Quantcast
Connect with us

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να προτιμήσουμε την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD

Αυτή η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής καλείται «Καθαρά Δευτέρα» επειδή οι Χριστιανοί πρέπει να ξεκινήσουν την ιερή περίοδο με «καθαρές καρδιές και καλές προθέσεις».

Η Καθαρά Δευτέρα, είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής στην Ανατολική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Είναι μια γιορτή που συμβαίνει στις αρχές της 7ης εβδομάδας πριν από την Ορθόδοξη Κυριακή του Πάσχα.

Η Καθαρά Δευτέρα φέρνει έτσι, το τέλος στους προηγούμενους καρναβαλικούς εορτασμούς, καλώντας όλους να αφήσουν πίσω τους τις «αμαρτωλές» στάσεις που σχετίζονται με τις εκδηλώσεις καρναβαλιού και τα μη νηστίσιμα φαγητά, τα οποία καταναλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων του Καρναβαλιού.

Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας, λοιπόν, είναι μια επίσημη αργία στην Ελλάδα και γιορτάζεται με υπαίθριες εκδρομές, νόστιμα γεύματα νηστείας, καθώς και το ευρύτατο έθιμο των χαρταετών.

Παραδόσεις της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο, δεν συνδέεται μόνο με την κατανάλωση τροφίμων νηστείας, αλλά διαθέτει επίσης πολλές παραδόσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Παραδοσιακά, καθώς η Καθαρά Δευτέρα θεωρείται ότι σηματοδοτεί την αρχή της ανοιξιάτικης περιόδου, ο χαρταετός είναι επίσης μέρος της παράδοσης. Οι νέοι και οι ενήλικες οργανώνουν εκδρομές σε ανοικτούς χώρους, έτσι ώστε να γεμίσουν τον ουρανό με τους χαρταετούς. Πολλά παραδοσιακά εργαστήρια συμμετέχουν στην κατασκευή χαρταετών για πάνω από 70 χρόνια τώρα. Αν και οι ξύλινοι χαρταετοί έχουν αντικατασταθεί από πλαστικά, η χειροτεχνία κατασκευής χαρταετών εξακολουθεί να έχει τα δικά της μυστικά. Ένα ελαφρύ ξύλινο πλαίσιο σε ένα σώμα χαρτιού και ένα μόνο σχοινί στην ουρά αποτελούν το τέλειο χαρταετό, έτοιμο να προσφέρειστα παιδιά και στους ενήλικες, στιγμές ανεμελιάς και χαλάρωσης.

Μαγειρικά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας

Η κατανάλωση κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων απαγορεύεται παραδοσιακά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς καθ ‘όλη τη Σαρακοστή, με το ψάρι να καταναλώνεται μόνο σε μεγάλες μέρες γιορτής. Ωστόσο, η κατανάλωση οστρακοειδών και μαλακίων κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δημιουργώντας έτσι την παράδοση να τρώμε περίτεχνα πιάτα βασισμένα σε θαλασσινά, όπως σουπιές, χταπόδι, καλαμαράκια, και διάφορα οστρακοειδή, όπως γαρίδες και μύδια. Η λαγάνα, επίσης δεν θα πρέπει να λείπει από το σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς είναι ένα είδος ψωμιού το οποίο  φτιάχνετε ειδικά για την συγκεκριμένη μέρα. Ακόμη, οι ελιές,  το τουρσί και η ταραμοσαλάτα, αποτελούν τα απαραίτητα εδέσματα, προκειμένου να συνοδεύσουμε το κυρίως γεύμα μας. Τέλος, όσον αφορά το επιδόρπιο, την τιμητική τουέχει ο παραδοσιακός χαλβάς.

Θρεπτική και θερμιδική αξία των γευμάτων της Καθαράς Δευτέρας

Ας ξεκινήσουμε με τη λαγάνα. Η λαγάνα λοιπόν, η οποία αποτελεί τον κυρίαρχο ρόλο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, η σύστασή της σε θερμίδες είναι η ίδια με αυτή του κανονικού ψωμιού, που καταναλώνουμε καθημερινά, δηλαδή 1 φέτα των 30γρ. έχει περίπου 80 θερμίδες. Γι’ αυτό λοιπόν καλό είναι να μην καταφύγουμε στην υπερβολική κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους.

Η ταραμοσαλάτα θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς περιέχει πολύ αλάτι, μία ποσότητα των 100γρ. περιέχει γύρω στις 500 θερμίδες. Εκτός, όμως, από τα αρνητικά αυτού του συγκεκριμένου συνοδευτικού, υπάρχουν και κάποια θετικά, καθώς περιέχει μια πλούσια πηγή βιταμινών όπως η A και η D, ακόμη περιέχει κάλλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και ωμέγα 3.Θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και σε ολόκληρο τον οργανισμό.Η ποσότητα που ενδείκνυται να καταναλώνουμε είναι περίπου  μια κουταλιά στην άκρη του πιάτου μας.

Ακόμη, το τουρσί, είναι μια πολύ καλή και υγιεινή επιλογή αφού είναι παρασκευασμένο από ωμά λαχανικά και περιέχει ελάχιστες θερμίδες, οι οποίες ανέρχονται περίπου στις 10 ανά περίπου 100γρ. Καταναλώστε λοιπόνμέχρι 2 κουταλιές της σούπας, δίχως να αισθάνεστε τύψεις. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο συνοδευτικό περιορίζεται είναι η αυξημένη περιεκτικότητα του σε αλάτι.

Τα θαλασσινά, αποτελούν και αυτά μια υγιεινή επιλογήκαθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως επίσης ωμέγα 3, σίδηρο,  φώσφορο, αλλά και μαγνήσιοτα οποία συμβάλουν θετικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Τα τηγανητά  θαλασσινά έχουν σχεδόν τετραπλάσιες θερμίδες από τα ψητά ή τα βραστά. Έτσι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσής τους είναι να τα ψήσουμε ή να τα βράσουμε, προκειμένου έτσι και να επωφεληθούμε από τα πολλαπλά θρεπτικά τους συστατικά και να μην κινδυνεύσουμε να προσθέσουμε επιπλέον θερμίδες λόγω την κορεσμένων λιπαρών εξαιτίας του τηγανίσματος. Οι θερμίδες που περιέχει μια ποσότητα των 100γρ. ανέρχεται περίπου στις 200.

Ακόμη, ένα τρόφιμο που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο σαρακοστιανό σας τραπέζι είναι τα μαυρομάτικα φασόλια. Συνήθως τα φτιάχνουμε σαλάτα2. Ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά, βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, στην καλή λειτουργία της καρδιάς και γενικά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Οι θερμίδες οι οποίες περιέχονται στην ποσότητα των 100γρ, ανέρχονται στις 300.

Τέλος, ο χαλβάς ο οποίος έχει την τιμητική του όχι μόνο την συγκεκριμένη ημέρα, αλλά και σε όλη την περίοδο της σαρακοστής, είναι ένα γλύκισμα με διαφορετικούς τρόπους παρασκευής. Υπάρχει ο χαλβάς από ταχίνι, από σιμιγδάλι, με διαφορετικές γεύσεις όπως βανίλια ή κακάο και με ή χωρίς προσθήκη ξηρών καρπών. Το είδος που είναι περισσότερο παχυντικό είναι ο χαλβάς που έχει ως κύριο συστατικό το ταχίνι. Εκτός, όμως από το κύριο μειονέκτημά του που είναι οι πολλές θερμίδες,περιέχει επίσης και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε, ασβέστιο και μαγνήσιο και επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμιση της χοληστερίνης και συνεπώς στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.Οφέλη επίσης περιέχει και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, ο οποίος είναι πλούσιος σε καλά λιπαρά, τα οποία ευεργετούν επίσης σημαντικά την καρδιά. Οι θερμίδες, λοιπόν, που περιέχει ο σουσαμένιος χαλβάς σε ποσότητα των 100γρ. είναι περίπου στις 500, ενώ ο σιμιγδαλένιος γύρω στις 350-400 θερμίδες.

Τι να προσέξουμε περισσότερο την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας
Προκειμένου, λοιπόν, να μην  καταφύγετε σε ατασθαλίες και προσθέσετεε ανεπιθύμητες θερμίδες πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες.

  • Στο κυρίως γεύμα είναι καλό να προσθέσετε μια ποικιλία από διάφορα λαχανικά της αρεσκείας σας, είτε ωμά, βραστά, ή ψητά, τα οποία θα σας βοηθήσουν να μην ξεφύγετε από τις επιπλέον θερμίδες και να ωφελήσετε τον οργανισμό μας από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτή την κατηγορία των τροφίμων.
  • Να μην καταναλώσετε πολλά τηγανιτά θαλασσινά, παρά μια ποσότητα της τάξεων των 80-100γρ.
  • Η ποσότητα του ταραμά που θα καταναλώσετε να μην υπερβαίνει τις 2 κουταλιές της σούπας (30-40γρ) διότι μεγαλύτερη ποσότητα προσδίδει πολλές θερμίδες και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.
  • Όσο απολαυστικός και αν είναι ο χαλβάς, θα πρέπει να προσέχετε την ποσότητα που καταναλώνετε καθώς οι θερμίδες που περιέχει είναι πολλές. Αρκεστείτε στα 40-50γρ.
  • Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτετην κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού ημερησίως, προκειμένου να διατηρείται ο οργανισμός σας ενυδατωμένος. Επιπλέον αν καταναλώνετε ένα ποτήρι νερού πριν από το γεύμα σας θα μειώσετε και τη διάθεση σας για φαγητό και ως εκ τούτου θα χορτάσετε με μικρότερη ποσότητα.

Η γιορτή της Καθαρής Δευτέρας και όλες οι συναφείς παραδόσεις βρίσκονται στην καρδιά του ελληνικού λαού, καθώς παρέχουν μια ευκαιρία για αναψυχή και διαφυγή από την καθημερινή ρουτίνα. Απολαύστε αυτή την ημέρα, χωρίς όμως να ξεφύγετε ιδιαίτερα θερμιδικά.

www.somaygies.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα τεράστια οφέλη από μια κουταλιά ελαιόλαδο κάθε πρωί | Ένα εμβόλιο ευεξίας

Κάποιοι το αποκαλούν «υγρό χρυσό». Το ελαιόλαδο αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, καθώς δεν δίνει απλώς καλύτερη γεύση στα τρόφιμα, αλλά βοηθάει ενεργά στην καλύτερη λειτουργία του σώματος.

Πριν από μερικούς μήνες, η συντάκτρια της «Vogue», Veronica Cristino, άρχισε να πίνει μια κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο κάθε πρωί με άδειο στομάχι. «Ξέρω, ακούγεται λίγο έντονο, αλλά, αφού άκουσα όλα τα οφέλη του, το ενέταξα στο καθημερινό μου πρόγραμμα το πρωί» αναφέρει η ίδια. Μέσα σε λίγες μέρες, η καθημερινή κατανάλωση μιας κουταλιάς ελαιολάδου τής έγινε συνήθεια, που συνεχίστηκε χάρη σε όλες τις ευεργετικές επιδράσεις που είδε στον οργανισμό της.

Λίγα λόγια για το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, που αποτελείται από ελαϊκό οξύ, φυτοστερόλες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και πολυφαινόλες. Εξάγεται από την άλεση της σάρκας του καρπού της ελιάς και στη συνέχεια από το στράγγισμα του υγρού που βγαίνει. Το ελαιόλαδο:

  • καταπολεμά τον διαβήτη,
  • κάνει καλό στην καρδιά,
  • μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • διατηρεί τη χοληστερόλη υπό έλεγχο,
  • είναι αντιφλεγμονώδες,
  • ενισχύει τα οστά,
  • μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου,
  • συμβάλλει στην υγεία του εντέρου,
  • αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας την κατάθλιψη.

Κανονικό ελαιόλαδο έναντι παρθένου ελαιόλαδου: Ποιο είναι καλύτερο;

Όταν πρόκειται να πάρετε την πιο ωφέλιμη κουταλιά, προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι συνήθεις παραλλαγές ελαιολάδου χρησιμοποιούν θερμότητα, για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό από τον καρπό. Το παρθένο ελαιόλαδο, όμως, παραμένει ανεπεξέργαστο, γεγονός που το βοηθά στο να διατηρήσει όλα τα ευεργετικά του μόρια ανέπαφα.

Γιατί να πιείτε ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί

Εκτός από τα οφέλη που δίνει η κατανάλωση ελαιολάδου μέσα στα γεύματα, η κατανάλωση μιας ή δύο κουταλιών της σούπας με άδειο στομάχι το πρωί έχει ιδιαίτερα οφέλη:

  • βοηθά στην πέψη,
  • βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου,
  • ρυθμίζει το εντερικό μικροβίωμα,
  • αποτελεί μια καθημερινή δόση αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών.

«Ήθελα να δοκιμάσω αυτή τη συνήθεια ευεξίας, επειδή έχω πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως συχνή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που προκαλείται από το άγχος και τις όχι και τόσο καλές διατροφικές συνήθειες. Μέσα σε λίγες μέρες, ένιωσα πως το λάδι δημιουργούσε ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι μου. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, μετρούσα όλο και λιγότερα επεισόδια παλινδρόμησης και λιγότερες δυσκολίες στην πέψη», αναφέρει η ίδια.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΦΕΤ | Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στο γιορτινό τραπέζι

Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, περιλαμβάνει γεύματα για την πραγματοποίηση των οποίων δημιουργείται αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης πολλών ειδών τροφίμων, όπως κρέατα, πουλερικά και παραδοσιακά γλυκίσματα. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με σχετική του ανακοίνωση ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με τις «παγίδες» που πρέπει να αποφύγουν στις αγορές τροφίμων την περίοδο των γιορτών.

Αγορά και αποθήκευση τροφίμων κατά την εορταστική περίοδο

Κατά την προμήθεια τροφίμων από σημεία λιανικής πώλησης, συνιστώνται οι εξής πρακτικές:

Αγοράζουμε τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και αποφεύγουμε τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες. Δίνουμε  επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό των σημείων πώλησης, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου.

Εξετάζουμε προσεκτικά την ένδειξη ημερομηνίας/κατανάλωσης στην ετικέτα, γνωρίζοντας ότι:

  • Η ένδειξη ανάλωση κατά προτίμηση πριν από (best before) αφορά την ποιότητα: το τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια και μετά την ημερομηνία αυτής της ένδειξης, αλλά ενδεχομένως να μη διατηρεί την αρχική του ποιότητα.
  • Η ένδειξη ανάλωση έως (use by) αφορά την ασφάλεια: το τρόφιμο δεν πρέπει να καταναλωθεί μετά από αυτή την ημερομηνία, αφού ενδέχεται να μην είναι ασφαλές.
  • Τοποθετούμε σε διαφορετικές σακούλες τα τρόφιμα που αγοράζουμε ωμά και χρειάζονται μαγείρεμα (π.χ. κρέας, παρασκευάσματα κρέατος) από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες) για να αποφύγουμε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση.
  • Αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη, ώστε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο του σπιτιού μας το συντομότερο δυνατό.
  • Κατά την αποθήκευση στο ψυγείο τοποθετούμε τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, ψάρι κ.λ.π.) στα κάτω ράφια και μέσα σε κατάλληλους θήκες για τρόφιμα, ενώ στα πάνω ράφια τοποθετούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες).

Αυτό αποκλείει την πιθανότητα να διαφύγουν υγρά (λόγω απόψυξης) από τα ωμά στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο, ότι η θερμοκρασία του ψυγείου μας δεν ξεπερνά τους 5 °C, είναι δηλαδή σε θερμοκρασία που κρατάει τα τρόφιμά μας ασφαλή μέχρι την ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα τους.

Χειρισμός τροφίμων για το γιορτινό τραπέζι

Πραγματοποιούμε πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος πριν από το μαγείρεμα (π.χ. κατεψυγμένη γαλοπούλα, κατεψυγμένο κοτόπουλο), τοποθετώντας το στη συντήρηση του οικιακού ψυγείου, καλυμμένο με προστατευτική μεμβράνη συσκευασίας κατάλληλη για τρόφιμα και μέσα σε δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα, το οποίο να κρατάει τα υγρά από την απόψυξη.

  • Για το χρόνο πλήρους απόψυξης, ανάλογα με το βάρος του προϊόντος, υπάρχουν προτεινόμενοι χρόνοι από τους προμηθευτές.
  • Τηρούμε τον χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος της γαλοπούλας που προτείνεται στη συσκευασία, όταν πρόκειται για συσκευασμένες γαλοπούλες.
  • Σε διαφορετική περίπτωση, προσαρμόζουμε τους χρόνους μας ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του προϊόντος.
  • Προετοιμάζουμε το κρέας για μαγείρεμα ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για την υγιεινή τροφίμων ώστε να αποφύγουμε επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα.

Προμήθεια κρέατος βοοειδών, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών

Στα σημεία πώλησης του κρέατος πρέπει να υπάρχουν πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία που πρέπει να αναγράφεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.

  • Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη).
  • Τα σφάγια των ζώων πρέπει να έχουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα) που τοποθετείται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  • Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα).

Προμήθεια κρέατος θηραμάτων

  • Τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα.
  • Τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα πρέπει να φέρουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα), ενώ τα τυποποιημένα (εισαγόμενα ή εγχώρια) πρέπει να έχουν σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής π.χ. για την Ελλάδα GR ή EL) και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων

  • Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται σε ψυγείο ή σε ψυχόμενη προθήκη.
  • Τα συσκευασμένα τυριά πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής, π.χ. GR ή EL για την Ελλάδα), καθώς και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας πάνω στη συσκευασία.
  • Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Προμήθεια και συντήρηση αυγών

Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις λαϊκές αγορές) πρέπει να έχουν στο κέλυφός τους ένδειξη με τον κωδικό παραγωγού με ευδιάκριτα γράμματα/αριθμούς (μέθοδος εκτροφής, χώρα προέλευσης, Περιφερειακή Ενότητα, ταυτοποίηση μονάδας).

Επιπλέον, στις συσκευασίες των τυποποιημένων αυγών (εκτός από τις ενδείξεις που υπάρχουν στο κέλυφος), πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους καθώς και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Για την καλύτερη συντήρηση των αυγών είναι αναγκαίο να διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό χώρο ενώ σε περίπτωση που φυλάσσονται στο ψυγείο, η αλυσίδα ψύξης πρέπει να διατηρείται μέχρι την κατανάλωσή τους.

Ακόμη, είναι καλό να θυμόμαστε πως:

  • Δεν πλένουμε τα αυγά.
  • Δεν επιλέγουμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και γενικά μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • Δεν καταναλώνουμε αυγά με κηλίδες αίματος, ή με θολό ή χρωματισμένο ασπράδι, ή με ασπράδι ανακατεμένο με τον κρόκο ή αυγά με δυσάρεστη οσμή.
  • Δεν καταναλώνουμε τα αυγά ωμά.

Αλλεργιογόνα – Προφυλάξεις

Αν κάποιος από εμάς ή κάποιος γνωστός μας υποφέρει από κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνουμε ασφαλείς επιλογές στο γιορτινό τραπέζι.

Όταν τρώμε σε καταστήματα μαζικής εστίασης ή παραγγέλνουμε φαγητό για το σπίτι ή αγοράζουμε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα από φούρνους, κρεοπωλεία, παντοπωλεία κ.α., οι πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες/προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες πρέπει να είναι διαθέσιμες στον τελικό καταναλωτή.

Αν κάποιος νιώσει αδιαθεσία ή παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση μετά από κατανάλωση κάποιου τρόφιμου, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δεν ξεχνάμε ότι στο γιορτινό τραπέζι 

  • Η διατροφή μας,πρέπει να διακρίνεται από ποικιλία και στο μέτρο.
  • Μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα περισσεύματα των τροφίμων μας με διαφορετικούς τρόπους.
  • Σκεπάζουμε τα περισσεύματα και τα βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ακμή | Τα τρόφιμα που πυροδοτούν εξάρσεις

Υπάρχουν πολλοί μύθοι όσον αφορά τη διατροφή και την ακμή. Ίσως να έχετε διαβάσει ή και να έχετε διαπιστώσει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα πυροδοτούν την έξαρση της ακμής. Η αλήθεια είναι ότι τα ερευνητικά δεδομένα δεν έχουν ακόμα διαλευκάνει το πως συνδέεται η διατροφή με την ακμή. Παρ’ όλα αυτά, οι υπάρχουσες μελέτες μας δίνουν μία εικόνα της κατάστασης, λέει η δερματολόγος με έδρα το Μανχάταν, Debra Jaliman, MD.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Υπάρχουν αρκετές μελέτες, οι οποίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το γάλα συμμετέχει στην εμφάνιση ακμής. Πρόσφατη μετα-ανάλυση 14 μελετών παρατήρησης, εντόπισε ότι το γάλα τόσο στην πλήρη όσο και στην αποβουτυρωμένη εκδοχή του, αυξάνει τις πιθανότητες για ακμή. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε παρόμοια σχέση με το τυρί και το γιαούρτι.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο μηχανισμός που εμπλέκει το γάλα (όπως και τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος) στην παθοφυσιολογία της ακμής, περιλαμβάνει κυρίως μία ορμόνη που περιέχεται στο γάλα και ονομάζεται IGF-1 ή σωματομεδίνη. Η αύξηση της συγκέντρωσής της στον οργανισμό μας, τόσο λόγω απορρόφησης από το έντερο αλλά και λόγω ενεργοποίησης της ενδογενούς παραγωγής της από το ήπαρ, φαίνεται να συσχετίζεται με την εμφάνιση ακμής. Επιπλέον, η σωματομεδίνη διεγείρει την παραγωγή ανδρογόνων, που σχετίζονται με την παραγωγή σμήγματος και συνεπώς την ανάπτυξη ακμής. Επομένως, ίσως βοηθούσε ο περιορισμός του γάλακτος σε περιόδους έντονης ακμής, λέει η Jaliman.

Ζάχαρη

Είναι πιο πιθανό να έχετε ακμή εάν η διατροφή σας είναι γεμάτη τροφές και ποτά όπως σόδα, λευκό ψωμί, λευκό ρύζι και κέικ. Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες σε αυτά τα τρόφιμα τείνουν να εισέρχονται στο αίμα πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μια μέτρηση για το πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα. Όταν το σώμα σας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, επηρεάζει άλλες ορμόνες που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα. Τα λιπαρά δέρματα ευνοούν τη δημιουργία ακμής.

Πρόχειρο φαγητό

Αποτελούν τις τροφές που σχετίζονται πλέον με φλεγμονές στο σώμα όπως είναι η ακμή. Το έτοιμο φαγητό είναι πλούσιο σε «κακά» λιπαρά, τα λεγόμενα τρανς. Δυστυχώς θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο ή και εντελώς τις τηγανιτές πατάτες, το έτοιμο φαγητό, τα τρόφιμα μαγειρεμένα σε κακής ποιότητας λάδι κ.α.

Σοκολάτα

Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερη σοκολάτα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σπυράκια. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο γιατί. Το βασικό συστατικό, το κακάο, δεν φαίνεται να είναι ο λόγος. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν σοκολάτα με 10 φορές περισσότερο κακάο δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σπυράκια από εκείνους που έτρωγαν σοκολάτα με κανονική ποσότητα κακάο. Η μαύρη σοκολάτα, με λιγότερη ζάχαρη και γάλα, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή εάν προσπαθείτε να ελέγξετε την ακμή σας.

Όσον αφορά την καλύτερη δίαιτα για την ακμή, δεν υπάρχει,  λέει η ειδικός, ωστόσο φαίνεται ότι αν ακολουθείτε μια διατροφή παρόμοια με αυτή της μεσογειακής, δηλαδή πλούσια σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια και θαλασσινά, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσετε στη βελτίωση της υγείας του δέρματος σας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en