ΘΑΣΟΣ

Σκουπίδια, μπάζα και 15 τόνοι αλάτι από παρακείμενα ελαιουργεία ριγμένα στην Βάλτα του Πρίνου! (φωτογραφίες)

Εδώ και αρκετούς μήνες φαίνεται ότι συντελείται μια οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή της Θάσου η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000! Ο λόγος για την Βάλτα του Πρίνου, έναν υδροβιότοπο στον οποίο διαβιούν αρκετά προστατευόμενα είδη πτηνών όπως αργυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, νερόκοτες, γερακίνες, συκοφάγοι και θαμνοτσιροβάκοι.

Όπως, όμως, αναφέρει η ιστοσελίδα http://www.thasos-info.com/ εδώ και αρκετούς μήνες (ήδη από τον Μάιο) η περιοχή του βιολογικού έχει μετατραπεί σε έναν αυτοσχέδιο σκουπιδότοπο στον οποίο μπορεί κανείς να δει σχεδόν κάθε είδος σκουπιδιών.

Οι φωτογραφίες αυτές ελήφθησαν στις 27 Νοεμβρίου από τον διαχειριστή του thasos-info.com Δημήτρη Σιαμαντούρα, τον οποίο και ευχαριστούμε για την παραχώρηση των φωτογραφιών (μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ) Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα πρώτα αδρανή υλικά πετάχτηκαν εντός του βιολογικού την άνοιξη του περασμένου έτους, οπότε και καθαρίστηκε η παραλία του Πρίνου και το παρακείμενο δημοτικό κάμπινγκ.

Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για την συνεχή απόρριψη όλο και περισσότερων σκουπιδιών και μπάζων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σταδιακά μια αυτοσχέδια, παράνομη χωματερή. Τα πράγματα, ωστόσο, χειροτέρεψαν τον τελευταίο καιρό αφού σύμφωνα με νέες φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 30 Δεκεμβρίου, πέρα από τα ήδη υπάρχοντα σκουπίδια έχουν ριφθεί και…15 τόνοι αλάτι (το οποίο είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για το πάστωμα ελιών, και το οποίο ερρίφθη από κάποιο παρακείμενο εργοστάσιο)

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ τόνισε:

Το ότι κάποιοι ασυνείδητοι πετάνε σκουπίδια όπου βρουν είναι κάτι που, δυστυχώς, συνηθίζεται σε ολόκληρη την χώρα. Εμείς φροντίζουμε να ακολουθούμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, και βάσει αυτού έχουμε έναν σταθμό μεταφόρτωσης στον Πρίνο, στον οποίον οι 4 τράκτορες που διαθέτει ο δήμος αποθέτουν καθημερινά τα απορρίμματα που συγκεντρώνουν με σκοπό να μεταφερθούν στον ΧΥΤΥ της Καβάλας. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε όχι μόνο με τα απορριπτέα στις προβλεπόμενες περιοχές σκουπίδια αλλά και με όσα εντοπίζουμε να έχουν αποτεθεί σε άλλους χώρους. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε και το ζήτημα της άρνησης των ναυτιλιακών εταιρειών να μεταφέρουν δωρεάν τα απορρίμματα στο χερσαίο τμήμα του νομού Καβάλας (όπως προβλέπεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό), για το οποίο και θα αποταθώ εντός των ημερών στον εισαγγελέα.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ διέψευσε τις καταγγελίες που έγιναν, μέσω facebook, ότι η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για το άνοιγμα του πρώην βιολογικού σταθμού και την απόρριψη των όσων συγκεντρώθηκαν από το καθάρισμα του δημοτικού κάμπινγκ:

Ο δήμος Θάσου δεν δημιούργησε κανέναν αυτοσχέδιο μπαζότοπο. Μάλιστα ο ίδιος ο δήμος είναι αυτός που κυνηγάει τους ασυνείδητους που προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτοσχέδιους σκουπιδότοπους σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού θελήσουν. Ο δήμος είναι αυτός που εφαρμόζει, για πρώτη φορά, τον σχεδιασμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και μάλιστα έχει εντάξει το νησί σε πιλοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση των βιοαποδομήσιμων και την παραγωγή compact -ένα πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη-. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να συνδυαστεί και με ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης, με σκοπό να συνεχιστεί το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων που έχει καταρτίσει ο δήμος Θάσου.

Πηγή: KavalaPress.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version