Quantcast
Connect with us

ΛΗΜΝΟΣ

Τα “Βενιζελικά” της Λήμνου ανάμεσα στις καλύτερες συνταγές του κόσμου

Ενθουσιασμένη δηλώνει η συντάκτρια του foodsandsuperfoods.com, από τα Βενιζελικά της Λήμνου, αφού τα χαρακτηρίζει ως το καλύτερο γλυκό που έφαγε ποτέ στη ζωή της αφιερώνοντας μάλιστα μια ολόκληρη σελίδα στα δικά μας φοντάν…

“Όταν η φίλη μου η Μαρία μου έφερε δώρο από το νησί της τη Λήμνο ένα κουτί με γλυκά, ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήταν το καλύτερο γλυκό που είχα δοκιμάσει στη ζωή μου.

Βρήκα τη συνταγή στο υπέροχο site του Ηλία Μαμαλάκη, αλλά όπως θα δείτε δεν την άφησα απείραχτη. Μετά από πολλές-πολλές δοκιμές κατέληξα ότι κατ’ αρχήν τα αμύγδαλα πρέπει να είναι πολύ φρέσκα ώστε το η φλοίδα τους να είναι πολύ λεπτή.

Επίσης το λικέρ πικραμύγδαλο ταιριάζει πολύ περισσότερο από το λικέρ πορτοκάλι που χρησιμοποιείται στην αυθεντική συνταγή. Και βέβαια το υποβρύχιο πρέπει να είναι βανίλια και μόνο βανίλια!

Η μαστίχα υποβρύχιο κολλάει , δεν στεγνώνει με τίποτα και οι γεύση της είναι πολύ έντονη για το συγκεκριμένο γλυκό. Επίσης αν έχετε στο ντουλάπι σας μπαγιάτικη βανίλια , που έχει σχεδόν ξεραθεί, χρησιμοποιείστε την, φτιάχνει το καλύτερο γλάσο.

 

Υλικά

500γρ αμύγδαλα (όχι λευκασμένα)

200γρ σοκολάτα κουβερτούρα

½ φλιτζάνι σιρόπι από οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού

1 φλιτζάνι λικέρ amaretto η πικραμύγδαλο

300-400γρ βανίλια υποβρύχιο

 

Μέθοδος

Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη.

Αλέθουμε και τη σοκολάτα στο μπλέντερ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα, το σιρόπι και το λικέρ και ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη πάστα.

Πλάθουμε σε μπάλες μεγέθους μικρού καρυδιού. Τοποθετούμε τα σοκολατάκια σε πιατέλα κα τα αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες ώστε να στεγνώσουν και να σφιξουν.

Σε χαμηλή θερμοκρασία ζεσταίνουμε τη μισή βανίλια υποβρύχιο σε ένα μικρό μπρίκι. Το αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις η βανίλια λιώσει. Αν το υποβρύχιο ζεσταθεί περισσότερο απ’ ότι πρέπει και αποκτήσει διάφανο χρώμα, απλώς αφήστε το λίγο να κρυώσει, ανακατέψτε με γρήγορες κινήσεις και το χρώμα του θα ξαναγίνει κατάλευκο!

Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα βουτάμε ένα –ένα τα βενιζελικά στη λιωμένη βανίλια και τα αφήνουμε σε σχάρα να αποβάλουν το περιττό γλάσο. Αν στο μεταξύ η βανίλια αρχίσει και πήζει φροντίζουμε να την ξαναζεστάνουμε.

Όταν τα βενιζελικά έχουν κρυώσει και το γλάσο στην επιφάνεια τους έχει στεγνώσει, ζεσταίνουμε και την υπόλοιπη βανίλια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Αυτή τη φορά φροντίζουμε να βυθίσουμε την οδοντογλυφίδα σε διαφορετικό σημείο, ούτως ώστε να καλυφθεί με γλάσο η τρυπούλα που έμεινε από την προηγούμενη οδοντογλυφίδα.

Όταν τα βενιζελικά έχουν κρυώσει και στεγνώσει και από το δεύτερο γλασάρισμα μαζεύουμε και λιώνουμε ξανά όση βανίλια έχει περισσέψει και με ένα κουταλάκι φτιάχνουμε κορυφές ή μικρούς κύκλους στην επιφάνεια των βενιζελικών.

Τα τοποθετούμε σε χαρτάκια και τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον ένα μήνα!”

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Λήμνος | Οι ιπποδρομίες του Αγίου Γεωργίου

Κάθε χρόνο, στο χωριό της Καλλιόπης, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου αναβιώνει το έθιμο των ιπποδρομιών.

Η προετοιμασία διαρκεί ολόκληρο το χρόνο, με τους καβαλάρηδες της Καλλιόπης αλλά και των γειτονικών χωριών, να εκτρέφουν, να προπονούν και να προετοιμάζουν τα άλογά τους με στόχο τη συμμετοχή στο πατροπαράδοτο έθιμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λήμνος | Tο πρώτο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν – Από Σουηδία το πρώτο τσάρτερ την Κυριακή του Πάσχα

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της φετινής σεζόν, κατέπλευσε το πρωί της 1ης Μαϊου, λίγο μετά τις 7 στο λιμάνι της  Μύρινας. Το επιβλητικό σκαρί, έφτασε στο νησί προερχόμενο από την Μύκονο και μερικές ώρες αργότερα, γύρω στις 12 το μεσημέρι αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 13 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο νησί.

Επιπροσθέτως, το πρώτο τσάρτερ της σεζόν αναμένεται να φτάσει στο νησί, την Κυριακή του Πάσχα στις 11.30 προερχόμενο από Σουηδία. Με αυτή την πτήση θα φτάσουν στη  Λήμνο 180 τουρίστες, ενώ η αμέσως επόμενη πτήση τσάρτερ είναι προγραμματισμένο να αφιχθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας, μεταφέροντας ακόμη 180 τουρίστες.

Συγκεκριμένα για την καλοκαιρινή περίοδο αναμένονται στο νησί:

29 αφίξεις από Τσεχία, κάθε Τρίτη Τετάρτη και Παρασκευή.

20 αφίξεις από Αγγλία, κάθε Παρασκευή.

16 αφίξεις από Σλοβενία, κάθε Τετάρτη.

25 αφίξεις από Σουηδία, κάθε Κυριακή.

25 αφίξεις από Δανία, κάθε Κυριακή.

22 αφίξεις από Νορβηγία, κάθε Κυριακή. 

18 αφίξεις από Αυστρία, κάθε Κυριακή. 

Εντωμεταξύ, η ΑΜΚΕ  Λήμνος Τουριστική ετοιμάζεται να καλωσορίσει και φέτος το πρώτο αεροσκάφος τσάρτερ στην Λήμνο, με μια εγκάρδια υποδοχή. 

Κάθε ένας επιβάτης από τους 180 που θα κατέβουν από το αεροσκάφος, θα παραλάβει μια φιάλη Λημνιό κρασί, χορηγία της «Ένωσης», του Κτήματος Χατζηγεωργίου και του Οινοποιείου Μ. Γκαράλη.

Στους πιλότους και το πλήρωμα θα προσφερθεί από ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα. 

Αισιοδοξία

Από τη δική της πλευρά, η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Λήμνος Τουριστική», Αδαμαντία Γαροφαλλίδου, η οποία μίλησε στο σταθμό μας, δηλώνει αισιόδοξη για το φετινό καλοκαίρι.

«Με την άφιξη του πρώτου charter την Κυριακή του Πάσχα ανοίγει η τουριστική περίοδος για τη  Λήμνο.

Ο αριθμός των επισκεπτών του νησιού, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών.

Τα μηνύματα τα οποία λαμβάνουμε για το φετινό καλοκαίρι, είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα.

Το όνομα της  Λήμνου ως τουριστικός προορισμός, η φυσική της ομορφιά, η ιδιαίτερη της ταυτότητα, η ιστορία, ο πολιτισμός, ο πλούτος των γευστικών της απολαύσεων και η φιλοξενία των κατοίκων της, έχουν καταφέρει  παρά τις αντιξοότητες που όλοι γνωρίζουμε, να κρατήσουν ψηλά το νησί μας, ως πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Η προβολή του νησιού μας και των ιδιαίτερων του χαρακτηριστικών, δεν αφορά μόνο τους   επαγγελματίες του τουρισμού και τους αρμόδιους φορείς.

Εστιάζουμε στα θετικά, χωρίς βεβαίως να αγνοούμε ή να πάψουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα όταν αυτά δεν ικανοποιούνται, είναι υποχρέωση όλων μας, ιδιαιτέρως  όταν η θερινή περίοδος βρίσκεται προ των πυλών.

Ας μη ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας βιοπορίζεται από τουριστικές δραστηριότητες. 

Ας μη ξεχνάμε επίσης, ότι οι επισκέπτες, μας τιμούν με την επιλογή τους κι εμείς οφείλουμε να το ανταποδώσουμε – όπως και κάνουμε – με υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες. 

Ως πρόεδρος του Διαχειριστικού συμβουλίου της ΑΜΚΕ «ΛΗΜΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ» κάνω έκκληση στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά, γνωρίζοντας την αγάπη που έχουμε όλοι μας για τη Λήμνο, να γίνουμε εμείς οι πρεσβευτές της προβολής του νησιού μας με κάθε τρόπο εστιαζόμενοι στα θετικά, στην απλόχερη ομορφιά και στη Λημνιακή φιλοξενία, προβάλλοντας τα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο πανέμορφο νησί του Αγίου Ευστρατίου στους κατοίκους του και στους επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού  που δραστηριοποιούντα εκεί εύχομαι μια καλή τουριστική περίοδο.

Ο τουρισμός αφορά όλους μας και επιβάλλεται να το καταλάβουμε ώστε να λειτουργήσουμε ενωτικά για το καλό του νησιού μας.

Καλή τουριστική σεζόν!».

limnosfm100.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Με πολύ κόσμο οι παρελάσεις σε ΑΜ-Θ και Λήμνο – Παρέλαση με άλογα στην παρέλαση του Δοξάτου

Κορυφώθηκαν στην Ξάνθη  οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου, με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική οδό της πόλης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en