ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημαντικές μειώσεις στα φάρμακα «φέρνει» το νέο δελτίο τιμών του ΕΟΦ

Σημαντικές μειώσεις και καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων “φέρνει» το νέο δελτίο τιμών που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) την περασμένη εβδομάδα.

Το δελτίο περιέχει 8.786 κωδικούς φαρμάκων. Όπως προκύπτει από την επεξεργασία του δελτίου τιμών που πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ), κ. Γιάννης Δαγρές, περίπου το 10% των σκευασμάτων διατήρησαν την ίδια τιμή. Σε περίπου 3.500 φάρμακα καταγράφεται μείωση τιμής από 1% έως και 10%. Για περίπου 2.500 κωδικούς η νέα τιμή είναι μειωμένη κατά 15%.

Σε 100 φάρμακα η μείωση κυμαίνεται από 20% έως 40%. Ποσοστό μείωσης από 40% και άνω παρουσιάζουν μόλις 20 φάρμακα. Μεταξύ αυτών υπάρχει σκεύασμα ορμονολογικό του οποίου η τιμή μειώνεται από 241,4 ευρώ στα 43,92 ευρώ και άλλο που χορηγείται όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου με ποσοστό μείωσης 74% – η τιμή του μειώθηκε σε 1,96 ευρώ από 7,63 ευρώ.

Το δελτίο τιμών βασίστηκε στον νέο τρόπο τιμολόγησης, που προβλέπει ότι για όσα φάρμακα έχει λήξει η πατέντα μειώνεται η τιμή στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία ενώ οι τιμές των γενοσήμων μειώνονται στο 65% (από 80% που είναι μέχρι σήμερα) της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς.

Χθες, Τετάρτη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία των προτάσεων και των παρατηρήσεων που υπέβαλαν οι εταιρίες και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η τελική πρόταση του προς το Υπουργείο Υγείας.

Εφόσον ο υπουργός το αποδεχθεί, το δελτίο τιμών θα ενσωματωθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και θα “περάσει» στα ράφια των φαρμακείων.

 

Πηγή: arouraios.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version