Στις 20:00 είναι προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο 16/9 η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Αύριο Κυριακή 17/9 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο στις 12:00.

Οι τόνοι σε αυτή τη ΔΕΘ είναι χαμηλότεροι λόγω του φονικού περάσματος της κακοκαιρίας Daniel, που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και τη Θεσσαλία να παλεύει να ανασυγκροτηθεί, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών. Οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης σεν βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχουν παραμείνει είτε στην Αθήνα, είτε στη Λάρισα, ώστε να συντονίσουν το έργο της αποκατάστασης των ζημιών.

«Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θα γίνουν πράξη και αυτό δεν αμφισβητείται και δεν διακινδυνεύεται. Ήδη έχει νομοθετηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος. Είναι δεδομένο ότι αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο γι΄αυτό και κινηθήκαμε άμεσα για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη των αναγκών» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός.

«Δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός» συνέχισε «την ομιλία της στην ΔΕΘ ως αφορμή για να παρουσιάσει ένα καλάθι, ή μια ακόμη ευκαιρία για παροχολογία, είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητες του και να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα. Μια από τις βασικές προτεραιότητες διαχρονικά της κυβέρνησης είναι η συνεχής και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών».

«Εικάζω» κατέληξε «ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα αφιερώσει και σημαντικό μέρος στις αλλαγές στη δικαιοσύνη και συνολικά σε ζητήματα δικαιοσύνης».

Τι (δεν) θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην εφετινή ΔΕΘ θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες μία σχετικά εύκολη υπόθεση. Εδώ και κάποιες εβδομάδες φάνηκε όμως ότι θα έπρεπε να προετοιμάζεται για το αντίθετο: Μία ομιλία υψηλών απαιτήσεων, σε μία περίοδο που «φορτώθηκε» με πυρκαγιές, κυβερνητικά φάλτσα και την καταστροφή της Θεσσαλίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες να βεβαιωθούν για τα δεδομένα – κατ’ αρχάς τα δημοσιονομικά – και να διαμορφώσουν το πλαίσιο για τις εξαγγελίες του Σαββάτου, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν θα γίνουν σε ένα κλίμα ευφορίας και ανάτασης, αλλά ανησυχίας, επιφύλαξης και, εν μέρει, απογοήτευσης.

Κατά τα όσα μεταδίδονται μέχρι στιγμής, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι σχεδιαζόταν.

Στο οικονομικό σκέλος θα καθοριστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αναπροσαρμογές που επιβάλλει η ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας. Εθνικοί και κοινοτικοί πόροι επιβάλλεται να ανακατανεμηθούν και οι προτεραιότητες ιεραρχούνται πλέον με διαφορετικούς όρους. Επιδόματα – πιθανόν – τέλος, φοροελαφρύνσεις ούτως ή άλλως δεν σχεδιάζονταν και αντιθέτως, θα πρέπει πλέον μάλλον να αναμένεται κάποιου είδους νέος φόρος ή τέλος, περισσότερο ή λιγότερο καμουφλαρισμένος, ώστε να μην χαρακτηριστεί «χαράτσι» και που, πάντως, θα προορίζεται για τους σκοπούς της ανοικοδόμησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αναμένεται ότι θα έχουν και τα όσα θα αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πολιτικό πεδίο. Η κυβέρνηση του έχει δεχθεί πολλαπλά δείγματα τους τελευταίους μήνες, προβλήματα αναδείχθηκαν με τραυματικό και επώδυνο τρόπο και οι διορθωτικές κινήσεις είναι, αφενός, επιβεβλημένες και, αφετέρου, δίχως περιθώρια καθυστερήσεων, αφού η όποια τυχόν νέα αστοχία θα αρχίσει να ροκανίζει το πολιτικό κεφάλαιο που αποκτήθηκε στις πρόσφατες εκλογές.

tovima.gr