Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Συνεχίζει να εκβιάζει ο Ερντογάν με το Oruc Reis – Τι επιδιώκει ο τούρκος πρόεδρος

Απτόητος ο Ερντογάν συνεχίζει να εκβιάζει, κλιμακώνοντας τις προκλητικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, παρά τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις και την προτροπή σε αυστηρό τόνο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τερματισμό των εσκεμμένων προκλήσεων και επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει το μπαράζ των διπλωματικών επαφών και παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις ενέργειες του Τούρκου Προέδρου και να απαντήσει στο ερώτημα: «γιατί έστειλε ξανά το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται για τρίτη μέρα σε πλήρη ετοιμότητα. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών σκαφών που το συνοδεύουν, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν
Η νευρικότητα της Τουρκίας και η απεμπόληση της δυνατότητας ενός διευρυμένου διαλόγου σαφώς και έχουν βάσεις. Ο Ερντογάν επεδίωκε οι διερευνητικές να μην αφορούν μόνο στις θαλάσσιες ζώνες αλλά να τεθεί προς συζήτηση η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και να μπει φρένο στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Για το λόγο αυτό άλλωστε όλες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για το Καστελόριζο δείχνουν ότι ο τελικός τους στόχος δεν είναι μόνο η αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων ή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά το ίδιο το νησί διότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την επήρεια που έχει στις θαλάσσιες ζώνες. Μάλιστα, το γεγονός πως η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις επίμονες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας ώστε Αθήνα και Άγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, δείχνει την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζει ο Ερντογάν τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες προσδοκούσαν σε κινήσεις αποφόρτισης της κατάστασης.

Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαιτέρως κρίσιμο θεωρείται το επόμενο εικοσιτετράωρο, μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 του μηνός, για την τελική έκβαση της νέας σοβαρής τουρκικής πρόκλησης.

Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, τόνισε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει διάλογος.

«Προσφέραμε στην Τουρκία μια σαφή επιλογή στην τελευταία σύνοδο κορυφής: Ή μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητικότητα. Η Τουρκία επέλεξε τη δεύτερη οδό» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας σημείωσε πως «αυτά που είδαμε με το άνοιγμα των Βαρωσίων και το Oruc Reis, αντιβαίνουν πλήρως στα συμφωνηθέντα». Αν και επέμεινε υπέρ του διαλόγου, εξέφρασε κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας αλλά και την έντονη ενόχλησή του για τους τουρκικούς χειρισμούς.

Προειδοποίηση για κυρώσεις
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν και τώρα δεν μπει φραγμός στην τουρκική στρατηγική, την επόμενη φορά δεν θα ελέγχεται η κατάσταση. Αν αυτό δεν συμβεί θα είναι μία ήττα της Ευρώπης και δυστυχώς μία ήττα και για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό και ο Αυστριακός καγκελάριος με τη σειρά του καταδίκασε χθες την ανανεωμένη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι «εάν συνεχίσει να παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, θα υπάρξουν κυρώσεις».

Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η Αττική | Οδηγίες του υπουργείου Υγείας σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Με αφρικανική σκόνη ξύπνησε και σήμερα, Τετάρτη 24/4 η Αττική. Η Ακρόπολη αχνοφαίνεται λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας ενώ το υπουργείο Υγείας ζητά από τα άτομα αυξημένου κινδύνου να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του.

Την ίδια στιγμή οι μετεωρολόγοι συστήνουν στους πολίτες να κάνουν υπομονή καθώς όπως τονίζουν το φαινόμενο εκτιμάται πως θα μας εγκαταλείψει σταδιακά σήμερα και η ορατότητα θα αρχίσει να επανέρχεται.

Βίντεο από την «πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη χώρα

Δείτε φωτογραφίες από την Αττική

Περισσότερα στο newsbeast.gr

«Καμπανάκι» από το υπουργείο Υγείας

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δεν θα λειτουργήσουν τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων λόγω θεμάτων ασφαλείας

Στον προσανατολισμό μη-λειτουργίας των Λασπόλουτρων των Κρηνίδων βρίσκεται η διοίκηση του Δήμου Καβάλας όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Όπως τόνισε ο κ. Μουριάδης υπάρχουν θέματα ασφαλείας τα οποία καθιστούν δύσκολη την λειτουργία των Λασπόλουτρων.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τρόμος για γυναίκα στην Δράμα : Βρήκε κομμένα τα φρένα του οχήματος της -Κινδύνεψαν τα παιδιά της!

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Δράμα, όταν 38χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστοι της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή η δική της και των δύο παιδιών της.

Σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε στην αστυνομία άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της, την ώρα που ήταν σταθμευμένο δίπλα στο σπίτι της. «Μπήκα με τα παιδιά μου στο αυτοκίνητο επειδή είχαμε κάτι προγραμματισμένο. Μόλις ανέπτυξα λίγη ταχύτητα το φρένο δεν πατιόταν!»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en