Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πολεμικές ιαχές μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ

image_print

Αναβρασμός επικρατεί από χθες στην παγκόσμια κοινότητα μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μάλιστα κάλεσε τους κατοίκους στα βορειοανατολικά της χώρας να αναζητήσουν καταφύγιο, μέχρι ο πύραυλος να καταπέσει στη θάλασσα.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι η τελευταία δοκιμή του πυραύλου Hwasong-12, που έγινε υπό την επίβλεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν μια επιτυχημένη επίδειξη της αποφασιστικότητας της Πιονγιάνγκ να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή απειλή που προκύπτει από τις κοινές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.

«Η νέα δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων είναι το πρώτο βήμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό που διεξάγονται από τα στρατεύματά μας και θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό προοίμιο για την επίθεση στη νήσο Γκουάμ», ανέφερε ο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας, KCNA.

Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι ο πυραύλος ενδιάμεσης κλίμακας προσγειώθηκε σε καθορισμένη περιοχή και δεν αποτελούσε ποτέ απειλή για τις γειτονικές χώρες. Χαρακτήρισε επίσης τη δοκιμή ως απόδειξη της πλήρους «στρατηγικής της ικανότητας και των πολεμικών της επιδόσεων».

Η εκτόξευση του πυραύλου ήταν επίσης «ένα προοίμιο για τα αποφασιστικά αντίμετρα που θα λάβουμε εναντίον των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων εάν συνεχιστεί η επιθετικότητα της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε η δήλωση σύμφωνα με δημοσίευμα του Russia Today.

Τραμπ: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι

Δήλωση-προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τόνισε πως όλες οι επιλογές για να δοθεί μια απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ «βρίσκονται στο τραπέζι».

«Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς αυτό εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος, στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, η οποία αφορούσε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.

Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα, σε μια δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του, έπειτα από τρεις ώρες συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αυστηρά και πλήρως» τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων εκείνες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, προσθέτει η δήλωση, που αναγνώστηκε μέσα στην επίσημη αίθουσα του Συμβουλίου από τον ασκών την προεδρία του Συμβουλίου, τον πρέσβη της Αιγύπτου.

Η απλή έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας δήλωσης αντικατοπτρίζει ωστόσο την αναγνώριση απουσίας επιλογών για τον ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να διαπραγματευτεί για τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Δείχνει εντούτοις τη «σαφή βούληση για ενότητα των μελών του Συμβουλίου να αντιδράσουν από σήμερα», στον απόηχο της βορειοκορεατικής δοκιμής, δήλωσε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ενότητα «στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας που μετράει», διαβεβαιώνει ο Μανουέλ Λαφόν Ραπνουί του ινστιτούτου έρευνας Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις.

Η δήλωση, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και προτάθηκε στους εταίρους τους του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλείται «σκανδαλώδεις ενέργειες και απειλές εναντίον άλλου κράτους μέλους του ΟΗΕ» και ζητεί την «άμεση διακοπή» τους. Μέσω των ενεργειών αυτών, η Βόρεια Κορέα «υπονομεύει σκόπιμα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», τονίζει το κείμενο.

Η Ρωσία είχε δηλώσει «εξαιρετικά ανήσυχη» καταγγέλλοντας μια «τάση» για «κλιμάκωση» των εντάσεων. Η Γαλλία, η Βρετανία και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασαν επίσης την εκτόξευση του πυραύλου.

Στη δήλωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ειρηνική, διπλωματική και πολιτική λύση στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο κάθε συζήτηση έχει παγώσει εδώ και χρόνια, ενώ επί του παρόντος ουδεμία προοπτική επανάληψης των συνομιλιών διαφαίνεται.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εκτόξευση στις εξαγωγές όπλων

image_print

Η Τουρκία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους παίκτες της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, μετατρέποντας την παραγωγή και εξαγωγή οπλικών συστημάτων σε βασικό εργαλείο οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος.

Οι εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού, που το 2002 ανέρχονταν μόλις σε 248 εκατ. δολάρια, ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια το 2011 και έφτασαν τα 7,15 δισ. δολάρια το 2024. Το 2025 εκτινάχθηκαν στα 8,5 δισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή άνοδο του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, τα αμυντικά προγράμματα που υλοποιεί η Τουρκία έχουν αυξηθεί θεαματικά, από 62 το 2002 σε περισσότερα από 1.300 σήμερα. Παράλληλα, η χώρα κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της από ξένα οπλικά συστήματα από περίπου 80% σε κάτω από 20%.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία έχουν εταιρείες όπως η Baykar, η ASELSAN, η TAI, η Roketsan και η MKE, οι οποίες συγκαταλέγονται πλέον στις μεγαλύτερες αμυντικές επιχειρήσεις διεθνώς. Τα συνολικά τους έσοδα έφτασαν τα 10,1 δισ. δολάρια το 2024, καταγράφοντας νέα αύξηση.

Η Baykar αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση επιτυχίας. Τα drones Bayraktar TB2 έγιναν γνωστά από τη χρήση τους σε πολεμικά μέτωπα όπως η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Βόρεια Αφρική, ενώ η χαμηλότερη τιμή τους σε σχέση με αντίστοιχα δυτικά συστήματα τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για πολλές χώρες.

Το 2025 καταγράφηκαν νέα ορόσημα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Το Bayraktar TB3 μπήκε σε επιχειρησιακή υπηρεσία, τα πρώτα άρματα μάχης Altay παραδόθηκαν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ξεκίνησε η σειριακή παραγωγή τους. Παράλληλα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ινδονησία για 48 μαχητικά Kaan πέμπτης γενιάς.

Η εξαγωγική επιτυχία συνεχίστηκε και στην Ευρώπη, με την ASELSAN να υπογράφει συμφωνία με την Πολωνία για συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και την TAI να εξασφαλίζει σύμβαση με την Ισπανία για εκπαιδευτικά και ελαφρά μαχητικά Hürjet.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσωπικά συνδέσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με την προώθηση της αμυντικής της βιομηχανίας, προβάλλοντας τα τουρκικά οπλικά συστήματα στις διεθνείς επαφές του και ενισχύοντας την εικόνα της χώρας ως ανερχόμενης στρατιωτικής και τεχνολογικής δύναμης.

Για την Ελλάδα, η άνοδος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η Τουρκία δεν περιορίζεται πλέον στην κάλυψη των δικών της αναγκών, αλλά επιχειρεί να διαμορφώσει αυτόνομη αμυντική ισχύ, με δυνατότητες εξαγωγών, συμπαραγωγών και επιρροής σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

Η οικονομική διάσταση είναι επίσης κρίσιμη. Τα αμυντικά προϊόντα έχουν πολλαπλάσια εξαγωγική αξία σε σχέση με τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη ξεπερνούν πλέον τα 25 δισ. δολάρια.

Παρά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, η αμυντική βιομηχανία παραμένει ένας από τους λίγους τομείς που προσφέρει σταθερά έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα, τεχνολογική πρόοδο και γεωπολιτική επιρροή.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιγαντιαίο Κύπελλο Μουντιάλ από Lego στη Νέα Υόρκη

image_print

Ένα γιγαντιαίο αντίγραφο του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κατασκευασμένο από περισσότερα από 1,36 εκατομμύρια τουβλάκια LEGO, αποκαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη, εντυπωσιάζοντας κατοίκους και επισκέπτες.

Η κατασκευή, ύψους περίπου 8,5 μέτρων, στήθηκε στο Rockefeller Plaza με τη συμμετοχή του Βραζιλιάνου θρύλου του ποδοσφαίρου Καφού και του σχεδιαστή της LEGO, Κριστόφ Βιετί.

Για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν πάνω από 7.000 ώρες εργασίας, ενώ αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για το Μουντιάλ του 2026. Το εντυπωσιακό έκθεμα αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες φίλους του ποδοσφαίρου και της LEGO τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν

image_print

Νέο αυστηρό μήνυμα προς το Ιράν έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει ξανά στρατιωτική δράση εάν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αποσπάσει παραχωρήσεις από την ιρανική πλευρά, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει πλέον να εφαρμοστούν.

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι βασικός στόχος της Ουάσινγκτον παραμένει να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του εμπλουτισμένου πυρηνικού υλικού, το οποίο χαρακτήρισε «πυρηνική σκόνη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη, αν και άφησε αιχμές για τις αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στο εσωτερικό της ιρανικής ηγεσίας.

«Συμφωνία ή ολοκλήρωση της αποστολής»

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στον ναυτικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι για δύο μήνες δεν πέρασε κανένα πλοίο, πριν η Ουάσινγκτον χαλαρώσει τα μέτρα λόγω της πιθανότητας επίτευξης συμφωνίας.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει διπλωματική λύση, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «τελειώσουν τη δουλειά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αμερικανική στρατιωτική ισχύς μπορεί να πλήξει κρίσιμες υποδομές του Ιράν, όπως γέφυρες, ενεργειακές εγκαταστάσεις και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Απάντηση από την Τεχεράνη

Στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τελική συμφωνία δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο συνεχίζονται οι απειλές από την Ουάσινγκτον.

Ο Ιρανός υπουργός κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν το μνημόνιο κατανόησης που έχουν υπογράψει, επικαλούμενος το άρθρο 13 της συμφωνίας και ζητώντας από την αμερικανική πλευρά να σεβαστεί την υπογραφή της.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ιρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν επηρεάζονται από απειλές, την ώρα που στο Ιράν συνεχίζονται οι τελετές πένθους για τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en