Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ψάχνει το υπ. Οικονομικών στις online ενοικιάσεις κατοικιών σε τουρίστες

image_print

Οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως η Airbnb έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών. Ήδη, οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει στοιχεία από τις διεθνείς πλατφόρμες για τα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί σε αυτές.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τις διεθνείς πλατφόρμες για την αποστολή των στοιχείων προσθέτοντας ότι θα ενεργοποιηθούν οι εγκύκλιοι για την καταγραφή των ακινήτων στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Έτσι όπως είπε η υφυπουργός οι ιδιοκτήτες θα είναι νόμιμοι, θα δηλώνουν τα εισοδήματά τους και θα πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί.

Ο διαχειριστής του ακινήτου θα πρέπει να εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» το οποίο αναμένεται να «ανοίξει» εντός του Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε).  Ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο υποχρεωτικά συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής. Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.

Φόρος με συντελεστή έως 45%

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν κατοικίες για σύντομο χρονικό διάστημα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το επόμενο έτος θα πληρώσουν  φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%. Με αυτή την κλίμακα φορολογείται η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων.

Εφόσον ο εκμισθωτής προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, πχ. εστίαση και άλλα τότε οι υπηρεσίες αυτές φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή από 22 έως και 45%.

Η φορολόγηση, όπως αναφέρθηκε, ισχύει από το φορολογικό έτος 2017 και θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2018.

Κυρώσεις και πρόστιμα

1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000  ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων.  Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

2. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.

3. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

4. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της ψηφιακής πλατφόρμας στο αίτημα της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας είναι απαραίτητη για ταυτοποίηση των διαχειριστών ακινήτων καθώς και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτές , επιβάλλονται πρόστιμα των 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με το εάν υπάρχει υποχρέωση τήρησης απλοποιημένων ή πλήρων λογιστικών προτύπων.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το βλέμμα στη ΔΕΘ – Προσδοκίες για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και συνταξιούχων

image_print

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εντείνεται η συζήτηση γύρω από το πακέτο μέτρων που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με νοικοκυριά και συνταξιούχους να προσδοκούν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται φορολογικές ελαφρύνσεις, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενίσχυση των οικογενειών, αλλά και μέτρα που θα αφορούν τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας, ώστε οι εξαγγελίες της ΔΕΘ να συνδυάζουν τη στήριξη των πολιτών με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θεωρείται για ακόμη μία χρονιά το βασικό βήμα για την παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Μέχρι τότε, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και συνταξιούχοι αναμένουν να ακούσουν μέτρα που θα προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση απέναντι στις αυξημένες οικονομικές πιέσεις της καθημερινότητας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστάτωση με το επίδομα των 150 ευρώ ανά παιδί – Δικαιούχοι δεν είδαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους

image_print

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η καταβολή του επιδόματος των 150 ευρώ ανά τέκνο, καθώς αρκετές οικογένειες που ανέμεναν την πληρωμή διαπίστωσαν ότι το ποσό δεν πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα οφείλεται σε λάθη ή ελλείψεις στα στοιχεία που είχαν δηλωθεί στις αιτήσεις, όπως λανθασμένος ή μη επικαιροποιημένος τραπεζικός λογαριασμός (IBAN), ασυμφωνίες στα προσωπικά στοιχεία ή άλλες εκκρεμότητες που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της πληρωμής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους δικαιούχους που δεν έχουν λάβει το επίδομα να ελέγξουν τα στοιχεία της αίτησής τους και, εφόσον διαπιστώσουν κάποιο σφάλμα, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των 150 ευρώ ανά παιδί καταβλήθηκε σε χιλιάδες οικογένειες στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης, ωστόσο οι περιπτώσεις με λανθασμένα στοιχεία έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να παραμένουν προσωρινά εκτός πληρωμής μέχρι να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα: Τι αλλάζει στη φορολόγηση των τόκων σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Ελλάδα - Οδηγός της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση τόκων - 2026
image_print

Ελλάδα: Τι αλλάζει στη φορολόγηση των τόκων σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε νέο αναλυτικό οδηγό με διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείριση των τόκων από τραπεζικές καταθέσεις, δάνεια, εταιρικά ομόλογα και εισοδήματα από το εξωτερικό. Ο οδηγός απευθύνεται τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και σε επιχειρήσεις και αποσαφηνίζει πότε εφαρμόζεται παρακράτηση φόρου, ποιες περιπτώσεις απαλλάσσονται από τη φορολογία και πώς αντιμετωπίζονται τα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να ξεκαθαρίσει το ισχύον πλαίσιο, καθώς αρκετοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με τη φορολόγηση των τόκων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτούς.

Παρακράτηση φόρου 15% στις περισσότερες περιπτώσεις

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι τόκοι από τραπεζικές καταθέσεις και γενικότερα από χρηματοοικονομικές απαιτήσεις υπόκεινται, κατά κανόνα, σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15%.

Για τα φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, καθώς και για φυσικά ή νομικά πρόσωπα χωρίς φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα, η συγκεκριμένη παρακράτηση εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση και δεν απαιτείται επιπλέον φορολόγηση για το ίδιο εισόδημα.

Μειωμένος συντελεστής για εταιρικά ομόλογα

Ο οδηγός προβλέπει ειδική μεταχείριση για τους τόκους από εταιρικά ομόλογα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζεται παρακράτηση φόρου 5%, αντί του γενικού συντελεστή 15%, γεγονός που αποτελεί σημαντική διαφοροποίηση για τους επενδυτές.

Τι ισχύει για επιχειρήσεις

Διαφορετικό είναι το καθεστώς για τις επιχειρήσεις και τις νομικές οντότητες που διαθέτουν φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Η παρακράτηση φόρου δεν αποτελεί τελική φορολογική επιβάρυνση, καθώς οι τόκοι ενσωματώνονται στα συνολικά έσοδα της επιχείρησης και φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Παράλληλα, σε ορισμένες πληρωμές τόκων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων μπορεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να μην εφαρμόζεται παρακράτηση φόρου.

Τόκοι από καταθέσεις στο εξωτερικό

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις που τηρούνται στο εξωτερικό.

Όταν τα σχετικά ποσά δεν εισάγονται στην Ελλάδα, δεν πραγματοποιείται παρακράτηση φόρου κατά την καταβολή τους. Ωστόσο, τα εισοδήματα αυτά πρέπει να δηλώνονται στην ετήσια φορολογική δήλωση και φορολογούνται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του δικαιούχου.

Εφόσον έχει ήδη καταβληθεί φόρος στο εξωτερικό, προβλέπεται συμψηφισμός με τον φόρο που αναλογεί στην Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση, μέχρι του ποσού που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Ποιες κατηγορίες τόκων απαλλάσσονται από φόρο

Η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις πλήρους φοροαπαλλαγής για συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Οι τόκοι από ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία.
  • Οι τόκοι από ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), τα οποία εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
  • Οι τόκοι εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε αναγνωρισμένες αγορές εκτός Ε.Ε., όταν οι δικαιούχοι είναι αλλοδαπά νομικά πρόσωπα χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
  • Οι τόκοι από προϊόντα δανεισμού τίτλων στην αγορά παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στις περιπτώσεις που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Ο νέος οδηγός της ΑΑΔΕ συγκεντρώνει όλες τις βασικές διευκρινίσεις για τη φορολόγηση των τόκων, διευκολύνοντας ιδιώτες και επιχειρήσεις στην ορθή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.

Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις, επενδυτικούς τίτλους ή εισοδήματα από το εξωτερικό καλούνται να ενημερωθούν για το καθεστώς που ισχύει σε κάθε περίπτωση, ώστε να αποφύγουν λάθη στις φορολογικές δηλώσεις και τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en