ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ίδρυση 4ης Νομική Σχολής στη Πάτρα (video)

Εναντίον του ενδεχομένου ίδρυσης τέταρτης Νομικής τάσσεται και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο όποιο ήδη έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση του Τμήματος της Νομικής, ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι την ίδια στάση θα κρατήσουν και τα τμήματα της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. 

Μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm, ο πρυτανεύων του ιδρύματος Σταύρος Τουλουπίδης εξήγησε τους δύο λόγους για τους οποίους το ΔΠΘ τάσσεται κατά της ενδεχόμενης δημιουργίας Νομικής Σχολής στην Πάτρα. 

«Να θυμίσω ότι αυτό είχε ξαναγίνει πριν από 20 χρόνια περίπου στην Πάντειο, και τότε είχε κλείσει το πανεπιστήμιό μας τη Νομική Σχολή για ένα μήνα και παραπάνω ως αντίδραση για δυο βασικούς λόγους», λέει ο κος Τουλουπίδης και συμπληρώνει: «Ο πρώτος λόγος είναι ότι υπάρχει μεγάλος κορεσμός στο επάγγελμα των νομικών. Δεν βλέπω εγώ ποιον ακαδημαϊκό λόγο εξυπηρετεί η ανάγκη ίδρυσης μιας τέταρτης Νομικής Σχολής». Ειδικότερα για το ΔΠΘ «είναι ένα πλήγμα με την έννοια ότι επειδή οι περισσότεροι καθηγητές είναι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτοί θα προτιμήσουν να πάνε προς το κέντρο, δηλαδή να υποβάλουν υποψηφιότητα προς την Πάτρα. Αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη αποδυνάμωση της σχολής μας», λέει με έμφαση ο κος Τουλουπίδης. 

Εν τω μεταξύ, ο πρυτανεύων σημείωσε ότι περιμένει να τον ειδοποιήσουν μέχρι τέλος εβδομάδας για να γίνει μια σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, η οποία αφορά μεν άλλο θέμα (τη συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Σερρών), όμως όπως είπε ο ίδιος «θα έχουμε νεότερα σε λίγες ημέρες με καλύτερο συντονισμό όλων των φορέων».

 

Στην Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μετέβη ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος όπου είχε συνάντηση με τον πρυτανεύοντα Δ.Π.Θ. κ. Σταύρο Τουλουπίδη. Σκοπός της επίσκεψης ήταν αφενός η ενημέρωση του κ. Μέτιου για το θέμα που ανέκυψε από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και
Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου αναφορικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα, αφετέρου η έκφραση στήριξης προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αναπλ. Πρύτανης Οικονομικών κ. Φώτης Μάρης, ο Αναπλ. Πρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας κ. Παντελεήμων Μπότσαρης και ο νομικός σύμβουλος του Δημοκριτείου κ. Γιάννης Μπέκας, Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μέτιος δήλωσε: «Σε μια περίοδο που η καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης τίθεται ως επιτακτική ανάγκη, η κυβέρνηση ανακοινώνει πως προτίθεται να εξετάσει την ίδρυση μιας επιπλέον Νομικής Σχολής στην Πάτρα.

Εκτός του ότι ένα τέτοιο σχέδιο στερείται οποιασδήποτε αναφοράς στον ήδη κορεσμένο επαγγελματικό χώρο της νομικής επιστήμης στη χώρα μας, η υλοποίησή του θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των τριών υπαρχουσών Νομικών Σχολών, με πρώτη αυτήν του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, την ώρα που μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η ουσιαστική στήριξή τους και η άμεση αντιμετώπιση των αναγκών τους.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version