισμική έρευνα της Repsol που θα ολοκληρωθεί τέλη του 2018 στα Γιάννενα θα δείξει αν αξίζει να πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή. Στην περιοχή της Αιτωλοκαρνανίας, όπου η Energean Oil & Gas έχει αποκτήσει παρουσία και έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει το 60% στη Repsol, οι σεισμικές έρευνες προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2019. Μέσα στο καλοκαίρι θα ενεργοποιηθεί και η αντίστοιχη δραστηριότητα στο Μαυροβούνιο, όπου η ελληνική εταιρεία έχει αποκτήσει δύο κοιτάσματα κοντά στην περιοχή που δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ.

Οι μεγάλοι που πήραν θέση στην Energean

Σήμερα οι κύριοι Ρήγας και Τοπούζογλου, που πίστεψαν στον Πρίνο όταν κανείς δεν ήθελε να τον ακουμπήσει, ελέγχουν 12%-13% έκαστος, σε μια εταιρεία που η αξία της στο Χρηματιστήριο -οι μετοχές της διαπραγματεύονται από τις 16 Μαρτίου- είναι 641 εκατ. λίρες. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι οι μετοχές της Καβάλα Οϊλ που είχε τότε τις άδειες του Πρίνου εξαγοράστηκαν το 2007 αντί 1 εκατ. ευρώ με ημερήσια παραγωγή μερικές εκατοντάδες βαρέλια, αποθέματα μόλις 2 εκατομμύρια βαρέλια, χρέη 80 εκατ. δολαρίων και μια άδεια που η ισχύς της έληγε το 2008!

Ο μεγαλύτερος μέτοχος (με 26%) είναι τα πανίσχυρο επενδυτικό fund της Third Point, ενώ μεταξύ των νέων ισχυρών μετόχων είναι το Capital Research Global Investors, το οποίο διαχειρίζεται 1,7 τρισ. δολάρια και απέκτησε το 7,1%, το επενδυτικό fund Clal Industries, ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς στο Ισραήλ, που ελέγχει το 10%, βάζοντας στην εταιρεία 100 εκατ. δολάρια, η Pelham Capital που διαχειρίζεται 380 δισ. δολάρια και έχει αγοράσει το 4,7% της Energean, και η Kerogen Capital που έχει αγοράσει το 3,6%.

Πληροφορίες από τη χρηματιστηριακή αγορά φέρουν αρκετούς μεγάλους οίκους να έχουν πάρει σημαντικές θέσεις στη μετοχή, όπως η Legal and General (διαχειρίζεται 1 τρισ. δολάρια), η Monashee Investment Management (0,6 τρισ. δολάρια), η Aviva, (0,5 τρισ. δολάρια), η UBS (360 δισ. δολάρια), η Moore Capital (55 δισ. δολάρια), η GSE Capital (35 δισ. δολάρια) κ.ά.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

100 χρόνια Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ | Το επετειακό εορταστικό πρόγραμμα

Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται το Εορταστικό Πρόγραμμα της επετείου μνήμης της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο ιερό Προσκύνημα- Βαπτιστήριο της Αγίας παρά τους αρχαίους Φιλίππους κατά το διήμερο 19 και 20 Μαΐου, ο οποίος εφέτος σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη του επετειακού εορτασμού της εκατονταετηρίδος (1924-2024) της τοπικής μας Εκκλησίας.

ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ-ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

Κυριακή 19.05.2024, απόγευμα -ώρα 7 μ.μ. : ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η αρτοκλασία στο υπαίθριο Βαπτιστήριο. -ώρα 8.30 μ.μ. : η «ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ» του επετειακού εορτασμού της εκατονταετηρίδος της Ι.Μητροπόλεως ΦΝΘ, με την παρουσίαση ειδικής οπτικοακουστικής παραγωγής (video-spot), όπως αυτή προέκυψε σαν συμπαραγωγή των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών ENA CHANNEL και CENTER TV, για την παρουσίαση του επετειακού λογοτύπου και του επετειακού μεταλλίου της Ιεράς Μητροπόλεως στο υπαίθριο Βαπτιστήριο.

Σε αυτή ξεχωριστή θα είναι και η παραδοσιακή ενδυματολογική παρουσία όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων των Δημοτικών Κοινοτήτων της επαρχίας του πρώην Δήμου Φιλίππων, οι οποίοι ολόθυμα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συνεργασίας της τοπικής μας Εκκλησίας για την συμπόρευση προς την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας με αφορμή την συγκεκριμένη επέτειο.

Δευτέρα 20.05.2024, πρωΐ -ώρα 7 π.μ. : ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. -ώρα 10.30 π.μ. : Το ΟΜΑΔΙΚΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ενηλίκων στο υπαίθριο Βαπτιστήριο στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη.

Για την διευκόλυνση της μεταβάσεως των πιστών στο Βαπτιστήριο έχει προβλεφθεί η ομαδική μετακίνηση όσων το επιθυμούν με την δωρεάν διάθεση εκδρομικών λεωφορείων από μέρους των Ενοριών.

Στις ιερές Ακολουθίες, οι οποίες θα μεταδοθούν απ’ ευθείας από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube μέσω της ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως, προσεκλήθησαν και θα συμμετάσχουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος και ο συντοπίτης μας Θεοφιλ. Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς κλειδώθηκαν 3 στους 4 Έλληνες έξω από την αγορά κατοικίας

Άπιαστο όνειρο για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει καταστεί η αγορά κατοικίας, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αναφορικά με τους μισθούς και τις τιμές των ακινήτων. Αντίθετα η ελληνική αγορά κατοικίας συνεχίζει να είναι ελκυστική για τους ξένους καθώς έχει αποκτήσει και επενδυτικό χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή υπάρχει περιορισμένη πραγματική δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για τα ελληνικά νοικοκυριά. Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, πρόσβαση στην αγορά κατοικίας έχει περίπου το 25% των Ελλήνων με βάση το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ εάν επικεντρωθούμε στην αγορά των νεόδμητων κατοικιών τα τρέχοντα επίπεδα τιμών απευθύνονται στο 3% με 10%.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες από τον Δημήτρη Ανδρίτσο, διευθύνοντα σύμβουλο της Cerved Property Services (CPS) κατά τη διάρκεια του 17ου Red Meeting Point και στο πλαίσιο μελέτης του υπό τον τίτλο «Affordable Housing Special Report» στην οποία, μεταξύ άλλων, επιχειρείται η σύγκριση της αγοράς κατοικίας το 2008 με το 2023:

  • Το 2008 (όταν η αγορά κατοικίας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο της σύγχρονης ιστορίας) το μέγεθος της άγγιζε τα 22 δις., ενώ το 2023 ήταν στα 9 δις. ευρώ με την Μεταβολή Επιπέδου Τιμών σε Εθνικό επίπεδο το 2023 έναντι 2008, -3.4%.
  • Το 80% των πράξεων για αγορά κατοικίας το 2008 γινόταν με τραπεζικό δανεισμό (13,2 δις. οι ετήσιες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων). Το 2023 μόνον το 20% των πράξεων έχουν τραπεζικό δανεισμό (1,2 δις. τα στεγαστικά δάνεια).
    Και οι διαφορές δεν σταματούν στα παραπάνω.
  • Το 2008 η συμμετοχή ξένων υπηκόων στο σύνολο των πράξεων αγοράς κατοικίας ήταν 1,5% με 2%, ενώ το 2023 αγγίζει το 25%. Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος το 2023 οι συνολικές επενδύσεις σε ακίνητα από ξένους ήταν 2,133 δις. ευρώ.

Το επενδυτικό προφίλ των κατοικιών – Ελκυστικές τιμές για τους… ξένους

Πριν 16 χρόνια οι κατοικίες δεν είχαν επενδυτικό προφίλ και σε αυτές δεν επένδυαν οι ΑΕΕΑΠ (Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) συνθήκες που έχουν πλέον διαφοροποιηθεί.

Η χρυσή βίζα και η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών έχει κάνει ακόμα και τους Έλληνες να αγοράζουν κατοικίες για επενδυτικούς λόγους. Στη λογική αυτή έχουν μπει και θεσμικοί επενδυτές όπως είναι οι ΑΕΕΑΠ οι οποίοι επίσης επενδύουν σε κατοικίες, κάτι αδιανόητο στην Ελλάδα το 2008.

Βασικό συμπέρασμα της εν λόγω μελέτης αποτελεί ότι το μέσο ελληνικό εισόδημα σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες τιμές των κατοικιών. Αντιθέτως για τους μη εγχώριους αγοραστές οι τιμές εξακολουθούν να είναι ελκυστικές.

Βάσει των στοιχείων που παρατίθενται η τιμή ανά τ.μ. στην Ελλάδα το 2023 είναι υψηλότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες στη Λετονία τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και χαμηλότερη από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Πορτογαλία, Ισπανία Πολωνία, Σλοβενία κ.λ.π.).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη ανθεκτικότητας τιμών (Sustainability Index) της CPS το επίπεδο τιμών στις κατοικίες του 2021 ήταν το ανώτερο όριο για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Με βάση την αξία ενός ακινήτου, το επίπεδο τιμών του 2021 για μια μέση κατοικία (περίπου 60 τ.μ. και ηλικίας 20-30 ετών) με σκοπό την ιδιοκατοίκηση, απαιτούνται εισοδήματα περίπου 8,5 ετών για την αγορά του, σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 ο δείκτης τιμών οικιστικών ακινήτων αυξήθηκε 6,43%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε 2,33%. Το 2020 είχαμε αύξηση στις τιμές κατοικιών 6,21% και αύξηση του μέσου μισθού 0,38%, με τα αντίστοιχα νούμερα για 2021, 2022 και 2023 να είναι 7,34% με 6,38% (κάπως συγκλίνουν οι ποσοστιαίες διαφορές), 11,08% με 5,28% και 16,52% με 6,38%.

Πώς ορίζεται η βιώσιμη αγορά

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρίτσο «βιώσιμη είναι η αγορά όπου το επίπεδο τιμών α) δίνει τη δυνατότητα στους εγχώριους αγοραστές να αποκτήσουν κατοικία και β) δεν αναμένεται να σημειώσει έντονες μεταβολές στο μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Όπως τόνισε «οι Περίοδοι Μη-Ανθεκτικότητας τιμών στην κτηματαγορά ορίζονται ως περίοδοι κατά τις οποίες οι τιμές των ακινήτων βιώνουν σημαντική και παρατεταμένη υπερτίμηση, αποκλίνοντας από την πραγματική τους αξία. Ενδείξεις για την ύπαρξη τέτοιων περιόδων αποτελούν συνηθέστερα η αποσύνδεση τιμών και ενοικίων από την διακύμανση των εισοδημάτων και οι διακυμάνσεις στην οικονομία όπως ο εκτεταμένος δανεισμός και η εκτεταμένη κατασκευαστική δραστηριότητα».

Ο «Δείκτης Ανθεκτικότητας τιμών» της CPS λαμβάνει υπόψιν του μεταξύ άλλων τα ακόλουθα βασικά στοιχεία: Λόγος τιμών ακινήτων και τιμών ενοικίασης, λόγος τιμών ακινήτων και διαθέσιμου εισοδήματος ανά νοικοκυριό, λόγος τιμών ακινήτων «περιοχής δείκτη» σε σχέση με την χώρα, συνολική κατασκευαστική δραστηριότητα ως προς το ΑΕΠ, Δανεισμός ως προς το ΑΕΠ. Ο δείκτης δεν παρέχει δυνατότητες πρόβλεψης σχετικά με το πότε ή εάν θα πραγματοποιηθεί μια διόρθωση.

Επομένως, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της CPS, όταν αναφέρεται στον «κίνδυνο μη – ανθεκτικότητας τιμών”, υποδεικνύει τον κίνδυνο σημαντικής διόρθωσης τιμής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει πότε μπορεί να συμβεί αυτή η διόρθωση.
Όπως επίσης υπογράμμισε «η διατήρηση χαμηλών όγκων συναλλαγών και η τρέχουσα μείξη ξένων και εγχώριων επενδυτών στην αγορά δημιουργεί συνθήκες ανοδικής πίεσης των τιμών ακινήτων και ως εκ τούτου υπάρχει η ανάγκη διαμόρφωσης κατάλληλων πολιτικών κοινωνικής κατοικίας που θα τονώσουν και τη δυνατότητα προσφοράς κατοικιών».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μενίδι | Τρεις φορές είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία η 40χρονη που δολοφονήθηκε

Τις σκιώδεις γωνίες της δολοφονίας της γυναίκας από την Αλβανία που εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης νεκρή στη μέση του δρόμου στο Μενίδι με ένα μαχαίρι στην κοιλιά προσπαθούν να φωτίσουν οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση προκειμένου να καταφέρουν να φθάσουν στα ίχνη αυτού ή αυτών που της στέρησαν τη ζωή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πως η 40χρονη, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και προ δεκαετίας, είχε απευθυνθεί στις Αρχές τρεις φορές και είχε καταγγείλει τον εν διαστάσει σύζυγό της για ενδοοικογενεικακή βία.

Ειδικότερα, η πρώτη καταγγελία έγινε στις 3 Απριλίου 2013 με την γυναίκα να υποβάλει έγκληση κατά του πρώην συντρόφου της για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας. Τότε ο άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

menidi_thima_

Η δεύτερη καταγγελία έγινα στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 με το θύμα να καταγγέλλει τον εν διαστάσει σύζυγό της για απειλήσωματική βλάβη και εξύβριση. Ο άνδρας συνελήφθη και πάλι και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι υπήρχε δικαστική απόφαση βάσει της οποίας ο άνδρας απαγορευόταν να διαμένει με το θύμα, πλην όμως η ίδια του το είχε επιτρέψει από το 2018.

Η τελευταία καταγγελία έγινε στις 7 Μαΐου 2024 και πάλι για ενδοοικογενειακή βία (απειλή, σωματική βλάβη και εξύβριση). Ο άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ έλαβε ρητή δικάσιμο για Παρασκευή 17 Μαΐου 2024. Ο διοικητής του τμήματος ενδοοικογενειακής βίας την κάλεσε δύο μέρες μετά το συμβάν και εκείνη του απάντησε ότι είναι εντάξει.

Στη 40χρονη χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική εξέταση και δόθηκαν πληροφορίες, οδηγίες και έντυπο υλικό, προκειμένου να λάβει εάν επιθυμεί την αναγκαία υλική συνδρομή από τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον ενημερώθηκε για την δυνατότητα εγκατάστασης, στο κινητό της τηλέφωνο, της εφαρμογής «Panic Button» και της χορηγήθηκε κωδικός για πρόσβαση στην εν λόγω εφαρμογή. Παράλληλα ενημερώθηκε για τη δυνατότητα μεταφορά της σε δομή φιλοξενίας και δήλωσε ότι δεν επιθυμεί.

Πλέον οι έρευνες των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στραφεί προς αυτόν τον άνδρα ο οποίος αναζητείται χωρίς ακόμα να έχει εντοπιστεί.

«Η κοπέλα φώναζε ‘βοήθεια, βοήθεια’»

Τις τελευταίες, δραματικές στιγμές που έζησε η 40χρονη στο Μενίδι προτού πέσει νεκρή από το μαχαίρι του δολοφόνου της περιγράφει μια κάτοικος της περιοχής η οποία έμαθε τα τραγικά νέα από έναν πελάτη της.

Όπως περιγράφει η επιχειρηματίας, η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν στο μαγαζί της, ο πελάτης άκουσε την κοπέλα να καλεί σε βοήθεια και ειδοποίησε την Αστυνομία.

«Το πρωί έρχομαι 5.10, πίνω τον καφέ μου και μπαίνει ένας πελάτης και μου λέει ‘κλείσε τη πόρτα, μην ανοίγεις την πόρτα γιατί εδώ σκότωσαν μια κοπέλα, εγώ πήρα την Αστυνομία’. Φοβήθηκα και δεν τον ρώτησα αλλά και μετά μου λέει να μην ανοίξω την πόρτα όμως αυτός πήρε στην Αστυνομία. Η κοπέλα φώναζε ‘βοήθεια, βοήθεια’ και αυτός φώναξε την Αστυνομία», αναφέρει.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en