Σημαντικά μικρά έργα στη Γκιόλα της Θάσου, στον καταρράκτη Λειβαδίτη, στα Στενά του Νέστου και το Μονοπάτι της Ζωής στην Ξάνθη
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα της βελτίωσης της προσβασιμότητας σε σημεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων, με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη, προχώρησε η ένταξη των παρακάτω έργων και τεχνικών παρεμβάσεων.
Έργο διαμόρφωσης και βελτίωσης της πρόσβασης, για την προσέγγιση (έως μια απόσταση ασφαλείας που δεν θα το επιβαρύνει) στο παγκόσμιας φήμης μνημείο της φύσης «Γκιόλα» στη Θάσο, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.
Εργασίες ανάδειξης- αξιοποίησης του μονοπατιού του περιαστικού δάσους της Ξάνθης, γνωστού ως το «Μονοπάτι της Ζωής», προϋπολογισμού 45.000 ευρώ δυνάμει της ΣΑΕΠ 531, με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Δασών Ν. Ξάνθης. Το μονοπάτι ξεκινά από τη γέφυρα του Σαμακώφ και δια του περιαστικού πευκοδάσους της πόλης της Ξάνθης από το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμούς στο 5ο χιλ. της οδού Ξάνθης – Σταυρούπολης.
Εργασίες βελτίωσης βατότητας μονοπατιού του Καταρράκτη Λειβαδίτη, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ, από τη ΣΑΕΠ 531, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Δασών Ν. Ξάνθης. Μέσω των τεχνικών παρεμβάσεων επιδιώκεται η βελτίωση της προσβασιμότητας των επισκεπτών προς τον καταρράκτη, μια περιοχή ιδιαίτερα ελκυστική για τους περιηγητές κάθε ηλικίας.
Σημειώνεται τέλος, ότι ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης μονοπατιού στα στενά του Νέστου στην Ξάνθη, ύψους 25.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης το Δασαρχείο Σταυρούπολης.
Ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο Β. Καρακωστάνογλου στο ENA Channel για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ευρώπης για το Κόσοβο
Οι εξελίξεις στο Κόσοβο το 2024 χαρακτηρίζονται από ένταση και αυξημένες προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Κοσόβου ενός νέου νόμου που απαιτεί από τα οχήματα με σερβικές πινακίδες να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με τους Σέρβους του βορρά να στήνουν οδοφράγματα και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, πυροβολώντας ακόμη και στον αέρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, έδωσε συνέντευξη στο ENA Channel όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις και οι αμοιβαίες προκλήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη διεθνή διαμεσολάβηση και την επιβολή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση (CNN.gr).
Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε επίσης την επιρροή που μπορεί να έχει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση της κατάστασης και την προώθηση ενός διαλόγου που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία σταθερών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με παράνομες σφαγές ζώων στις Σέρρες
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εικονικές σφαγές βοοειδών στις Σέρρες. Κτηνίατροι έβαζαν σφραγίδα για ανύπαρκτες σφαγές ζώων για να λάβουν την επιδότηση, ενώ φέρονται να χρησιμοποιούσαν ακόμη και κωδικές ονομασίες προκειμένου να συννενοούνται και να θησαυρίζουν. Μετά από έρευνα μηνών συνελλήφθησαν έξι άτομα και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.
Αποκαλύφθηκε κύκλωμα που πιστοποιούσε εικονικές σφαγές ζώων
Κτηνίατροι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, ιδιώτες και διοικητικά μέλη σφαγείου κατηγορούνται ότι δρουσαν σαν συμμορία τουλάχιστον από τα τέλη του 2023. Εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις για γεννήσεις – θανάτους ζώων και εικονικές σφαγές έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων, παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες.
“Πρωταθλητές” ακρίβειας το ελαιόλαδο και το κρέας – Αύξηση και στον καφέ στην εστίαση
Φωτιά στους λογαριασμούς των νοικοκυριών βάζουν ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και κρέας την τελευταία 5ετια με βάση τα στοιχεία της Eurostat με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβή από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, το ανοδικό «ράλι» στο κόστος του ελαιολάδου αναγκάζει πολλούς ιδιοκτήτες εστιατορίων να μην προμηθεύονται συσκευασίες για όλα τα τραπέζια, αλλά λιγότερες ή ακόμη και καθόλου. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που αντικατέστησαν το μπουκάλι με… ψεκαστήρα.