ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζει σε ναρκοπέδιο το Χρηματιστήριο

 Ο κίνδυνος του… Brexit  μαζί με τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας – ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής που εμφανίζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με υψηλή ανεργία – προκαλούν υψηλούς κυματισμούς στις αγορές, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να πρωταγωνιστεί στην πτώση.

Το Χ.Α. βρίσκεται ούτως ή άλλως σε κρίσιμη φάση, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ενόψει ενός νέου γύρου  διαπραγμάτευσης για θέματα-«φωτιά», όπως το εργασιακό. Σημαντικές παράμετροι  είναι ακόμη η πολιτική ρευστότητα και η περιρρέουσα αβεβαιότητα για  την περαιτέρω πορεία της οικονομίας υπό το βάρος των νέων υφεσιακών μέτρων.

Εκτός των διεθνών εξελίξεων που επηρρεάζουν το Χ.Α.,το ράλι που είχε σημειώσει η ελληνική αγορά με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο +50% και πλέον από τα προ τετραμήνου χαμηλά του, με αρκετές δεκάδες μετοχών να υπεραποδίδουν με αποδόσεις 100% και 200%, ήταν μια ακόμα αφορμή για πωλήσεις από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες τα funds προχωρούν στην κατοχύρωση κερδών, αντλώντας πολύτιμη ρευστότητα αναδιατάσσοντας τη στρατηγική τους αναμένοντας τις αποφάσεις για τα επιτόκια αλλά και το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Τα θετικά νέα για την ελληνική αγορά (κλείσιμο της αξιολόγησης) είχαν ήδη προεξοφληθεί και δεν είχαν τη δυναμική να μετριάσουν την πτώση. Το επικείμενο τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή, αυξάνει την κινητικότητα, με στόχο τη χειραγώγηση των τιμών στα επιθυμητά επίπεδα και τη διασφάλιση βραχυχρόνιων κερδών. Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων  «αγόρασαν στην προσδοκία και ρευστοποιούν στο γεγονός», ανοίγοντας έναν νέο κύκλο δοκιμασίας για την αγορά.

Πλέον οι 183 μονάδες είναι το stop στον FTSE 25 ενώ στον Γ.Δ. είναι οι 659 μονάδες. Η περιοχή των 596-603 μονάδων είναι στήριξη στον ΓΔ και αντίστοιχα οι 166 μονάδες στον FTSE 25 και καλό θα ήταν ειδικά οι 166 μονάδες να σωθούν σε κλείσιμο εβδομάδας αν ο FTSE 25 θέλει να πείσει για την πρόσφατη διάσπαση. Ο τραπεζικός κλάδος είχε και τις μεγαλύτερες απώλειες μιας και η διάσπαση των 52 μονάδων ήταν λογικό να βγάλει νέους πωλητές μετά τον σχηματισμό των τελευταίων ημερών.

Η ζώνη πέριξ των 596-603 μονάδων είναι ουσιαστική μας στήριξη σε εβδομάδα ενώ θυμίζουμε πως οι 542 μονάδες στην παρούσα είναι το stop μας σε εβδομαδιαίο γράφημα. Αντίστοιχα το πρόσφατο υψηλό μας ουσιαστικά σε περίπτωση κατοχύρωσης θα ανοίξει τον δρόμο για τις 730-760 μονάδες.

πηγη: sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version