ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συμψηφίζονται βεβαιωμένοι φόροι, ΦΠΑ, πρόστιμα και οφειλές με χρέη του Δημοσίου

«Ευχάριστες εκπλήξεις» για την αγορά επιφυλάσσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αν η Τρόικα δεχτεί τις ρυθμίσεις για τον συμψηφισμό μεταξύ χρεών ιδιώτών και δημοσίου, τις οποίες έχει προαναγγείλει προ καιρού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ, εκτιμάται ότι θα πάρουν μεγάλη ανάσα επιχειρήσεις και επαγγελματίες που στενάζουν εδώ και χρόνια από το βάρος των φόρων και την έλλειψη ρευστότητος, αλλά από φέτος θα μπορέσουν να «πατσίσουν» τα χρέη αυτά με χρήματα που τους χρωστά (αλλά δεν πληρώνει) το Δημόσιο.

Με βάση το μέτρο, όπως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, θα επεκταθεί ο συμψηφισμός οφειλών και απαιτήσεων σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα συμψηφίζονται οι απαιτήσεις κατά του Δημοσίου με οφειλές που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ «υπέρ τρίτων» (π.χ. υπέρ ΝΠΔΔ, τράπεζας κ.λπ.). Επίσης θα συμψηφίζονται και οφειλές προς το Δημόσιο με απαιτήσεις του οφειλέτη κατά ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΟΠΑΔ, δημόσιων επιχειρήσεων, νοσοκομείων κ.λπ.

Από το μέτρο αυτό αναμένεται να ευνοηθούν ιδιαίτερα:
– Εξαγωγικές επιχειρήσεις που δεν τους έχει επιστραφεί ΦΠΑ

– Ιατροί και φαρμακοποιοί που έχουν χρέη στην εφορία επειδή προκαταβάλλουν φόρους και ΦΠΑ στο δημόσιο, ενώ δεν ο ΕΟΠΠΥ τους χρωστά και δεν πληρώνει πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

– Προμηθευτές και επαγγελματίες που έχουν απαιτήσεις από ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ αλλά ταυτόχρονα χρωστούν στην εφορία.

Τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανή. Σήμερα όλοι αυτοί κινδυνεύουν με διώξεις και κατασχέσεις για χρέη σε Εφορία – ΙΚΑ ή, αν επιλέξουν να πληρώσουν το δημόσιο, μπαίνουν στον Τειρεσία επειδή χρωστούν στις τράπεζες κλπ. Και όλα αυτά,παρότι εχουν λαμβάνειν οι ίδιοι για οφειλές του Δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων κλπ.

Στο εξής όμως, αν πχ ένας φαρμακοποιός χρωστά στην Εφορία 25.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος αλλά ο ΕΟΠΠΥ του χρωστά πχ 30.000 ευρώ (για τα οποία ο επαγγελματίας έχει ήδη προκαταβάλει και ΦΠΑ 1.950 ευρώ) με την ενεργοποίηση της ρύθμισης θα έχει εξοφλήσει το χρέος του στην εφορία. Σε επόμενη φάση είτε θα λάβει τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ είτε θα τα συμψηφίσει με μελλοντικό φόρο εισοδήματος.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version