Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Προβληματισμός στην Κομοτηνή από την διαφαινόμενη ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα

Την ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής της χώρας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, κατά την εκδήλωση για τον εορτασμό της 54ης επετείου από την ίδρυση του ομώνυμου ακαδημαϊκού ιδρύματος, η πρύτανης Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Όπως ανέφερε – κι εδώ έγκεινται οι επίσημες εξελίξεις – εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει τα “καλά νέα”, όπως τα χαρακτήρισε, στην Πάτρα, από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του, παρουσία και του ειδικού του συμβούλου, καθηγητή του πανεπιστημίου Παντελή Κυπριανού. “Η ίδρυση Νομικής Σχολής αναμένεται να προσδώσει μεγαλύτερο κύρος στο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πόλης μας, αλλά και προστιθέμενη αξία”,  παρατήρησε από το βήμα του αμφιθεάτρου του συνεδριακού κέντρου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. “Ήρθε η ώρα η Πάτρα να εμπλουτίσει το πανεπιστήμιό της, το οποίο θα αποκτήσει με την Νομική Σχολή άλλη υπεραξία. Είναι μια ώρα δικαίωσης”, ανέφερε ο κος Κατσιφάρας, στον σύντομο χαιρετισμό του.

Μπαράζ αντιδράσεων στην Κομοτηνή
Οι εξελίξεις που πλέον έχουν και μανδύα επισημότητας, καθώς η πρύτανης εξουσιοδοτήθηκε και μετέφερε ουσιαστικά τα λόγια του υπουργού, έφεραν νέο κύκλο αντιδράσεων στην Κομοτηνή. Πρώτη η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής Δήμου Κομοτηνής και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ελένη Λαφτσή αντέδρασε. 

Διερωτήθηκε “πως προέκυψε αυτό” και κατηγόρησε τον κο Γαβρόγλου “τι έγιναν οι δεσμεύσεις του υπουργού προς τους φορείς της τοπικής κοινωνίας ότι δεν θα αιφνιδιαστούμε; (…) Όπως όλα δείχνουν καμία ολιγωρία δεν δικαιολογείται από εδώ και πέρα. Αν αυτό ευσταθεί, τότε μια μάχη (που δεν δόθηκε) της τοπικής κοινωνίας, φαίνεται πως χάνεται”.

Ρητή θέση πήρε κατόπιν και ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας. “Η ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα είναι ένα τεράστιο λάθος. Πλήττει τόσο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την κοινωνία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και την ίδια τη Νομική επιστήμη στην Ελλάδα. Αναμένουμε εξηγήσεις και διορθωτικές κινήσεις”, είπε.

Έκταση συνεδρίαση Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης που πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις όταν είχε ακουστεί η ίδρυση, νωρίτερα στο έτος, ούτε αυτή την φορά μένει αμέτοχος όπως εξηγεί η πρόεδρός του Ιωάννα Χατζηαντωνίου στον “Χ”. Σε έκτακτη συνεδρίασή του, χθες Δευτέρα, ο σύλλογος εξέφρασε “την σαφή και κατηγορηματική αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά, εργασιακά κριτήρια, αγνοεί τον υπερπληθωρισμό του νομικού επαγγέλματος, αυξάνει την ανεργία και την υποαπασχόληση που μαστίζει τον νομικό κόσμο, αποστερεί των αναγκαίων πόρων τις υπάρχουσες Νομικές Σχολές υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη Νομική Σχολή και κατ’ επέκταση το Δ.Π.Θ. το οποίο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή”. 

Θύμισε μάλιστα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης και το εξής: “Δηλώνουμε επίσης την έκπληξη αλλά και τη δυσφορία μας για την αθέτηση εκ μέρους του υπουργού κ. Γαβρόγλου της δέσμευσης που ανέλαβε κατά την πραγματοποιηθείσα τον Φεβρουάριο του 2018 συνάντησή μας, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ και ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα συναινέσεων με την τοπική κοινωνία, το Δ.Π.Θ. και τον νομικό κόσμο, και να διαψεύσει τις δηλώσεις αυτές και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί μας”. Σύμφωνα με την απόφαση, θα ληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ενεργοποίησης των τοπικών φορέων, σε συνεργασία με τη Νομική Δ.Π.Θ., με στόχο την αποτροπή της απόφασης.

Κόντρα στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ο υπουργός
Εκτός από τους τοπικούς φορείς πάντως, κι αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, ο υπουργός πηγαίνει κόντρα και στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή που συνεδρίασε το Σάββατο στα Γιαννιτσά πήρε ρητή θέση ως προς τη μη ίδρυση τέταρτης Νομικής, επικυρώνοντας σχετική απόφαση που είχε λάβει στις 3.4.2018. Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ως προς την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, υπενθυμίζει την από 3.4.2018 απόφαση της Ολομέλειας, η οποία έχει εκφράσει  την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, όπως την εισηγείται σήμερα η κυβέρνηση, χωρίς την προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα“.

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ζητάει η Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού
Την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής ζήτησε με δήλωσή της, η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού. 

“Λίγο καιρό πριν τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία προσωπικά του κ. Τσίπρα,  ιδρύει τέταρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα. Με κριτήρια μόνο  ρουσφετολογικά”, καταγγέλλει η κα Μουσταφά Ογλού, και τονίζει “η νέα αυτή Νομική Σχολή υποβαθμίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και καταδικάζει την περιοχή μας σε μεγαλύτερο μαρασμό. Καταδικάζω έντονα αυτή την απαράδεκτη ενέργεια του πρωθυπουργού και την περιφρόνησή του στους κατοίκους της Θράκης, οι οποίοι θα του το ανταποδώσουν στις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές. Ήδη ζήτησα τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής και καλώ όλους τους φορείς της Θράκης να εκφράσουν την αντίθεσή τους.”

Το θέμα στην Βουλή μέσω Ιλχάν Αχμέτ
Επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ για το θέμα που αναζωπυρώθηκε. Να σημειωθεί ότι ερώτηση για το ίδιο θέμα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είχε κατατεθεί και στις 28 Μαρτίου του 2018 αλλά έως σήμερα εκείνη η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ, ή απαντήθηκε διά της σιωπής του ο κος Γαβρόγλου. Με την επίκαιρη ερώτηση πλέον η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλείται ενώπιον της Ολομέλειας να ξεκαθαρίσει το ζήτημα και να δώσει απάντηση στο σύνολο των πολιτών της Ροδόπης και της Θράκης αλλά και στο νομικό κόσμο της χώρας για τις πραγματικές προθέσεις και ποιοι οι πραγματικοί λόγοι που την οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση.

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Νεκρό 4 μηνών βρέφος στο Διδυμότειχο – Το βρήκα με αφρούς στο στόμα, λέει η μητέρα

Νεκρό μεταφέρθηκε σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου ένα 4 μηνών βρέφος στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου από τους γονείς του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μητέρα του αγοριού ισχυρίζεται ότι το είχε ταΐσει τελευταία φορά στις 23:00 και σήμερα το πρωί το βρήκε νεκρό με αφρούς στο στόμα.

Κατά τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης η οικογένεια ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε εγκαίρως και διεξάγει την έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το βρέφος θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία – νεκροτομή ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου.

Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει μαζευτεί πλήθος συγγενών της οικογένειας προς συμπαράστασή της.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στ. Κασσελάκης στο ENA Channel : Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη, είμαι αισιόδοξος για Ευρωεκλογές

Στην πόλη της Καβάλας περιόδευσε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο κ. Κασσελάκης περπάτησε στην αγορά της Καβάλας και συνομίλησε με πολίτες ενώ στην συνέχεια εγκαινίασε και το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κανάρη.

Σε συνέχεια σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις επικείμενες ευρωεκλογές λόγω της μεγάλης θετικής ανταπόκρισης από τον κόσμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρέδωσε 4 μηχανές στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο Alex Haditaghi

Στην παράδοση τεσσάρων μηχανών προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Alexander Haditaghi.

Ο κ. Haditaghi πρόκειται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών στήριξης στην τοπική κοινωνία (αναμένεται αντίστοιχη ενέργεια από τον ίδιο και στον τομέα της υγείας) και η παράδοση των μηχανών στην Αστυνομική Διεύθυνση είναι η πρώτη από αυτές.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en