ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε ρυθμούς ΔΕΘ η κυβέρνηση | «Κλείδωσαν» οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Νέα πολιτική σελίδα θα επιχειρήσει να γυρίσει σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 85η ΔΕΘ περιγράφοντας τις απανωτές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση κατά τα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία – ελληνοτουρκικά, πανδημία, φωτιές- και περνώντας  σε μία νέα πραγματικότητα με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις, την οικονομική ανάκαμψη και τις θεσμικές αλλαγές.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Είναι χαρακτηριστικό πως το τρίπτυχο στο οποίο βασίζεται το κυβερνητικό σχέδιο είναι: ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και εξωστρέφεια, ενώ έμφαση θα δοθεί στα μέτρα στήριξης του εισοδήματος της μεσαίας τάξης- μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ειδικά στους νέους.

Ισχυρά κίνητρα για τους νέους- πριμοδότηση της νεανικής επιχειρηματικότητας

Σύμφωνα πληροφορίες του Newsbeastκεντρικό ρόλο στην σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχουν οι νέοι ηλικίας 18-29 ετών, ενώ ειδική αναφορά θα γίνει και για τις ηλικίες 12-17 καθώς αναμένεται να δοθούν κίνητρα για την επίσπευση του εμβολιασμού τους. Στρατηγική επιλογή του Μαξίμου είναι να προσεγγίσει με ουσιαστικές πράξεις τη νέα γενιά και για το λόγο αυτό αναμένεται μεταξύ άλλων να εξαγγείλει επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας. Στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι να δοθεί ώθηση στην νέα γενιά για την απόκτηση απαραίτητων σύγχρονων δεξιοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα και κυρίως η καινοτομία, μέσω νεοφυών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, πιθανή είναι η επέκταση της ψηφιακής κάρτας παροχών 150 ευρώ (Freedom Pass) για νέους 18-24 που έχουν εμβολιαστεί και στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ως μια μορφή ηθικής ανταπόδοσης της κοινωνικής ευθύνης του εμβολιασμού τους, όπως και ειδικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, ώστε να προσλαμβάνουν νέους ηλικίας 18-29 ετών.

Μέτρα στήριξης για τη μεσαία τάξη

Σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξη της μεσαίας τάξης αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διεύρυνση των κονδυλίων που διατίθενται για το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και επέκταση στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου του ηλεκτρικού ρεύματος. Ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα για τους φόρους και την εργασία θα υπάρχει και ειδικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς και μέτρα για τις ανατιμήσεις, που αναμένονται μέσω παρεμβάσεων σε ΦΠΑ και λογαριασμούς, που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.

Για το 2022 αναμένεται να εξαγγελθεί περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, μόνιμο χαρακτήρα- όπως όλα δείχνουν- θα λάβει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ φαίνεται ότι έχει “κλειδώσει” το κούρεμα στο τέλος επιτηδεύματος αλλά και στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, έρχεται μείωση του εταιρικού φόρου κατά επιπλέον δύο μονάδες, από το 22% (ήταν 24%), στο 20%, ενώ θα ανακοινωθούν ακόμη κίνητρα συγχώνευσης των επιχειρήσεων με τον φόρο που επιβαρύνει αυτές τις συμφωνίες να πέφτει στο μισό.

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Την ώρα που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάζει από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το πολιτικό πλαίσιο και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά – αλλά και νωρίτερα- θα βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις με τους αντιεμβολιαστές να προκαλούν «πονοκέφαλο» στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς θέλουν να διατρανώσουν με κάθε τρόπο την οργή τους ενάντια στα επιβαλλόμενα περιοριστικά μέτρα.

Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία στην κοινωνία προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ και για το λόγο αυτό έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ένα τριπλό «παραλληλόγραμμο» ασφαλείας γύρω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Φραγμός με κλούβες και το υπερόπλο του Αίαντα θα στηθεί στην πλατεία της ΧΑΝΘ, λίγα μέτρα από το Βελλίδειο. Στους κεντρικούς άξονες περιμετρικά του Συνεδριακού Κέντρου όπου και θα «χτυπάει» η καρδιά της έκθεσης θα αναπτυχθούν στατικές περιπολίες της Άμεσης Δράσης και των ομάδων ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ. Αστυνομικοί θα στήσουν φραγμούς και θα αποκλείσουν δρόμους όπως η Γ´ Σεπτεμβρίου, η Εγνατία και η Νικολάου Γερμανού. Σε κλοιό θα βρεθεί το ΑΠΘ αλλά και κτίρια που τελούν υπό κατάληψη. Ελικόπτερα και drones θα επιτηρούν από αέρος ενώ αστυνομικοί  θα βρίσκονται σε ταράτσες κτιρίων για να μεταφέρουν την εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Ο «χορός» των κινητοποιήσεων

Συνολικά τέσσερις μεγάλες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Στις 18.00 στην πλατεία της ΧΑΝΘ έχει δώσει ραντεβού το ΠΑΜΕ, στο άγαλμα Βενιζέλου θα βρίσκονται πρωτοβάθμια Σωματεία και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων της Υγείας. Στην Καμάρα θα γίνουν οι συγκεντρώσεις των αντεξουσιαστών ενώ στην πλατεία του Λευκού Πύργου αναμένεται να συγκεντρωθούν οι πολίτες που αντιδρούν στον εμβολιασμό.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version